Test: Alpina Rootage – na divoký trail aj bežné výjazdy

Najlepšia prilba je tá, ktorú máte stále na hlave. Pod tým sa skrýva kombinácia odolnosti, nízkej hmotnosti, odvetrania a samozrejme aj vydareného funkčného dizajnu.

Rootage je nový prírastok v stále sa rozširujúcom segmente enduro a all-mountain prilieb. Ak niekomu toto názvoslovie nevonia, poviem, že sa jedná o prilbu na jazdenie v horách, kedy požadujete vyššiu ochranu ako ponúka klasická prilba so stále veľmi dobrou hmotnosťou. A práve tieto, trochu protichodné požiadavky, si dali za cieľ v Alpine. Rootage sa mi dostala do rúk už koncom minulej sezóny, takže sme spolu zažili množstvo rôznych výjazdov v skutočne rozmanitých podmienkach. A musím dopredu priznať, stala sa mojím obľúbeným kúskom výbavy...


Konštrukcia

Zrejme prvé, čo si všimnete, sú veľké karbónové pláty v hlavnom skelete, ktorých úlohou je zachovať vysokú odolnosť a netlačiť hmotnosť nahor. Dôraz na vysokú odolnosť potrhuje aj akési vonkajšie spevnenie všetkých väčších vetracích otvorov. Rovnako je chránený aj celý spodok „škrupiny“ a nenájdete na ňom žiadne ostré hrany, ktoré by pri páde mohli spôsobiť nepríjemnosti.


Na prilbe nájdete celkovo 15 vetracích otvorov, z toho ten najväčší v strednej časti dopĺňa sieťka proti hmyzu. Predné menšie sieťku síce nemajú, ale dostať sa do nich bude pre hmyz problém a tie spodné končia na upínacom systéme.


Poďme sa na neho rovno pozrieť. Jedná sa o novinku s názvom Run Ergo Flex. Jeho úlohou je zabezpečiť pevné a hlavne rovnomerné obopnutie hlavy (viac v texte nižšie). Rovnako je systém výškovo nastaviteľný pre individuálne prispôsobenie a komfort dopĺňajú výstelky z materiálu Coolmax. Upínanie na brade je taktiež možné dodatočne prispôsobiť pomocou pracky s viacerými polohami. No a samozrejme sa nezabudlo na poriadny polohovateľný šilt a nie je problém použiť aj klasické lyžiarske okuliare, ak to s tou rýchlosťou dole kopcom myslíte naozaj vážne...


Prilba musí hlavne sedieť

Musím sa priznať, že dizajn prilby na mňa spravil dojem a rovnako prvé „ohmatanie“, kedy pôsobí naozaj výborným celkovým spracovaním. Lenže to by nebolo nič platné, ak by mi nesadla. Mám totiž obvod hlavy 58 cm, čo je veľmi často tá deliaca čiara medzi väčšiu a menšou veľkosťou. Rovnako ako v tomto prípade. Nakoniec mi menšia veľkosť sadla úplne presne s mierne povoleným upínaním, jedine extra hrubá čiapka v zime už bola problém.


Ale keď som sa dal ostrihať a zvolil tesnejšiu čiapku, nebol problém. Vďaka tomu mi na hlave výborne sedela a nemusel som ísť do zbytočne väčšieho čisla, kde by bolo potrebné zase poriadne pritiahnuť zapínanie a celkový „fit“ na temennej časti by tak pekne nekopíroval krivky môjho kokosu. Veď práve dobrá ochrana v zadnej časti hlavy a v oblasti spánkov je najväčší rozdiel oproti klasickej „XC“ prilbe.


Za usadením sa skrýva aj spomínaný systém Run Ergo Flex. Prilba, ktorú používam na cestu a chrtenie je tiež od značky Alpina, konkrétne sa jedná o model Valpalora XC. Pri nej cítiť, že keď točíte kolieskom, sťahuje sa v zadnej časti hlavy. Pri novom systéme je to iné a ako točíte, prilba sa sťahuje rovnomerne od bočnej spánkovej časti. Výsledkom je naozaj výborné usadenie bez pocitu, že vás vzadu niečo tlačí. Stačí, keď s prilbou skúsite na hlave pohýbať, či do nej buchnúť rukou a uvidíte rozdiel – proste zostáva na svojom mieste. Práve to považujem za najväčší prínos k celkovej bezpečnosti a v tomto prípade naozaj niet čo vytknúť. Prilba sa na hlave ani nehne a je jedno, či letíte cez korene, alebo z vás ide vytriasť dušu obľúbený „rockgarden“. A hlavne je to výhoda vtedy, ak sa poručíte k zemi...


