Doplnky Thomson – šperky, ktoré navyše aj niečo vydržia

Nízka váha, maximálna pevnosť a krásne spracovanie zdobí americkú značku, ktorá využila CNC technológie k dokonalosti.

V súčasnej dobe vôbec nie je jedonoduché sa odlíšiť od toho, čo ponúka na trhu konkurencia. Spoločnosť Thomson ide od začiatku svojou vlastnou cestou a celé to začalo, keď zakladateľ Loronzo H. “Ronnie” Thomson založil spoločnosť L.H. Thomson, ktorá vyrábala doplnky pre letecký priemysel. Následne využil svoje poznatky z tohto odvetvia a vyrobil pre svoju dcéru sedlovku na bicykel – ale trochu odlišnú od všetkých ostatných a zrodila sa spoločnosť Thomson Bike Components. Pomocou CNC obrábania a spracovanie bolo možné vytvoriť produkty, ktoré ponúkli výnimočnú kombináciu nízkej hmotnosti a odolnosti, na ktorú veľmi často pri ľahkých komponentoch zabúda. Postupne sa táto značka stala veľmi obľúbenou v oblasti „tunningu“ pre tých, ktorí požadovali maximálnu kvalitu a originálny dizajn. Navyše, veľké väčšina komponentov z hliníku sa stále vyrába v USA.

Sedlovky – odolnejšie a zároveň ľahké nájdete zrejme ťažko

Ak si značku Thomson spájate s konkrétnym produktom, tak s najväčšou pravdepodobnosťou to bude klasická sedlovka. Kombináciou nízkej hmotnosti a odolnosti bol vytvorený produkt, ktorý aj na relatívne nenápadnom „poste“ dokázal vyniknúť. Práve takým je model Elite, s ktorým sa väčšina ostatným porovnáva a ktorý sa stal v tejto oblasti akýmsi štandardom. Vďaka použitým materiálom a konštrukcii tela a hlavy z jedného kusu vyfrézovaného hliníka zo série 7000 ponúka o 40 % väčšiu pevnosť ako modely ostatných výrobcov. Za tým stojí aj konštrukcia zámku, kedy hlava sedlovky nie je na telo nijako upnutá, ale všetko tvorí jeden celok. Sedlovka nemá klasický kruhový prierez, ale tvorí elipsu, ktorá rovnako pomáha navýšeniu tuhosti. To všetko pri hmotnosti okolo 228 g v dĺžke 330 mm pri MTB verzii. Dostupné sú priemery od 25 mm až po 32,4 mm, dĺžky 250 – 410 mm a rovnako priame alebo offset verzie plus 2 farebné prevedenia.


Pre tých, ktorí požadujú ešte nižšiu hmotnosť, bol vytvorený model Masterpiece. Pri rovnakých parametroch váži ešte o cca 40 g menej ako Elite pri zachovaní rovnakých vlastností – teda tuhosti a odolnosti. Dôraz sa kládol na ešte detailnejšie opracovanie materiálu vrátane vnútra, čo umožnilo spomínanú úsporu. V tejto verzii sú dostupné celkovo 3 základné priemery a dĺžky rovnako ako 2 farebné varianty (čierna a strieborná). Elite aj Masterpiece majú rovnaký systém uchytenia, ktorý umožňuje doladenie posedu a sklonu doslova na milimeter presne.


Teleskopické sedlovky

Bola len otázka času, kedy Thomson ponúkne aj teleskopické sedlovky, ktoré sa postupne stávajú štandardom nielen na trail a enduro bicykloch. Patróna použitá v sedlovke má jeden z najdlhších servisných intervalov v odvetví a ak už treba niečo opraviť, je všetko ľahko dostupné a jednoducho vymeniteľné. Kľúčové časti ako ložiská a tesnenia boli vyrobené renomovanými značkami ako Norglide (ložiská) alebo Trelleborg (tesnenia). K dispozícii sú 3 rôzne zdvihy (100, 125, 150 mm) a 2 priemery – 30,9 a 31,6 mm. Návratová rýchlosť je na posledných 15 mm pritlmená, aby nedošlo k „nepríjemným“ situáciám. Celková hmotnosť 592 g zahŕňa páčku a vedenie k diaľkovému ovládaniu a celá sedlovka prešla testom únavy a odolnosti pre klasické sedlovky – čo sa o mnohým ľahších povedať už nedá. Ponúkané sú 2 verzie, s vnútorným a vonkajším vedením. Tá s vonkajším je dostupná navyše aj ako 27,2 mm, takže si môžete prerobiť svoj obľúbený XC hardtail na niečo oveľa schopnejšie do terénu...


