Bicykle Corratec 2017 –  keď sa precíznosť stretne s inováciou

Nemeckú značku Corrratec, si tí skoršieho dáta narodenia budú celkom určite pamätať vďaka nezabudnuteľnému dúhovému dizajnu a použitiu dvoch prehnutých tenkých horných rámových trubiek miesto jednej masívnej.

Napriek tomu, že o Corratecu až tak veľa nepočuť, svoje miesto na poli s horskými bicyklami si zastáva celkom právom už 27 rokov. Okrem rokmi overených riešení v inovovanom dizajne, bicykle tejto značky ponúkajú mnohé unikátne riešené systémy a patentované technológie. Ak ste zvedaví, aké novinky si pre nás Corratec prichystal v novej sezóne 2017, čítajte ďalej!

Inside link carbon 10HZ

Patentovaný systém odpruženia, ktorý používa kombináciu vzduchového tlmiča doplneného o elastomérový medzikus, ktorého účelom je pohlcovanie drobných nerovností a vibrácií je riešením, ktoré doslova nemá obdobu naprieč celou MTB produkciou. O efektivite kinematiky systému Inside Link vypovedá aj fakt, že pri šliapaní nie je potrebné používať lock-out na utlmenie chodu tlmiča. Samotná reťaz v zábere dostatočne napína zadnú stavbu a zabraňuje tak zbytočnému pohupovaniu a vy nemusíte riešiť žiadne nastavenie tlmiča a sústredíte sa iba na jazdu. Bratia Česi by na to povedali asi iba - „Simply clever“. Zo zástupcov tejto modelovej rady je vám k dispozícii dvojica celoodpružených X-country modelov vyskladaných na karbónovom ráme určenom pre priemer kolies 27,5 palca. Komponentové osadenie je vyváženým mixom Shimano XT 2x11, brzdového ústrojenstva Magura a vidlice RockShox SID, eventuelne RS-1.

Exotickým dojmom pôsobia 3D CNC frézované kľuky Rotor v konfugurácii pre dvojprevodník. Zvyšok komponentov nesie logo ZZYZX, ktoré decentne ladí k čierno-modro-bielemu dizajnu týchto agilných XC-rakiet, ktoré si hravo poradia aj s technickým terénom. Ak hľadáte závodné náčinie pod 10 kg, ktoré sa v dave určite nestratí a svojimi jazdnými vlastnosťami nesklame, Corratec Inside Link Carbon 10Hz by ste rozhodne nemali pri užšom výbere vylúčiť z hry.


Inside Link 10Hz

Segment trail/allmoutain bikov zastupuje dvojica 120 mm modelov a trojica 140 mm fullov na rámoch z hliníkovej zliatiny. Vychytávky ako 10Hz elastomer a pruženie Inside link sú zárukou kvalitnej porcie zábavy pri zachovaní maximálnej efektivity šliapania v stúpaniach. Rozumná voľba komponentov, kvalitné vzduchové vidlice s pevnými osami a tlmiče Monarch (u 140 mm s objemnejšou variantou komory Debon Air) naznačujú, že na bicykloch v tomto segmente sa na výbave nešetrilo.

Pohon a brzdy sú z kompletnej jedenásťrýchlostnej sady Shimano, zatiaľ, čo 27,5-palcové kolesá spoľahlivo zastavia 180 mm Ice Tech kotúče na oboch kolesách, ktoré sú obuté do univerzálnych kevlarových plášťov Continental X-king v rozumnej šírke 2,4 palca.


Inside Link 120 10Hz Y

Prostredný z trojice alumíniových 120 mm fullov je vybavený pružením Manitou Marvel Comp TS Air v prípade vidlice a tlmičom Monarch R. Komponenty Shimano Deore doplnené o prehadzovač XT ponúkajú staronových 2x10 prevodov s vynovenými prešmykačmi typu side swing. Tuhosť stredu je zabezpečená širším štandardom press fit, zatiaľ čo zvyšok komponentov overenou kombináciou dielov ZZYZX a skladacích plášťov Continental. Sedlo vlastnej produkcie v dizajne Corratec je už len povestnou čerešničkou.


