CUBE 2017 – zaujímavé novinky pre všetky kategórie

Na sezónu ponúka CUBE množstvo zaujímavých noviniek. Medzi nimi napríklad kompletne prepracovaný model celoodpruženej rakety AMS 100 alebo ľahký hardtail Reaction GTC so sadou Sram Eagle za prijateľnú cenu. A to samozrejme zďaleka nie je všetko.

Nemecké značky majú veľmi podobné vlastnosti a medzi tie najvýraznejšie patrí hlavne veľmi dobrý pomer ceny a „výkonu“. CUBE navyše ide svojou vlastnou cestou a nebojí sa ponúknuť netradičné riešenia a originálne nápady. To všetko doplnené o vlastný dizajn, ktorý spoznáte už z diaľky. V tomto duchu sa nesie aj kolekcia na sezónu 2017, z ktorej bližšie priblížime zopár zaujímavých kúskov.

AMS 100 C:68 Race 29


Veľmi zaujímavou novinkou na sezónu 2017 je prepracovaný model AMS 100, ktorý svojím zameraním mieri na XC jazdcov a maratóncov. Prípade pre všetkých, ktorí požadujú rýchly, ľahký a pritom komfortný stroj. Každopádne zrodený bol s jednoznačným zámerom – preteky a maximálna efektivita, no pri zachovaní skvelého ovládania pre technické pasáže. Kompletne nový rám má základ v patentovanej technológii spracovania karbónových vlákien s názvom C:68. Vďaka tomu je použité menšie množstvo živice a rám má vo výsledku vyššiu tuhosť a pritom stále extrémne nízku hmotnosť. Práve kombinácia týchto 2 vlastností bola hlavným cieľom pri konštrukcii. Oproti predchádzajúcej verzii sa tiež zmenilo uloženie tlmiča a mierna upravila kinematika zadnej stavby. Nechýba vnútorné vedenie bowdenov vrátane vedenia hydraulického zamykania tlmiča Rock Shox. Milovníci elektroniky budú mať tiež radosť z kompatibility s vedením Di2. Štandard uchytenia zadného kolesa Boost 148 sa stáva čoraz viac využívaný a vďaka nemu opäť o čosi narástla tuhosť v zadnej časti. CUBE stále necháva užívateľovom možnosť voľby medzi jedno a dvojprevodníkom, pretože na rámoch nechýba úchyt pre prešmykač. Model Race 29 pracuje s vidlicou Rock Shox Sid XX doplnenou o tlmič Monarch XX od rovnakej značky. Obe jednotky sa zamykajú hydraulicky pomocou páčok Xloc. Pohon má na starosti sada Shimano XT M8000 vrátane bŕzd, ktoré pracujú s kotúčmi 180/160 mm. Celkový design dopĺňa set kolies Fulcrum v prevedení Red 44. Doplnky sú z vlastnej produkcie. DMOC 3 999 €.

Stereo 140 HPA Race 27.5


Univerzálny bike do náročného terénu, resp. do našich hôr – tak by sa dal najlepšie charakterizovať model Stereo 140 HPA. Navyše pri tom všetkom ponúkne aj výborný pomer ceny a úžitkových vlastností. Základ tvorí hliníkový rám, ktorý kompletne prešiel hydroformingom a trojitým zoslabovaním vďaka, čomu je ľahký, ale stále dostatočne pevný pre tvrdý terén. Celkový čistý vzhľad pomáha dotvoriť vnútorné vedenie rovnako ako vedenie pre teloskopickú sedlovku. Dôležitou ak nie kľúčovou vlastnosťou „trail biku“ by malo byť hlavne spoľahlivé a dostatočne agilné ovládanie. Pri ňom CUBE stavil na svoju osvedčenú agil-trail geometriu, ktorá to bez problémov zvládne. Krátka sedlová trubka a tiež nízko položená vrchná rámová umožnia dostatočný priestor nad bikom pri manévrovaní a hľadaní ideálneho ťažiska v technickom teréne. V súlade so zameraním biku bol zvolený aj výber pruženia. Ľahká no stále dostatočne pevná vidlica Fox 34 Float umožňuje jednoduché prispôsobenie pomocou 3 režimov rovnako ako tlmič Float DSP Evol. Prevody a brzdenie má na starosti sada Shimano XT 8000, ktorá patrí medzi to najlepšie v pomere ceny a ponúkaného „výkonu“. Odolný set kolies dodal Fulcrum v prevedení Red 66. Samozrejmosťou v tejto kategórii je teleskopická sedlovka z vlastnej produkcie s diaľkovým ovládaním umiestneným na riaditkách. CMOC 2 799 €.


