Okolo Slovenska - 60. + 1. ročník s výbornou medzinárodnou účasťou

Už len necelý týždeň zostáva do štartu 60. + 1. ročníka medzinárodných cyklistických pretekov Okolo Slovenska.

Od 7. do 11. júna bude náročnosť tratí medzi kvartetom slovenských kráľovských miest (Levoča - Banská Bystrica - Nitra - Trnava) testovať 156 cyklistov z 27 krajín. V pelotóne tohtoročnej edície klasických etapových pretekov sa predstavia jazdci z Európy, Afriky, Ázie a zámoria. "Ak nakoniec prídu aj zástupcovia Nórska, ktorí sa v noci zo stredy na štvrtok pre vážne zdravotné dôvody odhlásili, počet zúčastnených krajín stúpne na dvadsaťosem," uviedol na tlačovej besede športový riaditeľ podujatia Ľudovít Lučanič. Podľa dlhoročného funkcionára týchto etapových pretekov tento rok príde na Slovensko najkvalitnejší pelotón, aký sa na Okolo Slovenska doteraz predstavil.

Vyššia kategória UCI

Prezident SZC a generálny riaditeľ Okolo Slovenska Peter Privara pripomenul, že zaradením pretekov do vyššej kategórie etapových podujatí UCI 2.1 sa splnila túžba niekoľkých generácií, ktorá sa na organizovaní Okolo Slovenska podieľala. "Všetci účastníci minuloročnej edície pretekov na prvom mieste vysoko hodnotili nie iba športovú úroveň podujatia, ale predovšetkým bezpečnosť. Dúfame, že tento kredit si vďaka výbornej dlhoročnej spolupráce s príslušníkmi Policajného zboru SR zachováme aj naďalej", dodal Prirara.

Jednotkou v názve chce štáb Okolo Slovenska ukázať, že postúpil v hierarchii etapových pretekov UCI o kategóriu vyššie. "Je to pre nás veľké vyznamenanie, ale aj záväzok. Predpisy platné pre túto kategóriu pretekov sú niečo, s čím sme sa doteraz na Okolo nestretli. Iba konvoj, ktorý sprevádza cyklistov z mesta do mesta, tvorí 420 ľudí. Jeho bezpečnosť bude každý deň v etapových centrách strážiť 50 až 70 policajtov. Premávku bude riadiť ďalších sto policajtov, v každom meste nám bude pomáhať organizačný výbor, v ktorom pracuje 15 až 20 ľudí. A to ešte nespomínam sprievodné autobusy, kamióny, sprievodné vozidlá. Bude to pre nás veľmi náročné podujatie," uviedol Peter Privara.

Čo čaká cyklistov?

Autorom trate je skúsený cyklistický tréner, funkcionár a bývalý pretekár Stanislav Holec. Znalec slovenských ciest pripravil pre účastníkov 60. + 1. ročníka "Okolo" zaujímavé štyri etapy a takmer 4-kilometrový prológ v historickom cente mesta Levoča.

"Keďže cyklistické preteky na Slovensku sa nedajú urobiť bez kopcov, rozhodli sme sa pelotón zaviesť aj do Vysokých Tatier, na Čertovicu, do Banskej Štiavnice či do hotového cyklistického raja, ktorý podľa mňa predstavujú kopce a kopčeky v okolí Myjavy," stručne priblížil tohoročnú trať jej autor Stanislav Holec. Tohtoročná edícia Okolo Slovenska v číslach predstavuje 5 súťažných dní (7. - 11. júna), štyri etapy + prológ, 762,1 kilometra, 125 miest a obcí, cez ktoré cyklisti z 25 tímov a 27 krajín pôjdu. Na trati organizátori vytýčili 14 vrchárskych a 12 rýchlostných prémií. Cyklisti na slovenských cestách budú bojovať o finančné prémie vo výške 30 455 € a o 738 bodov do rebríčka UCI. V hre bude aj päť cenných dresov - žltý bude nosiť vedúci jazdec pretekov, modrý bodkovaný líder bodovacej súťaže, červený bodkovaný najlepší vrchár, v bielom bude jazdiť najlepší pretekár do 23 rokov a dres so slovenskou trikolórou už tradične patrí najlepšiemu slovenskému jazdcovi.

