Doplnky pre jazdu v noci a za zhoršených svetelných podmienok

Jazdenie vo večerných hodinách otvára možnosti, ako si užiť cyklistiku aj pre poriadne „zaneprázdnených“ a vhodnými doplnkami môžeme svoju bezpečnosť výrazne zvýšiť.

Ešte pred pár rokmi bola jazdenie v noci len nevyhnutné zlo pre tých, ktorí dochádzajú do práce na bicykli a ak ste ho nebodaj aplikovali dobrovoľne, boli ste v podstate za blázna. Lenže doba sa mení a postupne sa nočné výjazdy stali samozrejmosťou. Ak nemáte toľko času, tak večerný výjazd môže byť skvelý spôsob ako sa udržať v kondícii, hlavne, ak vôbec nemusíte trenažér a iné formy „domáceho mučenia“. Prípadne si môžete pekne predĺžiť svoj plánovaný tréning, aj keď slnko už pomaly zapadá. Otvárajú sa teda nové možnosti, ale netreba pri tom všetkom zabúdať na jednu vec – bezpečnosť. Práve tu by sme jej mali venovať maximálnu pozornosť a siahnuť po doplnkoch, ktoré nám ju pomôžu čo najviac zvýšiť – hlavne tým, že budeme poriadne „videní“. Rovnako samostatnou kategóriou sú svetlá, kde máme v súčasnosti veľa možností. Netreba sa pozerať len na množstvo lúmenov, ale tiež na celkové spracovanie, možnosti uchytenia, ergonómiu a tiež kvalitu spracovania, aby sme nezostali niekde „visieť“ po tme. Finálny výber je už vecou každého a jeho možností.

Endura Luminite 4 in 1

Bunda Luminite je skutočne univerzálny kúsok, ktorý uživíte vždy, keď počasie nie je zrovna ideálne a navyše sa zníženej viditeľnosti, prípadne v noci. Základ tvorí 2-vrstvová konštrukcia, kedy vonkajšiu časť z nepromokavého a priedušného materiálu dopĺňa vnútorná (odopínacia) flísová bunda pre väčší tepelný komfort. Navyše, bunda má všetky švy na vonkajšej časti podlepené pre maximálnu ochranu pred vodou. Už samotná „fluo“ farba dostatočne púta pozornosť, no všetko ešte umocňujú výrazné reflexné prvky z každej strany a tiež integrovaná zadná LED blikačka. Na bunde nechýbajú vrecká (náprsné, na ruky, zadné) a tiež nastaviteľný obvod krku a pásu. Dostupná je aj vo výraznej červenej farbe, cena sa pohybuje okolo 170 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.

Lezyne LED Deca Drive 1500 XXL

Svetlo od Lezyne bolo navrhnuté tak, aby dokázalo pokryť bez problémov aj nočnú jazdu. Odolné hliníkové telo bolo optimalizované, aby čo najlepšie odvádzalo prebytočné teplo a systém Optimized Constant Lumens udržuje stály svetelný tok po celú dobu cyklu batérie. To všetko nájde pri výkone 1 500 lúmenov svoje opodstatnenie, samozrejmosťou sú aj ekonomické módy. Napríklad pri 250 lúmenoch dokáže svietiť po dobu až 9 hod. Lezyne Deca Drive 1500 XXL je možné dobíjať vysokorýchlostnou USB nabíjačkou a univerzálny držiak ponúka rýchle a pevné upnutie na akékoľvek riadítka bicykla. Cena sa pohybuje okolo 144 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Kellys Nibiru

Základom bezpečnosti pri pohybe na cestách za zníženej viditeľnosti a hlavne v noci je zadné svetlo. Model Kellys Nibiru pomocou svojej konštrukcie distribuuje svetlo aj do strán, takže budete dobre viditeľní aj z boku. V prípade potreby sa nabíja veľmi jednoducho, a to pomocou Mini USB kábla na čo vás včas upozorní oranžový indikátor. Je vhodné pre všetky typy sedloviek, montáž prebieha bez použitia náradia. Pri každodennom používaní príde vhod aj vodeodolnosť. Cena sa pohybuje okolo 25 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.

