ESI – gripy a omotávky pre ten najlepší pocit z jazdy

Je trochu nadnesené tvrdiť, že trocha silikónu môže výrazne ovplyvniť pocit z jazdy, no produkty ESI sú toho dôkazom.

Možno ste si všimli, čo majú mnohí poprední MTB jazdci spoločné, napriek rozdielnej značke bicyklov. Sú to gripy, ktoré tvoria menej nápadnú, no dôležitú úlohu pri ovládaní a celkovom komforte a práve ESI bývajú často voľbou číslo jedna.

Za čo vďačia svojej veľkej popularite? V prvom rade každý jazdec ocení nízku hmotnosť, čo v prípade silikónu od ESI neznamená obmedzenie komfortu. Výhodou je vysoká schopnosť pohlcovať nepríjemné vibrácie, ktoré si vždy nájdu svoju cestu k rukám. Aj po dlhom čase používania stále držia svoj tvar a nestrácajú túto dôležitú vlastnosť. Veľkou devízou je grip, teda veľmi spoľahlivý úchop bez preklzovania, a to aj v prípade vlhka, vody a blata. Navyše, túto schopnosť nestrácajú ani pri použití bez rukavíc. Veľkú zásluhu na tom všetkom má v prvom rade kvalita, pretože nie každý silikón poskytuje rovnakú kombináciu vlastností a ten, ktorý tvorí základ všetkých produktov od ESI, sa vyrába priamo v USA.


Samozrejme, problém nebudú mať ani tí, ktorí používajú otočné radenie (gripshift), pretože gripy sa dajú veľmi jednoducho skrátiť - neupevňujú sa totiž pomocou žiadnych koncoviek ani skrutiek. Na riadítka sa nelepia, držia vďaka vlastnostiam materiálu, vďaka čomu ale treba dodržať určitý postup, pomocou ktorého idú nasadiť veľmi jednoducho a bez nervov. Použiť sa dajú ako pre XC, tak rovnako pre trail, enduro a DH. Najväčšou nevýhodou pri agresívnych disciplínach bude ich nižšia odolnosť v prípade častých pádov.


Najskôr tvoril ponuku v podstate len jeden model pre MTB vo viacerých farebných prevedeniach, no vďaka veľkému úspechu značka postupne rozšírila svoje portfólio a vyšla zákazníkom v ústrety. Doplnil sa tak napríklad hrubší variant alebo mierne zakrivený pre lepšiu ergonómiu. No a nezabudlo sa ani na milovníkov cestnej cyklistiky vďaka silikónovej omotávke, ktorá má rovnako veľmi zaujímavé vlastnosti.

Chunky a Extra Chunky

Model, ktorý v podstate tvoril základ ponuky a ktorý to celé začal. Hmotnosť okolo 60 g, priemer na riadítkach 32 mm a 10 farebných prevedení, ktoré zaručia ideálnu možnosť doladenia k biku. Verziou pre tých, ktorí majú radi širší úchop je Extra Chunky, kedy sa priemer po nasadení pohybuje na 34 mm. Celkovo majú 20 g naviac a ponúkajú 6 farebných prevedení.


Racer"s Edge

Smerujúc k minimálnej hmotnosti, prípadne pre tých, ktorí uprednostňujú čo najlepší kontakt s riadítkami, je určený model Racer"s Edge. Rovnako bude vhodný aj pre ženy, ktoré majú menšie dlane v porovnaní s mužmi a kedy im môžu poskytnúť celkovo lepšiu kontrolu nad ovládaním a spoľahlivejší úchop. Celková hmotnosť je iba 50 g a priemer 30 mm. Pri farbách máte na výber zo 6 verzií.


Fit XC a Fit CR

S cieľom prispôsobiť sa čo najviac prirodzenej polohe rúk na riadítkach, vznikol variant Fit. Fit XC je celkovo širší, Fit CR naopak ľahší a užší. Spoločný majú premenlivý priemer, vďaka čomu gripy padnú ešte lepšie do dlaní a umožňujú rôzne polohy pri stúpaní alebo v zjazde, kvôli čomu si dlane dokážu viac oddýchnuť – čo príde vhod najmä pri extra dlhých výjazdoch. Na výber máte zo 6 farebných prevedení.


Dostupné sú ešte extra dlhé verzie v čisto čiernom prevedení, ak z nejakého dôvodu potrebuje skutočne poriadnu dĺžku – napr. pre bicykle do mesta. Ešte je treba dodať, že všetky modely sú vždy dodávané aj s originálnymi zátkami do riadítok, ktoré ich svojou mierne vystúpenou konštrukciou čiastočne chránia. Zároveň sa na výber rôzne farebné verzie týchto zátok. No a kto by chcel ešte viac ladiť, tak sa dajú zohnať aj rôzne „custom“ verzie gripov, napríklad aj vo farbách slovenskej a českej trikolóry, prípadne mnohé ďalšie.



RCT Wrap

Pod týmto názvom sa skrýva spomínaná omotávka pre cestné, cyklokrosové alebo triatlonové bicykle. Najväčšou výhodou je výborné pohlcovanie vibrácií, ktoré má pri použití na ceste výrazný vplyv na celkový komfort – po plášťoch v podstate najväčší. No a samozrejme rovnako ponúka výborný grip a nízku váhu. Opäť je na 100% vyrobená zo silikónu a môžete ju ľahko umývať a tiež sa dá viackrát omotať na riadítka.


Je veľmi elastická, ľahko sa prispôsobí a môžete si zvoliť celkový charakter úchopu podľa hustoty jednotlivých vrstiev. Omotávka neobsahuje žiadne lepidlo, takže keď usúdite, že už by to chcelo novú, môžete ju jednoducho otočiť na druhú stranu. Zakončenia sú robené pomocou špeciálnej silikónovej pásky, ktorá sa dá kúpiť aj samostatne. Celkovo máte na výber z 9 farebných prevedení.


Ako vidíte, ESI sa výhradne spolieha na silikón, ktorý sa ukázal ako ideálny materiál pre použitie na poste jedného z hlavných kontaktných bodov. Kvalitné gripy (resp. omotávka) dokážu ponúknuť výrazné zlepšenie celkového pocitu z bicykla a rovnako dokážu výrazne navýšiť komfort. Pritom sa stále jedná o pomerne malú investíciu. Pre kompletné informácie o produktoch ESI prosím navštívte stránky výrobcu: facebook.com/esigripscz.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Test: Thule Paramount – hybridný ruksak zo Švédska

Test: Thule Paramount – hybridný ruksak zo Švédska

Rovnako dobrá na bicykli ako aj mimo neho. Presne takto nejako by sa dala jednou vetou opísať táto taška. Ide totiž o hybridný model, ktorý spája ruksak a tašku na nosič.
MTBIKER novinky – naše plány do sezóny 2024

MTBIKER novinky – naše plány do sezóny 2024

Nové značky, nové spolupráce, nová predajňa, komunitné jazdy, ale aj jeden veľký letný projekt na východe. Pozrite si prehľad toho, čo chystáme.
Rozhovor: Ján Frátrik – keď bicykle viac opravuješ, ako na nich jazdíš

Rozhovor: Ján Frátrik – keď bicykle viac opravuješ, ako na nich jazdíš

Rozbehol svoj vlastný servis a predajňu. Nakoniec sa ale rozhodol ísť inou cestou a skončil v našom tíme, konkrétne v žilinskej predajni.
keyboard_arrow_up