GHOST 2018 - hardtail má stále čo ponúknuť

Modelový rad bicyklov s pevnou zadnou stavbou (hardtail) zďaleka nie je na ústupe, o čom svedčí kolekcia nemeckého výrobcu pre rok 2018.

Pritom sa nemusí jednať len o vyslovene športové modely určené na preteky a každodenný tréning. Upravená geometria a vhodná voľba komponentov umožňuje vytvoriť ideálny bicykel na trail alebo čoraz viac populárnejší „bikepacking“. No a na svoje si prídu samozrejme aj dámy alebo „mladší“ bikeri...

KATO

Najväčšia skupina XC Tour bicyklov je nazvaná KATO. Sú to rýchle a univerzálne hardtaily, ktoré sa ideálne hodia na túry. Ponúkajú 100 mm odpruženia a odolné komponenty. Modelový rad tvoria 29-palcové verzie (pre vysokých jazdcov aj vo veľkosti XL), 27,5-palcové verzie a aj tie 26-palcové, ktoré sú dokonca aj vo veľkosti XXS. Veľkosť rámu je prepojená s veľkosťou kolies. Napríklad model KATO 9.9 AL, ktorý stojí na 29" kolesách a je osadený vidlicou RockShox 30 Silver Poplock so 100 mm zdvihom. Jeho pohon je v rukách Shimano rady XT s dvoma prevodníkmi 36-26, 11-pastorkovou kazetou v rozsahu 11-42 zubov a rovnako aj brzdy v rade Shimano XT. Tento bike stojí 1 299 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Ak vám vyhovujú skôr 27,5" kolesá, môžete siahnuť napríklad po modeli KATO 7.7 AL. Ten sa vyrába vo dvoch farebných variantách - Neon Red/Night Black alebo Microchip/Neon Yellow. Jeho pruženie má na starosti vidlica RockShox 30 Silver TK so 100 mm zdvihom. Obsahuje prevodníky so 34-24 zubami na kľukách Shimano SLX FC-M7000, kazetou rovnakej rady s 11-timi pastorkami v rozsahu 11-42 a prehadzovačom Shimano XT RD-M8000Shadow plus.


Pre nižšie postavy alebo mládež je pripravený základný model KATO 1.6 AL na 26" kolesách. Osadený vidlicou RST Gila T Preload v 100 mm zdvihu, 8-rýchlostným prehadzovačom Shimano Tourney TX RD-TX800 a trojprevodníkom s 42-34-24 zubami. Dodáva sa v dvoch farbách - Neon Green/Night Black a Night Black/Night Black a veľkostiach od XXS po L.


Ďalej sú tu bicykle s veľkosťou 24 a 20 palcov určené pre mladých cyklistov.


Kategóriu XC Tour ukončuje športový KATO X, ktorý ponúka nízku váhu, tuhosť a výbornú výbavu – hodí sa pre tých, ktorí požadujú vysoký štandard, ale nechcú zbytočne investovať do karbónového modelu.


LECTOR

V pretekárskej kategórii XC Race od GHOSTu sa nachádzajú modely LECTOR a LECTOR X. Ich hlavným určením je v prvom rade rýchlosť. Kombináciu ľahkého a tuhého rámu podporuje geometria s jasným trendom - bicykel musí zvládnuť nielen stúpania, ale aj technicky náročné pasáže. Tomu napomáha napr. aj 31.6 mm priemer sedlovej trubky, vďaka čomu je použitie teleskopickej sedlovky bez problémov a nájdete ju na množstve modelov.


LECTOR X je trochu špecifický. Je pre tých, ktorí chcú iba jedno - maximálnu rýchlosť za každú cenu bez kompromisov. Extrémne ľahký rám dopĺňa špeciálne navrhnutá pevná karbónová vidlica. LECTOR X8.9 UC stojí 3 499 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


ASKET

Modelový rad ASKET je dôkazom, že aj bez zadného pruženia sa dá bez problémov zvládnuť technický terén. Rovnako budú výborné na pumptracku a všade tam, kde si chcete užiť zábavu. Celkovo je na výber 6 modelov v 27,5 alebo 29-palcovom prevedení.