"Myslím si, že v programe tohtoročného Okolo si každý nájde svoju parketu. Sú v ňom etapy, v ktorých si prídu na svoje vrchári, je v nich terén, na ktorom sú doma časovkári, ako aj úseky ušité pre takých jazdcov, ako je Peter Sagan, teda živná pôda pre špurtétov. Myslím si, že chlieb sa na nich môže lámať už v prológu v Levoči, kde najlepší získajú niekoľko sekúnd náskoku, ale vzhľadom na kvalitu, aká sa tento rok na pretekoch stretne, predpokladám, že rozhodnutie padne v našom cyklistickom raji - na cestách a kopcoch okolo Myjavy," pripomenul Stanislav Holec.

Smerom k Eurosportu

Kamil Haťapka, zástupca ľudí, ktorí preteky Okolo Slovenska pred viac ako polstoročím zakladali, si myslí, že tento ročník môže byť prvým krokom k tomu, aby sa Okolo Slovenska raz mohlo objaviť aj v priamom prenose Eurosportu. "Preteky Okolo Slovenska sú výkladnou skriňou našej cestnej cyklistiky. Budem veľmi rád, keď na nich raz bude môcť štartovať Peter Sagan a keď krásy Slovenska budú počas týchto pretekov prezentované v priamom prenose v Eurosporte. Tento rok môžeme pre to urobiť veľmi dôležitý krok. Držme si palce, aby nám to vyšlo. Máme na to všetky predpoklady," zdôraznil bývalý dlhoročný kormidelník československých cyklistov, ktorý má skúsenosti aj s trénovanim mexickej a maďarskej reprezentácie. O kvalitu tohoročného diania na cestách medzi Levočou a Trnavou sa budú starať jazdci piatich prokontinentálnych tímov, štyroch reprezentácií (Slovensko, Česko, Rusko, Maďarsko) a sedemnástich kontinentálnych tímov, medzi ktorými je aj družstvo Dukly Banská Bystrica. Jej jazdec a účastník OH 2016 v Riu Patrik Tybor bude pri neúčasti obhajcu lanského víťazstva nosiť štartovné číslo jeden.


Program pretekov:
  • 7. júna: Levoča - Levoča - prológ (3,7 km)
  • 8. júna: Levoča - Banská Bystrica - 1. etapa (211,8 km) - 3 rýchlostné prémie - 7 horských prémií
  • 9. júna: Banská Bystrica - Nitra - 2. etapa (172 km) - 3 rýchlostné prémie - 3 horské prémie
  • 10. júna: Nitra - Trnava - 3. etapa (222,1 km) - 3 rýchlostné prémie - 4 horské prémie
  • 11. júna: Trnava - Trnava - 4. etapa (152,5 km) - 3 rýchlostné prémie
report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Okolo slovenských regiónov: Novohrad – západní vítr je krutý...

Okolo slovenských regiónov: Novohrad – západní vítr je krutý...

Novohrad. Človek očakáva rovinu a dostane kopce. Hoci som išiel do tohto regiónu so všakovakými očakávaniami, napokon bolo všetko akosi inak. Veď posúďte sami.
Tip na výlet: Strážovské vrchy a okolie na žiletke

Tip na výlet: Strážovské vrchy a okolie na žiletke

Pred pár rokmi som sa priženil do regiónu Horná Nitra, kde som viac-menej automaticky začal preskúmavať miestne „lokálky”.
Európsky týždeň mobility – koľko CO2 ušetríš ty?

Európsky týždeň mobility – koľko CO2 ušetríš ty?

MHD je na prepravu mestom takmer ideálna. Čo však skúsiť bicykel a niečo vyhrať?
keyboard_arrow_up