Svetový pohár v Mont St. Anne – opäť nechýbali krásne súboje, no ani ich tradiční víťazi

Svetový pohár v Mont St. Anne – opäť nechýbali krásne súboje, no ani ich tradiční víťazi

Ak ste si už zvykli na víťazstvá Schurtera alebo Belomoyni, možno vás so sedadiel zdvihne jazda Aarona Gwina v zjazde, ktorý opäť predviedol „nemožné“...

Tradičnou zastávkou svetového pohára je kanadské Mont St. Anne, teda lyžiarske stredisko na východe Kanady, ktoré hostilo 5. kolo XCO a 6. kolo zjazdu. Práve to bol dôvod neúčasti mnohých top jazdcov na nedávnych majstrovstviev Európy, ktorí dali prednosť ladeniu formy a presunom. No našli sa samozrejme aj výnimky, ako napr v prípade Yany Belomoiny (CST Sandd American Eagle). Tá si spolu s Ninom Schurterom (Scott Sram) mohla už teraz poistiť celkové prvenstvo v celom seriáli. Schurtera ale zrejme ďaleko viac motivuje tzv. „perfect season“, čo v podstate znamená zvíťaziť vo všetkých kolách a našliapnuté k tomuto historickému zápisu mal zatiaľ viac než dobre...

Ženy – ukrajinská dominancia

Ukrajinka Yana Belomoyna si minulý týždeň dokráčala pre svoj titul majsterky Európy pomerne suverénnym spôsobom. Okrem toho, že váži skutočne „nič“, a teda v kopcoch dáva konkurencii poriadne zabrať, nemá žiadny problém ani v technike – skôr naopak. To dokázala na skutočne náročnej trati „Európy“ a rovnako aj tu v Mont St. Anne.


Najväčšími súperkami jej opäť bola tak ako minulý týždeň Pauline Ferrand Prevot (Canyon Factory XC) a domáca „legenda“ Catharine Pendrel (Cliff Pro). Tú hnali dopredu najmä diváci, ale v súboji s odlišnou „generáciou“ bikeriek ťahala od druhej polovice za kratší koniec. Belomoyna postupne zvyšovala tempo, na ktoré nenašla odpoveď nakoniec ani Ferrand Prevot a zvíťazila s pomerne výrazným náskokom. Bolo to jej už tretie tohtoročné prvenstvo, ktoré jej zaručilo aj „predčasné“ víťazstvo v celkovom hodnotení.

Výsledky:

  1. Yana Belomoyna (CST Sandd American Eagle) 1:17:50 hod.
  2. Pauline Ferrand Prevot (Canyon Factory XC) + 0:44
  3. Catherine Pendrel (Cliff Pro) + 1:14

Muži – Schurter predlžuje sériu

Minulé kolo prinieslo poriadne dramatický záver, kedy si Nino Shurter nebol do poslednej chvíle istý, či ho ešte nakoniec nedobehne „český expres“ Jaroslav Kulhavý. Mnohí sa teda tešili na ďalší súboj tejto dvojice, no nakoniec to všetko bolo úplne inak. Hneď po štarte sa Schurter vydal na čelo a stačila mu jedine dvojica Francúzov - mladý Tituan Carod (BMC) a Maxime Marotte (Cannondale Factory). Druhého menovaného neskôr zastúpil na čele jeho tímový kolega Manuel Fumic z Nemecka. Ten sa dokonca pokúsil o nástup a ohrozenie Schurtera, ktorý vždy, keď potreboval, zaradil vyšší rýchlostný stupeň a situáciu vyriešil - a bolo jedno či to je do kopca alebo v niektorom zo skutočne náročných zjazdov.


