Test: Zateplený dres Santini Vega Acquazero, bunda do sychravého a chladného počasia

Santini vyrába kvalitné cyklistické oblečenie s označením Made in Italy a dokonca aj použité materiály sú vyrobené v Taliansku, nakoľko história a tradície sú pre rodinnú firmu Santini dôležité.

Zateplený dres, resp. bunda Vega Acquazero z teplého “Blizzard thermofleece” materiálu s vodeodolným Acquazero vyniká v tom, že dokáže výborne odpudzovať vodu. Čiže v prípade, že vás počas výjazdu zastihne dážď a vy sa nemáte kam schovať, vďaka tejto bunde sa nemusíte obávať, že premoknete. Samozrejme je otázne, ako by bunda obstála v silnej prehánke. Santini ubezpečuje svojich zákazníkov, že bunda svoju odolnosť voči vode nestratí ani po niekoľkonásobnom opratí.

Nezaprší a nezaprší

Aj keď počas testovania ako naschvál ani raz nezapršalo, vodeodolnosť bundy som omylom otestoval hneď niekoľkokrát. A to takmer vždy, keď som sa za jazdy chcel napiť vody. Azda ani raz (testoval som väčšinou na MTB) sa mi nestalo, že by som sa neoblial . Tu som ostal veľmi milo prekvapený, ako voda po bunde rýchlo stiekla bez toho, aby bunda ostala mokrá alebo nasiaknutá vodou. Materiál bundy na dotyk pôsobí veľmi mäkko, príjemne, ľahko a vzdušne. A preto človek ani nemá pocit, že má na sebe kus nepremokavého oblečenia.


Aj napriek tomu, že vodeodolnosť je hlavnou vlastnosťou tejto bundy, ja som bol milo prekvapený samotným prevedením, ako je bunda ušitá. Keďže meriam 188 cm a mám dosť dlhé ruky, takmer vždy mám problém s dĺžkou rukávov. Výrobca Santini našťastie pochopil, že cyklisti sú aj vysokí a dlhorukí, a preto vyrobil bundu, kde konečne nemám problém s dĺžkou rukávov. Keďže na bicykli preferujem skôr obtiahnutejšie oblečenie pred voľnejším, na moju výšku a váhu 82 kg som zvolil veľkosť XL a urobil som dobre. Bunda výborne sedí, nikde neodstáva, nevlaje a rukávy mám dostatočne dlhé až po zápästia. Z bundy tak ide pocit, že máte na sebe druhú kožu .


Komfort nadovšetko

Santini udáva, že bunda je vhodná pre rozsah teplôt 8-15°C. Ja som bundu testoval aj pri mierne nižších teplotách a vždy som mal pod ňou len funkčné tričko s dlhým rukávom. Čo sa týka tých teplôt, tak bolo to vždy v rozmedzí 6-10°C. Treba ale spomenúť, že vnímanie chladu resp. tepla je veľmi subjektívne a každému z nás môže termoregulácia fungovať odlišne. Osobne mám rád, keď pred výjazdom pociťujem aspoň mierny chlad, a tak viem, že po zahriatí a počas švihu mi bude príjemne teplo a nebudem sa zbytočne veľmi potiť. Tak to bolo aj v prípade Vegy, ktorá mi v rozsahu teplôt 6-10°C úplne postačovala len v kombinácii so spomenutým funkčným tričkom.

Aj keď bunda z vonku vodu odpudzuje, z vnútra ju naopak efektívne odvádza z tela von. Preto som nemal pocit, že by som bol nejako výrazne spotený a celý čas som sa cítil komfortne. Čo sa týka odolnosti voči vetru, tak tam výrobca odporúča použiť bundu v kombinácií s neprefúkavou vestou z jeho kolekcie, nakoľko pre odolnosť voči vetru udáva len jeden bod z piatich. Zámerne som si takúto vestu neobliekol a vyskúšal som bundu aj vo veternom počasí a v prudkom zjazde, kedy človeka zvykne dosť prefúknuť. Bol som znova milo prekvapený, ako málo chladu prepustila. Preto som nemal pocit, že by mi tá vesta chýbala. Ale znova, ide o subjektívny pocit a tam, kde je mne ešte teplo, môže iný niekto cítiť už chlad.


