Bikovanie v zime: 7. časť - Zimné tretry alebo klasické návleky

Na tému zimy sme už publikovali niekoľko článkov, ja osobne som trochu bližšie predstavil ako bojujem s chladom nôh aj trochu obsiahlejšie. V podstate sú 2 základné možnosti ako ochrániť nohy – buď siahnete po špecializovaných zimných tretrách alebo na svoje klasické letné použijete návleky. V tomto článku by som rád predstavil výhody a nevýhody pre niekoho, kto sa nevie rozhodnúť, ktorým smerom sa vydať, keďže vybavenie nie je samozrejme lacná záležitosť – u koníčka s názvom cyklistika to platí dvojnásobne .

Návleky – klasika, ktorá má stále čo ponúknuť

Úplne najjednoduchším a samozrejme aj najlacnejším riešením sú klasické návleky na tretry. Aj pri nich môžeme vyberať z rôznych materiálov a prevedení. V podstate sa robia cestné verzie, kde je diera len na kufri alebo s viac otvorenou podrážkou pre MTB (samozrejme tie sa dajú použiť tam aj tam). Za úplný zimný základ do každého počasia sa dá považovať neoprén, ktorý poskytne výbornú ochranu pred vlhkom, slušnú izoláciu a hlavne elasticitu, takže sa veľmi dobre prispôsobí. Samozrejme, je X ďalších materiálov a prevedení do rôznych podmienok. Aj v chladných dňoch mi umožnia v pohode vydržať vonku okolo 2 hod. a navyše sa pod ne dajú navliecť aj tenšie – viac informácií nájdete už v spomínanom článku (Bikovanie v zime: 4. časť - Chlad na nohy - zimný nepriateľ číslo jedna). Za najväčšiu slabinu sa dá považovať prienik studeného vzduchu zospodu, teda oblasť kufrov, ktorá nie je nijako chránená. Druhou ich veľkou slabinou je chôdza, čo platí hlavne ak jazdíte MTB. Pár krokov v snehu a máte všetko pod návlekom a ak nebodaj skočíte do vody alebo blata, hold, smola. Nehovoriac o tom, že sa takto návleky veľmi rýchlo zničia, no nájdu sa aj výnimky ako napr. model od Endury (Endura MT500 návleky na tretry), ktorý by mal zvládnuť aj väčšie „pochodovanie“.

Každopádne, tretry v kombinácii s klasickými návlekmi stále používam na svojom cestnom bicykli počas celej zimy. Ak idem do 2 hod., nemám problém ani v mraze. Samozrejme, ku koncu už cítim, že palce trošku tuhnú, ale s tým treba rátať . Na niečo dlhšie výborne poslúžia ohrievače, ktoré si vždy držím v zásobe, no takých výjazdov v mraze človek veľa nedáva. Tie ale tepelný komfort poriadne zdvihnú. Na tomto „setupe“ mám rád ten pocit ľahkosti, pretože mám na nohách v podstate letné tretry, v ktorých sa predsa len o niečo lepšie šliape. Pomocou rôznych verzií návlekov viete pokryť takmer každé počasie vrátane najhoršieho – pokiaľ teda neskočíte do kaluže nohou . Takže, aby som to zhrnul, pokiaľ jazdíte viac po ceste, prípadne v teréne veľa nechodíte po vlastných, klasické návleky stále spravia výbornú službu a dá sa s nimi zima bez problémov zvládnuť.


Plusy

  • cena
  • univerzálnosť použitia
  • možnosť voziť celoročne obľúbené tretry

Mínusy

  • chôdza v teréne a tiež ochrana pred vodou a blatom mimo bike
  • slabšia izolácia zospodu, a teda o čosi nižší tepelný komfort


Sportful Neoprene, Castelli PIOGGIA, Polaris Tornado

Zimné tretry – investícia, ktorá sa vyplatí

Druhú možnosť, ktorú máme v zime, tvoria zimné tretry. Samozrejme najväčšou nevýhodou je cena, ktorá sa pohybuje v hodnotách ďaleko vyšších ako pri návlekoch – podľa modelu cca od 100 do 200 €. Za tieto peniaze získame v prvom rade ďaleko lepšiu ochranu a hlavne v prípade, ak potrebujeme sem-tam prejsť peši, čo v zime a na biku nie je nič neobvyklé. V prvom rade sa v nich vďaka mäkšej podrážke lepšie chodí a za druhé, ak skočíme do blata alebo vody, nemáme v topánke hneď mokro. Rovnako vnútro býva prispôsobené pre hrubšiu ponožku, teda je tam viac miesta, čo je v zime vždy výhoda pre dobrý krvný obeh – a netreba zbytočne kupovať o číslo väčšie. Častokrát majú aj určitú formu izolácie, a teda poskytujú oveľa lepší tepelný komfort - osobne v nich vydržím vonku o dosť dlhšie ako s návlekmi pri teplotách pod bodom mrazu.

Každopádne, nesmiete mať prehnané očakávania, pretože aj do nich vám zima zájde, čo je ale veľmi individuálne. A nevýhody? Teda okrem vyššej ceny mi napadá jedine trochu väčšia neohrabanosť, čo ale cítim najviac pri prechode z letných tretier a tento „feeling“ postupne úplne zmizne. Samozrejme sú špeciálne MTB aj cestné modely, no určite najviac univerzálne sú práve tie do terénu vďaka podrážke a možnosti pohodlnej chôdze, čo v zime nie je zlé ani na ceste . Ešte k tej cene, netreba zabúdať na fakt, že tieto tretry budeme nosiť oveľa menej ako klasické, takže o to viac nám aj vydržia nehovoriac o tom, že bývajú častokrát ešte extra spevnené na špičke a päte.


Plusy

  • lepšia izolácie zospodu
  • ochrana pred vodou a snehom pri chôdzi
  • priestor vo vnútri prispôsobený pre hrubšie ponožky

Mínusy

  • zo začiatku troche nemotorné
  • oveľa vyššia cena


Northwave Celsius 2 GTX, Shimano SH-MW5ML, Mavic Ksyrium Pro Thermo

To bolo len niekoľko postrehov z mojej strany, ktoré mieria v prvom rade na začínajúcich cyklistov, ktorí by radi jazdili aj v chladnejšom počasí a nevedia, či sa im investícia do zimných tretier oplatí. Ak máte nejaký postreh k tejto téme, tak budem rád, ak ho napíšete do komentáru pod článkom.

Zhrnutie článkov s témetikou "zima":
report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Zimné doplnky Isadore - návleky, rukavice, čiapky a ponožky pod drobnohľadom

Test: Zimné doplnky Isadore - návleky, rukavice, čiapky a ponožky pod drobnohľadom

Budú zimné doplnky Isadore maličkosti, ktoré vedia byť veľkou pomocou cyklistu? Ako si vybrať správny model a veľkosť?
Oblečenie do vetra a chladu - nedaj chorobe šancu PR článok

Oblečenie do vetra a chladu - nedaj chorobe šancu

Zimné obdobie mnohí označia ako ideálne na to, aby človek po výjazde ochorel. No dobre zvolené oblečenie spraví obrovský rozdiel a prinášame opäť niekoľko tipov.
Test: Zimné oblečenie Sportful – aký materiál u mňa vyhráva?

Test: Zimné oblečenie Sportful – aký materiál u mňa vyhráva?

Prečo som si obľúbil bundu Sportful Total Comfort a nohavice Fiandre? Je rozdiel v materiáloch tak zásadný?
keyboard_arrow_up