Test: Roeckl Vreden - rukavice do našej pravej zimy

Teploty čoraz častejšie padajú pod bod mrazu a mnohí práve teraz zháňajú teplé rukavice na pravé zimné jazdenie. Zaujímavou alternatívou môže byť model Vreden od Roeckl, ktorý som mal možnosť dlhšiu dobu testovať a ktorý má naozaj čo ponúknuť.

Táto Nemecká značka u nás nie je až toľko známa, no produkty pre šport vyrába už od roku 1972 s názvom Roeckl Sports. Ich hlavným portfóliom sú práve rukavice pre rôzne športy, medzi ktoré patrí aj cyklistika. Ako teda vyzerá prevedenie rukavíc od špecialistu?

Konštrukcia – kvalitný mix materiálov

Ako som spomínal, Roeckl sa zameriava na rukavice a tak pri konštrukcii modelu Vreden použil skutočne poriadny mix materiálov s cieľom dosiahnuť požadované vlastnosti. Základom zimných rukavíc je ochrana proti vetru a tá je v rukách osvedčeného Gore Windstopper v čiastočne elastickej verzii Softshell a Tornado (ten je na palci)


Pre dlaň bol použitý vlastný materiál, tzv Roeckl-Tex a jeho hlavnou výhodou je vysoká mechanická odolnosť v kombinácii s priedušnosťou. Čo ale robí tieto rukavice „zimnými“ sa skrýva pod tým. Jedná sa o kvalitnú dvojitú izoláciu Primaloft v prevedení Gold, ktorá dokáže produkované teplo veľmi dobre zachytiť a funguje aj keď navlhne - o tom viac trochu neskôr. V miestach najväčšieho tlaku sú na dlani umiestnené „vypchávky“ s nekĺzavou úpravou povrchu. Nechýba zapínanie a veľmi dôležitý vec – dlhý pletený návlek, ktorý je v spodnej časti spevnený, aby sa dali rukavice natiahnuť bez poškodenia. Silikónová potlač na ukazováku a prostredníku zlepší grip na pákach pri radení a brzdení, no a reflexné lemovanie v zadne časti zase príde vhod pri neskorých návratoch.


Veľkosti – široký výber pre každého

Samozrejme tak ako pri každom oblečení rozhoduje o správnej funkcii v prvom rade „fit“. Roeckl nemá klasické rozdelenie ako S,M,L atď, ale číslovanie od 6.5 do 11, ktoré často používa napr. v outdoor priemysle. Každopádne na porovnanie nosím u väčšiny výrobcov XL a sadla mi veľkosť 9. K dispozícii na skúsenie bola aj 8.5, ktorá už bola trochu tesná. Na prvotný odhad je dobré použiť http://www.roeckl.de/en/products/size-chart/">tabuľku výrobcu. Čo z nej ale človek nevyčíta je napr. dĺžka prstov, ktorá rozhoduje hlavne o tom, ako sa bude s nimi radiť a brzdiť. Každopádne mne sedeli úplne ako uliate a na každom jednom prste a myslím, že vďaka množstvu dostupných veľkostí (celkovo 13) si vyberie takmer každý.


Test

Už len v rukách pri „ohmataní“ pôsobia veľmi dobrým dojmom. Mám na mysli hlavne celkové prevedenie a konštrukciu. Keď prstami stlačím vrch, cítim viacero vrstiev a hlave spomínanú izoláciu Primaloft, ktorú mám použitú aj pri inom oblečení – napr. veľmi populárna je u outdoorových búnd a spacákov. Práve schopnosť držať teplo aj vo vlhkom stave ju favorizuje nad klasickým perím, ktoré zase vyhráva pri suchom mraze a extrémne nízkych teplotách – to len pre zaujímavosť . Každopádne pre podmienky, v ktorých väčšinou jazdím/jazdíme sa jedná o veľmi dobrú voľbu – hlavne ak vezmeme do úvahy, že pri intenzívnejšej jazde treba rátať s potom a vlhkosťou. Rukavice mám približne od jesene, takže okúsili ako teplejšie podmienky tak aj poriadne mrazivé dni, o ktoré túto zimu nie je núdza už od začiatku.

Hneď ako som ich nasadil a vyrazil, prekvapila ma stále výborná citlivosť – mám tým na mysli, že vôbec mi nepríde, ako by sa jednalo o zimný model. Zásluhu má výborné prevedenie dlane a vidno, že sa jedná o špeciálne „cyklistický“ model, kedy sa viac materiálu sústredí na vrchnej strane. Vďaka tomu takmer vôbec netrpí ovládanie biku a to ani v technických úsekoch, takže obľúbené traily som si vychutnal bez nepríjemného pocitu, kedy neviem či už brzdím alebo nie . Pritom umiestnené vypchávky ponúknu potrebný komfort aj na dlhšie jazdy.


