Endura –  keď vlhko, chlad a ani tma nie sú problémom

Endura predstavuje značku, ktorá dokáže ponúknuť oblečenie do každého počasia, vrátane toho zimného a menej priaznivého. Ani sa nie je čomu čudovať, keďže má pôvod v Škótsku, kde vietor, sneh a dážď tvoria neoddeliteľnú súčasť výjazdov.

Rovnako sa Endura detailne venuje ako segmentu MTB, tak aj cestnej cyklistike. Rozdiely panujú najmä v strihoch, kedy oblečenie určené do terénu nemusí byť tak aerodynamické a tesne upnuté. Dôležitá je funkčnosť a hlavne odolnosť materiálov. Na ceste zase vyhráva snaha o dokonalé usadenie na tele a pri tvorbe tejto kolekcie prídu vhod najmä skúsenosti zo spolupráce s profesionálnym tímom Movistar. Jednoducho, v kolekcii si vyberú zástupcovia oboch týchto skupín. Zopár kúskov do chladnejšieho obdobia vám predstavíme v tomto článku.

Endura Singletrack II 3/4 nohavice




Pre tých, ktorí príliš nemusia obtiahnuté veci, prípadne uprednostňujú poriadnu odolnosť pri jazde v teréne, môžu na jeseň a v zime veľmi dobre poslúžiť tieto 3/4 nohavice. Vďaka dĺžke chránia aj citlivú oblasť kolien a v kombinácii so spodnými kraťasmi a dlhými návlekmi zvládnu aj pomerne chladné podmienky. Singletracky sú vyrobené z veľmi odolného materiálu Cordura s úpravou DWR, takže voda aj špina sa po povrchu pekne skĺznu. Pre voľnosť pohybu majú strečové panely v oblasti kolien a na bokoch. Pás sa dá veľmi ľahko prispôsobiť, nohavice sú kompatibilné so systémom Clikfast a tiež s chráničmi kolien. Cena sa pohybuje okolo 60 € a viac informácií sa dozviete TU.

Endura Thermolite Pro



Dlhé nohavice s vložkou sú základom zimného oblečenia pre väčšinu športovo zameraných cyklistov. Model Thermolite Pro sa spolieha na veľmi elastický materiál s česaným vnútrom a špeciálnou povrchovou úpravou, vďaka ktorej nohavice výrazne odolávajú vode. Pritom nie je nijako obmedzená ich priedušnosť, takže sa hodia aj na intenzívne výjazdy. Ochrana kolien je riešená zdvojením materiálu v týchto miestach. Pre pohodlné obliekanie sú doplnené o zipsy na členku a tiež v oblastiach chúlostivých partií pre jednoduchšie „odskočenie“. Celkovo majú nohavice veľmi ergonomický strih z veľkého množstva panelov pre čo najlepšie prispôsobene. Vrchnú časť, ktorá je pod bundou, tvorí z veľkej časti priedušná sieťovina. O komfort sa stará vložka so série Endura 600 s premenlivou hrúbkou, ale taktiež je dostupná aj verzia bez vložky. Reflexné prvky zvýšia vašu bezpečnosť v zhoršených svetelných podmienkach a pri neskorých návratoch. Cena sa pohybuje okolo 109 € a viac informácii sa dozviete TU.

Návleky na nohy Thermolite



Základom každého cyklistického šatníka v zime by mali byť dlhé návleky na nohy. Využijú ich ako jazdci, ktorí uprednostňujú športovú jazdu, tak rovnako jazdci, ktorých to tiahne viac do poriadneho terénu. Materiál Thermolite je veľmi elastický a pri jazde vôbec neobmedzuje. Pritom poskytne dostatočný tepelný komfort pri teplotách okolo 6°C - 12°C. Navyše je povrchová úprava doplnená o teflón, takže má výraznú odolnosť voči vode, čo príde vhod napríklad pri jazde na vlhkej ceste. Aby spoľahlivo držali na nohách, sú v spodnej a hornej časti silikónové lemy. Cena sa pohybuje okolo 30 €.

