Enduro “mašiny” roka 2017

Blato, korene, kamene, rýchle pasáže, technické úseky a výšľapy - toto všetko sa dá zažiť na jednom bicykli počas jedného výjazdu a k tomu s extra porciou zábavy.

Každý sa už určite stretol s pojmom enduro - ide o populárnu kategóriu mountainbikingu, pričom v dnešnej dobe máme široký výber bicyklov a rôznych značiek. Enduro bicykle sú postavené na agresívnej geometrii, ktorá umožní niekedy doslova preletieť ťažkým terénom. Samozrejmosťou takého bicykla je 27.5” veľkosť kolies, prípadne sa začínajú objavovať aj 27.5”+ a 29”-tky. Tieto “mašiny” disponujú zdvihom od 150 mm vpredu aj vzadu, pričom ide o vyvážený bicykel, s ktorým sa dá vyšliapať na nejeden trail a užiť si veľa zábavy smerom dole. Poďme sa pozrieť na zaujímavé bicykle v tejto kategórii.

Giant Reign 1.5 LTD

Rám: Alumíniový rám s technológiou Boost a zdvihom 160 mm Maestro Suspension.
Odpruženie: Vidlica FOX 36 Float Performance 160 mm s FIT4 damper, ide o vidlicu s Boost. Tlmič FOX Float X2 Performance.
Komponenty: Bicykel je kompletne osadený na Shimano XT komponentoch, pohon 1x11 (11-46T). Riadítka, ráfiky, náboje, sedlo a teleskopická sedlovka je od Giant. Obuté plášte sú Schwalbe Hans Dampf 2.35”.

Kompletnú špecifikáciu nájdete na tomto odkaze. MOC je 3 299 €.


Corratec XTB 175 X

Rám: Alumíniový rám ponúkajúci technológiu Inside Link a zdvíh 175 mm.
Odpruženie: Vidlica RockShox Pike RCT3 160 mm a na poste tlmiča taktiež RockShox Monarch RT 175 mm.
Komponenty: Pohon je tvorený kombináciou SRAM X01 11-rýchlostnej prehadzovačky a SRAM XG kazety s rozsahom 11-42T. Prevodník, riadítka, ráfiky a predstavec je od ZZYZX. Brzdy Magura MT7 a teleskopická sedlovka sú RockShox Reverb Stealth 125 mm.

Kompletnú špecifikáciu nájdete na tomto odkaze. MOC je 4 999 €.


Lapierre SPICY 527

Rám: Celokarbónový rám s technológiou Boost 148 a OTS+ technológiou. Rám ponúka zdvih 165 mm.
Odpruženie: Vidlica RockShox PIKE RC 160 mm. Tlmič od RockShox Monarch RT3/ Monarch Plus RC3.
Komponenty: SPICIi je osadený na SRAM X01- 1x11, kazeta SRAM XG (10-42T). Komponenty ako predstavec a riadidlá sú od Lapierre, samozrejmosťou je aj teleskopická sedlovka Kind Shock Lev so 125 mm zdvihu. Kolesá sú Mavic, ktoré sú tubeless ready. Plášte Maxxis high Roller II 2.3”.

Kompletnú špecifikáciu nájdete na tomto odkaze. MOC je 3 599 €.


Kellys Eraser 90

Rám: Celokarbónový High-modulus rám so zdvihom 160 mm.
Odpruženie: Vidlica FOX 36 Talas Performance s nastaviteľným zdvihom 130/160 mm, tlmič FOX Float X Performance 216x63 mm.
Komponenty: Kellys na osadenie použil radu Shimano XT, ktorá zastupuje kľuky, brzdy, radenie s rozsahom kazety 11-46T. Sedlovka KS LEV Integra so zdvihom 125 mm. Kolesá DT Swiss E1700 a plášte Schwalbe Nobby Nic Performance 2.35”.

Kompletnú špecifikáciu nájdete na tomto odkaze. MOC je 3 999 €.


Rock Machine Blizzard 90-27+

Rám: Alumíniový rám ponúkajúci zdvih 140 mm.
Odpruženie: Vidlica s Boost od RockShox Pike RC a tlmič RockSHox Deluxe RT3 sa postarajú o komfort jazdy.
Komponenty: Osadený prehadzovačkou SRAM X01 a kazetou s rozsahom 10-42T. Brzdy má na starosti Shimano M615 s kotúčom 180 mm vpredu aj vzadu. Sedlovka od Raceface Turbie so zdvihom 125 mm. Predstavec, riadítka a kľuky sú od Raceface a bicykel je osadený na Schwalbe Nobby Nic Performance 2.6”.

