Test: Squirt Lube - skutočne univerálne mazivo

Spoľahlivé mazanie a čistá reťaz je ideálna kombinácia, ktorú sa snaží ponúknuť Squirt Lube. Ako to dopadlo, si prečítaje v našom teste...

Najjednoduchší a zároveň najlacnejší spôsob, ako zlepšiť chod vášho bicykla, je kvalitne a dostatočne namazaná reťaz. My si teraz v nasledovnom teste priblížime jeden zaujímavý kúsok určený práve na to. Patrí to medzi najzákladnejšie a najjednoduchšie servisné úkony v rámci údržby a prevencie pred zničením a skorým opotrebením pohonného ústrojenstva každého bicykla, čoho zanedbanie sa nikdy nevyplatí. Treba si uvedomiť aj fakt, že na jazdu na bicykli so suchou reťazou treba vynaložiť viac energie, ako keď je reťaz namazaná. Je trochu iné mazať reťaz pre suché prostredie a iné, keď je mokro a blato. No a potom tu máme aj prostriedky univerzálne, teda, vhodné do oboch podmienok. Práve takým je testovaný Squirt.


Mazivo Squirt by podľa tvrdenia výrobcu malo zniesť väčšiu porciu kilometrov a udržať ju čistejšiu ako ”klasika”. Squirt je vyrobený na báze viacerých voskov, čo zabezpečuje jeho odolnosť a dlhšiu životnosť na reťazi v rôznych podmienkach - ako v teréne, tak aj na ceste. Navyše, Squirt neobsahuje žiadne nebezpečné, či inak škodlivé látky a je 100% biologicky rozložiteľný, a teda doslova prívetivý k prírode. Zaujímavosťou je, že čistenie reťaze si nevyžaduje použitie žiadnych špeciálnych odmasťovacích prípravkov pred ďalšou aplikáciou Squirtu, nakoľko nelepí prach, a tým pádom nevytvára tzv. brúsnu pastu. Jednoducho stačí reťaz pretrieť handrou a nanovo aplikovať.

Praktické skúsenosti

Mazivo Squirt som vyskúšal na horskom aj na cestnom bicykli. Na MTB som ho použil v mokrých podmienkach na starej reťazi a následne v suchých a prašných podmienkach na novej reťazi. Na cestnom bicykli som ho aplikoval na každý článok reťaze, resp. jeho kĺb z vnútornej strany, ktorá je v kontakte s prevodníkom a pastorkami. Po pár minútach (ideálne je nechať mazivo zaschnúť cez noc) som handrou pretrel prebytok maziva (na horskom bicykli toto pretretie nie je potrebné a stačí nechať mazivo zaschnúť) a vyrazil na švih.


To, čo výrobca tvrdí o nechytaní prachu a nečistôt na reťaz, môžem len potvrdiť. Naozaj, reťaz aj po najazdení 60 km v mokrom, sychravom a upršanom teréne, či 70 km v suchom, prašnom teréne na seba nenalepila takmer žiadne nečistoty a v porovnaní s inými mazacími olejmi, pôsobila stále čistým dojmom. Aj keď reťaz vyzerala ešte z pohľadu lubrikácie OK, no preventívne by som ju pred ďalším podobným švihom znova namazal. Ak sa aj nejaký ten prach, či nečistoty dostanú na reťaz, počas jazdy spolu s prebytkom maziva z reťaze doslova odpadnú. Po švihu bol vidieť prebytok maziva, ktorý nie je problém odstrániť napr. handrou (tieto nečistoty vidno aj na priložených fotkách). V prípade, že by ste chceli Squirt použiť na už používanú reťaz, výrobca odporúča reťaz najskôr dôkladne vyčistiť a odmastiť, nakoľko zvyšky starého maziva môžu zabrániť preniknutiu Squirtu na miesta, kde je potrebný, a to na piny a čapy reťaze. Taktiež sa odporúča mazať reťaz s predstihom, aby sa tak umožnilo mazivu dostatočné zaschnutie pred ďalším výjazdom.


Pre koho je mazivo určené?

Toto mazivo je určené pre všetkých cyklistov. Doslova ideálne je pre tých, ktorí jazdia v rôznych podmienkach a nechcú riešiť, či reťaz mazať do suchých, či do mokrých podmienok. Navyše, ak ste “časovo” zaneprázdnení a nečistíte bicykel po každom výjazde, oceníte jednoduchosť čistenia a aplikácie. Podľa nezávislých testov patrí toto mazivo medzi najrýchlejšie a možno aj preto stojí za zmienku jedna zaujímavosť, keď počas testovania na cestnom bicykli sa mi s kamarátom podarilo vyhrať štafetu (kamarát išiel zjazd na MTB a ja následne po prevzatí štafety naopak smerom hore po ceste na cesťáku) v časovke na Veľkú Javorinu . Samozrejme, to nie je vyslovene zásluhou Squirtu, no možno naozaj bude niečo na tom, že "kto maže, ten jede!" .


Plusy:

  • nelepí nečistoty
  • bio. rozložiteľné
  • nevyžaduje čistenie odmasťovačom

Mínus:

  • cca po 3-4 hodinách v záťaži už reťaz pôsobí suchým dojmom a je lepšie reťaz znova namazať


120 ml balenie maziva Squirt Lube stojí cca 14 €, zohnať môžete aj výhodnejšie veľké balenie 500 ml, a to za cenu cca 45 €. Viac informácií sa dozviete na stránke dovozcu okrcycles.com/squirt-lube-120ml-sk.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
kimlo 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Úplné začiatky s voskovaním reťaze - výbava, postup a údržba (2. časť)

Test: Úplné začiatky s voskovaním reťaze - výbava, postup a údržba (2. časť)

Aké vybavenie je potrebné na horúce voskovanie reťaze? Dá sa to robiť aj doma, nie je to príliš špinavý a komplikovaný proces? Aké odporúčania som dostal z Fínska?
Test: Úplné začiatky s voskovaním reťaze - Rex Black Diamond Hot Wax (1. časť)

Test: Úplné začiatky s voskovaním reťaze - Rex Black Diamond Hot Wax (1. časť)

Má horúce voskovanie zásadné výhody pre cyklistu? Pri akom type jazdenia sa maximálne prejavia jeho benefity? Má aplikácia alebo používanie aj nejaké mínusy?
Test: Thule Paramount – hybridný ruksak zo Švédska

Test: Thule Paramount – hybridný ruksak zo Švédska

Rovnako dobrá na bicykli ako aj mimo neho. Presne takto nejako by sa dala jednou vetou opísať táto taška. Ide totiž o hybridný model, ktorý spája ruksak a tašku na nosič.
keyboard_arrow_up