Doplnky na podporu intenzívneho výkonu

Preteky, prípadne náročný tréning je pre naše telo vždy veľká záťaž. Práve vtedy nájdu uplatnenie niektoré z nižšie uvedených doplnkov, ktoré svojím zložením pomôžu zvládnuť intenzívnu alebo dlhotrvajúcu záťaž, prípadne zlepšiť regeneráciu po výkone.

Niektoré z predstavených produktov priamo dodávajú potrebné množstvo ľahko stráviteľných cukrov, niektoré slúžia viac ako stimulant pred a počas výkonu. Mnohé tvoria kombináciu a ponúkajú tieto 2 zložky súčasne. Práve pri väčšine z nich je dobré si pozorne prečítať, čo obsahujú a hlavne vtedy, ak ste citlivý na niektoré formy stimulačných látok. Vtedy treba myslieť aj na celkové denné množstvo danej látky. Ako príklad uvedieme kofeín, ktorého denná dávka by nemala prekročiť cca 500 mg. Preto, ak kombinujete rôzne gély a stimulačné produkty, plus si ešte neodpustíte obľúbené „kávičkovanie“, je možné túto hranicu veľmi ľahko prekročiť. Zlaté pravidlo „všetko s mierou“, platí v týchto prípadoch dvojnásobne.

Sponser Activator

Activator od švajčiarskeho Sponseru nájde uplatnenie ako tesne pred krátkym intenzívnym výkonom, tak rovnako počas toho extrémne dlhého. Prípadne, ak potrebujete účinný stimulant bez pridaného cukru a umelých farbív ako býva v niektorých energetických nápojoch. Jedna ampulka obsahuje 200 mg kofeínu v tekutej a veľmi dobre využiteľnej forme, ktorá sa ľahko schová napr. do dresu a môže byť poruke ako záloha aj počas dlhého maratónu. Cena sa pohybuje okolo 1.80 € a viac informácii sa dozviete TU.

Sponser Salt Caps

V extrémnych teplotách naše telo stráca minerály veľmi rýchlo. Práve vtedy nájdu najlepšie využitie tieto kapsule s obsahom 400 mg sodíka (2 kapsule). Dajú sa konzumovať klasicky a zapiť alebo je možné ich otvoriť a zmiešať s vodou a nejakou formou cukru – takže si vytvoríte akýsi vlastný „ionťák“. Ďalej obsahujú zinok pre správnu funkciu metabolizmu. Cena za balenie so 120 kapsulami je cca 23 € a viac informácií sa dozviete TU.


OTE Carbo Booster

V období intenzívnych tréningov je potrebné zabezpečiť aj dostatočný prísun cukru, aby sme ich dokázali zvládnuť a zároveň medzi nimi zregenerovať. Práve na to slúži Carbo Booster od anglického OTE, ktorý ma neutrálnu chuť a dokáže zvýšiť obsah energie napr. v obľúbenom potréningovom nápoji. Rovnako sa hodí na dodatočné zásobenie energiou (carbo loading) pred náročnými aktivitami a pretekmi. Balenie o hmotnosti 1 kg stojí okolo 28 € a viac informácií sa dozviete TU.

OTE Energetický gél s kofeínom

Najmä v záverečnej fáze intenzívneho výkonu príde vhod ľahko stráviteľná forma energie vo forme gélu. Tento od OTE je navyše doplnený o 50 mg kofeínu, takže vás dokáže ešte trochu „nakopnúť“. Navrhnutý je tak, aby nezaťažoval žalúdok, čo po pár hodinách v sedle určite oceníte a rovnako neobsahuje žiadne umelé sladidlá a farbivá. Jedno 56 g balenie dodá 20,5 g sacharidov s osviežujúcou chuťou ananásu. Cena sa pohybuje okolo 2.00 € a viac informácií sa dozviete TU.


