Môže cvičenie zlepšiť váš výkon na biku? Myslím, že áno...

Na konci minulej sezóny som sa trochu zamyslel a skúsil pozrieť, kde sú moje najväčšie rezervy. Myslím, že jednou z vecí bolo podcenenie silovej zložky – najmä čo sa týka zimnej „prípravy“. Cvičeniu sa nevyhýbam, ale doteraz tomu chýbal ten správny smer, lepšie povedané špecifickosť. Nemôžem predsa cvičiť ako kulturista a očakávať zlepšenie na biku...

Problém je ten, že v dnešnej dobe máte toľko dostupných informácií, cvikov a tréningovým teórií, že človek ani nevie, kde začať. Trochu som sa do toho hlbšie ponoril a dal si nakoniec dokopy svoj vlastný tréning, ktorý bude v prvom rade jednoduchý a účinný. Pri tom som sa inšpiroval samozrejme hlavne od tých lepších . Či už vezmete úspešných jazdcov v XC, dráharov alebo DH/Enduro jazdcov, jednoducho tých, ktorí potrebujú poriadnu „paru“, skončíte takmer vždy u toho istého. Nič zložité, obyčajné komplexné cviky ako je drep, mŕtvy ťah a výpady. Naopak, takmer vôbec neuvidíte jednokĺbové cviky ako sú bicepsové zdvihy, predkopávanie a iné. Prevahu má cvičenie s voľnou váhou, a teda minimum času na strojoch. To som v podstate vedel, ale dôležitou vecou sú základné princípy ako počet opakovaní, používané váhy a pod. Rovnako zabudnite na dogmu, že cyklista musí nutne cvičiť s ľahkou váhou a na vysoký počet opakovaní.

Keď som chodieval dávnejšie cvičiť, častokrát som robil rôzne supersérie a intentzifikačné techniky (cvičenie do zlyhania, zhadzované série a pod), ktorými sa človek dokáže poriadne odrovnať. Máte z toho fajn pocit, že ste si dali do tela, no výsledok, teda prínos pre bike, beh a pod. nie je výrazný. Naschvál nepíšem len bike, pretože to isté podľa mňa platí aj pre beh, skialp a obdobne vytrvalostne orientované športy, kde hrá dôležitú úlohu vaša váha a efektivita. Naopak som bol z takého tréningu vždy hrozne unavený a ďalšie dni nebola na pohyb chuť – výsledkom čoho ma to celé postupne vždy prestalo baviť. Teraz som na to šiel inak...

Môj hlavný cieľ

Takže, aby som to zhrnul, mojím hlavným cieľom bolo zvýšiť svoju celkovú silu tak, aby to dávalo zmysel pre bike, ale rovnako iné športy, ktorým sa venujem, teda beh, skialp, turistika, atď. Zároveň bolo pre mňa dôležité posilniť komplexne celé telo a minimalizovať možnosť zranenia, kedže ako vieme, cyklista má na sebe väčšinou len prilbu . To platí aj v rámci samotného tréningu, keďže základné cviky patria medzi náročné - hlavne s rastúcou záťažou (mám dávnu skúsenosť so zranením pri drepe). Hľadal som teda spôsob, ako túto možnosť čo najviac minimalizovať – práve tam najviac vyniknú stabilizačné cviky, ktorými to „prekladám“ a rovnako sa im venujem aj doma.

Prečo video a prečo až teraz?

Pôvodným zámerom bol v mojom prípade ako vždy článok, no majiteľ siete fitnesscentier Mozolani Fitness a výborný kulturista Andrej Mozoláni mi ponúkol, nech spravím menšie video, ktoré bude fungovať aj samostatne mimo MTBIKER. Posilňovňa totiž nie je určená iba pre tých, ktorí chcú mať vysekaných 120 kg ako si stále mnohí myslia . Naopak, má čo ponúknuť aj tým, ktorí majú radi vytrvalostné športy a cyklistika je takmer ideálny príklad. Takže som šiel trochu s kožou na trh a skúsil popísať svoj tréning, výsledkom čoho sú tieto 3 videá. Prvé video je akési moje predstavenie a dôvod, prečo to vlastne robím; ďalšie 2 časti už sú konkrétne. Je síce takmer po zime, ale nechcel som niečo prezentovať, pokiaľ si to na sebe nevyskúšam. Tento tréning robím v podstate bez zmeny pravidelne už od konca minulej sezóny a s čistím svedomím môžem povedať, že mi pomohol. Možno niekomu teda poslúži ako menšia inšpirácia a keďže som toho vo videu dosť „nakecal“, nebudem sa opakovať zase v tomto texte . Opäť zdôrazňujem, vôbec netvrdím, aby ho cvičil každý alebo, že sa jedná o ten najlepší spôsob – jednoducho mne fungoval, ale kto sa tomu venuje zistí, že nič svetoborné som nevymyslel . Ak vás niečo zaujíma, prípadne máte iný názor, kľudne to napíšte do komentárov.

Predstavenie a úvod


Silová časť + v závere nájdete aj presne rozpísaný konkrétny tréning


Kondičná časť

report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Video: Svalovica po bicyklovaní - čo na ňu pomáha?

Video: Svalovica po bicyklovaní - čo na ňu pomáha?

Čo to je svalovica a ako sa jej vyhnúť alebo ju zmierniť? Čo hovorí odborný svet na masážny valec, pištoľ alebo lymfodrenážne nohavice?
Rozhovor: MUDr. Milan Kulkovský – o cyklistike a zdraví v kocke

Rozhovor: MUDr. Milan Kulkovský – o cyklistike a zdraví v kocke

Ako jazdiť s čo najväčším profitom? Je strečing zbytočnosť? Platí, že dokážem chorobu „vybicyklovať“?
Video: Bicyklovanie bez bolesti - stačí len strečing?

Video: Bicyklovanie bez bolesti - stačí len strečing?

Aktívny, pasívny alebo žiadny strečing? Ako to funguje v cyklistike? Kto by mal robiť aj kompenzačné cvičenia?
keyboard_arrow_up