Specialized MTB prilby a topánky – základ bezpečnosti a pohodlia

Značka Specialized nepatrí len medzi výrobcov kvalitných bicyklov, ale nezabúda ani na dôležité doplnky, a to doslova pre každý štýl jazdy. Segment prilieb a obuvi patrí medzi kľúčové a na niektoré zaujímavé kúsky sa pozrieme.

Prilba a vhodná obuv tvorí v podstate základ bezpečnej a komfortnej jazdy, takže sa pri vývoji nezabúda ani na tento segment. Navyše, pri snahe o maximálny výkon hrá svoju úlohy každý detail a ich spojením je možné vytvoriť kvalitný celok. Práve množstvo detailov so zameraním na konkrétne použitie definuje doplnky Specialized a je dôvodom ich popularity aj medzi priaznivcami konkurenčných značiek.

Prilby – nízka hmotnosť a odolnosť

S-Works Prevail II

Začneme rovno najväčšou novinkou pre sezónu 2017, a to inovovanou verziou legendárnej prilby Prevail. Tá si získala svojich priaznivcov ako v športovom segmente XC a maratón, tak aj v cestnej cyklistike. Pracovalo sa na zlepšení aerodynamiky a tiež ventilácie, no najväčšou výhodou je hlbší tvar, a teda lepšia ochrana. Konštrukcia sa spolieha na mix rôznych materiálov s rozdielnou hustotou, vďaka čomu sa dosiahla unikátna kombinácia celkovej pevnosti a nízkej hmotnosti. Nechýba samozrejme nastavenie výšky, vďaka čomu sa prilba prispôsobí čo najlepšie vašim proporciám a pri poriadne horúcich dňoch zase oceníte vypchávku v oblasti očí, ktorá zlepší odvod potu v týchto miestach. To všetko pri hmotnosti cca 200 g (záleží od veľkosti).

Ambush Comp

Ak ste fanúšikom poriadnej zábavy na trailoch a v horách, oceníte v prvom rade zvýšenú ochranu, ktorú poskytne napríklad model Ambush v dostupnom prevedení Comp. Pritom stále výborne „vetrá“ vďaka kompozitu, ktorý umožňuje vytvoriť väčšie otvory bez obmedzenia pevnosti. Výsledkom je zároveň dobrá hmotnosť, takže prilba nebude na hlave prekážať ani pri dlhých výšľapoch. Upínanie Mindset 360 umožňuje ovládanie 1 rukou aj za jazdy pomocou kolieska a tiež 5 výškových stupňov. Štítok je výškovo nastaviteľný a poskytuje dobrú oporu pre okuliare.

Disident Comp

Dôkaz, že kvalitná zjazdová prilba nemusí byť extrémne drahá, prezentuje Specialized pri verzii Dissident Comp. Hlavná „škrupina“ je z kompozitu a spĺňa štandardy testovania ASTM DH pre ochranu pri dopade a ochranu brady. Ako u ostatných modelov, ani tu nechýba chladenie 4th Dimension Cooling a tiež kompatibilita so vzperou LeaftTM. Vložka a polstrovanie je odnímateľné.

Zľava: S-Works Prevail II, Ambush Comp, Disident Comp. Kompletnú kolekciu MTB prilieb nájdete TU.

Tretry – XC, trail alebo zjazd?

Všetky topánky v ponuke Specialized majú niečo spoločné – prvky Body Geometry. V podstate sa jedná o drobné úpravy usadenia chodidla, ktoré vo výsledku majú priniesť jeho prirodzenejšiu polohu. Jedná sa napr. o naklonenie podrážky v rozsahu 1,5 mm pre výhodnejšiu pozíciu kolena, o podporu klenby a tiež o lepšiu separáciu prstov, pomocou ktorej sa dá predísť ich stuhnutiu v rámci dlhých výjazdov.


S-Works 6 XC

Modelový rad s označením S-Works bol v rámci kolekcie vždy akousi výstavnou skriňou technológií. Inak tomu nie je ani v prípade nového modelu 6 týchto špičkových XC tretier, ktoré zaujmú v prvom rade športových jazdcov. Základom je karbónová podrieka s indexom tuhosti 13, vďaka čomu sa nestratí ani jeden watt, takže ich prvotným cieľom sú preteky a nároční užívatelia. Podrážka má odolnejšie gumové segmenty, takže nebude problém prejsť kratšie úseky aj mimo bike. Lyžiny pre kufre sú dlhšie, vďaka čomu sa dajú nastaviť vo väčšom rozsahu napríklad pri optimalizácii posedu. Vrch tvoria extrémne pevné tepelne spojené vlákna Dyneema® (používajú sa aj v horolezectve), takže nebude strácať svoj tvar ani po dlhšej dobe. Rovnako prešla inováciou aj oblasť päty, čoho výsledkom je dokonalé usadenie na nohe a pevná ochrana. O nastavenie upnutia sa stará dvojica nezávislých Boa® S2-Snap koliesok, ktorým nechýbajú mikropolohy a možnosť ovládania jednou rukou za jazdy. Tak isto sa na ne vzťahuje doživotná záruka Boa®. To všetko stojí za nízkou hmotnosťou, ktorá má pri veľkosti 42 hodnotu 270 g. Topánka má užší, tvz. Form Fit, aby poskytla podporu pre maximálny výkon a samozrejme nechýbajú tradičné prvky Body Geometry.

