Zjazdové bicykle - ak vás láka ten najťažší terén a rýchlosť

Zjazdové bicykle - ak vás láka ten najťažší terén a rýchlosť

Skoky, náročné rockgardeny, nekonečná spleť koreňov a hlavne rýchla jazda smerom z kopca - to sú jasné charakteristiky zjazdových bicyklov.

Každý z nás už určite aspoň raz v živote videl zjazd, a to na internete alebo na vlastné oči. Pri pohľade na niektoré trate plné koreňov, veľkých skokov alebo kamenistých úsekov, nám behajú zimomriavky po tele. Takáto kombinácia ťažkého terénu je domovom pre bicykle, ktoré umožnia jazdcom jediné - zdolať trať v čo najrýchlejšom čase. Jazdeckému talentu určite pomôže aj dobrý bicykel určený presne na danú disciplínu. Rovnako nájdu svoje uplatnenie aj v bikeparkoch, kde umožnia samozrejme so správnym tréningom zvládnuť aj tie najťažšie prekážky bez ujmy, vrátane poriadnych skokov. Poďme sa pozrieť, čo nám niektorí (aj slovenskí) výrobcovia v tomto segmente ponúkajú.

Canyon Sender

Ako je už známe, Canyon posúva hranice napríklad ich shapeshifterom a race geometriou v enduro kategórii. Tieto schopnosti vyladenia do detailu sa odrazili aj v úplne novom “zjazdáku” s menom Sender. Samotný názov pripomína, že na tomto bicykli si to jednoducho pustíte dole cez akúkoľvek prekážku. Základ tvorí kombinácia karbónového predného trojuholníka s alumíniovou zadnou stavbou, ktorá ponúka 200 mm zdvihu ako aj vidlica FOX Performance 40. Na pozícii tlmiča nájdeme FOX Performance Float X2 evol a ostatné komponenty sú od SRAM-u, takže nesmie chýbať 7-rýchlostná kazeta (11-25T) a prehadzovačka SRAM GX DH v kombinácii s 36-zubovým prevodníkom. Dôležitou častou sú samotné kolesá od DT SWISS s označením FR 2020 obuté do Maxxis Minion DHR II 3C MAXX GRIP DW. O maximálny brzdný účinok sa postarajú 4-piestikové brzdy SRAM Guide RS s 200 mm kotúčom vpredu a 180 mm vzadu. Sender disponuje širokým spektrom nastaviteľnosti geometrie, čo znamená, že si jazdec môže prispôsobiť hlavový uhol alebo dĺžku zadnej stavby. Cena sa pohybuje okolo 3 699 € a detailné informácie nájdete na tomto odkaze.


Kellys NOID 70

Slovenský Kellys taktiež myslí na milovníkov gravity disciplín a ponúka pre nich výber z radu NOID. Základom tohto rámu je alumíniová konštrukcia s agresívnym hlavovým uhlom 63 st. a 452 mm zadnou stavbou. Ako prvá vám určite udrie do očí jeho oranžová farba, ktorá svieti už z diaľky. Kellys vsadil na kombináciu zadného zdvihu 208 mm s pružinovým tlmičom od RockShox, konkrétne KAGE RC a overenej vidlice RockShox Boxxer RC s 200 mm zdvihom. Všetky ostatné komponenty ako napríklad 10-rýchlostná kazeta (11-25T), radenie a kľuky, sú od Shimano, a to z rady Zee, ktorá vyniká svojou odolnosťou. Štvorpiestikové brzdy v kombinácii s 203 mm kotúčom vpredu aj vzadu ponúknu brzdnú silu, ktorá zastaví v každej situácii kolesá obuté na Schwalbe Magic Mary plášťoch. Za zmienku by stálo spomenúť kokpit, ktorý je tvorený riadidlami Race Face Respond RiseBar a predstavcom DH CNC direct mount. Cena modelu sa pohybuje okolo 2 499 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Lapierre DH 727

V roku 2015 sa Loic Bruni stal majstrom sveta v downhille a bolo to práve na modeli DH 727. O tom, že kvalitný bicykel pomôže vyhrávať, netreba pochybovať a tento model je postavený na alumíniovom ráme so zdvihom 210 mm s tlmičom RockShox Vivid coil R2C a vidlicou RockShox Boxxer RC Coil. O celkovú citovosť a pruženie sa postarala SLT technológia (supra link technology), pričom ide o veľmi citlivé správanie na malých nerovnostiach s väčšou progresivitou ku koncu zdvihu. Pohonnú jednotku tvorí 7-rýchlostná kazeta (11-25T) v kombinácii s prehadzovačkou SRAM GX DH. Brzdy sú v prevedení SRAM Guide R black s 200 mm kotúčom na prednom aj zadnom kolese. Tie sú obuté na plášťoch Maxxis High Roller II Dual Ply 27.5x2.4. Cena sa pohybuje okolo 3 199 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Giant Glory 2

