Krátky cyklistický slovník  - Skratky

V dnešnej časti som sa zameral na výklad najčastejšie skloňovaných skratiek, s ktorými sa v rámci fóra alebo špecifikácií môžete stretnúť.

Skratky sú každodennou súčasťou bežnej fóristickej komunikácie a pokiaľ človek pravidelne nesleduje všetky nové technológie, štandardy a pojmy, občas sa stane, že mu obvyklá magická kombinácia troch písmen nedáva veľmi zmysel. Na druhej strane, existujú skratky, ktoré pomaly zľudoveli, no aj napriek tomu sa nezvykne bežne uvádzať, od čoho sú odvodené alebo čo konkrétne litery znamenajú. Pokiaľ si chcete opäť o niečo rozšíriť obzory, alebo oprášiť vedomosti, táto časť je určená práve pre vás .

Shimano

  • SIS – „Shimano indexed shifters“ - indexácia radenia bola prvýkrát predstavená Shimanom v roku 1984 na sade Dura Ace. Jedná sa o systém radenia, ktoré má presne definované kroky radenia. Dnes už si asi málo kto vie predstaviť, že by presnú polohu šaltra musel pracne radiť polohou páčky miesto jednoduchého cvaknutia.
  • STI – „Shimano total integration“ – totálna integrácia je ďalším technologickým pokrokom z dielne Shimana, ktoré integrovalo radenie zo spodnej rámovej trubky do brzdových pák, tzv. dualov, ktoré sa neskôr snažilo presadiť od roku 2003 aj na poli horských bicyklov. Na rozdiel od cestnej cyklistiky, sa toto riešenie ukázalo ako slepá vývojová cesta.
  • SPD – „Shimano pedal Dynamics“ – „Espédéčka“ sú už prakticky cyklistickým folklórom. Tento nadčasový systém upnutia tretier pochádza opäť z pera Shimana a od svojho predstavenia v roku 1990 sa prakticky v nezmenenej podobe používa doteraz.
  • Di2 – „Digital Integration Inteligence“ - poslednou skratkou týkajúcou sa produktov japonského giganta je označenie elektronického systému radenia Di2, ktoré v sebe skrýva označenie digitálne integrovanej inteligencie.
  • SGS/GS/SS - pôvodná skratka pochádza z označenia „Shimano gear system“ a udáva dĺžku ramienka prehadzovačky: SGS = dlhé ramienko, GS = stredné a SS (supershort) = krátke.


Značky

  • SID – „superlight integrated design“ – vidlica RockShox SID je typickým príkladom skratky, ktorá sa bežne používa a mnoho ľudí ani nevie, že sa vôbec o nejaké špeciálne pomenovanie jedná. Poslanie SID-a je pritom jasné už od čias jeho predstavenia – ponúknuť superľahkú a sofistikovanú vidlicu.
  • RB – „race bike“ – česká značka bicyklov, ktorej zakladateľom je Roman Bartosz .
  • BBB - “Bikepartrs for Bikers by Bikers” - posolstvo výrobcu BBB rozhodne nie je tajné a hlási filozofiu zakladateľov, ktorí ako cyklisti produkujú cyklodiely pre cyklistov .
  • FSA - “full speed ahead” - “plnou parou vpred” je motto a zároveň akronym pre názov značky FSA.
  • RST – „rapid suspension technology“. Vidlice RST sú tu s nami od deväťdesiatych rokov, väčšina z nás začínala prvé kilometre v teréne práve na nich. Písmená tejto značky nesú informáciu o rapídne pružiacej technológii, čo najmä pri ich základnej produkcii už dnes znie úsmevne .

