Specialized 2017 – cestná kolekcia americkej stálice

Menšie zmeny, kotúčové brzdy, ale aj pomerne zásadná zmena v kombinácii športovej jazdy a komfortu.

Sezóna 2017 sa u Specialized nesie v duchu moderných trendov a inovácii - v podstate tak, ako každá doteraz. Niektoré „stálice“ doznali len malé zmeny, no niektoré prešli kompletnou premenou. Celkovo je ponuka jasne členená a zrejme sa nenájde nikto, kto by nespadal do niektorej kategórie, ktorú pomerne jasne definujú jednotlivé modelové rady.

Tarmac

Modelový rad Tarmac tvorí, dalo by sa povedať, základný kameň cestnej kolekcie. Vďaka univerzálnosti použitia sa stal u mnohých voľbou číslo 1 takmer na každý profil trate. Získal prvenstvá na všetkých 3 Grand Tours, v mnohých klasických pretekoch aj majstrovstvách sveta. Rovnako si ho veľmi obľúbil Peter Sagan a práve na tomto modeli ho môžete vidieť najčastejšie.


Zaujímavosťou pri verziách S-Works je po novom absencia otvorov pre mechanické radenie a tieto sa spoliehajú výhradne na elektroniku. V prípade verzie vybavenej sadou SRAM E-tap, navyše aj tak stačia iba brzdy. Na poste S-Works modelov nechýba nová sada Dura-Ace 9100. Pri Tarmacu bol ako prvý v „rodine“ Specialized predstavený koncept Rider-Firts Engineered, ktorý umožňuje, že rámy si zachovávajú svoje vlastnosti naprieč všetkými veľkosťami. Nájdete ho na všetkých modeloch od verzie Comp vyššie. Najdostupnejšie verzie sú postavené na rámoch SL4, ktoré ale ešte pred nejakým časom brázdili profesionálny pelotón a sú stále zárukou kvality. Možno si spomínate, že počas olympiády mali niektorí športovci špeciálnu edíciu rámov, ktoré menili svoju farbu od žltej cez oranžovú podľa teploty – tie nesú označenie „Torch Edition“, konkrétne model Tarmac Comp. Posledné roky sa nesú aj v znamení kotúčových bŕzd a tie nechýbajú samozrejme ani tu, kedy sú na výber celkovo 3 modely v rôznych stupňoch výbavy. Ak hľadáte výborný športový bicykel, ktorý zvládne kopce a roviny, ponúka celkovú tuhosť a nízku hmotnosť tak pri Tarmacu idete v podstate na istotu.

S-Works Tarmac Dura-Ace


Tarmac Expert eTAP


Roubaix

Zrejme najväčšou zmenou prešiel na sezónu 2017 model Roubaix, ktorý sa stal synonymom pre rozbité cesty a pohodlie. Tento raz zašli konštruktéri ešte ďalej a rokmi používané tlmiace jednotky „zertz“ nahradili pri najvyšších verziách iným riešením. Resp. dvomi, kedy sa zadná časť spolieha na kompletne prepracovaný rám a vďaka nízkemu uchyteniu sedlových vzpier, tak veľkú časť práce na seba vzala sedlovka pracujúca s rozsahom až 20 mm. Predná časť sa po novom spolieha na odpruženú jednotku Future Shock skrytú v hlavovej partii, ktorá pracuje so zdvihom 20 mm.


Viac o tejto technológii sa môžete dočítať v článku: Specialized Roubaix a Ruby 2017 – ďalší posun v kombinácii pohodlia a rýchlosti. Veľkou zmenou prešla aj celková geometria rámu. Minulosťou je dlhší rázvor a extra dlhá hlavová trubka. Súčasný Roubaix je oveľa agresívnejší a v podstate sa viac priblížil modelu Tarmac. Všetky bicykle vybavené týmto rámom sa spoliehajú výhradne na kotúčové brzdy. Rovnako sa môžu tešiť aj dámy, ktoré dostali pre ne špecificky odladený variant Ruby. Lacnejšou alternatívou sú rámy s prívlastkom SL4, ktoré stoja na predchádzajúcej verzii s tlmiacimi jednotkami Zertz a pohodlnejšou geometriou. Zároveň ponúkajú veľmi dobrý pomer ceny a ponúkanej výbavy. Celkovo sa modelový rad Roubaix/Ruby ideálne hodí na naše cesty a celodenné výjazdy, kedy problém nerobí ani rozbitý asfalt a šotolinové úseky v rýchlom tempe. Za ten krátky čas si už stihol získať srdcia mnohých testovacích jazdcov, ktorí ho neraz označili za tzv. „game changer“ v tomto segmente.