Hmotnosť a odvetranie

Myslím, že som jazdec, ktorý si potrpí na nižšiu hmotnosť výbavy, a preto ma naozaj zajímalo „vnímanie“ hmotnosti. Rootage totiž váži cca 350 g (vážené), čo je na enduro prilbu naozaj dobrá hodnota. Nebudem zbytočne písať omáčky, pretože, akonáhle som ju nasadil na hlavu, zabudol som, že tam je a nič na tom nezmenili ani dlhé fatranské stúpania. Osobne nie som zástancom dávania prilby dole pod kopcom a pri modeli Rootage na to naozaj nie je žiadny dôvod.


Rovnako je na tom odvetranie, s ktorým asi nikto nebude mať problém - štvorica otvorov v prednej časti vzduch nasáva a spolu s množstvom zadných otvorov sa vytvára akési jemné prúdenie. V prilbe sa samozrejme spotíte a v horúcich dňoch a dlhých kopcoch vám bude stále horúco. No stačí nabrať rýchlosť a systém začne pekne pracovať a ochladzovať. Navyše „čelenka“ v prednej časti z materiálu Coomlax nie je prerušovaná, a teda vám nebude kvapkať pot na okuliare cez nejakú medzierku.

Pri svojich výjazdoch nenosím lyžiarske okuliare, takže funkciu vyklápania šiltu toľko nevyužívam. Každopádne, jeho dĺžku som už neraz ocenil pri rýchlej jazde na obľúbených chodníčkoch, kedy dobre umiestnená vetvička alebo konáre vedia prekvapiť a je to výborný „rozrážač“ a dodatočná ochrana tváre. Pri jazde sa neklepe, takže sa môžete sústrediť na terén a nie na kadejaké čudné zvuky.


Záver – nielen na divoký trail

Povedzme si to na rovinu – zrejme každý ocení, ak vysoká ochrana ide ruku v ruke s podareným dizajnom. Mne osobne sa prilba naozaj páči a celkovo je to ďalší dôvod, prečo po nej siahnuť. Ak sa pridá spracovanie a nízka hmotnosť, voľba na Rootage padla aj vtedy, ak som zrovna nemieril na divoké fatranské traily. Inak, viac na túto tému nájdete aj v našom videu.


Možno si poviete, prečo zbytočne používať karbón a pod., keď sa to dá aj bez neho. No pri cene, za ktorú sa dá prilba zohnať, si hovorím, prečo nie? Vzhľadom na vlastnosti a celkové spracovanie mi príde naozaj nastavená na rozumnej hodnote a ťažko hľadať nejaké to „mínus“. Jediným drobným problémom bol fakt, že si „nerozumela“ s okuliami Alpina S-Way, ale to je dané tvarom okuliarov, resp. bočných nožičiek, ktoré viac vystupujú do priestoru v oblasti spánkov - teda skôr asi mínus okuliarov . V prípade, že nemáte súťažné ambície na maratónoch, alebo XC, môže byť vhodným univerzálnym riešením pre všetky potreby jazdenia v horách s dostatočnou rezervou pre vaše prípadne posuny v technike. To len pre info, ak sa vám pojmy ako enduro a all-mountain zdajú až veľmi vzdialené vašim bežným výjazdom na obľúbené chodníčky a singláče...


Cena prilby je stanovená na cca 140 €, dovozcom na Slovensko je značka Sloger a viac informácií nájdete na tomto odkaze.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Alpina Ravel Reflective – do mesta, na cestu, aj pre gravel

Test: Alpina Ravel Reflective – do mesta, na cestu, aj pre gravel

Donedávna som prilbu určenú na cestu či gravel nevyhľadával, pretože som veril, že moja MTB prilba je dostatočne dobrá vo všetkých smeroch. Zmenil som názor?
Test: VAUDE Virt Softshell II – multifokál medzi nohavicami?

Test: VAUDE Virt Softshell II – multifokál medzi nohavicami?

Sú softshellové nohavice Virt II skutočne natoľko univerzálne ako vyzerajú? Aký typ cyklistu ich ocení najviac?
Test: Okuliare Alpina Twist QV – neznesiteľná ľahkosť nosenia

Test: Okuliare Alpina Twist QV – neznesiteľná ľahkosť nosenia

Ponuka týchto okuliarov zo strany dodávateľa v redakcii dlho na odozvu nečakala. Chytil som sa jej, napriek mojej preferencii okuliarov s neorámovaným spodkom. Získali si moju priazeň? To sa dozviete už čoskoro.
keyboard_arrow_up