Tipy na doplnky pre základnú údržbu bicykla

Zopár tipov na základné doplnky servisu, ktoré prídu vhod, ak jazdíte často a nevyhýbate sa ani vode a blatu.

Leto je obdobie, kedy zrejme trávime v sedle najviac času s čím je spojená aj jedna nie veľmi obľúbená vec – servis. Veľká časť z nás nemá možnosti a samozrejme schopnosti spraviť si doma kompletnú údržbu, no aspoň základné úkony sa oplatí postupom času zvládnuť. Rovnako tým môžete predísť väčším poškodeniam a následne zbytočnému čakaniu v servise. Aj keď nie každý má rovnaké schopnosti, sú určité produkty, ktoré pre tento účel využijeme pomerne často a tu je zopár tipov na tie, ktoré môžu prísť vhod.

Kellys Silicone Oil Spray

Práve vidlice a tlmiče si vyžadujú najväčšiu starostlivosť pre to, aby dokázali čo najdlhšie plniť svoju funkciu. Silikónový sprej pomáha udržovať tesnenia v dobrom (pružnom) stave, takže dokážu efektívne pracovať a zabrániť prieniku nečistôt. Je tiež vhodný na mazanie laniek, bowdenov a prípadne aj na impregnáciu kože. Balenie má veľkosť 200 ml a cena sa pohybuje okolo 5 €. Viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.

Cyclon Bike Care Bionet

Ak váš klasický univerzálny čistič už nestačí na agresívnejšie nečistoty, je možné použiť koncentrát Bionet od Cyclon. Ideálne sa hodí na čistenie plôch, ktoré sú znečistené olejmi a mastnotou. Je možné ho riediť vodou podľa potreby a po aplikácii nechať pár minút pôsobiť. Ideálne sa hodí na čistenie reťazí a prevodov, zároveň nepoškodí lak a farbu vášho rámu. Je netoxický a biologicky rozložiteľný, navyše príjemne vonia. Sú dostupne rôzne veľké balenia (750 ml, 1 l, 5 l, 20 l), 750 ml verzia s rozprašovačom vyjde približne na 10 €. Viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Park Tool Antiseize

Veľmi častým úkonom v domácom servise, ak jazdíte radi v blate a vode, je údržba stredového, prípadne hlavového zloženia. Práve tam príde vhod antikorózna pasta určená špeciálne na dotykové plochy závitových a lisovaných spojov. Veľkou mierou znižuje trenie a zabraňuje skorodovaniu spojov, čo sa hodí hlavne pri stredových zloženiach, kde pôsobí najväčší tlak. Je použiteľná ako na hliník, tak aj karbón, oceľ alebo titán. Hmotnosť balenia je 113 g a cena sa pohybuje okolo 10 €. Viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.

RSP Jacky Chain

Na pravidelnú údržbu reťaze sa ideálne hodí čistič a odmasťovač Jacky Chain od RSP. Práve o reťaz sa oplatí najviac starať, pretože tým dokážete predísť rýchlemu opotrebeniu celého pohonu. Tento produkt ju dokonale zbaví nečistôt, odmastí a zároveň obsahuje aditíva pre zabránenie korózie, kým bude schnúť. Následne bude pripravená na kompletné premazanie. Balenie má veľkosť 500 ml, cena sa pohybuje okolo 113 €. Viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Weldtite TF2 mazací tuk a pištoľ

Kompletnú starostlivosť o ložiská a pohyblivé časti ponúka mazací tuk TF2 s obsahom teflónu. Ten chráni povrch pred nečistotami, odpudzuje vodu a ošetreným súčiastkam poskytne dlhodobú ochranu proti vonkajším vplyvom a treniu. Pre domáce použitie príde veľmi vhod aplikačná pištoľ, vďaka čomu je použitie jednoduchšie a presnejšie - na jedno stlačenie aplikuje dávku cca 0,9 ml maziva. Veľkosť balenia je 125 ml a spolu s pištoľou sa cena pohybuje okolo 15.90 €. Viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.

Juicy Lubes Bearing Juice

Špecialitou na ložiská je Bearing Juice, teda vazelína, ktorá je vyrobená pre použitie aj v nízkych teplotách na ložiská nábojov, stredov a hlavových zložení. Obsahuje veľké množstvo lítia, aby fungovala tam, kde sa dosahujú vysoké prevádzkové teploty ako napr. u nábojov kolies. Zároveň je veľmi odolná proti vode, takže sa nevymyje a bude slúžiť po dlhú dobu – testované a overené jazdcami z Britských ostrovov, kde prší v podstate neustále. Cena sa 150 ml balenie sa pohybuje okolo 9 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Brunox Deo

Kompletnú základnú staroslivosť o vidlice a tlmiče ponúka prostriedok Deo od švajčiarskeho Brunoxu. Vďaka nemu veľmi ľahko udržíte tesnenia pružné, a teda funkčné, rovnako chráni aj kĺbové spojenia. Problém nemá ani s nastavovacími skrutkami, ktoré tak nestrácajú na ľahkosti ovládania. Celkovo čistí a konzervuje vonkajšie aj vnútorné časti pružiacich jednotiek a je priamo odporúčaný spoločnosťou RockShox. Neobsahuje silikón, teflón ani grafit. Cena za 100 ml balenie sa pohybuje okolo 5 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.

Finish Line Easy Pro Brush Set

Ak si dávate dokopy nevyhnutné veci na očistu bicykla, tak ideálne zo začiatku poslúži sada kartáčov od Finish Line. Vďaka nim nebudete mať problém svoj bike kompletne očistiť, a to aj menej prístupné miesta. Nechýba špeciálna kefa na pastorky, prevodníky, komponenty pohonu a rám. S touto sadou máte kompletný základ každej poriadnej očisty, navyše so zárukou kvality, že kefy aj niečo vydržia. Cena sa pohybuje okolo 15 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Samozrejme, možností je ďaleko viac, záleží hlavne na aké náročné úkony si trúfate, ale oplatí sa držať pravidlá, že aj základný a hlavne pravidelný servis je lepší ako žiadny. Bicykel sa vám odmení tichým chodom a komponenty väčšou výdržou. Pre viac informácií o jednotlivých produktoch prosím navštívte stránka jednotlivých výrobcov/dovozcov.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Umyť a namazať - základ starostlivosti o bicykel PR článok

Umyť a namazať - základ starostlivosti o bicykel

Správne prostriedky na čistenie bicykla a mazivo dokážu výrazne stíšiť jazdu, predĺžiť životnosť komponentov a vo výsledku ušetriť za servis. Prinášame niekoľko tipov.
Čistenie a mazanie - základ, ktorý zvládne každý PR článok

Čistenie a mazanie - základ, ktorý zvládne každý

Poznáte ten pocit, keď poumývate bicykel, všetko namažete a zostanete sa naň pozerať ešte ďalších 10 minút s úsmevom? Trochu vám k nemu pomôžeme a pridáme niekoľko tipov na vhodné doplnky.
Ako pripraviť a udržať bike pojazdný - tipy na výbavu PR článok

Ako pripraviť a udržať bike pojazdný - tipy na výbavu

Správna starostlivosť o bicykel vie jeho životnosť zásadne predĺžiť. Okrem pravidelného servisu k tomu patrí aj čistenie.
keyboard_arrow_up