Rámy, pruženie, rozmery

  • STS – „Sigma Transmited signal“ je označenie digitálneho trojkanálového kódovania signálu bezdrôtových cyklopočítačov, ktoré prenášajú súčasne dáta o rýchlosti, kadencii a tepovej frekvencii.
  • SWAT – skratka vychádza zo slov „Storage“ (integrovaný priestor v ráme), „Water“ (bidon s košíkom), „Air“(CO2  pumpa), „Tools“ (nástroje), ktoré vystihujú zámer Specializedu integrovať všetky potrebné súčasti do rámu bicykla.
  • CTD – „climb, trail, descend“ – typ neslávne známej vzduchovej patróny od FOX-u, ktorá miesto plynulého nastavenia kompresie ponúkala tri režimy: climb - stúpanie, trail - utlmený chod, descent - plne otvorený zjazdový mód.
  • OS – „oversize“ – skratka, ktorá  v IT svete označuje operačný systém, je naopak v tom cyklistickom predzvesťou „prerasteného“ štandardu, či už u riadítok (31,8 mm / 35 mm), predstavcov, alebo rôznych iných priemerov stredových osí a pod.
  • OPI - “one piece integration” - filozofia integrácie viacerých komponentov do jedného kusu, ktorú razil Cannondale hlavne u predstavcov, vidlíc lefty a kľúk.
  • QR - „quick release“ – rýchloupínací systém osky kolesa, ktorý si prvýkrát patentoval pán Tullio Campagnolo, ktorý sa po zavesení pretekárskej kariéry na klinec venoval konštrukcii cestných bicyklov.
  • ERD – „effective rim diameter“ – vzdialenosť medzi vnútornými stenami ráfika od miesta styku nipla s ráfikom vo vnútri po protiľahlý nipel. Tento parameter je potrebný pri výpočte dĺžky špíc na vypletenie kolesa.
  • O.L.D. - ”Over-Lock-nut Distance” - vonkajšia šírka náboja, ktorá vyjadruje vzdialenosť medzi styčnými plochami náboja s rámom.
  • O.D.L. - “Open, Drive, Lock” - tlmiaca patróna vidlíc DT-swiss používa trojpolohový systém kompresie podobný CTD od FOX-u, písmeno O znamená otvorenú polohu kompresie, D je čiastočne utlmená poloha a L - zamknutá vidlica.
  • ABP - „active brake pivot“ - systém odpruženia patentovaný Trek-om, kedy je jeden z čapov umiestnený priamo do osi zadného kolesa.
  • VPP – „virtual point pivot“ – systém odpruženia s virtuálnym bodom otáčania zadnej stavby, ktorý používa napr. Giant na svojom systéme Maestro.
  • HT – „hardtail“ – pevný chvost značí absenciu zadného pruženia.
  • FS – „full suspension“ - celoodpružený bicykel.


Organizácie a pretekanie

  • ETRTO – „European Tyre and Rim Technical Organisation“ – organizácia, ktorá dohliada na jednotu štandardov a rozmerov plášťov s ráfikmi podľa medzinárodných ISO noriem.
  • DNF – „do not finish“ - tieto tri písmená asi málokto rád vidí pred svojim menom na výsledkovej listine pretekov, no pokiaľ by ste náhodou netušili, čo skratka znamená, vedzte, že ste neprešli cieľovou rovinkou alebo vynechali niektorý kontrolný bod na trati.
  • DNS – „do not start“ je mantra, ktorá sa zjaví na výsledkovej listine v prípade, že ste sa napriek uhradenému štartovnému neráčili dostaviť na štart.
  • TT – „time trial“ – ako by to povedali naši slovenskí komentátori: jazda proti chronometru. Čiže akákoľvek časovka, kde je rozhodujúci najnižší výsledný čas.
  • RAAM – „Road Across America“ – podujatie, kde je cieľom prejsť trasu z východného pobrežia USA po západné v čo najkratšom čase. Ak sa vám to zdá ako zaujímavá výzva, vedzte, že na vás čaká viac ako 4 828 km  a skoro 52-tisíc výškových metrov.
  • NAHBS – „North Atlantic Bike Show“ – výstava zameraná na cyklo-výtvory šikovných framebuilderov.
  • UCI – „Union Cycliste Internationale“ – medzinárodná cyklistická únia.
  • EPO – „erytropoetín“ – látka hormonálneho charakteru hojne zneužívaná v 90-tych rokoch za účelom zvýšenej tvorby červených krviniek.

