Bikovanie v zime: 5. časť - Rukavice - hlavne si dobre vybrať

Ruky sú po nohách ďalšia periféria a tie ako dobre vieme, začínajú v zime trpieť ako prvé. Našťastie ich ochrana je o čosi jednoduchšia, no tiež si treba dať pozor na správny výber rukavíc podľa podmienok a plánovaného použitia. Každý dobrý výrobca chce ponúknuť čo najlepší model pre rôzne podmienky, no vo väčšine prípadov sa nakoniec jedná o podobné konštrukcie, ktoré nesú mnohé spoločné znaky.

Tak ako pri každom „teste“ zimného oblečenia a doplnkov, nastáva úplne rovnaký problém. Každý totiž vnímame chlad odlišne, niekto dokáže v tenkých vlnených rukavičkách jazdiť 3 hod. pomaly v mraze a niekomu mrznú prsty už keď je pár stupňov nad nulou, a pritom má ten najteplejší model. Preto sa budem snažiť robiť tento článok skôr pomocou príkladov, kde sa mi ktorá konštrukcia rukavíc najviac osvedčila (pri akých podmienkach) a na čo si dať pozor pri výbere. Ak to s cyklistikou myslíte trochu seriózne a máte v pláne jazdiť celoročne, tak postupne zistíte, že v našich zimných podmienkach si tak úplne nevystačíte s jediným modelom. Samozrejme, opäť to všetko súvisí s vnímaním chladu ako píšem vyššie, takže nechcem nikomu nanútiť, aby kupoval hneď všetko, ale pri výbere začal tam, kde najčastejšie jazdí (teda prípadne plánuje). Ono nakoniec zistíte, že najlepšia je vždy osobná skúsenosť...

Vhodná veľkosť a konštrukcia - na čo si dať pozor

Či už hodláte kupovať model do mrazu alebo skôr niečo do miernejších podmienok, je dobré myslieť na pár vecí. Ako pri každom kúsku oblečenia, je to v prvom rade „fit“. Rukavice nesmú byť voľné, pretože sa v nich bude zle ovládať bike, no na druhej strane ani tesné, pretože budú brániť v prúdení krvi, a teda v nich bude časom poriadna kosa . Pri skúšaní je dobré myslieť na to, že ruku nebudete mať vystretú, ale na 99 % zohnutú čo spôsobí, že razom ubudne z miesta na prsty, ktoré sa pôvodne mohlo zdať dostatočné. Niektorí výrobcovia svoje rukavice konštruujú priamo s cieľom, aby sedeli najlepšie až pri zohnutej ruke. Veľmi dôležitá je tiež dĺžka prstov, hlavne palca a ukazováka, pomocou ktorých ovládame brzdy a radenie. Príliš tesné a rukavica bude brániť v pohybe, príliš voľné a budeme radiť na prázdno . Čo tým chcem povedať – ak máte možnosť rukavice skúsiť, tak skúšajte poriadne, vrátane pocitu na riaditkách, pri brzdení a radení. Ak kupujte cez internet, vždy sa bude trochu jednať o lotériu, no myslím, že v dnešnej dobe už nikto nemá problém vziať nesprávnu veľkosť späť...


Čo v najväčšej miere odlišuje cyklistické rukavice napr. od lyžiarskych, je v prvom rade cit pri ovládaní. Správne konštruovaný model nemá takú hrubú dlaň a väčšina izolácie je na chrbtovej strane. Mne osobne najviac vadí, ak sa na dlani po sebe „šúcha“ viacero vrstiev, takže mi chýba pocit pevného úchopu. Rovnako býva toto miesto vybavené protišmykovou úpravou, ktorá nechýba ani na prstoch. Pokiaľ sa vozíte len tak na pohodu po rovných cestičkách, tak vám to zrejme veľký problém robiť nebude, no akonáhle prídete do technickejšieho terénu, pocítite rozdiel. Pri cestnej cyklistike zase toľko netrpí ovládanie radenia na pákach a tiež spoľahlivý úchop pri rýchlejšej jazde príde veľmi vhod. Práve z dôvodu obmedzenia citu sa mi príliš neosvedčilo používanie vnútorných tenkých rukavičiek na zvýšenie tepelného komfortu ako napr. v zime pri lyžovaní alebo turistike – navyše je potrebný voľnejší strih.