A ako je to s tým chladom?

Ako som spomínal vyššie, rukavice sú ideálny spoločník do našej zimy, resp. tej pravej zimy. Vďaka izolácii sa príliš nehodia ak teplota stúpne nad 7°C, kedy sa v nich ruky začnú citeľne potiť – samozrejme táto hranica je veľmi individuálna a tiež veľmi záleží či idete cestu alebo MTB, kde predsa len trochu menej fúka. Každopádne pod túto hranicu v nich nebol problém absolvovať aj intenzívnejší výjazd, ktorý obsahoval dlhý kopec a zaslúžený zjazd. Vďaka skutočne funkčným materiálom sa pot rýchlo odvádza pri stúpaní a Primaloft udrží teplo cestou dole. To sa mi potvrdilo pri jednom výjazde u nás na chatu pod Suchým, kedy dole bolo ešte relatívne teplo, do toho jemné mrholenie a hore už začalo prituhovať...

Ruky boli stále v pohode. Presná dolná hranica použitia sa určuje taktiež veľmi ťažko, ale jemné mrazy a teploty okolo 0° nie sú samozrejme žiadny problém. Absolvoval som aj mrazivé pojazdy okolo -8°C, kde už občas bolo potrebné pretočiť ruky no rukavice boli výrazne teplejšie ako klasická kombinácia neprefúkavého materiálu a podšívky. Veľmi dobre vo väčšom chlade slúži dlhý pletený návlek, ktorý sa mi pekne prekryl s bundou. Ja to ešte vždy všetko doplním potítkami, kedže zápestia sú na chlad dosť citlivé.


Zapínanie pomocou suchého zipsu je veľmi účinné a po dotiahnutí pekne fixuje, aby sa rukavice nehýbali. V podstate v utiahnutom stave nejdú dať ani dole z ruky. U zimných rukavíc treba myslieť ešte na jednu vec – utieranie potu a nosa, ktoré najmä v mraze prebieha takmer neustále. Okrem froté materiálu na palci je v pohode možné použiť celý chrbát rukavice, keďže sú naozaj príjemné na dotyk bez akýkoľvek výčnelkov alebo nepríjemných švov. Na záver by som ešte rád spomenul reflexné prvky a hlavne fakt, že sú umiestnené po celom obvode, takže je menšia šanca „hluchého“ miesta, čo oceníte napr. večer pri odbočovaní a naznačovaní rukou.


Celkovo na mňa rukavice spravili veľmi dobrý dojem. Ich ideálne použitie som našiel vo väčšej zime a na horskom biku, kde poskytnú skvelú citlivosť pri ovládaní – čo samozrejme neznamená, že nie sú dobré aj na cestu. Najlepšie vyžitie nájdu pri teplotách okolo 0° a pod touto hranicou. Pre tých ktorým na ruky nebýva zima poslúžia skutočne do poriadnej zimy. Samozrejme veľmi dobre sa dajú použiť na iné športy ako napr. turistika alebo bežky, kde navyše oceníte spracovanie dlane. Sneženie a vlhko im problém nerobí, no prípadný dážď by už dnu po čase prenikol a ako prvý by bol na rane pletený návlek. Vidno, že výrobca si dal záležať na spracovaní, ktoré patrí naozaj ku kvalite - teda žiadne trčiace nitky a nedotiahnuté švy. Navyše dlaň je skutočne odolná a majiteľovi budú slúžiť skutočne dlhú dobu. Detaily konštukcie a použitých materiálov nájdete na stránkach výrobcu Roeckl. Na Slovensko ich dováža spoločnosť Sloger - TU, pričom cena modelu Vreden sa pohybuje okolo 69 €.
report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Zimné doplnky Isadore - návleky, rukavice, čiapky a ponožky pod drobnohľadom

Test: Zimné doplnky Isadore - návleky, rukavice, čiapky a ponožky pod drobnohľadom

Budú zimné doplnky Isadore maličkosti, ktoré vedia byť veľkou pomocou cyklistu? Ako si vybrať správny model a veľkosť?
Oblečenie do vetra a chladu - nedaj chorobe šancu PR článok

Oblečenie do vetra a chladu - nedaj chorobe šancu

Zimné obdobie mnohí označia ako ideálne na to, aby človek po výjazde ochorel. No dobre zvolené oblečenie spraví obrovský rozdiel a prinášame opäť niekoľko tipov.
Čo sa mi osvedčilo v posledných sezónach

Čo sa mi osvedčilo v posledných sezónach

Ktorú bundu do tatranských mrazov, alebo aká reťaz sa najviac oplatí? Na to, ale aj na iné moje odporúčania sa pozrieme v tomto článku.
keyboard_arrow_up