BBB Scope

Ak hľadáte výkonné svetlo na nočné MTB výjazdy, môže byť vhodným kandidátom model Scope od BBB, ktoré vďaka svojmu kompaktnému dizajnu nájde ideálne uplatnenie na prilbe. V kombinácii s vysokým výkonom sa hodí aj na technické jazdenie a bez problémov vás prevedenie cez nočný trail. V hliníkovom tele sa skrýva 1 500 lúmenov pod kontrolou kvalitnej elektroniky pre stály výkon, samozrejmosťou sú viaceré režimy svietenia a intenzity. Batéria je externá a ľahko ju schováte napr. do vreciek na drese, prípadne do batohu, čo umožní predlžovací kábel v dĺžke 110 cm. Cena sa pohybuje okolo 200 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


KNOG Blinder Road Twinpack

Nadšených cestných cyklistov, ktorí požadujú kvalitu, miniatúrny dizajn a pritom dostatočný výkon, môže osloviť sada svetiel od KNOG – Blinder Road Twinpack. Predné svetlo ponúkne pri váhe 75 g až 250 lúmenov, zadné má iba 52 g a dodá 70 lúmenov. Nechýba ani prepracovaná optika pre rovnomerný kužeľ, ktorý osvetľuje to podstatné pod kolesami. Všetka montáž prebieha bez použitia náradia a problém nerobia ani špeciálne aero-profily trubiek. Svetlá sú vodeodolné a dobíjajú sa pomocou USB integrovaného konektoru. Cena sa pohybuje okolo 140 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.

Polaris Fuse

Polaris použil pri konštrukcii modelu Fuse 2,5-vrstvovú textíliu, ktorá je nepremokavá, priedušná a pritom čiastočne elastická. Bunda preto výborne sedí na tele bez prebytočného materiálu, takže sa ideálne hodí na cestnú cyklistiku, no vôbec sa nestratí ani v teréne. Výrazné farebné prevedenie sa postará o to, aby ste boli dobre videní, čomu napomáhajú aj výrazné reflexné prvky umiestnené v podstate z každej strany. Trojica vreciek plus jedno na zips ponúkne dostatok priestoru na všetko potrebné a nechýba ešte jedno náprsné a vodeodolné z vnútornej strany, ktoré sa ideálne hodí na doklady a cennosti. Dostupné sú 2 farebné prevedenia a cena sa pohybuje okolo 160 €. Viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Sportful Reflex

Ochranu proti studenému vetru a čiastočne proti ľahkému dažďu ponúka model Reflex od talianskeho Sporful. Bunda je pritom veľmi ľahká, takže sa bez problémov strčí do vrecka alebo batoha, ak to podmienky umožnia. Čo ju odlišuje, sú pomerne výrazné reflexné prvky v prednej a zadnej časti a rovnako na spodnom leme a rukávoch. V prípade potreby teda budete dostatočne viditeľní z každej strany, čo sa vždy hodí – hlavne, ak ste odkázaní na časté večerné „tréningy“. Celkovo je dostupných 5 farebných prevedení a cena sa pohybuje okolo 50 €. Viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.

Santini Aquazero

Chlad a nepriaznivé počasie nás často sprevádza aj pri jazde v neskorších hodinách a model Aquazero od Santini kombinuje ochranu a reflexné prvky. Základom je materiál Tour thermofleece, ktorý je extrémne pružný a vďaka flísu dokáže veľmi dobre držať teplo. Úprava Aquazero sa postará o to, aby sa voda a vlhkosť nedostali tak ľahko dovnútra. Sú veľmi skladné a nechýbajú im reflexné prvky, aby vás bolo na ceste dobre vidieť. Elastická vrchná časť sa postará, aby výborne sedeli na nohe. Dostupné sú v 3 farebných variantoch, cena sa pohybuje okolo 50 €. Viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Eleven Reflex

Večerné výjazdy sú častrokrát spojené aj s nižšími teplotami, a tak je dobré mať po ruke niečo univerzálne a dobre využiteľné počas celého roka. Presne takým produktom sú klasické lycrové návleky na nohy, ktoré patria medzi cyklistickú „klasiku“. Model od Eleven je zateplený pomocou jemného flísu a má prepracovaný strih, ktorý dopĺňajú gélové lemy pre maximálne pohodlie. Bezpečnosť podporuje reflexné logo – aj menšie prvky umiestnené na nohách dobre upútajú pozornosť, keďže neustále „kmitajú“. Cena sa pohybuje okolo 25 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.

