Test: Blackburn Countdown 1600 – a bolo svetlo!

Máme pre vás tip, ako dokážete vniesť poriadnu dávku svetla, a to aj do hustej čierno-čiernej tmy...

Určite to poznáte – s príchodom jesene cez zimu aj jar sú dni neúprosne skrátené a než sa dostanete konečne z práce domov, na poriadny výjazd môžete prakticky zabudnúť. Po tom sa navyše zmení ešte aj letný čas na zimný, a to už sa bežný pracujúci človek dostanete na bike akurát tak cez víkend, pokiaľ zrovna počasie dovolí.


V tomto ročnom období je preto ideálnym spoločníkom výkonné predné svetlo, ktoré vám umožní vyraziť na vašu obľúbenú trasu aj po zotmení. Jedným z overených výrobcov výkonných svetiel je aj značka Blackburn, ktorá ponúka 1600-lumenový „reflektor“ pod názvom Countdown 1600, ktorého schopnosti som mal možnosť podrobne preveriť.


Konštrukcia, parametre a spracovanie - poctivý pracant s nadpriemerným výkonom

Už na prvý omak je jasné, že nemám dočinenia s hocijakým svetlom. Hliníkové telo so sivou anodizáciou a elegantným rebrovaním, podsvietený displej, delená objímka s pántom a hliníková skrutka úchytu svetla dávajú jasne najavo, že sa jedná o precízne spracovaný produkt, ktorého celková hmotnosť činí iba 240 gramov.


V útrobách sa nachádza integrovaná Li-ion batéria, ktorá sa dá nabiť cez USB port za cca 4 hodiny do plného stavu a podľa údaju na displeji poskytuje jednu hodinu a 25 minúť plného výkonu v režime označenom ako „blitz“. V prípade menej výkonných režimov sa doba svitu kvadraticky predlžuje až na 12 hodín blikania, resp. pulzovania.


Uchytenie na jednotku s hviezdičkou

Pochvalu si zaslúži hneď spôsob uchytenia na riadítka, ktorý je mimoriadne pevný. Zásluhu na tom má jednak hliníková skrutka, ktorá pevne drží objímku, do ktorej zapadá vymedzujúca guma a ktorá je k svetlu dodávaná v dvoch rôznych priemeroch. Svetlo drží na riadítkach ako prikované a bez povolenia som mal reálny problém nastaviť jeho sklon pri úvodnom laborovaní. Guma na karbónových riadítkach drží proste ako hluchý dvere! V prípade, že skrutku nedotiahnete „na krv“, svetlo je možné natáčať jemnými klikmi do strán. Samotné jeho uchytenie do koľajnice držiaka je vyriešené veľmi dobre, pričom telo svetla je istené hliníkovým aretačným gombíkom, ktorý sa vyťahuje proti sile pružiny smerom nadol a počas jazdy alebo prenášania bicykla ho nemáte šancu povoliť žiadnym nechceným pohybom. Rovnako ani v prípade pádu nehrozí, že by vám svetlo kvôli slabému uchyteniu dalo čau a pokračovalo ďalej do terénu.


Rozumne vymyslené ovládanie a presné údaje o aktuálnej spotrebe

Ovládanie funkcií je riešené pomocou dvojice šípok, ktorými prepínate režimy a stredovým tlačidlom on/off, ktorým pri dlhšom podržaní svetlo vypínate a pri krátkom stlačení prepínate medzi posledným zvoleným režimom a režimom plného výkonu (blitz). Toto je veľmi praktická vec, keď sa oproti vám zjaví protiidúce vozidlo. V podstate je to obdobné ovládanie ako prepínanie diaľkových svetiel na aute. V hornej strane svetla dominuje dobre čitateľný displej, ktorý je podsvietený malými ledkami a zobrazuje presné údaje o dĺžke zostávajúceho času svietenia pre zvolený režim výkonu, čo je aj východisková vlastnosť, podľa ktorej je svetlo pomenované (countdown = odpočet).

Ako typický „rypák z povolania“, som schválne na tachometri stopoval presnosť tohto zobrazovania a poslušne hlásim, že súdruhovia z Blackburnu neurobili žiadnu chybu a prepočítaný čas je reálny, aj keď počas jazdy meníte rôzne režimy. Z môjho pohľadu je takýto display veľmi praktická vec, pretože viete s presnosťou na minútu, koľko si môžete dovoliť naložiť kilometrov bez toho, aby ste sa vracali domov opatrne na režime s najslabším výkonom, do ktorého sa vám svetlo obvykle automaticky prepne, keď hladina zostávajúcich miliampérov klesne pod bezpečnú hodnotu. Mne osobne umiestnenie displeja na hornej strane tela svetla vyhovuje omnoho viac ako diódový indikátor na zadnej strane, ktorý zbytočne odpútava pozornosť pri jazde, zvlášť, keď pri vybíjaní začne blikať.


