TF2 – mazivá, vazelíny a oleje do tlmičov pre kompletnú starostlivosť

Ak chcete, aby váš bicykel fungoval spoľahlivo za každých podmienok, kvalitné mazivo tvorí základ.

TF2 patrí pod značku Weldtite a v podstate sa jedná o „sekciu“ zameranú špeciálne na mazivá a lubrikanty. V ponuke nájdete doplnky v podstate pre kompletnú starostlivosť a pre to, aby ste udržali bicykel „funčný“ za každých podmienok, vrátane tých najhorších.

Mazanie reťaze

V ponuke nájdete oleje na všetky podmienky a prehľadne rozdelené pomocou názvov na Dry (sucho), Wet (mokro) či All Weather (kombinované podmienky). O nich sa viac dozviete v tomto videu.

Okrem nich ponúka TF2 aj špeciálne oleje. Novinkou je ABS1 Advanced Ceramic Chain Wax, ktorý je postavený na báze vosku s prímesou keramiky a patrí medzi najpokrokovejšie mazivá od Weldtite. Bol vyvinutý špeciálne pre tím Aqua Blue Sport, kedy vosk udržiava plynulý chod, nízke trenie a znižuje opotrebovanie pohyblivých komponentov. Keramické aditíva udržujú teplotu hnacích komponentov na minime. Je ideálny pre suché prostredie, prípadne prechodné podmienky. Cena za 100 ml balenie sa pohybuje okolo 8 €. Ak jazdíte veľmi často v extrémne prašnom prostredí a chcete si udržať pohon čo najviac čistý, pritom dostatočne lubrikovaný, môže byť vhodnou voľbou Ultra Dry Wax. Poskytne hladký chod, ochráni proti korózii a viaže minimálne množstvo nečistôt. Cena za 100 ml balenie sa pohybuje okolo 5 €. Zaujímavosťou sú oleje zo sady PURE, ktoré sú vyrobené z obnoviteľných zdrojov a nepoškodzujú životné prostredie. Viac informácií o tejto kompletnej sade nájdete na tomto odkaze.


V ponuke je aj olej TF2 s teflónom v spreji. Má výbornú vzlínavosť a využitie nájde na ťažko dostupných miestach, ako sú lanká, bowdeny, ložiská alebo kladky prehadzovačky. Odpudzuje vodu a rovnako na seba nelepí nečistoty, takže využitie nájde aj na reťaz v suchých podmienkach. Dostupné je 150 ml balenie v cene cca 3 € alebo výhodnejšie 400 ml balenie.


Mazacie tuky (vazelíny)

Základom starostlivosti je Mazací tuk s Teflónom. Je zložený z lítiového mydla, rafinovaných minerálnych olejov, tuhých „antifrikčných mazadiel a spomaľovačov korózie. Jeho zloženie funguje v širokom teplotnom rozmedzí -30 až +130°C. Je ideálny pre ochranu a mazanie všetkých dielov, ako sú ložiská alebo napríklad odpruženie. Teflón ochráni povrch pred nečistotami a zloženie maziva výrazne odpudzuje vodu. Namazané diely sú dlhodobo chránené proti vonkajším vplyvom a zvýšenému treniu. Praktický aplikátor umožňuje presné dávkovanie. Cena za 125 ml je približne 6 €. Zrejme najpresnejší a tiež „najčistejší“ spôsobom aplikácie umožňuje pištoľ. Tá na jedno stlačenie zabezpečí cca 0,9 ml maziva, ktoré môžete veľmi ľahko a presne aplikovať na ložiská, stredy - jednoducho, na menej prístupné miesta. Cena pištole so 125 ml mazacím tukom s obsahom teflónu je cca 16 €. Typom vazelíny, ktorá nájde využitie najmä v kónusových ložiskách, je verzia mazacieho tuku s vysokým obsahom lítia. Vďaka svojej vysokej odolnosti voči vode, výborne chráni proti korózii a znižuje opotrebenie kónusov. Cena za 40 g tubu je cca 2 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Pasta TF2 na karbónové časti by mala byť pevnou súčasťou domáceho servisu. Najmä, ak máte karbónové komponenty ako sedlovka, riadítka a pod., vďaka čomu ich nemusíte extrémne silno doťahovať. Pasta zvýši trenie a zabezpečí, že zostanú pevne na svojom mieste. Využitie nájde aj pri hliníkových komponentoch a jednoducho všade tam, kde chcete zabezpečiť pevné spojenie. Rovnako zabezpečí, že vám hliníková sedlovka „neprirastie“ k rámu vplyvom vody a nečistôt. Cena za 50 g balenie sa pohybuje okolo 7 €. Tak trochu „špecialitou“ je mazací tuk zo sady PURE postavený výhradne na prírodnej báze, čo je v prípade tejto kategórie pomerne unikátna vlastnosť. Zabraňuje vzniku korózie a hodí sa na všetky kĺbové spoje, stredové zloženia aj na premazanie laniek bowdenov. Cena za 100 g sa pobybuje okolo 7 € a viac informácií nájdete na tomto odkaze.


Oleje do vidlíc a tlmičov

TF2 má svojej ponuke širokú škálu olejov do tlmičov a vidlíc. Veľkou výhodou je dostupnosť širokej škály viskozity – konkrétne 2,5 W; 5W; 7,5W; 10W; 15W a 20 W. Vďaka takto širokej ponuke je možné v prípad potreby (a skúsených rúk) vyladiť chod odpruženia presne podľa konkrétnych potrieb. Všetky oleje zachovávajú tesnenia vo výbornom stave a zabezpečia konzistentné tlmenie v širokom rozsahu teplôt. Pri každom type je rovnaká cena za 500 ml, cca 10 €.


Kompletnú ponuku a detailné informácie o jednotlivých mazivách nájdete na stránkach dovozcu made4bike.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Video: Výrobcovia olejov nechcú, aby ste toto vedeli - voskovanie reťaze

Video: Výrobcovia olejov nechcú, aby ste toto vedeli - voskovanie reťaze

Pre koho má voskovanie reťaze zmysel a aké sú jeho výhody a nevýhody? Hodiť sa budú aj dlhodobé skúsenosti s voskom od značky Rex.
Ako čistím bicykel, keď nemám kde?

Ako čistím bicykel, keď nemám kde?

Nebývam v rodinnom dome, ale v klasickom paneláku. Možno jedna z najčastejších otázok, aké od vás za tie roky dostávam, znie: ako a kde čistím bicykel? Tak sa na to pozrieme bližšie.
Umyť a namazať - základ starostlivosti o bicykel PR článok

Umyť a namazať - základ starostlivosti o bicykel

Správne prostriedky na čistenie bicykla a mazivo dokážu výrazne stíšiť jazdu, predĺžiť životnosť komponentov a vo výsledku ušetriť za servis. Prinášame niekoľko tipov.
keyboard_arrow_up