SiS Whey 20

Tak trochu samostatne stojí tento gél od anglického výrobcu SiS. Jeho zloženie tvoria totiž z veľkej časti proteíny, konkrétne 20 g na jedno balenie. Práve toto množstvo by malo byť z hľadisko využiteľnosti ideálne, viac už naše telo na jednu dávku nezvládne efektívne spracovať. Celkovú regeneráciu podporuje aj veľmi vysoký obsah BCAA (až 7 g). Výhodou tejto formy je v prvom rade okamžitá a ľahká dostupnosť a tiež dobrá stráviteľnosť. Na výber máte buď jahodovú, alebo citrónovú príchuť. Cena sa pohybuje okolo 2.50 € a viac informácií sa dozviete TU.

SiS Go Energy

V prípade náročných pretekov a hlavne v období pred nimi nájde využitie instantný prášok Go Energy. Ideálne využitie nájde tesne pred plánovaným výkonom (1 – 2 dni), kedy pomocou neho ľahko zvýšite svoj príjem sacharidov a nezaťažíte tráviaci systém. Jedna dávka dodá 48 g sacharidov vo forme osviežujúceho nápoja. Na výber sú príchute citrón, pomaranč a čierna ríbezľa. Cena za 500 g balenie sa pohybuje okolo 14.90 €. Viac informácií sa dozviete TU.


Nutrend Acceler

Pre tých, ktorí chcú maximálne podporiť svoj výkon, slúži Acceler od českého Nutrendu, ktorý obsahuje trojicu účinných látok (AAKG, l-citrulín malát a extrakt gynostemma pentaphyllum) a zároveň L-arginin. Ten prispieva k rozšíreniu ciev, a teda lepšej distribúcii kyslíka, živín, vitamínov a ostatných kľúčových prvkov. Je dostupný v balení s obsahom 60 kapsúl a cena sa pohybuje okolo 12 €. Viac informácií sa dozviete TU.

Nutrend Anticramp

Ak máte občas problémy s kŕčmi, je možné, že za tým okrem iných faktorov stojí aj nedostatok dôležitých minerálov – hlavne zmes sodíka, draslíka, horčíka a kalcia a práve tá sa nachádza v produkte s názvom Anticramp. Celé to dopĺňa vitamín B a L-karnosin na podporu vytrvalostného výkonu. Balenie obsahuje 120 kapsúl a cena sa pohybuje okolo 10 €. Viac informácií sa dozviete TU.


Powerbar Amino Mega Liquid

Pri skutočne náročných aktivitách dokáže naše telo doslova požierať samé seba, teda v tom zmysle, že začne používať vlastné aminokyseliny zo svalov. Práve rýchlo využiteľná tekutá forma aminokyselín príde vhod počas alebo ihneď po skončení. Tento produkt obsahuje všetkých 9 základných (esenciálnych) aminokyselín, ktoré si telo nevie samo vyrobiť a musíme ich prijímať vo forme stravy. V jednej ampulke sa nachádza dokopy 7 g bielkovín, ktoré dopĺňa vitamín B6. Cena sa pohybuje okolo 2.50 € a viac informácií sa dozviete TU.

Powerbar Magnesium Liquid

Tekuté magnézium je taká maratónska „klasika“ a slúži najmä na podporu metabolizmu a k správnej funkcii svalov. Tým je možné aspoň z časti predchádzať prípadným kŕčom. Jedna ampulka obsahuje 250 mg magnézia, ktoré dopĺňa vitamín B6 dôležitý pre správny metabolizmus bielkovín. Neobsahuje aspartan, laktózu a ani glutén. Cena sa pohybuje okolo 1.50 € a viac informácií sa dozviete TU.


Enervit L-Glutamine 100%

L – glutamín je najviac zastúpená aminokyselina v našom tele. Podporuje správne fungovanie svalových buniek a imunitného systému, tlmí katabolizmus bielkovín a zlepšuje dusíkovú bilanciu. Najmä v období zvýšenej fyzickej námahy môže dôjsť k nedostatku a následne k oslabeniu celkovej imunity. Tento produkt obsahuje čistú formu L-glutamínu, ktorá je ľahko rozpustná vo vode. Hmotnosť balenia je 200 g a cena s pohybuje okolo 41 €. Viac informácií sa dozviete TU.

