Reportáž: Merida Road Cup časovka Jatov - aero je najviac

V sobotu 19. augusta sa konalo 15. kolo MRC usporiadané obecným úradom Jatov v spolupráci s cyklistickým klubom Falange.

Ako už názov napovedá, išlo o časovku jednotlivcov na 15,5 km. Vzhľadom na geografickú lokáciu je hneď jasné, že sa jedná o rovinatý povrch. Štart a cieľ bol pri pivárni West, kde bola aj kancelária preteku. Trať mieri smerom na Komjatice. Jedná sa o netechnickú dráhu, lebo sa ide len po rovine a takmer po lajne, v polke trasy je obrátka a vracia sa späť do cieľa. A predsa tá trasa bola dosť technická, ale k tomu neskôr.


Pred štartom

Keďže preteky štartujú až o 14:00 hod., využívam ešte sobotňajšie dopoludnie na krátke zobudenie nôh v domácich, kopaničiarskych podmienkach, keďže piatok sa mi nepodarilo ísť na bicykel a ani moc nebola chuť v tých trópoch . Sobotu sa našťastie malo ochladiť, čomu napovedal už od rána fúkajúci, svieži vietor. Po krátkom rozjazde sa teda narýchlo balím a mierim smer Jatov, cestou ešte naberám kamaráta Dana vo Vrbovom. Keď dorazíme na „dolniaky“, prekvapí nás, že aj tam už je celkom sviežo a chvalabohu predpovede o tropických teplotách sa nenapĺňajú.


Po registrácii rozkladáme pri aute trenažéry, na ktorých sa plánujeme rozjadiť. Ja ho smerujem po vetre, ktorý je tu ešte intenzívnejší ako u nás a poslúži mi dobre ako náhrada ventilátora . Než všetko rozostavíme, tak je už na svete aj štartovacia listina, ktorá ma ale nepoteší, pretože opäť raz sa mi dostáva „pole position“. Troška pením, keďže som ju mal aj minule, chalani tvrdia, že to mám preto, že mám málo bodov v pohári, čo môže byť pravda, keďže moja tohto ročná účasť na kolách sa podobá účasti poslanca Matoviča v parlamente .


Štartujem prvý

Zmierujem sa teda s holým faktom a usadám do sedla, pretože vďaka tomu, že štartujem prvý, mám aj najmenej času na roztočenie nôh. Po cca 20 minútach zosadám, nahadzujem diskové koleso, zapíjam gél a nahadzujem aero prilbu. Do štartu mám ešte pár minút, tak sa idem kúsok odviesť po trati, aby som skúsil na vlastnej koži intenzitu silného bočného vetra. Posledné minútky pred štartom si už „vychutnávam“ pripravený na štartovej rampe a môžem sa tak lepšie kochať súpermi, ktorí sú všetci vyzbrojení v duchu „aero is everything“ . Trošku som nervózny, lebo som si zabudol doma hrudný pás, a tak budem odkázaný len na údaje z wattmetra, čo sa ale neskôr ukazuje ako výhoda. Po štarte sa teda snažím držať stabilné tempo tak, aby som mal cestou späť ešte sily na zrýchlenie. Cestou tam je bočný vietor skôr priaznivý a mierne pomáha. Trošku horšie ale pôsobí po obrátke, keď trochu bojujem s priamou stopou pri jeho bočných poryvoch. Vďaka zadnému diskovému kolesu mám pocit, že mierne pomáha aj cestou nazad, ktorú aj tak idem o niečo pomalšie.


Posledné dva kilometre sa snažím ísť už na totálne maximum a do pásky ešte špurtujem a pretínam ju v čase slabo nad 20 minút, čo ma dosť teší, lebo viem, že je to slušný čas na tejto trati. Mierim rovno k autu, kde opäť upínam kozu do trenažéra, aby som sa vyjazdil, pričom študujem dáta z pretekov, ktoré ma milo prekvapia, pretože som zajazdil lepšie ako svoj štandard. Postupne prichádzajú do cieľa aj hlavní súperi, a tak si rovno porovnávame časy a ukazuje sa mi, že by som mohol skončiť na bedni. Nakoniec to aj tak bolo a obsadil som v kategórii elite solídne tretie miesto, keď ma predbehli len dvaja časovkárski špecialisti z klubu CK Vlkanová, menovite Dominik Špilák na druhom mieste a Tomáš Nagy na mieste prvom. Títo dvaja borci mali aj v absolútnom poradí najlepšie časy, o pár sekúnd ma predbehol veterinár Pašek, a tak som skončil na 4. priečke a vyhol sa tak záverečnému pódiu. Pretekov sa okrem licencovaných pretekárov všetkých kategórii Masters zúčastnili aj "hobby" pretekári vo verejných pretekoch. Túto kategóriu vyhral Michal Vozár. Kompletnú výsledkovú listinu nájdete na tomto odkaze a link na Stravu zase na tomto odkaze.


Toto kolo bolo už tradične dobre zorganizované, a to najmä vďaka spolupráci obci Jatov, ktorá zabezpečila občerstvenie v cieli a zadotovala aj „prize many“, a tak som miesto 5 € dostal 10 € a mal som teda nielen pokryté štartovné a si ísť dať do stánku aj dupľu jedla . Určite sa tu ukážem aj o rok, pretože každá moja z predchádzajúcich účastí sa tu skončila na bedni a je až prekvapivé, že mne, chalanovi z hôr, miestna rovinka tak chutí .

(zdroj fotiek: Inka Oravcová)
report_problem Našiel si v texte chybu?

Merida Road Cup - časovka

calendar_today 19.08.2017
label Časovka
place Jatov (Slovensko)

clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Reportáž: Stupava Winter maratón MTB&RUN – mrazivý úvod do sveta maratónov

Reportáž: Stupava Winter maratón MTB&RUN – mrazivý úvod do sveta maratónov

Poďte sa so mnou pozrieť na trať známeho zimného podujatia, ktoré napísalo už svoju štrnástu kapitolu.
Reportáž: Blinduro Podzim 2023 – back to the roots

Reportáž: Blinduro Podzim 2023 – back to the roots

Enduro je pre mňa v porovnaní s inými MTB disciplínami oveľa viac o komunite a užívaní si prírody a života s partiou na bikoch.
MTBIKER Novodubnický maratón 2023 - keď telo povie, že stačí

MTBIKER Novodubnický maratón 2023 - keď telo povie, že stačí

Človek prejde Alpy a má pocit, že lieta. Ale potom príde na domáci maratón a stále môže parádne „nakúpiť". Tak ako ja.
keyboard_arrow_up