Detaily

Dobre spravené zimné rukavice spoznáte tiež podľa jednej dôležitej veci – mám na mysli dĺžku návleku. Vďaka tomu sa dokážu krásne prekryť s bundou a zabránia stratám tepla a prieniku chladného vzduchu. Ak máte dlhé ruky, tak pokukujte práve po modeloch s čo najdlhším návlekom, pretože ten dokáže pekne dorovnať medzeru, ktorá vznikne, ak máte bundu na rukávoch trošku kratšiu ako ideálny stav. Aj malá medzera sa postará o pocit chladu, ktorý vie byť pri dlhšej jazde pekne nepríjemný. Neviem ako vy, ale ja si musím pri jazdení, resp. športovaní v zime veľmi často čistiť nos. Takže zimná/prechodná rukavica by určite nemala mať na povrchu hrubý švík alebo niečo iné menej príjemné na dotyk s kožou. Ideálny je v tomto prípade mäkký flís na palci - čím väčší, tým lepšie. Ak často jazdíte večer, prípadne skoro ráno, tak prídu veľmi vhod samozrejme reflexné prvky. Práve na rukách majú svoje miesto, keďže tie slúžia ako smerovky. Vďaka tomu môže vodič zbadať, že sa chystáte zmeniť smer jazdy...


Ideálne rukavice na všetko?

U nás má slovo zima veľmi široký pojem. Niekedy je pomaly 14°C nad nulou, niekedy duje ako bláznivé a do toho mrholí, aby následne udreli mrazy ako v Rusku. Tým narážam na fakt, že jedným modelom rukavíc všetky tieto podmienky veľmi ťažko pokryjete. Napadlo mi teda, že sa ich pokúsim odhadom rozdeliť podľa teploty na trojicu najčastejších.


Mierna zima, prechodné obdobie (8°C -14°C)

Na začiatok sú ideálne rukavice, ktoré nájdu využitie počas jari, jesene a miernych zimných dní, ktorých postupne akosi stále pribúda. Prípadne pri skutočne intenzívnych výjazdoch aj v chladnejších podmienkach, no a svoje využitie nájdu napr. aj pri behu. V tomto prípade je prvoradá ochrana pred vetrom. Zateplenie vôbec netreba, prípadne bohate postačí úplne jemnučký flís z vnútornej strany. Na MTB, kde nie ste toľko pod náporom studeného vetra, postačia skutočne úplne tenké rukavice veľmi podobné tým letným. Jediným rozdielom je tenučká membrána na vrchnej strane proti vetru. Vďaka tomu takmer vôbec netrpí ovládanie, takže máte pocit, akoby ste mali stále letné rukavice, no pritom poskytnú dostatočnú ochranu. Ak jazdíte viac po ceste, môžete siahnuť po jemne teplejšej verzii, keďže pri vyšších rýchlostiach ide pocitová teplota dole. Takže, aby som to zrhnul, treba sa zamerať v prvom rade na ochranu pred vetrom bez izolácie, vďaka čomu tieto rukavice nájdu využitie aj počas jari a jesene a v podstate ich budete využívať asi najčastejšie.


Klasická zima (0°C – 8°C)

Čo sa týka našej domácej zimy, tak tento teplotný rozsah je taký ten zlatý stred, kedy ešte nie je úplný mráz, no tenké rukavice už nestačia. Samozrejme, kto nemá s rukami problém, môže si to v pohode potiahnuť aj do jemného mrazu. Základom ostáva ochrana pred vetrom, ku ktorej sa pripája určitá forma izolácie. Väčšinou sa to rieši použitím hrubšieho flísu vo vnútri, ktorý dokáže udržať teplo v dostatočnej miere, no pritom veľmi dobre odvádza vlhkosť. Vďaka tomu sa dajú na ruke „zniesť“, aj keď sa v priebehu dňa trochu viac oteplí – napr. pri dlhších výjazdoch v pomalšom tempe. Tu už príde vhod poriadny návlek, ktorý sa prekryje s bundou a poskytne dodatočnú ochranu – cez zápästia totiž dokáže uniknúť skutočne veľká dávka tepla a navyše si treba dávať pozor na všetky možné šľachy, ktoré tam máme a ktoré sú na chlad veľmi citlivé. Ak chcete začať jazdiť v zime a nechcete investovať do viacerých modelov, tak práve táto konštrukcia je najviac univerzálna.


Drtiče mrazu (2°C – mínus)

Do tejto kategórie by som zaradil rukavice, ktoré sa ideálne hodia do skutočne chladných podmienok a nerobí im problém ani mráz. Ak nemáte s rukami problém, tak väčšinou ich môžete použiť, aj keď teploty klesnú k -8°C, čo už je taká hranica relatívne „normálneho“ jazdenia . Veľmi dôležitá je teda okrem ochrany pred vetrom aj izolácia. Tá môže pozostávať napr. z viacerých vrstiev materiálu. Modely rukavíc do chladných podmienok často obsahujú špeciálnu formu izolácie ako napr. Primaloft – tak ako nedávno testované rukavice Roeckl Vreden. Vďaka tomu dokážu výborne udržať teplo a pritom vôbec nie sú nemotorné, takže pokojne môžete bez problémov brázdiť obľúbené singláče aj hlboko pod bodom mrazu. Práve kombinácia teplotného komfortu a citu pre ovládanie je to, čo odlišuje špecializované verzie na bicykel od klasických zimných rukavíc na bežné použitie a kde najviac vynikne ich prínos. Veľmi dobre sa v tomto smere osvedčili tiež trojprsté modely (tzv. lobster), ktoré poskytnú ešte vyšší teplotný komfort a stále zachovávajú potrebný cit na radenie a ovládanie bŕzd.