Stredové zloženia a kľuky

  • BB – „bottom bracket“ – čokoľvek súvisiace so stredovým zložením, respektíve stredovou „mufňou“.
  • N/W – „narrow / wide“ označenie prevodníkov, ktoré majú striedavo uložené tenké a hrubé zuby a sú určené pre jednoprevodníkové systémy pohonu.
  • HT II – Hollowtech II – technológia produkcie dutých kľúk Shimano s 24 mm dutou pevnou stredovou osou.
  • ISIS – „International Spline Interface Standard“ – jeden zo štandardov zapuzdrenej stredovej, ktorá nahradila štvorhranný systém.
  • GXP – Giga X Pipe – štandard stredového zloženia používaný SRAM-om, kedy jedna miska používa 24 mm vnútorný priemer, zatiaľ čo druhá miska má vnútorný priemer 22 mm.
  • BCD – „Bolt circle diameter“ je rozmer, ktorý vyjadruje rozteč (vzdialenosť stredov protiľahlých) dier v prevodníku. Poznať túto hodnotu sa oplatí najmä pri kúpe nového prevodníka, nakoľko v posledných rokoch s rozšírením jednoprevodníkových systémov je celkom slušný rozmach rôznych typov BCD hodnôt.
  • Q-Factor – vyjadruje vonkajšiu vzdialenosť medzi pravou a ľavou kľukou. Užší Q-faktor ocenia jazdci, ktorí sú orientovaní na výkon a rýchlosť. Za pravdu mi dajú určite všetci, čo sa skúsili niekedy previezť na Fat-biku, ktorý má Q-faktor široký, a to je ako keby ste sa snažili šliapať na osedlanom koni . Extra široká, ale aj úzka hodnota Q-faktoru môže mať vplyv na bolesť kolien, nakoľko ovplyvňuje uhol, pod ktorým je prenášaná energia z kolenných kĺbov do pedálov.
  • PF – mohlo by sa zdať, že vám na záver prajem všetko dobré v Novom roku, ale v tomto prípade sa jedná o označenie stredového zloženia typu Press-fit, ktoré nedisponuje závitom, a teda sa lisuje na priamo do rámu. Dodatočné číselné označenie 30 alebo 89, 90, či 92 vyjadruje priemer dutej osi, resp. šírku stredového zloženia.

Dnešná porcia výkladu skratiek bola pomerne obsiahla, no ak vám v zozname napriek tomu chýba označenie alebo skratka, s ktorou sa stretávate a neviete jej prísť na koreň, kľudne ju uveďte v komentári pod článkom. Ak ste zasa o niečo múdrejší, som rád, že článok sa neminul svojmu účinku.

Ďalšie články z kategórie - Krátky cyklistický slovník:
report_problem Našiel si v texte chybu?
bimjeam 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Novinky vo svete športovej elektroniky - Suunto Race hodinky a Suunto Wing slúchadlá PR článok

Novinky vo svete športovej elektroniky - Suunto Race hodinky a Suunto Wing slúchadlá

Hodinky určené pre tých, ktorých poháňa výkon a chuť pretekať? Nové Suunto Race s nabitými funkciami sú tu aj s prvými slúchadlami pre športovcov z fínskej produkcie.
Blíži sa obdobie trenažérov - čo všetko u nás nájdete? PR článok

Blíži sa obdobie trenažérov - čo všetko u nás nájdete?

Počasie ešte stále praje výjazdom, no pomaly sa blíži ten čas, keď je tma priskoro a teploty spadnú opäť nižšie. Vtedy sa už oplatí vytiahnuť aj trenažér. Že nemáš? Pozri našu ponuku…
Video: Bolesti a zlé šliapanie kvôli nohám - návšteva podológa

Video: Bolesti a zlé šliapanie kvôli nohám - návšteva podológa

Väčšina ľudí má asymetrické telo, rôznu dĺžku nôh a deformované chodidlá. Ako vyzerá vyšetrenie a aké sú možné riešenia?
keyboard_arrow_up