Bianchi 2017 – esencia úspechu s dávkou pridanej hodnoty

MTB modely, kde nechýba niečo špeciálne pre športových nadšencov, ale rovnako milovníkov náročného terénu od talianskej kultovej značky.

Predstavovať cyklistom značku Bianchi je podobné, asi ako opisovať turistom Eifelovku. Za 130 rokov svojej existencie Bianchi nezanechalo nezmazateľnú stopu iba vo svete cestnej cyklistiky, ale svoje dlhoročné skúsenosti a kvality prenáša aj do tvorby horských bicyklov. Ak ste zvedaví, čo pre nás ukuchtilo Bianchi na sezónu 2017, prinášame vám krátke nahliadnutie pod pokrievku tejto talianskej špeciality.

Methanol CV – 29-palcový elegán

Metanol je látka, ktorá prudko pôsobí na zrakový nerv a bike z dielne talianskych špecialistov pod týmto názvom nie je nič dlžný tomuto pomenovaniu. Elegantný karbónový rám s patentovanou štruktúrou pohlcovania vibrácií pod označením Countervail v typickej farbe celeste vám padne do oka na prvý (aj dvadsiatydruhý) pohľad. Bolo by však veľmi povrchné povedať, že hlavnou výhodou tohto bicykla je jeho dizajn. Moderný rám využíva okrem countervail technológie aj architektoniku ERC, čo predstavuje integrované rebrovanie vo vnútri rámových trubiek za účelom zvýšenia pevnosti rámu. V kombinácii s asymetrickou zadnou stavbou, ktorá využíva širší štandard Boost 148, tak dostávate veľmi komfortný rám, ktorý je nadpriemerne tuhý. Na výber je z celkovo 6 modelov týchto talianskych plnokrvníkov na výbave od domovskej Formuly, Selle San Marco a v znamení pohonu od SRAMu alebo Shimana v jedno- a dvoj-prevodníkových špecifikáciach.

Zaujímavosťou je možnosť voľby z elektronických sád Shimano XT Di2 a XTR Di2 s funkciou Synchro Shift. Pruženie je v réžii najľahšej vidlice na trhu Fox 32 Step Cast, ktorá spolupracuje so 180-milimetrovým kotúčom. Zohľadnenie proporčného optimalizovania kľúčových komponentov vzhľadom na veľkosť rámu je samozrejmosťou. V najmenšej veľkosti dostanete bicykel so 170 mm kľukami, 350 mm sedlovkou a 70 mm predstavcom, zatiaľ čo na opačnej strane veľkostnej tabuľky pri 21" modeli je rám osadený 175 mm kľukami, 400 mm sedlovkou a 100 mm predstavcom. Ak teda túžite po pretekárskom stroji, ktorý by vám aj pri pevnej zadnej stavbe poskytoval o niečo vyššiu dávku pohodlia a zároveň s maximálnou efektivitou prenášal vami vynakladanú silu smerom vpred, lepšieho kandidáta budete hľadať len ťažko.


Methanol FS

Opojná raketa pod označením Metanol FS, je ako už názov naznačuje, celoodpruženým ekvivalentom modelu Methanol CV. Typicky elegantné línie, jednoduchý dizajn s prepracovanými detailmi a prepákovaný štvorčapový systém odpruženia, urobia z každej jazdy zážitok. Pre model Methanol FS platia prakticky identické špecifikácie, čo sa do počtu a druhu použitých technológii týka, no pre úplnosť doplním možnosť vedenia vnútornej kabeláže elektronického radenia, tuhé stredové zloženie Press Fit 30, Post-mount uchytenie zadného strmeňa brzdy a osadenie jednoprevodníkovou sadou SRAM X01, ktorá vo svojom čierno-čiernom farebnom prevedení výborne kontrastuje s rámovou sadou. Externé ovládanie tlmiča a vidlice z riadítok je ideálnou spoločnosťou na maratónske jazdenie a dlhé výjazdy do našich hôr. Pre najnáročnejších je dostupný Ethanol FS aj s 1x12-rýchlostnou sadou SRAM X01 Eagle, alebo ako samostatná rámová sada, ak by vaše ambície ladení siahali ešte ďalej.


Ethanol 27.1 FST GX 2x10sp – návyková nálož endorfínov

Pokiaľ preferujete pred vyššou hodnotou priemernej rýchlosti maximum adrenalínu a radosti z jazdy v oboch smeroch gravitácie, práve vám je určený trailový univerzál pod označením Ethanol. Disponuje 130-timi milimetrami zdvihu, ktoré vás prevedú aj tým najnáročnejším trialom bez najmenšieho zaváhania.


