Dirtwash – špecialista na čistenie

Ak pravidelne jazdíte, čisteniu sa nevyhnete – teda, ak chcete, aby vám bike chodil hladko a komponenty vydržali čo najdlhšie. Dirtwash s tým vie veľmi dobre pomôcť...

K jazdeniu neodmysliteľne patrí aj pravidelné čistenie. Iba to zabezpečí hladký chod komponentov a rovnako umožní oveľa dlhšiu výdrž bez zbytočne častých návštev servisu. Pritom sa stačí zamerať na to základné – a v tom vám vedia pomôcť a prácu uľahčiť špecializované prostriedky. Dnes sa pozrieme na tie od Dirtwash, ktorý tvorí sekciu Weldtite zameranú výhradne na čistenie.

Čistenie a odmastenie

Zrejme najčastejšie využívaným prostriedkom je univerzálny čistič a pokiaľ nemáte kompletne zanesený pohon od mastnoty, bez problémov zvládne v podstate celý bicykel. Stačí nastriekať pomocou rozprašovača, nechať pôsobiť 30 sekúnd a následne opláchnuť vodou. Prípadne ho môžete rozrobiť do vedra a použiť v menšom množstve, ak je znečistenie minimálne. Výhodou je šetrnosť k povrchom jednotlivých dielov, ale pritom dostatočná sila odmastenia. Balenie s rozprašovačom má veľkosť 1 l a nie je problém zaobstarať následne iba náhradnú náplň. Tento Bike Cleaner stojí 7.80 € a viac informácií nájdete na tomto odkaze. Výhodou náplne Dirtwash koncentrát je možnosť „upraviť“ si výsledný pomer podľa potreby. Môžete si teda vytvoriť silnejší prostriedok, alebo naopak slabší, ak ho využívate na menej znečistené časti. Ak pridáte k 200 ml koncentrátu 800 ml čistej vody, je z toho v podstate úplne rovnaký univerzálny čistič.


Niekedy sa stane, že brzdy zrazu pomaly strácajú svoju účinnosť a než pristúpite k výmene platničiek za iný typ, skúste poriadne odmastiť kotúč. Na to ideálne slúži čistič brzdových kotúčov Dirtwash, ktorý výrazne odstraňuje mastnotu, brzdovú kvapalinu a ďalšie nečistoty, vrátane tých na samotných doštičkách (tie predtým vyberte). Balenie má obsah 250 ml a stojí približne 5 €. V domácich podmienkach alebo vtedy, keď potrebujete skutočne dôkladne očistiť reťaz, nájde uplatnenie práčka reťaze (čistič reťaze). Tá sa dodáva spolu so 75 ml verziou citrusového odmasťovača, ktorý sa dá následne zohnať aj samostatne ako 75 ml alebo 1 000 ml balenie. Je vyrobený na prírodnej báze a okamžite rozpúšťa mastnotu. Nalieva sa priamo do rezervoáru v čističi, ktorý sa následne ukotví priamo na reťaz a kefky sa dajú vybrať pre jednoduché čistenie. Cena celej sady sa pohybuje okolo 20 € a viac informácií nájdete na tomto odkaze.


V prípade, že uprednostňujete spôsob aplikácie v spreji, je odmasťovač Dirtwash Citrus dostupný aj v tejto forme. Vďaka tomu sa ľahšie dostane aj na menej prístupné miesta a pomôže zbaviť ich mastnoty. Dostupná je 400 ml alebo 150 ml verzia. Väčšinou to pri podobnom „servise“ skončí špinavými rukami a veľmi často už nestačí bežné mydlo. Výhodou čističa na ruky Dirtwash je silná schopnosť odmastenia bez toho, aby bol pre ruky príliš agresívny, alebo ich extrémne vysušil. Balenie má veľkosť 500 ml a cena sa pohybuje okolo 7 €.


