Recenzia: Kniha - Najkrajšie cyklookruhy 1. diel

Na 208 stranách si môžete prezrieť a naštudovať 50 najkrajších cyklookruhov naprieč celým Slovenskom.

Jednotlivé okruhy sa tiahnu od Slovensko-Rakúskeho pohraničia až po Zemplín, pričom všetky popísané okruhy sú rozdelené do 5 kategórií podľa obtiažnosti.



Z ponuky si vyberie takmer každý cyklista, nakoľko slovenská krajina ponúka z hľadiska cyklistiky takmer všetky možné kombinácie povrchov a terénov. Nájdete tu trasy po hrádzach riek a lužných lesov, rovinaté a nížinaté cesty, lesné cesty či hrebeňovky, ako aj adrenalínové zážitky v podobe horských trailov.


Spomenutých 50 okruhov je koncipovaných tak, že 25 okruhov je kategorizovaných ako náročnejšie základné trasy a k nim je možné zvoliť 25 alternatívnych a menej náročných okruhov, ktoré sú vo vzájomnej vzdialenosti, prípadne sa pretínajú. Drvivá väčšina úsekov vedie po vyznačených cykloturistických trasách. Celkovo sú okruhy zmapované a navrhnuté tak, aby sa v čo najväčšej miere vyhli hlavným a frekventovaným cestným ťahom. Jednotlivé základné okruhy sa pohybujú v rozmedzí 34 až 107 km. Jednoduchšie alternatívy k základným okruhom sú však vždy kratšie ako je základný variant. Väčšina okruhov je situovaná do horských oblastí, hrádzí, či lužných lesov v blízkosti riek. Pri každej trase nechýba okrem výškového profilu, časového rozvrhu, dĺžky, nastúpaných metrov a prevýšenia aj stupeň náročnosti od 1 do 5, kde 1 znamená veľmi ľahkú a 5 veľmi náročnú obtiažnosť.


Jednotlivé okruhy sú veľmi detailne popísané a znázornené aj na mape. Vždy sú znázornené obe varianty s rozdielnym stupňom obtiažnosti. Každý okruh presne opisuje, kde treba zabočiť, kde prichádza stúpanie, respektíve klesanie. Taktiež pre lepšiu orientáciu sú v popisoch okruhov uvedené čísla cykloturistických ciest. Samozrejmosťou je množstvo vydarených fotografií doplnených popisom zaujímavých miest, ktoré sa nachádzajú na popisovaných cyklookruhoch a ktoré rozhodne stoja za pozornosť.


Aj keď popisované cyklookruhy sú určené predovšetkým vyznávačom cykloturistiky, svoje uplatnenie si isto nájdu aj medzi športovejšie zameranými cyklistami, ktorým pomôže naplánovať nové tréningové trasy, kedy môžu spojiť doslova príjemné s užitočným a zistiť tak rôzne zaujímavosti o miestach, ktorými bude zvolená tréningová trasa prechádzať.


Kniha stojí cca 10 € a zakúpiť si ju môžete na stránkach vydavateľstva DAJAMA.


Dávnejšie sme publikovali aj články o ďalších knihách z cyklu Najkrajšie cyklotrasy: Košice a okolie, Záhorie a Podunajsko, Bratislava a okolie, Najkrajšie cyklovrcholy a Tatry a okolie.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
kimlo 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Kärcher OC 6-18 Premium – už neumývajte bicykle v kúpeľni

Test: Kärcher OC 6-18 Premium – už neumývajte bicykle v kúpeľni

Veľkorysé riešenie, ktoré má dostatočnú zásobu vody a výdrž batérie aj pre tých, ktorým pri umývaní záleží na detailoch.
Test: Thule Paramount – hybridný ruksak zo Švédska

Test: Thule Paramount – hybridný ruksak zo Švédska

Rovnako dobrá na bicykli ako aj mimo neho. Presne takto nejako by sa dala jednou vetou opísať táto taška. Ide totiž o hybridný model, ktorý spája ruksak a tašku na nosič.
Funkčné oblečenie z rastlín? Značka UYN a ich originálny prístup

Funkčné oblečenie z rastlín? Značka UYN a ich originálny prístup

Čisté merino je menej príjemné na pokožke, syntetika horšie odoláva baktériám a preto zapácha. Nastal čas na použitie vlákna z rastlín?
keyboard_arrow_up