Majstrovstvá Európy v XCO poriadne prevetrali techniku jazdcov

Uplynulý víkend sa v talianskom Darfo Boario Terme konali Majstrovstvá Európy na extrémne náročnej trati. Ako dopadli naši a aké sú ich dojmy?

Práve s ohľadom na trať sa šírili rôzne správy, pretože okruh, ktorý pripravili organizátori, bol technicky skutočne náročný. Nechýbali na ňom dropy, skoky a poriadne skaly. Zrejme za to môže fakt, že na kopci nad mestom, kde bola situovaná veľká časť okruhu, trénujú trialisti na motorkách a práve oni sa podieľali aj na jeho tvorbe. Na náročnosť doplatila jedna z favoritiek a hviezd štartového pola, Švajčiarka Jolanda Neff alebo tiež poľské reprezentantka Maja Wloszczowska, ktoré sa pri tréningoch zranili. Jolanda Neff na nedeľný štart síce nastúpila, ale bola nútená nakoniec po pár kolách zabaliť.


Ženy

Vrcholom programu boli samozrejme nedeľné elitné preteky žien a mužov. Večerný dážď skropil trať, takže pribudlo aj trochu klzkého blata, ktoré technickú trať spravilo ešte náročnejšou. Medzi ženami si bezkonkurenčne počínala vedúca jazdkyňa svetového pohára – Yana Belomoyna z Ukrajiny. Druhej Linde Indergand zo Švajčiarska nadelila viac ako 3 minúty, bronz brala nestarnúca Gunn-Rita Dahle Flesja z Nórska. Zemiak zostal na ďalšiu legendu MTB, Sabine Spitz z Nemecka.

Výsledky žien nájdete na tomto odkaze.


Muži

Medzi mužmi sa strhol o titul napínavý boj, z ktorého najlepšie vyšiel Švajčiar Florian Vogel. Ten si držal stabilné tempo a nakoniec iba o 10 sekúnd uhájil zlato pred Julienom Absalonom z Francúzska, ktorý sa vrátil po dlhej súťažnej pauze spôsobenej zranením. Bronzovú medailu získal s odstupom 40 sekúnd Nemec Manuel Fumic. Mnohí výborní jazdci ako Mathias Flückiger, Stephane Tempier alebo David Valero Serrano sa pokúšali na Vogela zaútočiť, no zakaždým nevydržali nastolené tempo a nakoniec odpadli.

Výsledky mužov nájdete ne tomto odkaze.



Ako sa darilo našim?

Do bojov zasiahli aj naši jazdci. Najlepšie si počínal Martin Haring, ktorý obsadil celkové 29. miesto, Tomáš Višňovský mal technické problémy a nakoniec obsadil 48. miesto. Matej Ulík v kategórii do 23 rokov skončil na 49. mieste a Janka Keseg Števková sa v prvom kole zranila a nakoniec dobojovala na 24. mieste


Martin Haring (CK Dukla Banská Bystrica)

Celkovo si skončil na 29. mieste, ale veľmi známe mená boli kúsok pred tebou. Môžeš trochu priblížiť priebeh?
"Štartoval som z poslednej rady. Zavádzací okruh bol fajn, len tam nešlo hneď predbiehať, lebo na tej zvážnici boli maximálne dve stopy. V každej kategórii tam boli strkanice a od cca 20-teho miesta sa to behalo, muži to zvládli najlepšie, bežalo len pár ľudí. Obiehať sa dalo, až keď sa to trošku natiahlo. Vedel som čo ma čaká, nebál som sa, že by som sa tam úplne výkonnostne stratil, rešpekt som mal trochu z techniky na trati, kde aj malá chyba mohla znamenať koniec pretekov. Základ bol ísť čisto, snažiť sa nerobiť chyby a vedieť, kde si na okruhu oddýchnuť a kde ísť čo to dá."

Čo hovoríš na trať a jej technické prvky? Dával si všetko alebo si si aj pobehol?
"Trať patrila k technicky náročnejším. Veľa ľudí si to odnieslo, resp. ich odniesla z trati sanitka už cez týždeň, takže paradoxne cez preteky toľko úrazov nebolo. Na druhej strane, okruh bol situovaný v kúpeľnom mestečku, tak snáď sa dajú rýchlejšie dokopy . Organizátori dolaďovali a prerábali niektoré kritické miesta ešte piatok večer, takže s tou pripravenosťou trate to ani vo svete nie je úplne tak samozrejmé, ako si niektorí myslia. Osobne si myslím, že niektoré XCO trate už idú do zbytočného extrému, keď obsahujú prvky, ktoré nemajú veľa spoločného s technikou jazdy, ale skôr asi vyžadujú mať sa „menej rád“, alebo mať otupený pud sebazáchovy. Bohužiaľ, aj divákov už tak nezaujíma, kto kde koho „uthne“ v kopci, ale či to niekomu na nejakej skale vyjde alebo nie... Ako som písal, rozhodujúce v pretekoch bolo nerobiť chyby. Jedno miesto som obchádzal, strácal som tam cca 4 sekundy na kolo. Zbytočne som neriskoval, pobehol som si asi tri razy, ale do kopca ."