K čisteniu v prom rade potrebujeme vhodné „náradie“, teda kefy alebo špongiu. Práve vhodné kefy vedia výrazne pomôcť a tie špecifické uľahčia prístup aj do ťažších miest a rovnako majú akurátnu tvrdosť. Dirtwash ponúka viaceré sety, kde si vyberiete podľa potreby. Zaujímavosťou sú čistiace knoty, vďaka ktorým sa dostanete aj na ťažko prístupné miesta na kazete, kde sa zvykne po čase nakopiť poriadna vrstva špiny. Sada 5 ks knotov vyjde cca na 4 €. Ak neviete, kde začať a potrebujete len do najzákladnejšie na každodenné čistenie, môže byť ideálna základná sada na čistenie a mazanie. Obsahuje aj základné mazivá alebo malé vedro a svojimi rozmermi môže byť vhodná aj na cestovanie. Cena sady je cca 25 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.



Ochrana rámu a komponentov

Ak máte kvalitný karbónový rám a chcete, aby si svoj vzhľad zachoval čo najdlhšie, poslúži čistič a ochrana karbónu Dirtwash. Dokáže zbaviť rám aj väčšej mastnoty a pritom zabezpečí ochranu proti UV žiareniu. Je vhodný na lakované aj matné verzie rámov a veľkosť balenia s rozprašovačom je 250 ml. Ochranu pre všetky typy povrchov a ich lesk umožní Protect & Shine, ktorý dokáže okrem vzhľadu ponúknuť aj dodatočnú ochranu. Tá príde vhod najmä v zime, kedy dostane bicykel zabrať napr. od soli. Rovnako zanecháva vysokú vodoodpudivosť bez pásikov a viditeľných zvyškov. Balenie má veľkosť 500 ml a cena sa pohybuje okolo 7 €.


„Špeciality“

Dirtwash ponúka aj nie tak úplne bežné prostriedky, ktoré nájdu využitie napr. počas cestovania, či „bikepackingu“. Práve tam sa zídu čistiace utierky na reťaz, ktorú sú balené samostatne a napustené silným odmasťovačom. Vďaka nim zbavíte reťaz najhorších nečistôt a pritom nezaberajú takmer žiadne miesto. Jedno balenie obsahuje 4 ks utierok. Na podobnom princípe fungujú aj čistiace utierky na brzdové kotúče, vďaka ktorým si veľmi ľahko odmastíte kotúč v prípade jeho zanesenia v podstate kdekoľvek. Sada obsahuje 6 ks utierok a cena sa pohybuje okolo 2 €. Viac informácií nájdete na tomto odkaze.


Tak trochu špecialitou je aj ucelená rada produktov pod názvom PURE. Jedná sa o prostriedky postavené čisto na prírodnej báze, či už sa jedná o čistenie alebo následné mazanie. Viac informácií sa dozviete na tomto odkaze a kompletnú ponuku čistiacich prostriedkov Dirtwash nájdete na stránkach hlavného dovozcu made4bike.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Test: Kärcher OC 6-18 Premium – už neumývajte bicykle v kúpeľni

Test: Kärcher OC 6-18 Premium – už neumývajte bicykle v kúpeľni

Veľkorysé riešenie, ktoré má dostatočnú zásobu vody a výdrž batérie aj pre tých, ktorým pri umývaní záleží na detailoch.
Test: Kärcher OC3 Foldable – keď je niečo malé aj veľké súčasne

Test: Kärcher OC3 Foldable – keď je niečo malé aj veľké súčasne

Máte radi kompaktné a pritom funkčné veci? Aj vo svete čistenia bicyklov sa nájdu zaujímavé riešenia, pričom ako vždy platí, že všetko má svoje výhody aj nevýhody.
Ako čistím bicykel, keď nemám kde?

Ako čistím bicykel, keď nemám kde?

Nebývam v rodinnom dome, ale v klasickom paneláku. Možno jedna z najčastejších otázok, aké od vás za tie roky dostávam, znie: ako a kde čistím bicykel? Tak sa na to pozrieme bližšie.
keyboard_arrow_up