Karbónový rám s vnútorným vedením bowdenov spoľahlivo znesie aj tvrdšie zaobchádzanie, pričom 2x10 prevodov s logom GX poskytne dostatok rozsahu pre všetky profily trasy. Tuhé kolesá od SUNringlé sú pripravené na prechod na bezdušové plášte. Nezabudlo sa ani na z riadítok ovládanú teleskopickú sedlovku Kind Shock, bez ktorej sa už v dnešnej dobe nezaobíde žiadny ozajstný trail-bike. Decentná kombinácia bledomodrej a oranžových minimalistických nápisov je príjemným osviežením v spleti rôznych preplácaných dizajnov, ktoré ponúka väčšina konkurencie. Zaujímavosťou je, že enduro model s prívlastkom FSE má rovnaký rám, ale dlhší tlmič uchytený v inej polohe, výsledkom čoho je zdvih 150 mm.


Kuma

Kuma je modelový rad, ktorý neplánuje prevetrať vašu peňaženku, no zároveň ponúka kvalitu remeselného spracovania hliníkového rámu na 29 alebo 27,5-palcových kolies vo výbave Shimano Deore/Alivio, resp. Alivio/Altus, ktoré sú tou správnou vstupnou bránou do sveta horskej cyklistiky pre všetkých začínajúcich jazdcov.


Na výber je trojica farebných kombinácií pre každý priemer zvlášť. Samozrejmosťou sú účinné hydraulické kotúčové brzdy Formula CL a systém proporčného zohľadnenia rozmerov komponentov pre konkrétnu výšku postavy rovnako aj u najvyšších modelových radov.


Duel

Hoci Duel na prvý pohľad neprekvapí svojim zjavom, jedná sa o model renomovanej značky s výborným pomerom cena/výkon, ktorý sa nestratí ani v záplave konkurencie z radov obchodných reťazcov. Práve naopak!


Za necelých 600 € dostávate plnohodnotný horský bicykel s hydraulickými kotúčovými brzdami, ktorý prihliada na vaše telesné proporcie, ponúka kvalitné komponenty Shimano, Formula a 3x9 prevodov, ktoré sú v tomto segmente stále neprekonateľnou klasikou. Ak sa rozhodnete pre kúpu tohto bicykla, napr. pre svojho juniora, určite nebudete ľutovať.


Bicykle Bianchi sú právom jednou z top značiek, ktoré majú zastúpenie na slovenskom trhu. Za svoj úspech nevďačia len dlhoročnej tradícii, ale najmä sústavnému vývoju v oblasti technológií na úrovni samotných materiálov. Namiesto záplavy modelov, Bianchi stavia na jednoduchosť a kvalitu a vy sa tak miesto lámania hlavy s výberom vhodného modelu môžete sústrediť na to, čo je pre vás podstatné a rozhodujúce. Pod jednoduchým dizajnom sa skrýva elegancia a funkčnosť, s akou sú bicykle tejto značky vyrábané už viac ako 130 rokov. Viac informácií nájdete na stránke: bianchi.sk/katalog/horske-bicykle-5.

Autorom článku je bimjeam.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Predstavenie: RockShox Psylo, Domain a Rudy 2025 – trojlístok nových vidlíc

Predstavenie: RockShox Psylo, Domain a Rudy 2025 – trojlístok nových vidlíc

RockShox patrí dlhoročne medzi lídrov na trhu s odpružením. Po minuloročnom update vidlíc Pike, Lyrik a ZEB prišli na rad aj cenovo dostupnejšie alternatívy.
MTBIKER novinky – naše plány do sezóny 2024

MTBIKER novinky – naše plány do sezóny 2024

Nové značky, nové spolupráce, nová predajňa, komunitné jazdy, ale aj jeden veľký letný projekt na východe. Pozrite si prehľad toho, čo chystáme.
Pozvánka: Škoda HORAL MTB Maratón – dominanta je späť

Pozvánka: Škoda HORAL MTB Maratón – dominanta je späť

Radi by ste zažili Kráľovu hoľu počas maratónu Horal ako bývalo zvykom? Po dlhom čase je tento legendárny kopec a symbol trate Krejzi späť.
keyboard_arrow_up