Endura Luminite 2

Nielen ochranu pred nepriaznivým počasím, ale výraznú dávku bezpečnostných prvkov ponúka model Luminite, kedže veľké množstvo bikerov vyráža v zime skoro ráno, prípadne večer. Bunda je tvorené z 2,5 vrstvového laminátu a obsahuje kompletne podlepené švy, takže spoľahlivo ochráni pred poriadnym dažďom a samozrejme rovnako pred vetrom a snehom. Pritom stále umožňuje, aby bola prebytočná vlhkosť postupne odvádzaná od tela. Vyšší golier s príjemnou podšívkou spoľahlivo chráni pred chladom a je možné ho prispôsobiť obvodu. Náprsné vrecko sa ideálne hodí napr. na mobil, prípadne na cennosti. Bunda má ale ďalšie veľké vrecko v zadnej časti a tiež po bokoch – ideálne napr. na ohrievanie rúk. Bonus na poste bezpečnosti tvorí integrované svetlo v zadnej časti bundy. Je dostupná v 3 farebných prevedeniach a cena sa pohybuje okolo 130 €. Viac informácii sa dozviete TU.

Endura Windchill 2

Ak nejazdíte v úplne „psom“ počasí, celkom postačí v prvom rade spoľahlivá ochrana pred vetrom v kombinácii s dobrou priedušnosťou. Práve taký materiál je použitý v prednej časti bundy vrátane rukávov a vďaka jeho elasticite umožní, aby všetko dokonale sedelo na svojom mieste a neobmedzovalo v pohybe. Zadnú časť tvorí priedušný materiál Thermal Roubaix, ktorý výborne dýcha a pritom poskytuje potrebný tepelný komfort. Vďaka tomu nájde využite ako v zime, tak aj keď sa trochu viac oteplí. Vzadu sa nachádza trojica vreciek doplnená o jedno vodeodolné na zips. Taktiež poteší náprsné vrecko ideálne na mobil. Na rukávoch a v zadnej časti sa nachádzajú výrazne reflexné prvky na zvýšenie bezpečnosti. Dostupných je celkovo 5 farebných prevedení s cenou okolo 115 €.

Bunda MT500 Waterproof Jacket II


Ak jazdíte skutočne v každom počasí a preferujete 100 % ochranu pred vodou, je najlepším riešením táto technická bunda. Výborne sa hodí na výjazdy do hôr a hlavne vtedy, keď nevieme, čo všetko nás čaká a kde sa môžu podmienky veľmi rýchlo zvrtnúť. Bunda je vyrobená z 3 vrstvového materiálu ExoShell60 s plne podlepenými švami, takže vydrží tie najhoršie nápory dažďa. Pritom samozrejme dýcha a s vhodným vrstvením, môže byť veľmi dobre použitá v zimnom období. Vtedy prídu vhod veľké vetracie otvory na zips pod pazuchami dostupné aj keď máte na sebe batoh. Práve batoh tvorí takmer neoodeliteľnú súčasť výbavy na trail, takže v miestach kontaktu má bunda spevnenia, aby nedochádzalo k postupnému odieraniu. Ľahko nastaviteľná kapucňa bez problémov prekryje prilbu a poskytne maximálnu ochranu. Zipsy na bunde sú vodeodolné a predné vrecká poskytnú dostatok miesta napr. na rukavice – ak sú prázdne poslúžia ako dodatočné vetracie otvory v prípade vyššej intenzity záťaže. Cena sa pohybuje okolo 220 €.

Spodné tričko Endura BaaBaa



Vlastnosti prírodného materiálu – vlny Merino, oceníte najmä vo veľmi chladnom počasí a pri aktivitách, ktoré nie sú extrémne intenzívne. Vtedy dokáže poskytnúť výbornú reguláciu telesnej teploty a svoje vlastnosti si zachováva aj vo vlhkom stave. Navyše výrazne menej „páchne“ a ani viac dní po sebe mu nerobí problém. Strih tohto modelu je atletický a pekne kopíruje telo, vďaka čomu dokáže efektívne odvádzať pot do ďalšej vrstvy. Komfort nosenia výrazne zvyšujú kompletne ploché švy. Tričko je dostupné v 3 farebných prevedeniach a cena sa pohybuje okolo 58 €. Viac informácií sa dozviete TU.