Ohľadom rukavíc a jazdy v mraze sa myslím oplatí spomenúť ešte jedna vec. Aj keď máte veľmi kvalitné rukavice, tak pri nízkych teplotách vám môže stále zima veľmi ľahko zaliezť, ako sa hovorí, za nechty. Mne sa to tiež samozrejme stáva, hlavne, ak idem napr. dlhší čas v úzkej stope a sústredím sa na jazdu. Ľahko zabudnem na to, že treba prstami občas pohýbať. Takže potom nezostáva nič iné, ako na chvíľu zastaviť a poriadne pokrútiť rukami, nech sa krv dostane aj do periférií. Občas to trochu zabolí, ale potom už môžete veselo pokračovať ďalej . To len na margo toho, aby ste neboli sklamaní, že sa to môže stať aj pri rukaviciach, ktoré nie sú úplne najlacnejšie.

Špecialita do psieho počasia

Pre tých, ktorých neodradí ani skutočne psie počasie, môžu byť zaujímavé rukavice z neoprénu – presne z podobného materiálu ako sa robia aj návleky na nohy. Ideálne sa hodia do podmienok, kedy nie je úplne zima, no pritom vonku čaká extrémne vlhko – teda napr. dážď okolo 5-7°C. Ruky síce mať v suchu nebudete, no neoprén dokáže aj v tomto stave výborne držať telesné teplo. Veď práve preto sa používa pri potápaní. Pre mňa našiel ideálne využitie, keď je škaredo, no mám chuť vyraziť na nejakú rýchlu jazdu, prípadne trochu obrúsiť neďaleký kopec. Navyše sú rukavice skutočne veľmi elastické a tenké, takže sa bicykel stále výborne ovláda.


Zrejme ste si všimli, že väčšinou v texte používam spojenie - ochrana pred vetrom. Tá sa dá docieliť buď pomocou vetruodolnej membrány ako napr. Windstopper alebo pomocou kompletnej ochrany akú ponúka napr. známa membrána Gore-Tex od rovnakého výrobcu. Lenže, aby boli rukavice zároveň „nepremokové“, je potrebné, aby boli utesnené kompletne všetky švy, čo už samozrejmosťou často nebýva. Každopádne, podľa mňa na 99% podmienok to ani nie je potrebné, pretože sneh a vlhkosť v pohode zvládnu dobre spracované neprefúkavé modely, ktoré navyše oveľa lepšie dýchajú. Ak sa oteplí a prší, tak mi poslúžia vyššie spomínané neoprénové rukavice, pretože kombinácia tepla a extrémnej vlhkosti zabíja vo výsledku každú membránu. Súvisí to tiež s faktom ako jazdím – teda jednodňové výjazdy z domu, kedy, ak sa počasie pokazí, nasadím časovku a upaľujem domov . Kebyže jazdím viac „expedične“, zrejme by som sa po nejakom kompletne utesnenom a nepremokavom modeli porozhliadol. V tom prípade ale dajte pozor na kvalitu, pretože lacnejšie rukavice bývajú veľmi často len drahší igelit a skôr sa v nich spotíte ako zmoknete...

Možno vám to príde, že z výberu robím nejakú veľkú vedu, no v skutočnosti sa jedná len o zopár jednoduchých požiadaviek na konkrétne vlastnosti, ktoré odlišujú cyklistické verzie napr. od lyžiarskych rukavíc – tie ale stále môžu byť pre veľa ľudí postačujúce a hlavne zo začiatku. Dobré zimné cyklistické rukavice ale spravia poriadnu službu a postupom času sa do nich určite oplatí investovať podľa toho v akých podmienkach hodláte jazdiť.


Zhrnutie článkov s témetikou "zima":
report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Zimné doplnky Isadore - návleky, rukavice, čiapky a ponožky pod drobnohľadom

Test: Zimné doplnky Isadore - návleky, rukavice, čiapky a ponožky pod drobnohľadom

Budú zimné doplnky Isadore maličkosti, ktoré vedia byť veľkou pomocou cyklistu? Ako si vybrať správny model a veľkosť?
Test: Force Clime a Aspect - zimné rukavice do 30 €?

Test: Force Clime a Aspect - zimné rukavice do 30 €?

Jazda v chladných mesiacoch si vyžaduje kvalitné rukavice. Dá sa spojiť kvalita a dobré vyhotovenie s prívetivou cenou? Dozvieme sa v teste.
Test: Zimné oblečenie Sportful – aký materiál u mňa vyhráva?

Test: Zimné oblečenie Sportful – aký materiál u mňa vyhráva?

Prečo som si obľúbil bundu Sportful Total Comfort a nohavice Fiandre? Je rozdiel v materiáloch tak zásadný?

Výber z produktov

Prejsť do shopu
keyboard_arrow_up