Expert

Mnohé konštrukčné prvky z najvyššej rady nesie model Expert, ktorý je ale trochu viac prispôsobený mimo pretekárske trate. To ale neznamená, že sa nejedná o výbornú športovú tretru, na čom má podiel karbónová podrážka s vysokým indexom tuhosti. Tá je konštruovaná tak, aby bola poddajná v oblasti palca, takže chôdza bude pohodlnejšia, no stále dostatočne tuhá pre jazdu. Podrážka prešla optimalizáciou, výsledkom čoho je vzor SlipNotTM, ktorý poskytne priľnavosť a odolnosť pri väčšine podmienok. Vrch topánky je ľahký a tepelne spojený, takže na nohe výborne sedí a drží si svoj tvar. Užívatelia ocenia kvalitnú ochranu špice, ktorá tvorí achillovu pätu v bežnom živote bikera, kedy treba prejsť v teréne aj kúsok po vlastných. Zapínanie sa ovláda pomocou kolieska Boa® IP1 s mikropolohami, takže s ním tretry prispôsobíte za jazdy bez najmenších problémov. Tvar chodidla už je o čosi širší s prívlastkom Standard Fit pre celodenný komfort. Hmotnosť pri veľkosti 42 má hodnotu 350 g.

S-Works 6 XC a Expert

Rime Elite

Ak radi skúmate nové terény, kde sa nevyhnete častejšie noseniu a tlačeniu biku, môže vám sedieť model Rime. V prevedení Elite ponúknu tretry dobrú kombináciu úžitkových vlastností, kvality a ceny. Základ tvorí podrážka Vibram® pre maximálny grip v náročnom teréne plnom skál a koreňov, ktorá je spevnená kompozitom s výsledným indexom tuhosti na hodnote 7. Vďaka tomu ani dlhé kopce alebo presuny medzi obľúbenými trailami nebudú žiadny problém. Vrch tvorí odolný syntetický materiál a extra spevnenie nájdete hlavne v oblasti špičky a päty, ktorá dostávajú v teréne najviac zabrať. Trojica suchých zipsov má na starosti pevné upnutie nohy, čomu napomáha „offsetové“ prevedenie. Tvar nohy Standard fit umožní celodenné nosenie aj vďaka prvkom Body Geometry. Hmotnosť vo veľkosti 42 má hodnotu 420 g.

2FO Clip

Zjazdári, prípadne agresívni jazdci, ktorí sa nevyhýbajú ani skokom, zrejme najviac ocenia konštrukčné prvky použité pri modeli 2FO. Zámok je v akejsi kapse (Landing StripTM), ktorá umožní ľahšie nacvaknutie a vycvaknutie z pedálov. Podrážku tvoria 2 typy gumy, kedy tá tvrdšia opäť umožní lepšie nacvaknutie a mäkšia poskytne grip v oblasti prstov a päty. Tuhá vnútorná doska poskytne oporu pri šliapaní, no nachádza sa v lôžku z peny EVA, takže došľap aj mimo bike bude stále pohodlný, rovnako ako trakcia. Pri rýchlej jazde treba nohu chrániť a najviac na rane samozrejme býva palec – ochrana v tomto mieste bolo vytvorená formou tepelnej úpravy a vstrekovania materiálu a má vysokú bočnú stranu, takže danú oblasť výborne chráni. Vrch topánky má tepelne spojený vrchný diel, aby bol povrch čo najviac hladký a nezachytával sa pri jazde a za týmto účelom sú upravené aj šnúrky pomocou systému LacelockTM. Tvar nohy Relaxed Fit umožňuje skutočné pohodlie či už na biku alebo mimo neho. Opäť nechýbajú prvky Body Geometry a hmotnosť pri veľkosti 42 má hodnotu 450 g.

Rime Elite a 2FO Clip

Ďalšie verzie MTB tretier v dostupných farebných prevedeniach nájdete TU.

Kolekcia prilieb, tretier a rovnako ďalších doplnkov ešte obsahuje mnohé zaujímavé modely pre každý jeden štýl jazdy. Pre viac informácií prosím navštívte stránku specialized.com/cz/cs.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Test: VAUDE Kuro Tech – pre intenzívnu jazdu

Test: VAUDE Kuro Tech – pre intenzívnu jazdu

Dobrý pomer vlastností zo sveta cestnej aj horskej cyklistiky, spojených s pohodlím a výkonom. To vôbec neznie zle. Ako sa jazdí v tretrách Kuro Tech a kde majú limity?
Od základu: Ako si vybrať topánky na MTB?

Od základu: Ako si vybrať topánky na MTB?

Tretry alebo cyklistické topánky sa naprieč disciplínami odlišujú. Akú tretru si treba vybrať na tú svoju a aké faktory pri výbere zohľadňovať?
Ochrana hlavy aj tela pre každého cyklistu PR článok

Ochrana hlavy aj tela pre každého cyklistu

Pri rýchlej jazde dole kopcom treba extra dbať na správnu ochranu. Bude to klasická prilba či „integrálka“? Chrániče kolien, alebo radšej celé torzo?
keyboard_arrow_up