Návleky MT 500 II

Slabinou väčšiny klasických návlekov na tretry je ich nízka odolnosť v teréne. Niekedy stačí len prejsť pár krokov po vlastných, prípadne potlačiť do kopca. Práve tento problém odstraňuje model MT 500 II, ktorý má vlepenú gumovú špičku. Vďaka nej sa návleky neroztrhnú a navyše „podržia“ pri prípadnom tlačení. Vrchnú časť tvorí neoprén zosilnený nylónom a samozrejme nechýba odolný zadný zips pre pohodlné nazúvanie. Centrálny šev je zvarený, vďaka čomu voda len tak ľahko neprenikne dnu, čo sa hodí, najmä ak idete po mokrej ceste. Samozrejme nechýbajú ani reflexné prvky, konkrétne logo a zadný zips. Cena sa pohybuje okolo 28 €.

Endura Deluge 2

Ani nepríjemné zimné (myslené hlavne vlhké) podmienky nie sú pre rukavice Deluge 2 problémom. Dôvodom je použitá vnútorná membrána a utesnené švy. Práve cez ne totiž prejde vlhkosť ako prvá pri intenzívnejších prehánkach. O potrebnú izoláciu sa stará materiál Thinsulate, takže je možné ich použiť aj do väčšieho chladu. Vonkajší materiál rukavice je veľmi odolný, čo príde vhod najmä pri použití na MTB. Rovnako oceníte silikónovú potlač na dlani a prstoch, takže radenie aj brzdenie bude spoľahlivé. Dlaň je polstrovaná len mierne, aby bol zabezpečený dostatočný cit pri ovládaní. Rovnako nechýba ani príjemný flís na palci pre pohodlné utieranie potu a dlhá manžeta so suchým zipsom pre čo najväčšiu ochranu pred chladom a vlhkom. Na spodku ukazováka poteší materiál na ľahké ovládanie dotykového displeja. Okrem čiernej je dostupná aj výrazná „fluo“ verzia rukavíc. Cena sa pohybuje okolo 47 €.

Oblečenie do skutočne nepriaznivého počasia

Zhrnúť tak komplexnú ponuku akú má vo svojej kolekcii Endura je v podstate nemožné, z toho dôvodu sa jedná len o skutočne malý výber vecí, ktoré sa môžu v nadchádzajúcom období hodiť. Každopádne, či preferujte MTB alebo cestu, na tom vôbec nezáleží a určite si vyberú aj tí najnáročnejší jazdci – hlavne, čo sa týka oblečenia do skutočne nepriaznivého počasia. Kompletnú kolekciu nájdete na domácich stránkach výrobcu endurasport.com.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Test: Zimné doplnky Isadore - návleky, rukavice, čiapky a ponožky pod drobnohľadom

Test: Zimné doplnky Isadore - návleky, rukavice, čiapky a ponožky pod drobnohľadom

Budú zimné doplnky Isadore maličkosti, ktoré vedia byť veľkou pomocou cyklistu? Ako si vybrať správny model a veľkosť?
Oblečenie do vetra a chladu - nedaj chorobe šancu PR článok

Oblečenie do vetra a chladu - nedaj chorobe šancu

Zimné obdobie mnohí označia ako ideálne na to, aby človek po výjazde ochorel. No dobre zvolené oblečenie spraví obrovský rozdiel a prinášame opäť niekoľko tipov.
Test: Zimné oblečenie Sportful – aký materiál u mňa vyhráva?

Test: Zimné oblečenie Sportful – aký materiál u mňa vyhráva?

Prečo som si obľúbil bundu Sportful Total Comfort a nohavice Fiandre? Je rozdiel v materiáloch tak zásadný?
keyboard_arrow_up