Za zmienku stojí aj samotný golier bundy, ktorý je dostatočne vysoký, veľmi príjemný a z vnútra je tak ako celé bunda - z flisového materiálu. Zips je po zapnutí bundy schovaný za kúskom spomínaného flisového materiálu, takže vás na brade nič netlačí. Bundu som zámerne skúšal bez tzv. bufky na krku a znova môžem potvrdiť spokojnosť s jej tepelným komfortom. Zaujímavosťou na tejto bunde je aj zakončenie rukávov. Žiadnu tesnú gumenú alebo inú manžetu tu nehľadajte. Rukávy na Vege sú zakončené len zahnutím do vnútra a prešitím. Toto riešenie mi príde celkom pohodlné a praktické aj v prípade, ak si niekto z nejakého dôvodu bude potrebovať rukávy trochu vyhrnúť. Aj napriek tomu, že v zakončení rukávov absentuje guma či silikónový prúžok, tak rukávy si držia tvar a nevyhŕňajú sa.


Zadný diel bundy obsahuje tri dostatočne hlboké vrecká. Ani jedno vrecko nemá zips, čo môže niekomu prekážať, no vďaka dostatočnej hĺbke sa nemusí nikto obávať, že by z vreciek niečo stratil. Ale aj tak by som možno jedno menšie vrecko so zipsom na doklady a kľúče uvítal. Stredový panel zadného dielu je vyrobený so vzdušnejšieho materiálu ako je zvyšok bundy, a to hlavne kvôli efektívnejšiemu odvodu prebytočného tepla. Spodok zadného diela je opatrený elastickou protišmykovou gumou s reflexným logom Santini. Tento gumený prvok slúži na to, aby sa bunda na chrbte za jazdy nevyhŕňala. Toto môžem len potvrdiť, pretože ani na cestnom bicykli, kde sa často jazdí vo výraznom predklone, som ani raz nepostrehol, že by sa mi bunda vyhrnula až nad kríže.

Plusy:

  • strih
  • materiál
  • vodoodolnosť

Mínus:

  • zišlo by sa jedno zapínateľné vrecko na doklady


Za mňa spokojnosť

Bundu som testoval ako v lese pri intenzívnejšej jazde v teréne, tak aj na ceste pri dlhších výjazdoch. K bunde je možné zakúpiť aj dlhé nohavice z rovnakej nepremokavej série. Tak môžete mať príjemný, kvalitný a nepremokavý komplet do chladnejšieho počasia, ktorý bude spolu výborne ladiť. Na výber sú tri farebné prevedenia, okrem kombinácie čiernej s červenou si môžete vybrať ešte kombináciu čiernej buď s fluo žltou alebo sivou. Cena bundy je 129 € a viac informácií nájdete na stránke: santini-sms-shop.sk/produkt/vega-acquazero-ls-dres.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
kimlo 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Santini Plush a Totum - od jari až po jeseň

Test: Santini Plush a Totum - od jari až po jeseň

Mať doma naozaj kvalitné krátke nohavice je snom každého cyklistu „diaľkoplaza“. Čo však s nimi, keď sa ochladí?
Test: Guscio Clever - „vreckovka“od Alé

Test: Guscio Clever - „vreckovka“od Alé

Keď je vonku okolo 9-14 stupňov, volám to neurčitá teplota. A práve pri nej je obliekanie menšia veda, no jeden vhodný kúsok oblečenia vie výrazne pomôcť.
Test: Termobielizeň s krátkym rukávom Sportful -  prekvapivo užitočná

Test: Termobielizeň s krátkym rukávom Sportful - prekvapivo užitočná

Prečo je teplá spodná vrstva s krátkym rukávom výborný pomocník a ako si vybrať z ponuky viacerých modelov značky Sportful?
keyboard_arrow_up