Odmasťovač – kde nájde využitie a na čo si dať pozor?

Znie to možno ako jasné vec, no príde mi vhod napísať zopár tipov na jeho efektívne využitie.

Zrejme už nemusím zdôrazňovať, že správna starostlivosť je základ toho, aby vám bicykel dlho a spoľahlivo fungoval. Pri bežnej „očiste“ si väčšinou vystačíme s klasickým univerzálnym čistiacim prostriedkom, ktorý využijeme bez problémov na celý bicykel. Sú ale situácie, kedy potrebujeme niečo agresívnejšie, ako napr. Brunox Turbo Clean a podobne. Jedná sa o prípravok na silne znečistené časti a pri vhodnom použití vie byť šikovným a základným pomocníkom každého domáceho servisu. Kde nájde ideálne použitie a na čo si dať pozor?


Reťaz a prevody

V prípade, že rozumne mažeme, tak si aj tu bežne vystačíme s univerzálnym prostriedkom. Lenže občas treba namazať do blata, prípadne na dlhší výjazd v náročných podmienkach. Tieto mazivá chytajú aj množstvo nečistôt a prachu, ktoré idú následne oveľa horšie dole. Rovnako aj v bežných podmienkach a pri mazaní do sucha sa postupom času reťaz zanesie a nie je na škodu ju pravidelne týchto nečistôt zbaviť. Práve vtedy príde vhod niečo agresívnejšie. Pri aplikácii si dajte pozor a umiestnite si pod reťaz nejakú handru – nebudete si tak striekať zbytočne na plášte a iné časti. Pri kazete sa snažte mieriť na pastorky a nie zbytočne na samotný orech, prevodníky sa dobre čistia pomocou handry, na ktorú prípravok nanesieme. Nechajte pôsobiť a následne môžete už pokračovať štandardne v umývaní, prípadne len pretrieť handrou, ak sa ponáhľate. Tento prostriedok ocenia „zaneprázdnení“, pretože sa dajú udržiavať čisté prevody aj v podmienkach, kedy nemáte k dispozícii možnosť pravidelného umytia. Len to nerobte niekde na tráve alebo v záhradke, prípadne použite handru, pretože tá špina, čo z toho ide, nie je moc „eko“ .


Brzdové kotúče a platničky

Mnohým sa stane, že ich brzdy postupne strácajú účinnosť, prípadne vydávajú rôzne nepríjemné zvuky. Než sa uchýlite k špekulovaniu o výmene za iný druh platničiek alebo kotúčov, skúste poriadne odmastiť kotúč. Na ten sa tiež chytá prach a nečistoty, ktoré môžu vytvoriť povlak. A práve na jeho odstránenie sa hodí odmasťovač. Vyskúšajte a možno budete prekvapení, ako sa vaše brzdy znovu dokážu „zahryznúť“. Práve nečistoty a mastnota sú veľmi často ten hlavný problém chabého výkonu a náprava je otázkou pár sekúnd. Akurát, opäť nezabudnite na handru a netrieskajte si zbytočne na piesty bŕzd. Rovnako môžete odmastiť priamo povrch brzdových platničiek, no tie je ideálne pri tomto úkone vytiahnuť. Na nich sa rovnako akumuluje špina a prach. Ak to nezaberie, môžete začať laborovať nad novými kotúčmi a platničkami .


Staré nálepky a odmastenie

Určite sa vám stalo, že ste nalepili na rám nálepku, ktorá nešla následne dole. Prípadne chcete prejsť na bezdušáky a nalepiť pevne tesniacu pásku. Všade tu nájde tento prostriedok svoje využitie, pretože dokáže plochy zbaviť starých zvyškov a pripraviť na aplikáciu. Práve dobrá príprava má najväčší vplyv na to, ako bude nová ochranná nálepka alebo páska vo výsledku držať. Prostriedok môžete naniesť priamo alebo nastriekať na handru a následne sa zbaviť postupne zvyškov, prípadne odmastiť požadované miesto. Vďaka špecifickému zloženiu sa pritom nemusíte báť poškodenia drahého rámu.


Kde rozhodne nie

Aj keď môžete nájsť X ďalších možností využitia, snažte sa vyhnúť niektorým miestam na vašom bicykli. V prvom rade sú to čapy, stredy, ložiská a pod. utesnené miesta, ktoré sa snažte pri aplikácii ochrániť, rovnako ako tesnenia vidlíc a tlmičov. Niežeby sa s nimi okamžite niečo stalo, ale zbytočne budete uberať z ich životnosti...

To bol len stručný pohľad na využitie odmasťovača v „domácich“ podmienkach, ktorý sa vďaka svojim vlastnostiam hodí v podstate do každého domáceho servisu. Ak ho budete používať s rozumom, balenie 500 ml ako ponúka Brunox Turbo Clean, vydrží dostatočne dlhú dobu. Viac informácií nájdete na stránke brunox.cz/brunox-turbo-clean.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Test: Kärcher OC 6-18 Premium – už neumývajte bicykle v kúpeľni

Test: Kärcher OC 6-18 Premium – už neumývajte bicykle v kúpeľni

Veľkorysé riešenie, ktoré má dostatočnú zásobu vody a výdrž batérie aj pre tých, ktorým pri umývaní záleží na detailoch.
Test: Kärcher OC3 Foldable – keď je niečo malé aj veľké súčasne

Test: Kärcher OC3 Foldable – keď je niečo malé aj veľké súčasne

Máte radi kompaktné a pritom funkčné veci? Aj vo svete čistenia bicyklov sa nájdu zaujímavé riešenia, pričom ako vždy platí, že všetko má svoje výhody aj nevýhody.
Ako čistím bicykel, keď nemám kde?

Ako čistím bicykel, keď nemám kde?

Nebývam v rodinnom dome, ale v klasickom paneláku. Možno jedna z najčastejších otázok, aké od vás za tie roky dostávam, znie: ako a kde čistím bicykel? Tak sa na to pozrieme bližšie.
keyboard_arrow_up