Rex – čím menšie trenie, tým väčší výkon

Rex vám možno na prvé počutie neevokuje spojenie s cyklistikou, ich doménou je bežecké lyžovanie a výroba voskov pre vrcholovú úroveň tohto športu. Lenže aj tam hrá dôležitú úlohu jeden kľúčový faktor – trenie.

Práve minimalizácia trenia je v oblasti športu, akým je bežecké lyžovanie, hotová alchýmia a svoje postupy si tí najlepší úzkostlivo chránia. Pre tieto potreby vyrába Rex vosky už od roku 1952 v Hartole, teda domácom Fínsku. Základom filozofie je ponúknuť tie najlepšie vlastnosti všetkým a hlavne spôsobom „user friendly“. Tento základný princíp sa preniesol aj na portfólio určené pre cyklistiku. V podstate nájde určenie pre tých najnáročnejších užívateľov, ktorí požadujú optimálny výkon za každých podmienok – teda ideálne spojenie minimálneho trenia a maximálnej výdrže. Výsledky potvrdili aj nezávislé testy a samotné použitie je pritom veľmi jednoduché.


Bike Wash – univerzálny čistič

Úplným základom a hlavne v prípade, než začneme aplikovať nejaké mazivo, je poriadna očista a odmastenie. Práve na tento účel sa ideálne hodí Bike Wash, ktorý poslúži kompletne na celý bicykel, vrátane pohonu. Princípom je zloženie na základe vodného roztoku, ktorý je 100% biologicky rozložiteľný a nealkalický. To je pomerne dôležité, keďže napr. aj samotné Shimano varuje pred používaním alkalických čistiacich prostriedkov, aby sa predišlo poškodeniu komponentov. Bike Wash má PH na hodnote 7, čo znamená, že je bezpečné pre hliníkové časti, samozrejme karbón a rovnako nepoškodzuje anodizáciu. Zároveň je dostatočne silný na to, aby okrem starostlivosti o rám zvládol aj mastné časti pohonu. Stačí použiť trochu silnejšiu kefu a prevodníky, kazeta či reťaz budú pripravené na novú aplikáciu maziva. Balenie má veľkosť 1 000 ml a cena sa pohybuje okolo 13 €.


Domestique chain lube – jedno mazivo na všetko

Tento názov nesie v podstate „ultimátne“ mazivo do každých podmienok, ktorého cieľom je v prvom rade minimálne možné trenie v kombinácii s extrémne dlhou výdržou. Zrejme najlepším dôkazom sú nezávislé testy Friction Facts (USA), ktoré porovnávajú schopnosti jednotlivých mazív. Rex Domestique skončil na celkovom 10. mieste zo všetkých testovaných s priemerných trením na hodnote 5.48 W. Treba ale podotknúť, že veľká väčšina, ktorá skončila pred ním, ani nie sú mazivá určené pre použitie na reťaz – napríklad olivový olej alebo parafínový vosk, prípadne sú založené na rozpúšťadlách s oveľa častejšou potrebou aplikácie. V testoch výdrže Wheel Energy (Fínsko) Rex prekonal konkurenciu založenú na minerálnych olejoch a rozpúšťadlách s veľkým náskokom. Čo z toho vyplýva pre bežného užívateľa? V prvom rade výrazné predĺženie intervalov mazania a rovnako extrémne dlhá výdrž, ktorú vyžijete, najmä ak máte radi dlhé výjazdy, samozrejme vrátane pretekov a podobných náročných akcií. V „suchom“ prostredí vydrží na reťazi okolo 500 km, ale mazivo bolo koncipované do každých podmienok a pre každý štýl, teda cestu alebo MTB. Pokryjete ním v podstate všetky podmienky. Celkové nízke trenie je vždy výhoda a v športe ako cyklistika zrejme netreba detailne rozoberať prečo. Platí jednouchá rovnica, nižšie trenie = vyššia rýchlosť. Cena za balenie 30 g sa pohybuje okolo 18 €.