Roubaix Expert


Roubaix SL4 Sport


Venge ViAS

Dalo by sa povedať, že tento bicykel bol od základov vytvorený vo veternom tuneli, ktorým Specialized disponuje v Morgan Hill. Cieľom je maximálna možná aerodynamika takmer na úrovni časovkárskeho špeciálu s cieľom zachovania dobrého ovládania a vlastností klasického cestného bicykla pre použitie na pretekoch, prípadne, ak túžite vždy po maximálnej rýchlosti. Najväčšou novinkou je modifikovaná verzia ViAS Dics, ktorá stojí na kotúčových brzdách a ktorá by mala mať rovnaké vlastnosti z hľadiska aerodynamiky ako „klasika“.


Kotúčom patrí v tomto rade celkovo veľká dôvera, pretože je na nich postavená značná časť ponuky a už stihli zaknikohvať aj prvé „profi“ víťazstvo. Veľmi dobre môže Venge ViAS poslúžiť napr. aj triatlonistom, ktorí tak môžu mať rovnaký bicykel na tréning a tiež na dlhé časovky.

Venge ViAS Expert Disc Ultegra


Allez

Že aj hliník má stále čo povedať a dokonale poslúži na výrobu cenovo dostupných a pritom kvalitných rámov, presviedča už dlhú dobu rad Allez. Základom je najmä vlastná technológia zvarovania D"Aluisio Smartweld, vďaka ktorej je rám tuhý, ľahký a za karbónom zaostáva len o veľmi malý kúsok. Inovovaný model s prívlastkom Sprint sa môže stať ideálnym základom výborného bicykla na preteky za pomerne nízku cenu a ušetrené peniaze môžete vložiť napr. do kvalitných kolies, ktoré ho posunú na úplne iný level a v podstate na úroveň oveľa drahších bicyklov.

Allez DSW SL Sprint Comp


Diverge a Sequoia

Dalo by sa povedať, že oba modelové rady je možné zaradiť do pomerne sviežej vlny s názvom Gravel. Diverge má v tomto trochu viac športové ambície a môžete ho zohnať ako v karbónovom, tak aj hliníkovom prevedení. Nebude problém ho osadiť 35 mm plášťami a bez problémov vyraziť mimo klasické hlavné cesty. V tomto smere pokračuje ďalej Sequoia, ktorá ponúkne ešte viac možností „opustiť“ civilizáciu. Oceľový rám z prémiových trubiek zvládne všetko čo na neho naložíte, vrátane nosičov, pre ktoré je prispôsobený. Rovnako geometria s označím Adventure zaručí komfort na tých najdlhších výletoch. Diverge a Sequoia sa kompletne spoliehajú na kotúče, ktoré našli v tomto segmente ideálne uplatnenie.

Diverge Comp CEN


Sequoia Elite


Dámska kolekcia

Specialized patrí k výrobcom, ktorí myslia aj na ženy a dámske modely pre nich neznamenajú len zmenu na poste sedla. V podstate ku každému zo spomínaných modelov nájdete ženskú alternatívu s upravenou geometriou a vlastnosťami, ktoré umožnia maximálne prispôsobene ich potrebám, či už na poste „výkonu“ alebo pohodlia.


Amira Comp


Ruby Elite


U výrobcu akým je Specialized, sa jedná len o malú časť celej kolekcie, ktorá sa na sezónu 2017 opäť výrazne špecifikovala na jednotlivé jazdecké štýly. Pre konkrétne informácie k ponúkaným modelom navštívte specialized.com/sk.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

MTBIKER novinky – naše plány do sezóny 2024

MTBIKER novinky – naše plány do sezóny 2024

Nové značky, nové spolupráce, nová predajňa, komunitné jazdy, ale aj jeden veľký letný projekt na východe. Pozrite si prehľad toho, čo chystáme.
Suunto Race – osvedčené funkcie aj v nových farbách PR článok

Suunto Race – osvedčené funkcie aj v nových farbách

Pre tento rok Suunto rozširuje modely hodiniek Suunto Race o ďalšie tri farebné variácie. Nájdeme medzi nimi modely s titánovou aj nerezovou lunetou. Nechýba ani novinka pre milovníkov hudby počas tréningu.
Cestné bicykle BMC 2024 – poď na preteky ako „profík“ PR článok

Cestné bicykle BMC 2024 – poď na preteky ako „profík“

Podarilo sa švajčiarskemu výrobcovi bicyklov zosúladiť požiadavky náročných cyklistov ako je súhra tuhosti, prenosu sily a aerodynamiky?
keyboard_arrow_up