Forma na Svit už je vyladená alebo máš ešte niečo v pláne?
"Na trať ako vo Svite, je už teraz trénovať neskoro. Už to len doladiť a zostať zdravý. Absolvoval som tento rok dostatok cestných etapákov, rovnako aj záverečná časť prípravy v Livigne prebehla podľa plánov. Pripravený som výborne, spravili sme pre to s tímom maximum, už to bude len o tom konkrétnom dni."

Janka Keseg Števková (Outsiterz)

Ako hodnotíš nedávne ME v XCO z tvojho pohľadu? Čo hovoríš na trať a svoj výkon? Mala si nejaké technické problémy?
"Po nočnej búrke sa náročná trať v Darfo Boario stala šmykľavejšou a nebezpečnejšou, čo mi nesadlo. Hneď v nájazdovom okruhu som mala menší pád, išlo sa peši v zápche a ja som sa v strmine pošmykla, vykĺbila prsty na ruke a mierne podvrtla členok. Aj preto bola moja jazda už opatrnejšia. Z pretekov muselo kvôli pádom odstúpiť 7 žien a 3 nenastúpili kvôli zraneniam z tréningu. S výsledkom (24. z 32 štartujúcich) spokojná veľmi nie som. Naposledy som sa však s kvalitným medzinárodným MTB stretla pred 6 týždňami na pretekoch C1 v Rakúsku. Svetový pohár som absolvovala tento rok len jeden v máji v Čechách. Kontakt s najlepšími mi žiaľ domáce preteky nenahradia, na svetový pohár a medzinárodné preteky financie nemám. Víťazstvo Ukrajinky Belomoinej bolo jednoznačné s pomerne veľkým náskokom. Je to aj aktuálna jednotka v UCI rankingu a líderka svetového pohára."

Tomáš Višňovský (PROefekt)

Viem, že si mal technické problémy. Čo sa stalo?
"Vo štvrtom kole som spravil menšiu chybu v technike, pri ktorej mi podfúklo predné koleso, nedalo sa na tom ísť, a tak som musel bežať do depa."

Zo všetkých strán prúdili informácie, že trať je skutočne poriadne náročná. Čo si o tom myslíš a nebolo to prípadne už cez „hranu“?
"Trať bola naozaj náročná a za mňa by som povedal, že viac fyzicky ako technicky, ale práve preto bolo veľa pádov a zranení. Nebolo si kde oddýchnuť a pretekár vchádzal do techniky vždy z totálneho maxima. Na trati bolo veľa strmých a technických výjazdov. Aby toho nebolo málo, cez noc ešte pršalo a všetko bolo nepríjemne klzke."

Vrcholom budú predkladám ME vo Svite. Nebude trochu problém sa „prepnúť“ z XC režimu zase na maratónsky?
"Áno, vrchol je Horal. Nemyslím si že by to mal byť problém, práve naopak. Cítim, že XCO mi tento rok moc nevonia, keďže som absolvoval asi 3 preteky a celú prípravu smerujeme práve na ME."

(zdroj fotiek: trevisomtb.it)
report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: VAUDE Virt Softshell II – multifokál medzi nohavicami?

Test: VAUDE Virt Softshell II – multifokál medzi nohavicami?

Sú softshellové nohavice Virt II skutočne natoľko univerzálne ako vyzerajú? Aký typ cyklistu ich ocení najviac?
Unboxing: BMC Fourstroke LT ONE – nenásytný maratónec

Unboxing: BMC Fourstroke LT ONE – nenásytný maratónec

Hľadáš nekompromisný bicykel do prichádzajúcej maratónskej sezóny, s ktorým si užiješ výlet hrebeňom aj moderné cross-country trate? Máme pre teba skvelý tip.
Od základu: XC, TR, AM, EN, DH - kde je rozdiel?

Od základu: XC, TR, AM, EN, DH - kde je rozdiel?

Horská cyklistika sa delí na viacero disciplín – od bežného lesného/asfaltového jazdenia do kopcov až po extrémne náročné zjazdy. Ktoré disciplíny poznáme a ako sa volajú?
keyboard_arrow_up