Blackburn Scorch 2.0 USB

Malé rozmery a dostatočný výkon na každodenné dochádzanie ponúka svetlo Blackburn Scorch 2.0 USB. V odolnom CNC obrábanom hliníkovom tele sa skrýva 300 lúmenov, ktoré dokáže svetlo produkovať z LED diódy CREE pod dobu 1,5 hodiny. Celok váži 129 gramov a upevňuje sa pomocou držiaka, ktorý umožňuje aj natáčanie do strán pre dokonalé prispôsobenie. Dobíjanie prebieha pomocou USB, takže je ľahké ho udržiavať stále dostatočne nabité. Cena sa pohybuje okolo 97 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Wowow Prodark

Wowow je špecialista na reflexné oblečenie a bundu Prodark ocenia všetci tí, ktorí jazdia v každom počasí – napr. do práce. Základom je 2,5-vrstvový materiál chrániaci proti vetru a vode, ktorý zároveň dýcha. Podlepené švy sa postarajú o to, že sa k vám voda nedostane ani v najhorších podmienkach. Predĺžený zadný diel ochráni vaše kríže a reflexné prvky sa postarajú o viditeľnosť z každého uhla. Nechýba možnosť ventilácie pomocou zipsu pod rukávmi, rovnako ako dostatok vreciek. Dostupná je v čiernej verzii alebo komplet „fluo“ pre ešte väčšiu viditeľnosť. Cena sa pohybuje okolo 109 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.

Sigma Brakelight

Zaujímavú vlastnosť ponúka svetlo Brakelight od výrobcu Sigma. Jedná sa totiž o brzdové svetlo, ktoré už pri slabom potiahnutí brzdovej páčky signalizuje brzdenie. Charakterizuje ho minimálna hmotnosť len 7 gramov a jednoduchá, rýchla montáž. Brzdové svetlo Sigma je vhodné pre všetky mechanické brzdy s lankom a vďaka svojim rozmerom si ho všimnete, až keď zasvieti. Hodí sa teda aj na športové bicykle, kde nebude rušiť celkový design, navyše sa vyrába v piatich farebných variantoch. Cena sa pohybuje okolo 7 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


To bol len stručný výber niektorých zaujímavých produktov, ktoré môžu pomôcť zvýšiť bezpečnosť pri jazdení za zníženej viditeľnosti alebo priamo v noci. Základom sú samozrejme vždy svetlá, no aj pri ostatných doplnkoch sa oplatí dbať na výrazné farby alebo počet reflexných prvkov. Pre viac informácií prosím navštívte stránky jednotlivých výrobcov/dovozcov.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Výbava na výjazdy - hor sa za dobrodružstvom PR článok

Výbava na výjazdy - hor sa za dobrodružstvom

Každé správne dobrodružstvo však vyžaduje aj technickú prípravu. Čo by nemalo chýbať?
Výbava na výjazdy - poteší aj pomôže PR článok

Výbava na výjazdy - poteší aj pomôže

Odniesť, opraviť či doplniť energiu. Drobnosti, ktoré dokážu potešiť, dokonca v správny moment pomôcť alebo uľahčiť jazdu. To znie celkom dobre, čo poviete?
Výbava začínajúceho cyklistu - s radosťou na bicykel PR článok

Výbava začínajúceho cyklistu - s radosťou na bicykel

Kúpil si si nový bicykel a uvažuješ, čo ti ešte chýba? Nepotrebuješ hneď to najlepšie na trhu, no hľadáš kvalitu za rozumnú cenu? My ti radi pomôžeme.
keyboard_arrow_up