Inside Link 140 10Hz Y

Vidlica RockShox Sektor Gold Solo Air s 15 mm Maxle osou vás podrží spoľahlivo v každom klesaní, zatiaľ čo komponentový mix Shimano primárne XT M 8000 v prevedení 2x11 (2s; 38/24
a 11s; 11-13-15-17-19-21-24-27-31-35-40). Spomínaný tlmič Monarch disponuje rovnakou Debon Air komorou pre citlivejší chod, ktorý dopĺňa 10Hz pohlcovač vibrácií a drobných nerovností. Potešia aj drobnosti ako i-spec B uchytenia radenia, side-swing prešmykač a spoľahnúť sa môžete aj na kolesá zapletené na tridsiatichdvoch drôtoch z dielne ZZYXZ a 142x12 mm pevnou osou. O dobrý grip sa postarajú plášte Continental X King 2.4".


XTB 175 X

Srdce enduro nadšencov určite zaplesá pri pohľade na jeden z dvojice modelov XTB Y, resp. X, ktorý okrem modernej geometrie so 66° hlavovým uhlom ponúka prémiové komponenty ako RockShox Pike vo verzii RCT3 s charger patrónou a pohonom SRAM X01. 10Hz elastomer zlikviduje všetky drobné nerovnosti a 160 mm pruženiu pridá pocitovo ďalších 15 mm zdvihu. Prepracovaný tlmič RockShox Monarch RT s oversize komorou Debon Air ponúka vyváženejší a citlivejšíší lineárny chod. O vaše bezpečie sa starajú mimoriadne účinné štvorpiestikové kotvy Magura MT7 s predným kotúčom 200 a zadným 180 mm. Teleskopická sedlovka Reverb Stealth s vnútorným vedením hydraulického ovládania z riadidiel ponúka 125 mm zdvihu.


Fotografie z redakčného testovania: Corratec 10Hz Inside link XTB 175 X (2016), zábavný frírajďák

Model Y ponúka rovnaké technologické vymoženosti ako 10Hz elastomer a Inside Link v dostupnejšom prevedení, kde sa mierny kompromis urobil na strane pruženia, o ktoré sa stará o nejaký ten gram ťažšia vidlica Yari RC Solo Air. Radenie zabezpečuje Shimano Deore/XT s prevodmi 2x10. Brzdy vpredú sú Magura MT5 200 mm a v zadu Magura MT4 180 mm. Oželieť budete musieť aj teleskopickú sedlovku. Ak poškuľujete po biku, ktorý sa hore kopcom driape s apetítom all-moutainu a v zjazde ponúka výkon a komfort endura, u „ikstébéčka“ ste rozhodne na správnej adrese!


Hardtaily, čo hrdlo ráči

V rámci ponuky hardtailov je k dispozícii široká škála 27,5" a 29" modelov v karbónovom alebo hliníkovom prevedení osadené komponentovými sadami Shimano od Deore až po elektronické XTR Di2. Z extra širokej ponuky by si nedokázal vybrať len málokto.

Superbow Team

Ikonický hardtail, klasickej konštrukcie biometric, ktorá je pre Corratec typická, vsádza na osvedčenú kombináciu komponentov Shimano XT, vidlice RockShox Reba a 29-palcových kolies, ktoré vás podržia aj na členitejšom povrchu a spleti koreňov. O spoľahlivú elimináciu nárazov reťaze do zadnej reťazovej vzpery sa stará špeciálna profilácia zadnej stavby pod označením LPC (low profile chainstay), ktorá je prakticky štandardom naprieč celou ponukou horských bicyklov Corratec.