Enervit Magnesium sport

K zásobeniu tekutinami a minerálnymi látkami pred náročným výkonom pomôže Enervit Magnesium sport. Jeden 15 g sáčok obsahuje v správnom pomere zastúpený sodík, draslík a horčík, čo dopĺňa ešte vitamín C. Vhodné zásobenie tela minerálmi pomáha rovnako predchádzať nepríjemným kŕčom. Balenie obsahuje 10 sáčkov a cena sa pohybuje okolo 8 €. Viac informácii sa dozviete TU.


Etixx energetický gél ženšen a guarana

V niektorých prípadoch, resp. fázach výkonu potrebujeme trochu „nakopnúť“, prípadne zvýšiť koncentráciu. Vtedy nám pomôže gél Etixx s obsahom kofeínu v prírodnej forme z Guarany, ktorý je telom pomalšie absorbovaný. Zaujímavá je aj trojitá zmes cukrov, ktorá dodá časť energie okamžite a časť trochu neskôr, čo je pri vytrvalostnom výkone výhodné. Doplnený je o ženšen, taurín a vitamín C pre lepšiu fyzickú a mentálnu odolnosť. Cena sa pohybuje okolo 2.49 € a viac informácii sa dozviete TU.

Etixx CARBO-GY

Pre dodanie extra dávky sacharidov pred tréningom poslúži nápoj Etixx CARBO-GY. Vitamíny B1 a B2 prispievajú k vyrovnanému metabolizmu a kyselina listová prispieva k zníženiu únavy a vyčerpania. Ďalšou výhodou tohto nápoja je fakt, že CARBO-GY môže byť konzumovaný ako stimulujúci horúci nápoj, čo príde určite vhod počas chladných tréningových dní. Balenie má hmotnosť 1 kg (1 dávka cca 70 g) a cena sa pohybuje okolo 26 €. Viac informácii sa dozviete TU.


GU Hydration Drink Tabs

Ak potrebujete v prvom rade doplniť stratené minerály bez zbytočného prísunu energie, veľmi dobre poslúžia tablety od GU. Majú nízky obsah kalórií, no pritom dodajú potrebné množstvo sodíka a draslíka. Taktiež neobsahujú farbivá a umelé kyseliny, sladené sú pomocou stévie. Dostupné je široké spektrum príchutí ako jahoda, citrón/limetka, pomaranč, lesné plody. V jednej tube sa nachádza 12 tabliet a cena sa pohybuje okolo 7 €. Viac informácií sa dozviete TU.

GU Chews

Ideálnym malým „snackom“ pre každý výjazd sú GU Chews, ktoré vďaka svojim rozmerom určite nebudú prekážať a poskytnú potrebnú energiu vo forme žuvacích cukríkov. Obsahujú ako jednoduché, tak aj komplexné cukry vrátane základných elektrolytov. Jedno 30 g balenie obsahuje 4 cukríky a sú dostupné rôzne príchute – malina (s kofeínom), granátové jablko, jahoda (s kofeínom), pomaranč, čerešňa (s kofeínom). Cena sa pohybuje okolo 1.49 € a viac informácii sa dozviete TU.


Poriadne pozrieť všetky dostupné informácie

Zloženie týchto produktov pozostáva často z veľkého množstva účinných látok. Z toho dôvodu je dobré si poriadne pozrieť všetky dostupné informácie, ktoré nájdete na stránkach výrobcov/dovozcov.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Ako schudnúť – naše jednoduché a overené tipy

Ako schudnúť – naše jednoduché a overené tipy

Udržať si hmotnosť na uzde nie je výhoda len v rámci cyklistiky, ale aj v bežnom živote. A niekedy stačí pár jednoduchých zmien, ktoré spolu prinesú veľké výsledky.
Tuning bicykla - keď všetko ostatné už máme PR článok

Tuning bicykla - keď všetko ostatné už máme

Bicykel nie je iba dopravný prostriedok. Je to vášeň, relax, sloboda či únik z reality a zaslúži si „hýčkanie a opateru“. Napríklad v podobe prémiových komponentov.
Video: Cyklisti a pivo – čo spôsobuje v tele a existuje jeho lepšia náhrada?

Video: Cyklisti a pivo – čo spôsobuje v tele a existuje jeho lepšia náhrada?

Alkohol je pre ľudský organizmus záťažou, to je všeobecne známa vec.
keyboard_arrow_up