Testovanie v praxi, veľa svetla a prekvapené pohľady

Počas posledných dvoch sezón som mimo sezóny na večerné výjazdy a ranné cesty do práce zvykol používať solar storm s dvomi CREE diódami a battery packom, takže som bol veľmi zvedavý, ako sa svetlo bude správať v reálnych podmienkach a najmä aký bude jeho maximálny výkon. Na slušný svetelný výkon som bol síce tak nejako zvyknutý, no Countdown 1600 ma výkonom prekvapil a musím priznať, že poctivých 1600 lumenov je ešte o level inde. Omnoho lepší je aj rozptyl svetla, ktorého kužeľ smeroval presne tam, kam mal a nevynechával ani periférie, no napriek tomu svetlo nestúpalo zbytočne hore. Pochvalu zaslúži aj s citom volené odstupňovanie režimov výkonu, ktoré je plynulé.


Režim blitz – útok na sietnice vodičov protiidúcich vozidiel

Jazda so zapnutým plným výkonom rozhodne stojí za to. Nechápavé pohľady ostatných účastníkov premávky a svetielkujúce oči lesnej zveri v susedných poliach, sa len ťažko opisujú v recenzii. S plným režimom blitz si dokážete privodiť slušné a dlhotrvajúce škvrny pred očami, pokiaľ sa s ním budete hrať a skúmať jeho možnosti. So zapnutým režimom strobe si však jazdu v premávke nedokážem moc dobre predstaviť a som si istý, že by ma väčšina vodičov s nábehom na fotoepileptický záchvat vyblikala diaľkovými .


Hľadáte výkonné svetlo na nočné kúpanie? No problem!

Ani voda nepredstavuje pre toto svetlo prekážku – krycie heslo IP67 vám umožní svetlo ponoriť na 30 minúť do hĺbky až 1 meter bez fatálnych následkov. Ja osobne som na to nemal odvahu, no jazda v daždi nijako neovplyvnila jeho činnosť. Svetlo je okrem iného aj výborne odtienené a nepostrehol som, že by nejako narúšalo činnosť bezdrôtového tachometra, čo sa mi pri čínskych svetlách stávalo pomerne bežne.


Plusy:

  • oslnivý výkon
  • veľmi pevné uchytenie na riadítkach
  • dobre zvolené režimy
  • podsvietený displej s odpočtom
  • nabíjanie cez USB port

Mínus:

  • vyššia vstupná investícia

Pre všetkých, ktorí sa nechcú vzdať bikovania ani po tme

Na záver mi zostáva už len skonštatovať, že „tisícšesťstovka“ na mňa urobila veľmi dobrý dojem a jej kúpou určite neurobíte krok vedľa. Výborne zvolené ťažisko s pevným uchytením vám umožní svetlo používať či už v teréne, alebo na „kvalitných“ slovenských cestách bez nutnosti akéhokoľvek dodatočného naprávania. Samotné spracovanie a výkon je viac než oslnivé a určite nadchne aj náročných užívateľov. Pridaná hodnota vo forme displeja s časovým manažmentom režimov je návyková a veľmi dobre sa na ňu zvyká. Absencia hompáľajúceho sa battery packu a zbytočných káblov je z môjho pohľadu tiež veľké plus.


Okrem zimných mesiacov svetlo určite využijete aj v lete, ak nemáte radi jazdu v horúčavách a radšej vyrážate po západe slnka, prípadne vám pracovné a rodinné povinnosti nedovolia inak, alebo len obľubujete jazdu po vašich obľúbených singláčoch, ktoré dostávajú v noci úplne iný rozmer. Ak ste teda doteraz váhali nad kúpou podobného svetla, Countdown je určite skvelým adeptom na túto pozíciu.

Testované svetlo má odporučenú maloobchodnú cenu 119,95 € a viac informácií nájdete na tomto odkaze.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
bimjeam 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Force TORCH 2000LM USB – dve svetlá v jednom?

Test: Force TORCH 2000LM USB – dve svetlá v jednom?

Chcete brázdiť traily aj potme a zároveň na ceste neoslepovať vodičov? Hľadanie vhodného svetla sa práve skončilo.
Test: Lezyne Zecto Drive – hliníkové blikačky aj na denné svietenie

Test: Lezyne Zecto Drive – hliníkové blikačky aj na denné svietenie

Aj blikačky môžu byť z kvalitného materiálu a je dobre, že výrobcovia počítajú s ich použitím na denné svietenie.
Test: Kärcher OC 6-18 Premium – už neumývajte bicykle v kúpeľni

Test: Kärcher OC 6-18 Premium – už neumývajte bicykle v kúpeľni

Veľkorysé riešenie, ktoré má dostatočnú zásobu vody a výdrž batérie aj pre tých, ktorým pri umývaní záleží na detailoch.
keyboard_arrow_up