X Vert S 650B 0.4

Tento zaujímavý hardtail so stredným 27,5" priemerom kolies je postavený na hliníkovom ráme z hydroformingovaných trubiek s modernou geometriou a LPC profiláciou zadnej stavby. Rám je k dispozícii celkom v štyroch rôznych veľkostiach (39/44/49/54 cm) a kooperuje so vzduchovou vidlicou RockShox Silver 30 Solo air so zdvihom 100 mm. Presné radenie prevodov zabezpečuje zadný prehadzovač Shimano Deore XT, prešmik Deore a riadený rapid fire páčkami Deore. Prehadzovač v kombinácii s kľukami 40/30/22 zubov ponúka dokopy 30 prevodov, ktoré pokryjú potrebu akéhokoľvek prevodového pomeru. O spoľahlivé zastavenie sa stará set hydraulických kotúčových bŕzd Tektro Auriga so 180 mm kotúčom vpredu a 160 mm vzadu. Zapletané zapletené Mach1 sú obuté do výborne volených univerzálnych plášťoch Continental X-King v šírke 2,2 palca. Športové sedlo Corratec vo farbách výborne ladí so zvyškom bicykla. X Vert štvorka je teda výborne vyváženým bikom, ktorý nemá žiadne výrazné slabiny, na úkor niektorého komponentu. Navyše je ladený v decentnom čiernom dizajne s ozvláštňujúcou zelenou linkou na vrchu hornej rámovej trubky.


Revolution 29er

Dostupnosť karbónového modelu spočíva nielen v cenovej politike, ale predovšetkým v dostupnosti väčšiny technológií použitých aj vo vyšších modelových radoch. Karbónový rám UD 700T sa vyznačuje vysokou tuhosťou a vysokoefektívnym prenosom sily počas šliapania robí z tohto modelu výborné maratónske náčinie. Osadenie vidlicou Manitou Marvel Comp TS Air so 100 mm zdvihu a komponentami Shimano XT M-8000 vo variante 2x11 predurčuje tento bike na dlhé bezstarostné jazdy. 3D tvarovaný predstavec, sedlovka, riadidlá a sedlovka pochádza štandardne od ZZYZX vyrobenej z vysokopevnostnej hliníkovej zliatiny radu 6. Zapletená sada kolies
Mavic Cross Ride 2 je obutú rovnako ako u zvyšku kolekcie od nemeckého Continetalu s rýchlim vzorom Race King 2.2".


Účeľné riešenia

Na záver nutno dodať, že napriek tomu, že bicykle Corratec sú špecifické viacerými svojimi technickými riešeniami, ktoré vybočujú z mainstreamovej ponuky väčšiny cyklistickej produkcie, tieto riešenia nie sú účelové, ale nanajvýš účelné! Ak je pre vás rozhodujúca funkčnosť a originálny dizajn vnímate ako plus, bicykle tejto nemeckej kultovky by ste rozhodne nemali vynechať pri výbere svojho nového dvojkolesového tátoša. Na vašom obľúbenom triale sa určite nestratia, či už svojim zjavom alebo jazdnými vlastnosťami.

Bližšie informácie s kompletnými špecifikáciami a cenami nájdete na corratec.com.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Predstavenie: RockShox Psylo, Domain a Rudy 2025 – trojlístok nových vidlíc

Predstavenie: RockShox Psylo, Domain a Rudy 2025 – trojlístok nových vidlíc

RockShox patrí dlhoročne medzi lídrov na trhu s odpružením. Po minuloročnom update vidlíc Pike, Lyrik a ZEB prišli na rad aj cenovo dostupnejšie alternatívy.
MTBIKER novinky – naše plány do sezóny 2024

MTBIKER novinky – naše plány do sezóny 2024

Nové značky, nové spolupráce, nová predajňa, komunitné jazdy, ale aj jeden veľký letný projekt na východe. Pozrite si prehľad toho, čo chystáme.
Pozvánka: Škoda HORAL MTB Maratón – dominanta je späť

Pozvánka: Škoda HORAL MTB Maratón – dominanta je späť

Radi by ste zažili Kráľovu hoľu počas maratónu Horal ako bývalo zvykom? Po dlhom čase je tento legendárny kopec a symbol trate Krejzi späť.
keyboard_arrow_up