Kompletnú špecifikáciu nájdete na tomto odkaze. MOC je 2 999 €.


Felt DECREE 4

Rám: Celokarbónový UHC Performance rám so 140 mm zdvihom a technológiou Fast suspension.
Odpruženie: Vidlica RockShox Pike RC 150 mm zdvih a tlmič tiež od RockShox Monarch RT3.
Komponenty: Rám osadený na pohone 2x11, ktorý je od Shimano SLX, pričom ide o kazetu s rozsahom 11-42T a prevodníkmi 36/26T. Ostatné komponenty ako riadidlá, či predstavec sú od Felt-u. Použitá je teleskopická sedlovka KS LEV Integra a plášte Schwalbe Nobby Nic Performance 2.35”.

Kompletnú špecifikáciu nájdete na tomto odkaze. MOC je 3 699 €.


Cannondale 2017 Jekyll Carbon 3

Rám: Karbónový predný trojuholník a alumíniový zadný trojuholník ponúka zdvih 165 mm.
Odpruženie: O tlmenie sa postarajú vidlica FOX Float 36 Performance spolu s tlmičom Fox Float Performance DPS EVOL.
Komponenty: Pohon zabezpečuje Shimano, a to konkrétne rada XT na poste radenia a kazety v rozsahu 11-46T a prehadzovačka SLX ako aj brzdy. Ostatné komponenty sú od Cannondale ako napríklad kľuky, riadidlá, predstavec. Plášte kombinácia Maxxis Minion DHF 2.5” vpredu a DHR II 2.4” vzadu.

Kompletnú špecifikáciu nájdete na tomto odkaze. MOC je 4 199,90 €.


Canyon Strive CF 7.0 Race

Rám: Celokarbónový rám s možnosťou nastavenia geometrie a zdvihom 160/135 mm.
Odpruženie: Vidlica Rockshox Lyrik RC 160 mm a tlmič RockShox Monarch Plus RC3.
Komponenty: SRAM prehadzovačka GX v kombinácií s kazetou 10-42T a prevodníkom RaceFace Affect 30T. Kokpit od Renthal dopĺňajú brzdy Sram Guide RS. Sedlovka RockShox Reverb a plášte Maxxis Minion DHR II 2.4” vpredu a Maxxis Minion Semi Slick 2.3” vzadu.

Kompletnú špecifikáciu nájdete na tomto odkaze. MOC je 3 799 €.


Trendy sú jasne dané - jednoprevodník, agresívna geometria, poriadne brzdy a vysoké zdvihy. Nie každý ale má fyzickú zdatnosť šliapať kilometre na jednoprevodníku. V tom prípade si človek stále môže vybrať napríklad spomínaný Felt, ktorý má dvojplacku, čo prispeje k pohodlnému presunu po ceste vo väčších rýchlostiach alebo jednoducho, máte väčší pomer prevodov. Nezostáva nám nič iné, len si vybrať ten svoj správny model a ísť do lesa sa poriadne zabaviť.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Enduro bicykle – skroť tie najťažšie traily PR článok

Enduro bicykle – skroť tie najťažšie traily

Skoky, technické pasáže a členitý terén sú pre teba rajom, ale vieš sa do toho aj oprieť, keď bojuješ o sekundy na rýchlostnej skúške? Tieto bicykle ťa budú zaujímať.
Enduro a trail výbava - odolnosť a bezpečnosť PR článok

Enduro a trail výbava - odolnosť a bezpečnosť

Jazda na trailoch či enduro má isté špecifiká. Drsný terén vyžaduje vyššiu odolnosť komponentov aj výbavy a nemenej podstatná je tiež bezpečnosť. Nechýba ti nič?
Celoodpružené e-biky aj do náročného terénu PR článok

Celoodpružené e-biky aj do náročného terénu

Ak poškuľuješ po „high-end“ bicykli a nechceš sa nechať zastaviť žiadnym typom terénu, zaujať dokážu aj tieto celoodpružené modely.
keyboard_arrow_up