ROCKET

Primárnym určením radu ROCKRT je backcountry jazdenie. Ide o tri modely na 27,5" kolesách a hliníkovom ráme. Základom je odolnosť a jednoduchosť. 130 mm predného odpruženia a plusové pneumatiky 27,5" poskytnú komfort a možnosť zvládnuť aj poriadne náročný alebo neznámy terén.


Špecialitov je ROCKET X - navrhnutý na minimálnu údržbu je osadený bezúdržbovou 12-rýchlostnou prevodovkou Pinion 1.12. V „X-balíku“ je tiež teleskopická sedlovka, Boost náboj dynamo, USB nabíjací port v kokpite pre GPS alebo mobil. Vďaka prednému a zadnému náboju Boost môžete bike zmeniť na agresívny hardtail s 29" kolesami.


XC Tour modely LANAO sú vyrobené špeciálne pre ženy. Modelový rad obsahuje bicykel od 29" cez 27,5", 26", 24" až po 20" s upravenou geometriou.


Pre mladých pretekárov alebo „trailriderov“

Zaujímavosťou v ponuke GHOSTu sú modely určené pre mladých jazdcov – na tom by nebolo nič špeciálne, ale tieto sú určené pre tých, ktorí to myslia naozaj vážne. LECTOR 1.6 LC má ľahký karbónový rám a nesie všetky základné konštrukčné prvky rodiny LECTOR s geometriou upravenou pre 26-palcové kolesá. Je to ideálny stroj pre mladších jazdcov na preteky alebo športovú jazdu s kvalitným osadením a prevodmi 1x11 v podaní sady SRAM NX. Na poste vidlice je model od X-Fusion, Velvet RL2 so zdvihom 100 mm. Navyše bude dostupný v trojici farebných prevedení. V prípade, že je ďaleko väčším lákadlom o niečo náročnejší terén a hľadáte bicykel, ktorý im umožní sa v ňom rozvíjať, odpoveďou môže byť ASKET KID 4.6. Jeho základ tvoria opäť 26-palcové kolesá, no geometria je prispôsobená pre náročnejší terén, vrátane zdvihu vidlice 120 mm. Nájdete na ňom prevodový systém 1x10 a účinné hydraulické brzdy.


A nakoniec sú tu modely POWERKID v 16" a 12" verziách veľkosti kolies. Nechýba vhodný mix komponentov a množstvo farebných prevedení. POWERKID 12 stojí 169 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Kompletné informácie a špecifikácie širokej ponuky modelov od značky GHOST, nájdete na stránke ghost-bikes.sk.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Hardtaily a gravely od Marin - kalifornský sen PR článok

Hardtaily a gravely od Marin - kalifornský sen

Predstav si kopce s výhľadom na oceán. Kopce, kde sa začali písať dejiny horskej cyklistiky. Tam, v tieni tisícročných sekvojí, sa zrodila aj značka bicyklov Marin.
E-biky Ghost - nemecké rýchle šípy PR článok

E-biky Ghost - nemecké rýchle šípy

Elektromobilita sa aj v cyklistickom svete hlási o slovo a značka Ghost ju ochotne vypočula. Pre rok 2023 si prichystali niekoľko kolekcií elektrobicyklov s rôznym využitím.
Predstavenie: RockShox Psylo, Domain a Rudy 2025 – trojlístok nových vidlíc

Predstavenie: RockShox Psylo, Domain a Rudy 2025 – trojlístok nových vidlíc

RockShox patrí dlhoročne medzi lídrov na trhu s odpružením. Po minuloročnom update vidlíc Pike, Lyrik a ZEB prišli na rad aj cenovo dostupnejšie alternatívy.
keyboard_arrow_up