Assembly grease – vazelína pre náročných

Zníženie trenia ma veľký význam aj pri vazelíne, keďže tá sa používa na ložiská, stredové zloženia a ďalšie pohyblivé časti. Táto vazelína je v podstate postavená na podobnom princípe ako lubrikant Domestique – nízke trenie a vytvorenie lubrikačnej vrstvy pri kovových styčných plochách. Pridaná fluorokarbónová zmes zvyšuje schopnosť odpudzovať vodu a udrží tak vaše ložiská dlhšie v „suchu“. Rovnako výrazne chráni proti korózii, čo oceníte najmú pri hlavových a stredových zloženiach. Vazelínu môžete použiť v podstate na všetky časti bicykla, kde je to potrebné. Cena za balenie 50 g sa pohybuje okolo 17 €.


Race Day Spray – keď sú watty na prvom mieste

Ak požadujete maximálny výkon a hľadáte spôsob ako ušetriť sekundy, prípadne minúty, skúste „optimalizovať“ vašu reťaz. Čo si pod tým predstaviť? Race Day Spray totiž vytvorí na povrchu reťaze špeciálnu vrstvu, ktorá výrazne minimalizuje trenie, odpudzuje prach a rovnako predlžuje výdrž maziva – hlavne v extrémnych podmienkach. Ideálne sa hodí na preteky, kedy tieto vlastnosti prídu najviac vhod a odkiaľ pramení aj samotný názov. Je to v podstate rovnaké, ako keď si kúpite tzv. optimalizovanú reťaz, ktorá prešla špeciálnym procesom aplikácie vosku. Lenže v tomto prípade si môžete aplikáciu spraviť samy bez toho, aby ste reťaz museli dávať dole, prípadne meniť za novú. Na základe merania, ktoré prebehlo počas jarných klasík sa zistilo, že 7 hodín v akcii na kockách, prachu a mokrej vozovke vo výsledku pridalo iba 0,5 wattu trenia v porovnaní s počiatočným stavom. Výhody nájdu aj milovníci MTB a hlavne rôznych „extrémov“, ako sú 24-hodinovky alebo aj maratóny v blate. Vďaka optimalizácii sa na reťazi nedržia nečistoty a vydrží tak byť lubrikovaná po celú dobu. Race Day Spray nie je vo svojej podstate mazivo, ale aplikuje sa na už namazanú reťaz – ideále v kombinácii s prostriedkom Rex Domestique Chain Lube, vďaka čomu získate nízke trenie a maximálnu možnú výdrž. Sprej pokryje celkovo 3 kompletné aplikácie a cena sa pohybuje okolo 79 €.


Ako vidíte, jedná sa o ucelený rad produktov, ktoré sa ideálne kombinujú a dopĺňajú. Za ich vznikom stoja dlhé roky testovania priamo v teréne podporené číslami z laboratória. Ak hľadáte v prvom rade kvalitu a maximálnu výdrž, môže byť špecialista na „trenie“ z Fínska zaujímavá voľba. Kompletné informácie sa dozviete na stránke slovenského zastúpenia značky Rex: komponenty.davorin.sk/mazanie-a-udrzba.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Ako čistím bicykel, keď nemám kde?

Ako čistím bicykel, keď nemám kde?

Nebývam v rodinnom dome, ale v klasickom paneláku. Možno jedna z najčastejších otázok, aké od vás za tie roky dostávam, znie: ako a kde čistím bicykel? Tak sa na to pozrieme bližšie.
Test: Kärcher OC3 Foldable – keď je niečo malé aj veľké súčasne

Test: Kärcher OC3 Foldable – keď je niečo malé aj veľké súčasne

Máte radi kompaktné a pritom funkčné veci? Aj vo svete čistenia bicyklov sa nájdu zaujímavé riešenia, pričom ako vždy platí, že všetko má svoje výhody aj nevýhody.
Umyť a namazať - základ starostlivosti o bicykel PR článok

Umyť a namazať - základ starostlivosti o bicykel

Správne prostriedky na čistenie bicykla a mazivo dokážu výrazne stíšiť jazdu, predĺžiť životnosť komponentov a vo výsledku ušetriť za servis. Prinášame niekoľko tipov.
keyboard_arrow_up