R.S.P. – Kompletná starostlivosť o bicykel a odpruženie

Rakúska značka postavila svoje meno v prvom rade na kvalite a vďaka spolupráci s výrobcami – výsledkom je ucelená rada starostlivosti, a to aj pre tých, ktorí sa púšťajú do náročných „detailov“.

R.S.P. sa radí k skutočným špecialistom na starostlivosť o bicykel. Neostáva to ale len u bežných odmasťovačov alebo olejov. V portfóliu tejto rakúskej značky nájdete aj doplnky určené pre servis vidlíc či tlmičov, vrátane takých, ktoré slúžia doslova na „tuning“ a výrazné zlepšenie ich chodu. Pri vývoji sa spolupracuje s výrobcami odpruženia a komponentov a rovnako slúži aj výrazná spätná väzba od sponzorovaných tímov medzi, ktorými nájdete skúsených jazdcov ako Michal Maroši (fourcross, DH, freeride) alebo Tomáš Slavík (fourcross).


Dalo by sa povedať, že sa jedná skutočne o „kozmetiku“ pre náročných a niektoré základné kamene ponuky si dnes predstavíme.

Čistenie ako základ


Muddy Buddy

Pod týmto názvom sa skrýva univerzálny prostriedok na čistenie, ktorý využijete v podstate na celý bicykel vrátane prevodového systému – teda v prípade, že nie je zanesený veľkou mastnotou. Stačí nastriekať rozprašovačom a nechať 2 minúty pôsobiť, následne len zotrieť. Ak nemáte bike extra špinavý, stačí rozrobiť trochu do kýbľa a vystačíte si aj s menším množstvom. Je biologicky odbúrateľný a nepoškodzuje životné prostredie.

Jacky Chain

Ideálnym prostriedkom na dôkladné odmastenie reťaze pred ďalším „mazacím“ cyklom je Jacky Chain. Ak sa ponáhľate, stačí naniesť na handru a následne cez ňu reťaz poriadne pretočiť. Výborne sa hodí aj ako náplň do práčky reťaze, kde poskytne najlepšie výsledky. Výhodou je, že na reťazi zanecháva vrstvu, ktorá zabráni pred vznikom korózie skôr, než pristúpite k samotnému mazaniu.


Brake Skahe

Veľmi často za chabý výkon bŕzd môžu nečistoty a mastnota ako laborovanie s rôznym typom brzdových platničiek. Tá sa vie uchytiť ako na kotúči, tak aj na samotných platničkách, čo spôsobí výrazný pokles výkonu. Na odmastenie týchto častí využijete Brake Shake, stačí len naniesť, nechať chvíľu pôsobiť a mastnota stečie. Využitie nie je len pre kotúčové brzdy, pretože rovnako ho môžete naniesť aj na brzdové špalíky a ráfiky, ktoré sú rovnako náchylné na chytanie nečistôt.


Mazanie reťaze – do každých podmienok


Ceramic Dynamic

Mazivo v spreji je určené najmä na suché podmienky a pre užívateľov, ktorí požadujú maximálny výkon. Obsahuje keramické časti, ktoré ho robia odolným voči tlaku a znižujú opotrebovanie pohonu. Rovnako sa výborne hodí aj na kladky prehadzovačky.

Red Oil

Odpoveďou R.S.P. na suché a prašné podmienky je Red Oil. Obsahuje PTFE a výborne preniká do článkov reťaze, prípadne sa hodí aj na bowdeny a prehadzovačky. Poskytne tichý chod a pridané aditíva sa postarajú o minimálne lapanie nečistôt. Reťaz následne veľmi ľahko očistíte a netreba tak často používať silnejšie odmasťovacie prípravky.


Black Oil

Naopak, v nepriaznivých podmienkach a pri extra dlhých výjazdoch sa ideálne hodí Black Oil. Medzi pretekármi sa stal veľmi populárny vďaka jeho vysokej priľnavosti k reťazi, takže vydrží aj v blatistom teréne dostatočne dlhú dobu. Rovnako obsahuje aj aditíva proti chytaniu nečistôt, čo príde vhod v kombinovaných podmienkach, kedy sa strieda blato a suchý terén.

Základné doplnky


Bearing Buster

Najmä v nadchádzajúcom období nebude núdza o vodu a blato. Ak plánujete stále poriadne jazdiť, určite treba venovať pozornosť najmä ložiskám. Bearing Buster je špeciálna vazelína pre ložiská s obsahom PTFE. Chráni ich pred vlhkosťou a vznikom korózie. Ideálne sa hodí pre použitie s „pištolou“ pre lepšiu aplikáciu maziva na potrebné miesto.

