Predstavenie: Vhodné kúsky na každý trail od Polaris a Amplifi

Ak hľadáte odolné a funkčné oblečenie na doplnenie „šatníka“, skúste pozrieť týmto smerom.

Oblečenie na trail alebo aj all mountain, či jednoducho jazdenie v horách, by malo v prvom rade spĺňať niektoré základné charakteristiky. Predsa len, v tomto prípade nejde len o aerodynamiku a nízku hmotnosť, ďaleko dôležitejší je komfort a rovnako celková odolnosť. Taktiež príde vhod, ak má oblečenie trochu civilnejší vzhľad, a pritom si stále dokáže zachovať svoje „funkčné“ vlastnosti. Dnes si trochu bližšie predstavíme zopár základných kúskov, ktoré tieto vlastnosti spĺňajú.

Dres s dlhým rukávom Overland Mountain Bike Trail

Pomaly sa blíži chladnejšie obdobie a vhodný dlhý dres príde vhod. Model Overland sa odlišuje od klasických AM dresov trochu viac atletickým strihom. Nie je teda úplne voľný, ale ani výrazne upnutý, takže sa jedná o rozumný kompromis a bude sedieť aj štíhlejším jazdcom.


Základom pri konštrukcii je snaha o maximálnu odolnosť, čomu napomáha hlavný materiál odolný voči oderu, ktorý zároveň dokáže veľmi dobre transportovať vlhkosť. Na rukávoch, teda v mieste, ktoré veľmi často dostáva „zabrať“ v prípade pádu, je použitá tkanina, ktorá pomôže ochrániť pred odreninami. Kratší zips umožní ľahšie obliekanie a tiež prispeje k lepšej termoregulácii. Je dostupný v oranžovej alebo modrej farbe. DMOC je 64.90 € a viac informácií nájdete na tomto odkaze.


Krátke nohavice AM 500 Repel MTB

Dobre zvolené krátke nohavice sa môžu stať doplnkom v podstate na celý rok. AM 500 Repel MTB sú vytvorené z veľmi odolnej látky ošetrenej DWR úpravou, takže celkom dobre odolajú menším prehánkam a nedrží sa ni nich tak blato. Dôležitým prvkom je v 4 smeroch elastická tkanina (sivá farba) umiestnená v miestach, kde je potrebný voľnejší pohyb.


Rovnako pás je robený tak, aby dokázal efektívne transportovať vlhkosť a vďaka širokej gume sa veľmi dobre prispôsobí. Obvod si môžete doladiť podľa potrieb pomocou suchých zipsov. Nohavice majú vetracie otvory po bokoch, ktoré sa dajú regulovať pomocou zipsov a celkovo 3 vrecká – z toho jedno je na zips, takže sa ideálne hodí na cennosti alebo kľúče. Klasické vrecká sú ešte poistené suchým zipsom, takže mobil len tak ľahko z nich nevypadne... Celkovo sú nohavice taký kompromis medzi ľahkým XC prevedením a odolnejšou enduro verziou a dajú sa vhodne použiť pre oba štýly. Majú dlhší strih, čo príde vhod v prechodnom období a počas chladnejších dní. Farebný základ ostáva rovnaký, no môžete voliť medzi modrými alebo limetkovými detailami. DMOC je 69.90 €.


Bunda AM Enduro Softshell

Ak hľadáte bundu na chladnejšie dni, ktorá nie je úplne upnutá, pritom odolná voči vetru a priedušná, môže byť vhodným kandidátom model AM Enduro Softshell. Už z názvu je patrné zameranie, kde sa kládol dôraz na strih – ten je robený tak, aby sedel pri jazde a nebol úplne na telo. To môže byť vhod, ak sa potrebujete pod bundu trochu priobliecť v prípade väčšieho chladu alebo zmeny podmienok niekde vo vyšších kopcoch.


Bunda má dlhé rukávy, kratšiu prednú časť a predĺžený zadný diel, no nejedná sa o extrémny pomer - vďaka tomu sa dá celkom dobre nosiť aj mimo „bike“. Základom je kombinácia materiálov X-Wind a Thermastretch v častiach, ktoré sú pod náporom vonkajších vplyvov. Vďaka tomu je bunda odolná voči vetru a tiež nebudú robiť problém ani menšie prehánky. Chrbtovú časť tvorí samostatne iba Thermastretch pre lepšiu priedušnosť, čo oceníte tiež v prípade, že jazdíte často s batohom. Bunda má flísové vnútro, takže poskytne vyšší tepelný komfort a s vhodnou spodnou vrstvou nájde využitie aj počas veľmi chladných dní. Je doplnená o dvojicu vreciek na zips, jedno náprsné a druhé v zadnej časti – pri tom náprsnom nechýba otvor pre kábel v prípade, že chcete použiť sluchátka. DMOC je 109.90 €.


Vnútorné krátke nohavice Amplifi MK II

Zaujímavú kombináciu komfortu a snahu o maximálnu ochranu na miestach ohrozených pri páde, kombinujú vnútorné krátke nohavice MK II od Amplifi. Ich základ tvorí materiál Miharo 6+, ktorý má výrazné antibakteriálne vlastnosti a rovnako dokáže efektívne transportovať vlhkosť. Kvalitná výstelka sa postará o komfort aj pri dlhých výjazdoch.


Zaujímavosťou sú najmä ochranné prvky z materiálu Armourgel umiestnené na stehnách a v zadnej časti, teda v oblastiach priamo na „rane“ pri páde. Pritom si stále zachovávajú MK II nízky profil a pod voľnými „kraťasmi“ v podstate nepoznáte rozdiel. Široká guma v páse a silikónové zakončenie na stehnách sa postarajú o to, aby stále držali na svojom mieste, rovnako vďaka tomu môžete použiť aj dlhé návleky a využiť ich počas chladných dní. DMOC je 64.90 € a viac informácií nájdete na tomto odkaze.


To boli niektoré „vybrané“ kúsky, ktoré môžu tvoriť vhodnú výbavu na trail a ktoré kombinujú celkový komfort a vysokú odolnosť. Samostatný test vám prinesieme neskôr, pre podrobnejšie informácie zatiaľ navštívte stránku dovozcu made4bike.sk, kde nájdete aj ďalšie vhodné doplnky.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Oblečenie do dažďa aj vetra - v pohodlí aj v nepohodlí PR článok

Oblečenie do dažďa aj vetra - v pohodlí aj v nepohodlí

Jar sa veľakrát nesie nielen v znamení otepľovania, no i nepríjemných prehánok a studeného vetra. A do týchto podmienok treba správne oblečenie.
Test: Vesta, dres a nátelník Isadore - jar a jeseň v pohode

Test: Vesta, dres a nátelník Isadore - jar a jeseň v pohode

Čo na seba, keď je teplo, zima, sucho aj mokro? Dlhý dres Isadore Signature v kombinácii so spodnou vrstvou a vestou.
Funkčné oblečenie z rastlín? Značka UYN a ich originálny prístup

Funkčné oblečenie z rastlín? Značka UYN a ich originálny prístup

Čisté merino je menej príjemné na pokožke, syntetika horšie odoláva baktériám a preto zapácha. Nastal čas na použitie vlákna z rastlín?
keyboard_arrow_up