Reaction GTC Eagle


Ľahký a pevný hardtail bude stále pre veľké množstvo bikerov ideálny spoločník. Nízka váha, jednoduchosť, tuhosť a v spojení s 29 palcovými kolesami aj dostatočná miera pohodlia pre rýchlu športovú jazdu. Navyše model GTC zvládne bez problémov aj nejeden náročnejší trail vďaka „agile-ride“ geometrii. To všetko v karbónovom prevedení a za prijateľnú cenu, takže môže byť spoločníkom nejednému začínajúcemu pretekárovi. Ponúka ale tiež niečo navyše. Určite ste zaregistrovali príchod 12-rýchlostnej sady Sram Eagle, ktorá opäť posúva schopnosti jednoprevodníkových riešení. Práve CUBE GTC Eagle je postavený na verzii tejto sady XO1 takže zmena prevodov bude bez kompromisov aj v najväčšom zaťažení.


O komfort sa stará vidlica Rock Shox Reba RL so zdvihom 100 mm a diaľkovým ovládaním. Dôležitou súčasťou sú samozrejme kolesá, kde nájdete model Red 66 od Fulcrum. Brzdy sú opäť v réžii koncernu SRAM, konkrétne ľahkej verzie Level. Ak ste nižšej postavy tak oceníte, že tento bike sa dá zohnať ako 27,5 palcové prevedenie pre veľkosti rámov 16 a 18 palcov. DMOC 2 699 €.


LTD PRO


Pre tých ktorí nechcú toľko investovať no stále túžia po kvalitnom, ľahkom a rýchlom biku na športovú jazdu môže byť ideálnym spoločníkom model LTD Pro. Je postavený na hliníkovom ráme zo zliatiny 6061. Vďaka dvojitému zoslabovaniu a práci s materiálom sa však jedná a skutočne veľmi ľahké a pevné prevedenie ktoré tvorí spoľahlivý základ. Tuhosť prednej časti zvyšuje tapered prevedenie hlavovej partie a brzdenie bez nepríjemných vibrácii umožní umiestnenie strmeňa zadnej brzdy na reťazovej vzpere. Nechýba vnútorné vedenie bowdenov ktoré umožňuje elegantný a čistý vzhľad. Predná vidlica Rock Shox Recon Silver so zdvihom 100 mm a ovládaním Pop Lock je citlivá a dostatočne tuhá pre rýchly jazdu v rozbitom teréne ktorý by vďaka geometrii agile-ride nemal byť problém. Pohon zo sady Shimano XT 8000 s dvojprevodníkom zase ponúkne dostatočný rozsah prevodov pre rýchle presuny ako aj náročné stúpania. Ráfky CUBE EX21 zapletené do nábojov Shimano Deore umožnia veľmi jednoduchú konverziu na bezdušový systém ktorý posunie vlastnosti biku zase o niečo vyššie. DMOC 1199 €.

Aj pre deti


KID 240 SL


Nie všetky detské bicykle sú postavené na zákadných a lacnejších komponentoch ktoré vo výsledku výrazne zvyšujú hmotnosť. Model KID 240 SL na 24 palcových kolesách je určený pre deti ktoré to s cyklistikou už od začiatku myslia celkom vážne a nevyhýbajú sa ani pretekom. Práve tam ocenia nízku hmotnosť ktorá je hlavnou devízou tohto bicykla. Ľahký hliníkový ponúkne geometriu ideálnu pre deti s nízko uloženou hornou rámovou trubkou pre čo najlepšie manévrovanie. Vidlicu Suntour nie je problém nastaviť na nízku váhu a ponúkne tak dostatočnú citlivosť. Použitý jednoprevodník s kazetou v rozsahu 11-46 umožní dostatočný rozsah prevodov a zachováva jednoduchosť celého systému čo pri radení príde určite vhod – najmä pre začínajúcich jazdcov. Čerešničkou je podarený a svieži design ktorý doslova láka aby deti viac jazdili na biku než sedeli pri počitači. DMOC 699 €.

Je toho ešte oveľa viac

Samozrejme to bola len veľmi malá ukážka, kedže CUBE patrí medzi značky, ktoré pokrývajú svojou kolekciou takmer všetky jazdné štýly. Podrobné informácie o práve predstavených bikoch a aktuálnej kolekcii 2017 nájdete na cube.eu/sk/cube-bikes/.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Výber zo zaujímavých redakčných testov za rok 2017

Výber zo zaujímavých redakčných testov za rok 2017

V uplynulom roku sa k nám do redakcie dostalo na test viacero vecí, či už sa jednalo o bicykle, komponenty alebo oblečenie. No nechýbali ani niektoré špeciality...
Zaujímavé reportáže z roku 2017 – od zimných akcií, až po ME v maratóne

Zaujímavé reportáže z roku 2017 – od zimných akcií, až po ME v maratóne

Ak hľadáte motiváciu na ďalšiu sezónu, možno pomôže inšpirácia v podobe TOP reportáží, ktoré sme pre vás v roku 2017 pripravili.
EUROBIKE 2017: Ďalšia várka technických zaujímavostí

EUROBIKE 2017: Ďalšia várka technických zaujímavostí

O zaujímavostiach, kuriozitách a komponentoch vystavovaných na tohtoročnom EUROBIKU, ktoré stálo za to vidieť, by sa dalo písať ešte veľmi dlho. Všetkého však veľa škodí, a tak je tu posledná várka noviniek a pokračovanie série technických zaujímavostí.
keyboard_arrow_up