Zdroj: Facebook: Giro d'Italia

Nie je lepšia pozvánka na vyvrcholenie Giro d'Italia, ako výrazná strata čistokrvných vrchárov pred jedným z najťažších týždňov v histórii „etapákov“.

Dalo by sa povedať, že tohtoročný jubilejný 100. ročník je plný prekvapení a nečakaných situácií. Celkové poradie zrejme najviac ovplyvnila trojica momentov, z toho dva sa stali v jednej etape. Etapa s dojazdom na Etnu nič podstatné v celkovom poradí nepriniesla, ale všetko sa zmenilo v 9. etape. Tá mala cieľ v stúpaní na Blockhaus (mimochodom kopec, kde sa zrodil Eddy Merckx ako „kanibal“ na celkové poradie v etapákoch), no tesne pod jeho úpätím nešťastná policajná motorka poriadna preriedila pelotón.



V páde zostali favoriti ako Geraint Thomas a Adam Yates, zatiaľ čo Movistar na čele ťahal ako o dušu. Na konci potom všetkých „utrápil“ v najstrmších častiach Nairo Quintana, ktorému nestačil ani Vincenzo Nibali, či Thibaut Pinot - prekvapivo si výborne počínal Tom Dumoulin, ktorý v závere etapy stratil spolu s Pinotom iba 24 sekúnd.


To sa ukázalo ako pomerne zásadný moment pretože Dumoulin je skvelý jazdec proti chronometru a svoje „renomé“ dokonale potvrdil hneď v nasledujúcej 10. etape. Tou bola zvlnená časovka na cca 40 km, v ktorej doslova deklasoval štartové pole a hlavne mnohých adeptov na celkové poradie vrátane Quintanu, ktorému nadelil skoro 3 minúty.



Tom Dumoulin rozhovor po 13. etape


Tento mini-článok preto berte ako malú pozvánku do tretieho týždňa, ktorý bude vďaka situácii a tomu čo na jazdcov čaká, určite poriadne zaujímavý. Giro totiž mieri do „slávnych“ kopcov, už v sobotu čaká hneď stúpanie na Oropu ako pocta ďalšej legende Marcovi Pantanimu. Spomenúť sa oplatí určite aj 16.etapu a v podstate 2 násobný prejazd Stelvia vo výške 2758 m.n.m, alebo rovnako „šialenú“ návštevu Dolomitov a niekoľkých priesmykov v etape číslo 18. Papieroví vrchári musia jednoducho útočiť, pretože majú výraznú stratu a na úplný záver čaká 30 km časovka po rovine s cieľom v Miláne. Navyše Dumoulin určite nebude chcieť, aby sa opakoval rok 2015, kedy prišiel o celkové prvenstvo na Vuelte v poslednej horskej etape. Bude to ešte poriadny boj...

Súťaž s SMS Santini

Ohľadom Gira nezabudnite na našu pomerne unikátnu súťaž. V nej je možné vyhrať originálne dresy Santini podpísané víťazmi jednotlivých kategórií – teda celkovým víťazom, najlepším vrchárom, najlepším mladým jazdcom a samozrejme šprintérom. Viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.

Celkové poradie po 13. etape

Tom Dumoulin (Ned) Team Sunweb (56:28:53)
Nairo Quintana (Col) Movistar Team (- 0:02:23)
Bauke Mollema (Ned) Trek-Segafredo (- 0:02:38)
Thibaut Pinot (Fra) FDJ (- 0:02:40)
Vincenzo Nibali (Ita) Bahrain-Merida ( - 0:02:47)

[Foto na úvode: Facebook: Giro d"Italia]

report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Ostrov Elba – malý/veľký (nielen) cyklistický raj – 3. časť

Ostrov Elba – malý/veľký (nielen) cyklistický raj – 3. časť

Ak niečo zrelo ako víno, tak to bol tento článok. Keď som pred dvomi rokmi dopísal druhú časť, vôbec som nepočítal s tým, že trilógiu dokončím až dnes.
Video: Marco Pantani číha za každým stromom - cyklodovolenka Rimini a San Maríno

Video: Marco Pantani číha za každým stromom - cyklodovolenka Rimini a San Maríno

Taliansky región Emilia-Romagna našincovi veľa neprezradí, ale s pomocou doplňujúcich informácií sa každý hneď rýchlo zorientuje.
Video: Najlepšia cyklo výstava v Európe? Italian Bike Festival 2023

Video: Najlepšia cyklo výstava v Európe? Italian Bike Festival 2023

Na najznámejšej výstave Eurobike neboli posledné ročníky ideálne. Svetových značiek, ktoré zaujímajú bežných cyklistov, ubúdalo, stále viacej vystavovateľov pochádzalo z Ázie.
keyboard_arrow_up