Jednoducho, Švajčiar nemá v podstate žiadne slabiny, čo musí jeho súperov už trochu demotivovať , Fumic zrejme doplatil na nástup a rovnako na malú chybu v technike a prepadol sa späť ku Marottovi, nakoniec obsadil 6. miesto. Výborne sťahoval ďalší Francúz Stephane Tempier (Bianchi Countervail), ktorý sa postupne prebojoval dopredu a nakoniec skončil iba 10 sekúnd za víťazným Schurterom. Pre tretie miesto si doslova na páske prišiel Talian Gerhard Kerschbaumer (Torpado Gabogas) a na mladého Caroda tak zostal nepopulárny zemiak. Piate miesto nakoniec bral spomínaný Maxime Marotte.

Výsledky:

  1. Nino Schurter (Scott Sram) 1:31:51 hod.
  2. Stephane Tempier (Bianchi Countervail) + 0:10
  3. Gerhard Kerschbaumer (Torpado Gabogas) + 0:21


Pred posledným kolom v talianskom Val di Sole je v podstate o všetkom rozhodnuté a väčšina bude zrejme sledovať, či sa Schurterovi podarí získať rekordné šieste víťazstvo v jednej sezóne. Tým by sa „osamostatnil“ od súčasného počtu piatich víťazstiev, ktoré má na konte napr. jeho večný rival Julien Absalon. Ten sa v Mont St. Anne trochu „zasekol“ a nakoniec skončil na 13. mieste a po minulotýždňovom tesnom striebre na ME mal určite väčšie ciele. Uvidíme, či to bude napokon on alebo niekto ďalší, kto sa pokúsi pokaziť Ninovu „perfect season“.

Zjazd – „zázračná“ jazda Aarona Gwina

Z celého programu zrejme všetkým jednoznačne najviac utkvie v pamäti jazda Aarona Gwina. Vo finále totiž veľkú úlohu zohrali podmienky, kedy tým najlepším začalo poriadne liať a už tak pomerne šmykľavá trať dostala nový „rozmer“. Aj vďaka tomu sa na čele dlho držal Dean Lucas (Intense Factory Racing) ktoré ohrozil prvý špecialista na „nemožné“, Danny Hart z Aglicka (MS Mondraker Team). Už pri jeho jazde v lejaku ľudia vstávali zo sedadiel a nakoniec mu patrilo druhé miesto. Lenže na rad prišiel „kapitán America“ Aaron Gwin a predviedol niečo neuveriteľné, keď aj v extrémnych podmienkach nakoniec dokázal zvíťaziť, a to si ešte neodpustil aj pomerne závažnú chybu v strednej časti.


Po slávnej jazde bez reťaze je toto ďalší pamätný kúsok – aj keď tých je v jeho prípade ešte oveľa viac . Medzi ženami sa z víťazstva radovala Tahnee Seagrave (Transition Bikes/FMD Factory) Všetko podstatné z DH alebo XCO máte možnosť vidieť aj spätne zo záznamu na tomto odkaze.

(zdroj fotiek: redbull.com)
report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Svetový pohár v Andorre – čo ma zaujalo?

Svetový pohár v Andorre – čo ma zaujalo?

Alchýmia s plášťami. bicykle, novinky alebo zaujímavé príbehy v rámci cross-country scény. Náročné podmienky vo vysokohorskej Andorre ich priniesli dostatok...
Svetový pohár Nové Město na Moravě - zábava pre divákov

Svetový pohár Nové Město na Moravě - zábava pre divákov

Zažiť vynikajúce výkony na vlastné oči a ešte sa aj dobre zabaviť. Aj o tom môže byť svetový pohár u susedov.
Nové Město na Moravě 2023 - súboj generácií, farby a blato

Nové Město na Moravě 2023 - súboj generácií, farby a blato

Nové trasy, nové bicykle, vybavenie, farby všade naokolo, ale tiež dážď, mokré korene a blato. Predovšetkým ale skvelé výkony a atmosféra. To všetko a tiež mnoho ďalšieho priniesli prvé preteky svetového pohára horských bicyklov.
keyboard_arrow_up