Rýchle pasáže, skoky alebo aj poriadny rockgarden - všade tam sa bude tento bicykel cítiť ako doma. Ide o zjazdovú geometriu na 27.5” kolesách spolu s legendárnym a overeným Maestro Suspension. Giant ponúka alumíniový rám v kombinácii s komponentami od SRAM-u. Čo sa zdvihu týka, tak tu konštruktéri ponúkajú 200 mm vpredu a 200 mm vzadu. Na poste tlmiča nájdeme osadený RockShox Kage R a post vidlice zaujal RockShox Domain Dual Crown RC 200 mm. Radenie a prehadzovačka je 9-rýchlostná SRAM X5 s rozsahom kazety 11-26T. Brzdy SRAM Lever TL s kotúčmi o veľkosti 200 mm ponúknu dostatočný brzdný účinok v každej situácii. Ostatné komponenty ako sú napríklad riadidlá o dĺžke 800 mm , predstavec či sedlovka, sú od Giant-u. Tento model je dodávaný s obutím Schwalbe Magic Mary 2.35. Cena sa pohybuje okolo 2 599 € a kompletnú špecifikáciu nájdete na tomto odkaze.


GT Fury Pro Sram

Tento rám možno zazrieť aj na svetovom pohári v zjazde alebo na populárnej freeride akcii Rampage a jeho prednosťou je progresívna geometria a zdvih zadnej stavby 210 mm s technológiou Independent Drivetrain. Už na prvý pohľad je jasné, že sa určite ničoho len tak nezľakne. Rám zo zliatiny hliníka nesie tlmič RockShox Vivid Coil R2C a vpredu pracuje vidlica RockShox Boxxer Team so zdvihom 200 mm. Ako aj samotný názov napovedá, tento bicykel je osadený kompletne na komponentoch od SRAM-u, takže tu nájdeme GX DH prehadzovačku, kazetu s rozsahom 11-25T a brzdy Guide R G2 s 203 mm kotúčmi. Trochu sa vymykajú kľuky RaceFace Chester s 36-zubovým prevodníkom. Kolesá sú postavené na tubeless ráfikoch Alex Volar 3.0 a plášťoch od Schwalbe, konkrétne Magic Mary Bikepark 27.5” x 2,35”. Cena sa pohybuje okolo 4 449.90 € a kompletnú špecifikáciu nájdete na tomto odkaze.


Tento segment zjazdových bicyklov a samotní pretekári, ktorí dávajú výrobcom “feedback”, posúvajú hranice rýchlo dopredu. Momentálne kraľujú 27.5” kolesá, na ktorých je postavená veľká väčšina nových modelov. Ak je vaším cieľom jazda z kopca a posúvanie hraníc, ponuka je široká. Použité technológie dovolia ísť na maximum a ich veľkých plusom je najmä celková odolnosť, takže vydržia aj nepodarené skoky a prejazdy pri vašom tréningu. Pre podrobné informácie o jednotlivých modeloch prosím navštívte stránky jednotlivých výrobcov/dovozcov.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

XC plášte – rýchlosť, priľnavosť a odolnosť PR článok

XC plášte – rýchlosť, priľnavosť a odolnosť

Cross-country jazdenie je náročné na výdrž, silu, nechýbajú strmé stúpania, rýchle a technické zjazdy. A to musia zvládnuť aj plášte. Poď si s nami vybrať tie pravé.
Oblečenie do dažďa aj vetra - v pohodlí aj v nepohodlí PR článok

Oblečenie do dažďa aj vetra - v pohodlí aj v nepohodlí

Jar sa veľakrát nesie nielen v znamení otepľovania, no i nepríjemných prehánok a studeného vetra. A do týchto podmienok treba správne oblečenie.
Enduro bicykle – skroť tie najťažšie traily PR článok

Enduro bicykle – skroť tie najťažšie traily

Skoky, technické pasáže a členitý terén sú pre teba rajom, ale vieš sa do toho aj oprieť, keď bojuješ o sekundy na rýchlostnej skúške? Tieto bicykle ťa budú zaujímať.
keyboard_arrow_up