EUROBIKE 2017: Technické zaujímavosti

O zaujímavostiach, ktoré bolo možné vidieť na tohtoročnom EUROBIKU, by sa dalo písať minimálne do konca sezóny. V treťom pokračovaní výberu z toho najzaujímavejšieho, nahliadneme opäť za oponu nových trendov.

Šišatý SRAM

Americký SRAM ako autor myšlienky narrow-wide prevodníkov, nakoniec tiež podľahol tlaku konkurencie a vypustil na svetlo sveta oválne prevodníky s typom uchytenie direct Mount určené pre 11- a 12-rýchlostné sady.


Čo je doma, to sa počíta

Pravdepodobne ste už postrehli informáciu o prepracovanej virtuálnej stavbe nových Kellysov, ktorá vzišla z pera konštruktéra Romana Bohačíka. Na EUROBIKU som ho zavalil všemožnými otázkami, napr. čo ho k tomu viedlo, ako to celé funguje a aké sú výhody a nevýhody tohto systému a popravde by z toho mohol byť samostatný článok. V krátkosti si pozrite aspoň vizuál, konkrétne na novom modeli Swag.


Retrovlna plášťov

Ak by som mal vybrať nejaký módny trend, ktorý bude v sezóne 2018 spoločný pre všetky kategórie bicyklov, tak to bude s jasnou prevahou návrat k plášťom s béžovou bočnicou (tzv. skinwall). Či už WTB, Schwalbe, Maxxis, Vittoria, Vee Rubber alebo iní, skoro každý mal vo svojej expozícii takýto typ plášťa bez ohľadu na to, či sa jednalo o commuter, MTB alebo cesťák.


SUP ženám

To, že medzigeneračné biky od českého Superioru tvarovo nespochybniteľne opekneli, nemožno poprieť. Tento rok však bolo jasne vidieť, že svoje miesto si v ponuke našli aj modely dizajnovo orientované na skúsenejšie bikerky.


Návrat ku koreňom MTB?

O tom, že kazety sú každým rokom monštróznejšie, niet pochýb. V dobách bikového praveku nebolo však nič neobvyklé, keď niekto na „zjazd“ nahodil dopredu prevodník cez 50 zubov s rockringom.


Geniálne riešenie od SCOTTu

Páči sa vám novinka SCOTT Genius v prevedení Ultimate, no mali by ste problém dať dokopy aj len polovicu z jeho ceny? Nie je problém, vo Friedrichshafene sa našiel v stánku skoťákov aj polovičný exponát – konkrétne rezaný z profilu.


Čo chystá rošťák Bart?

Čo sa týka segmentu gravelov, o tie rozhodne na výstavisku nebola núdza. Pri týchto pohľadných kúskoch značky Rondo sa pristavil aj víťaz prvého olympijskeho zlata v XC z Atlanty - Bart Brentjens.


26“ is not dead!

Bolo to síce ťažké ale podarilo sa nám objaviť aj jednu celoodpruženú dvadsaťšestku. Vraví sa, že jedna lastovička leto nerobí, no tomuto kanadskému Reaperovi od Rocky Moutain určenému pre mladšie vekové kategórie, to celkom pristalo.


Race Face

Pri Kanade ešte chvíľku ostaneme. Konkrétne pri kultovke Race Face, ktorej prémiové kľuky Race Face Next R boli ľahučké ako pierko. Hliníkové Atlasy boli zasa pastvou pre oči a ozajstným remeselným majstrovstvom.


Talianske fotelky

Selle Italia netreba nijako zvlášť predstavovať. Ich kvalitné sedlá s dlhou tradíciou sa predávajú ako teplé rožky a svojho kupca si pravdepodobne nájdu aj tieto ultrakomfortné kúsky s hmotnosťou 110 g a 125 g.


Campagnolo flat mount

O tom, že kus koláča v reštauračnom vozni vlaku rozbiehajúceho sa s biznisom okolo kotúčových bŕzd na cestných bicykloch si nechce nechať ujsť ani talianske Campagnolo, sme sa mali možnosť presvedčiť na vlastné oči. Väčšina známych sád bude k dispozícii aj vo variante pre kotúčové brzdy so zabrúsenými hranami UCI-ready kotúčov.


Na záver mi zostáva len podotknúť, že ani týmto výberom sa studnica zaujímavých komponentov, ktoré sme zachytili na EUROBIKU nevyčerpala a v blízkej dobe sa môžete tešiť na ďalšie pokračovanie.

Ďalšie články z EUROBIKE 2017:
report_problem Našiel si v texte chybu?
bimjeam 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Eurobike 2023 - čo nového v cyklosvete (3. časť)

Eurobike 2023 - čo nového v cyklosvete (3. časť)

Finálna časť série o Eurobiku sa povenuje najmä dvojkolesovým tátošom – či už na vlastný alebo elektrický pohon.
Eurobike 2023 - čo nového v cyklosvete (2. časť)

Eurobike 2023 - čo nového v cyklosvete (2. časť)

Najväčšia cyklistická exhibícia na svete priniesla množstvo noviniek – medzi iným aj na poli rôznych komponentov a doplnkov.
Gravel, bikepacking a elektro - hlavné témy Eurobiku 2023

Gravel, bikepacking a elektro - hlavné témy Eurobiku 2023

Ak by som mal tromi slovami opísať tohtoročný Eurobike, tak samotný nadpis článku všetko pekne vystihol.
keyboard_arrow_up