Creak Freak

Montážna pasta by rozhodne nemala chýbať v každej, aj tej malej dielni. Vďaka nej môžete poľahky odstrániť nepríjemné zvuky a hlavne zabráni zbytočnému „preťahovaniu“ závitov napr. na sedlovke alebo predstavci a riadítkach. Zvýši trenie a zabráni ich pohybu, takže nemusíte zbytočne uťahovať do extrému, čo vedie časom k poškodeniu. V prípade karbónových komponentov je to doslova nutnosť a jej aplikácia dokáže ušetriť množstvo starostí a nervov. Creak Freak je odolná voči zmenám teploty a vode, takže vydrží plniť svoju funkciu aj v náročných podmienkach.


HandReiniger

Aj bežný domáci servis vie vo väčšine prípadov zašpiniť ruky tak, že klasické mydlo už nestačí. Jeho výhodou oproti „klasickej“ solvíne je najmä šetrnosť voči pokožke, vďaka PH neutrálnemu zloženiu. Hodí sa teda aj na veľmi časté umývanie a po jeho použití nie je pokožka vysušená. Pritom stačí použiť len malé množstvo prípravku.


Starostlivosť o odpruženie – pre schopných mechanikov

R.S.P. ponúka skutočne širokú paletu prostriedkov pre starostlivosť o vidlice a tlmiče vrátane tých, ktoré využijú aj nároční mechanici pri väčšom servise. Vďaka nim si môžete doladiť chod odpruženia a naozaj z odpruženia „vytiahnuť“ maximum.


Air Fluid

R.S.P. Air Fluid je špeciálne mazivo pre mazanie klzných povrchov u odpružených vidlíc a tlmičov - použiteľné najmä do vzduchových komôr na mazanie tesnení. Znižuje trenie a chráni proti opotrebeniu. Vzhľadom k pridaným aditívam je Air Fluid extrémne dlho použiteľný bez potreby výmeny, má protikorózne účinky a na jeho viskozitu nepôsobí vonkajšia teplota.

Slick Kick

Ak požadujete od svojich pružiacich jednotiek maximálny výkon, je dôležitý výber správnej vazelíny. Slick Kick neobsahuje lítium a bola vytvorene presne pre tento účel. Na jej vývoji sa podieľali výrobcovia odpruženia a tiež jazdci z R.S.P. 4Cross tímu.


No Stick Slip

Pre zlepšenie chodu odpruženia poslúži táto „špecialitka“. Je to aditívum, ktoré sa pridáva do oleja vidlice alebo tlmiča. Výrazne zlepšuje kvalitu chodu a najmä celkovú minimalizáciu trenia, a to aj pri extrémne vysokom tlaku – ideálne vyskúšať, ak máte pocit, že vaša vidlica už nie je tak citlivá na drobné nerovnosti. Samozrejme, nepoškodzuje plastové ani gumené časti vidlice.

To bola len malá časť ponuky, pretože R.S.P. má ako špecialista na starostlivosť a servis možností ešte ďaleko viac. Pre kompletné informácie navštívte domovskú stránku rsp.at, kde sa dozviete aj všetky potrebné detaily.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Video: Výrobcovia olejov nechcú, aby ste toto vedeli - voskovanie reťaze

Video: Výrobcovia olejov nechcú, aby ste toto vedeli - voskovanie reťaze

Pre koho má voskovanie reťaze zmysel a aké sú jeho výhody a nevýhody? Hodiť sa budú aj dlhodobé skúsenosti s voskom od značky Rex.
Umyť a namazať - základ starostlivosti o bicykel PR článok

Umyť a namazať - základ starostlivosti o bicykel

Správne prostriedky na čistenie bicykla a mazivo dokážu výrazne stíšiť jazdu, predĺžiť životnosť komponentov a vo výsledku ušetriť za servis. Prinášame niekoľko tipov.
Čistenie a mazanie - základ, ktorý zvládne každý PR článok

Čistenie a mazanie - základ, ktorý zvládne každý

Poznáte ten pocit, keď poumývate bicykel, všetko namažete a zostanete sa naň pozerať ešte ďalších 10 minút s úsmevom? Trochu vám k nemu pomôžeme a pridáme niekoľko tipov na vhodné doplnky.
keyboard_arrow_up