Predstavce

Rovnaké princípy, ktoré sa uplatnili pri sedlovkách, prešli v podstate aj na predstavce, ktoré tvoria už pomerne bohatú časť ponuky. Cieľom nie je čo najnižšia možná hmotnosť, no hlavne nízka váha v pomere k výbornej tuhosti a s vysokou kvalitou spracovania. Základom sú predstavce X2 a X4, kedy verzia X2 ponúka upevnenie riadítok pomocou dvojice skrutiek – výsledkom čoho je nižšia hmotnosť. O tuhosť sa vôbec nemusíte báť, pretože tá je pre použitie na cestnom alebo XC biku viac než dostatočná. Pretekári navyše ocenia aj možnosť 17-stupňového sklonu pre doladenie agresívnej pozície a dĺžky od 70 do 130 mm. X4 sa hodí viac na trail, enduro a zjazd a problém mu nerobí ani agresívna jazda a skoky. Zároveň je stále dostatočne ľahký na XC. Okrem sklonu 0 a 10 stupňov ho nájdete v dĺžkach od 40 do 130 mm. Najkratšie verzie, teda 40 – 60 mm nesú upravený celistvý design. V ponuke nechýbajú ani predstavce špeciálne pre BMX a tiež direct mount pre dvojkorunkové vidlice.


Riadítka – cesta, cyklokros, XC alebo zjazd?

Aj keď väčšina produktov je tvorená z hliníka, pri riadítkach sa Thomson pustil aj do práce s karbónom, prípadne titánom, čoho výsledkom je kolekcia pre takmer všetky jazdecké štýly. Drop Bars sú z karbónu od firmy Toray a je možné zvoliť prevedenie s aeroprofilom na cestu alebo klasický tvar ideálny na cyklokros (signature séria Katie Compton). Riadítka sú kombináciou 3 typov vlákien s rozdielnym modulom pružnosti, takže sú maximálne tuhé, kde to je potrebné, no zároveň vedia spracovať aj nepríjemné vibrácie.


Pre zjazd sa ideálne hodí hliníkový model MTB Aluminum, ktorý je pripravený pre to najťažšie nasadenie v teréne. Riadítka sú zosilnené na potrebných miestach a ponúkajú šírku 800 mm so zdvihom 12 mm (6° backsweep a 4° upsweep ). Základným materiálom je hliník radu 7050, čo platí aj pre trailovú verziu v šírke 750 mm. Tam je možné zvoliť navyše aj zdvih 20 mm, ale ostatné zostáva rovnaké.


Pre milovníkov XC s chúťkami na technickejšie trate a pre potreby 29-palcových bikov sú určené karbónové modely MTB Carbon z vlákien od spoločnosti Toray. Ani u rovného prevedenia nechýba poriadna šírka 730 mm, tie so zdvihom 12 mm majú dokonca 750 mm. Spoločná je nízka váha bez obmedzenie pevnosti, základom čoho je výrobný proces a použitý materiál. Úplnou „chuťovkou“ je model z titánu MTB TI, ktorý nie je síce taký ľahký ako karbón, no vydrží doslova večne a dokáže spracovať vibrácie ako máloktorý iný materiál. Unikátny vzhľad zrejme netreba zdôrazňovať...


Thomson nezabúda ani na dôležité detaily ako sú sedlové objímky, viečka na predstavce, náhradné skrutky a diely pre teleskopické sedlovky. Spoločným znakom je opäť doraz na kvalitu a dokonalé spracovanie, ktoré z týchto nenápadných súčiastok robí malé šperky.


Ak máte záujem o originálne a kvalitné doplnky, ktoré vydržia aj náročné používanie a nie sú len do vitríny, tak Thomson je jednou z možností. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke výrobcu: bikethomson.com. Distribútorom pre Slovensko a Česko je protocycles.cz.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Suunto Race – osvedčené funkcie aj v nových farbách PR článok

Suunto Race – osvedčené funkcie aj v nových farbách

Pre tento rok Suunto rozširuje modely hodiniek Suunto Race o ďalšie tri farebné variácie. Nájdeme medzi nimi modely s titánovou aj nerezovou lunetou. Nechýba ani novinka pre milovníkov hudby počas tréningu.
Novinky vo svete športovej elektroniky - Suunto Race hodinky a Suunto Wing slúchadlá PR článok

Novinky vo svete športovej elektroniky - Suunto Race hodinky a Suunto Wing slúchadlá

Hodinky určené pre tých, ktorých poháňa výkon a chuť pretekať? Nové Suunto Race s nabitými funkciami sú tu aj s prvými slúchadlami pre športovcov z fínskej produkcie.
MTBIKER novinky – naše plány do sezóny 2024

MTBIKER novinky – naše plány do sezóny 2024

Nové značky, nové spolupráce, nová predajňa, komunitné jazdy, ale aj jeden veľký letný projekt na východe. Pozrite si prehľad toho, čo chystáme.
keyboard_arrow_up