Zdroj: zdroj: FB Superior Bikes

Slovák Tomáš Višnovský bojuje na Cape Epic vo dvojici s Filipom Adelom o popredné priečky.

Najväčší etapový pretek na horských bicykloch sa „preklopil“ do svojej druhej polovice a o zaujímavé momenty a napínavé súboje nebola núdza. Navyše, tento rok v štartovom poli nechýba ani Tomáš Višnovský, ktorý jazdí spolu s českým kolegom Filipom Adelom v tíme Mitas Superior. A kedže Tomáš je kamarát, ktorý býva v podstate kúsok odo mňa, poprosil som ho, či by neposlal pár viet medzi tým, ako jazdí, spí a necháva sa masírovať .

Prológ – 26 km / 750 m

Cape Epic sa už tradične začína úvodným prológom alebo aj inak povedané - takou MTB časovkou, ktorá obsahuje množstvo singletrackov a náročným úsekov v okolí mestečka Meerendal. Práve to je pre mnohých šanca uchmatnúť si žlté dresy pre lídrov a tejto úlohy sa dokonale a pomerne suverénne zhostili špecialisti na XCO z tímu Cannondale Factory – Manual Fumic a Henrique Avancini. Tomáš s Filipom zaostali o cca 9:58 min. a dokončili na 29. mieste.


1. etapa – 101 km / 2 300 m

Už prvá poriadna etapa priniesla množstvo zaujímavých situácií a zvratov. Približne 25 km pred cieľom zaútočili Jaroslav Kulhavý s Christophom Sauserom (Investec-Songo-Info) a poriadne potrhali vedúcu skupinu. Nakoniec ich tempo vydržali iba Fumic s Avancinim, no 10 km pred páskou chytil Kulhavý do kolesa nejaký drôt a šiel k zemi. Navyše utrhol pri tom ventilok a musel dávať dušu, čo stálo množstvo času. Poriadnou stíhacou jazdou ešte dokázali zmazať výraznú stratu, no nakoniec skončili približne minútu za víťaznou dvojicou. Tomáš s Filipom si výborne rozvrhli sily a dokončili na 19. mieste so stratou cca 19 minút.


2. etapa – 62 km / 1 500 m

Organizátori si nepamätajú, žeby niekedy pristúpili k tak dramatickému skráteniu trasy, keďže pôvodne mala mať 102 km a 2 350 m. Dôvodom sú rekordné horúčavy, ktoré už minulé dni doslova „zhadzovali“ jazdcov z bicyklov a množstvo ich nestihlo ani časový limit. Niektorým prišlo skrátenie vhod, iným nie, no kratšia etapa znamenala jedno - vražedné tempo už od začiatku. Nakoniec sa z tesného víťazstva radovala dvojica Kulhavý a Sauser, no v celkovom poradí stále ostali v čele Fumic a Avancini. Zatiaľ najlepší deň zažili Tomáš a Filip, kedy prišli na celkovom 12. mieste a opäť sa posunuli aj v celkovom poradí na 19. miesto.


3. etapa – 78 km / 1 650 m

Opäť trochu kratšia etapa, ktorá ponúkla drámu až do posledných metrov. 15 km pred cieľom v dlhom kopci s názvom UFO sa do čela dostali Kulavý so Sauserom a Schurter so Stirnemannom (Scott Sram), no znovu sa z tesného víťazstva radovala česko/švajčiarska dvojica. Navyše výrazne stiahli z celkového náskoku lídrov Fumica s Avancinim a náskok sa tak zmenšil na 1:30 minúty. Česko-slovenská dvojica z tímu Mitas Superior to mala výborne rozbehnuté do TOP 10, no potom prišli technické problémy, čo stálo množstvo síl a hlavne času. Dokončili so stratou 17:23 min. na 17. mieste.


4. etapa – 112 km / 2 150 m

Najdlhšou etapou sa Cape Epic prehupol do svojej druhej polovice. Tropické horúčavy vystriedalo mierne mrholenie a 17°C, čo zrejme nikomu príliš neprekážalo. Kulhavý a Sauser dnes chceli stiahnuť z celkového náskoku Cannondale Factory, no rozrezaný plášť zastavil ich ambície. Naopak ich v poradí „skočili“ Schurter so Stirnemannom, ktorí do cieľa prišli spoločne s druhým tímom Scott Sram Young Guns v zložení Andri Frischknecht a Michiel van der Heijden. Práve oni sa následne radovali s víťazstva. V žltom stále zostáva dvojica Fumic-Avancini. Tomáš a Filip dnes dokončili na 17. mieste a v celkovom poradí im patrí rovnaká pozícia.


No a ako hodnotí prvú polovicu Tomáš Višňovský (Mitas Superior) a aké sú jeho ambície do ďalších etáp?

„Zo začiatku som sa dosť obával a nevedel som, čo môžem od seba očakávať, nakoľko som ešte MTB etapák nešiel. Príprava, ktorú sme s trénerom zvolili, prebehla podľa predstáv, a tak som len dúfal, že všetko pôjde ako má. Prológ bol pre mňa asi najťažší, hrozné teplo plus náročná a veľmi rýchla trať. Postupne z etapy do etapy sa mi jazdí lepšie a lepšie a hlavne dostávam sebavedomie. Viackrát nás zbrzdili smolné momenty, pri ktorých sme museli stáť a potom sme zostali na vetre, kde je to naozaj ťažké. Nejedenkrát sme mali dobre našliapnuté na top ten v etape, no vždy sa to nakoniec zvrtlo. Sme práve v polovici a ja verím, že etapa do 10 ešte padne a v celkovom poradí sa podarí do 15. miesta“


Do cieľa zostávajú ešte 3 etapy a verím, že chalani poriadne zabojujú a nakoniec sa tá TOP 10 podarí. Keď sa pozriete do štartového poľa plnom majstrov sveta a olympijských víťazov, bude to skutočne výborný úspech...

Výsledky môžete sledovať na stránke: cape-epic.com/riders/the-2017-race/results.

[Foto na úvode: zdroj: FB Superior Bikes]

report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Pozvánka: Apríl – preteky už klopú na dvere

Pozvánka: Apríl – preteky už klopú na dvere

Zimná príprava je za nami a nastal čas pretaviť hodiny tréningu v pretekoch.
Reportáž: Stupava Winter maratón MTB&RUN – mrazivý úvod do sveta maratónov

Reportáž: Stupava Winter maratón MTB&RUN – mrazivý úvod do sveta maratónov

Poďte sa so mnou pozrieť na trať známeho zimného podujatia, ktoré napísalo už svoju štrnástu kapitolu.
Rozhovor: Gunn-Rita Dahle Flesja – prvá dáma cyklistiky

Rozhovor: Gunn-Rita Dahle Flesja – prvá dáma cyklistiky

Sú rôzni skvelí športovci a športovkyne, šampióni, majstri a nakoniec legendy. Jednou z nich je dáma z Nórska, ktorá je doslova synonymom horskej cyklistiky.
keyboard_arrow_up