Čiapky a rukavice – nenápadné, ale veľmi dôležité doplnky

Vonku sa postupne ochladzuje a na rad tak prichádzajú rukavice a čiapky ako „povinná“ súčasť výbavy.

Rukavice a čiapky patria medzi základnú výbavu v podstate každého jazdca a najmä počas prechodného a zimného obdobia. Zrejme netreba zdôrazňovať, že hlava je veľmi náchylná na studený vietor a rovnako tade strácame obrovské množstvo tepla. Vyberať je možné z klasických verzií, ktoré sú vhodnejšie počas mierneho chladu alebo pri vyššej intenzite, naopak verzie s membránou kompletne ochránia pred studeným vetrom a využitie nájdu aj počas väčšej zimy. Rukavice okrem týchto vlastností pridávajú aj potrebnú citlivosť a spoľahlivý úchop. Vnímanie tepla je veľmi individuálne, niekomu na jeseň a začiatok zimy stačia klasické dlhoprsté modely bez zateplenia, niekto už teraz potrebuje vetruodolný variant. V našom prehľad nájdete zopár tipov od každého...

Endura Deluge II

Endura kombinuje pri modeli Deluge II odolnosť voči vode a potrebné zateplenie – teda mix vlastností, ktoré sa ideálne hodia aj pre škótske, veľmi nepriaznivé podmienky. Rukavice obsahujú membránu bez švov, takže voda sa tak ľahko nedostane dovnútra. Potrebná izolácie je v rukách materiálu Thinsulate a hodia sa aj pre chladné výjazdy. Nechýbajú dôležite detaily ako silikónová potlač na dlani a prstoch, suchý zips na zápästí pre spoľahlivé usadenie a tiež savý materiál na palci pre utieranie potu. Na výber je dvojica farebných prevedení v cene okolo 56 €. Viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Sportful Polar

Sportful Polar poskytnú maximálny komfort počas chladných a suchých dní. Základ tvorí softshellový materiál, ktorý v kombinácii s tepelnou izoláciou a flísom poskytne optimálny tepelný komfort. Rovnako sa rukavice vyznačujú aj vysokou priedušnosťou a vlhkosť sa v nich nebude zbytočne hromadiť pri vyššej intenzite. Na dlani zo syntetickej kože sa nachádza silikónová potlač, ktorá zaisťuje spoľahlivý úchop aj v zhoršených podmienkach. Pre lepšiu viditeľnosť sú vybavené reflexnými prvkami, ale tomu prospieva aj fluo farebné prevedenie. Cena sa pohybuje okolo 50 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Roeckl Mileo

Rukavice od špecialistu Roeckl sú určené hlavne na XC, trail, ale tiež enduro. Gélové polstrovanie minimalizuje nepríjemné vibrácie, no stále umožňuje dostatočnú citlivosť pre spoľahlivý úchop. Úprava „all-weather grip“ na dlani zaistí, že sa nebudú šmýkať ani v náročných podmienkach počas toho, kedy sa potrebujete maximálne sústrediť na terén pred vami. Taktiež sú ergonomicky tvarované, aby sedeli na dlani ako uliate. Cena sa pohybuje okolo 43 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Kellys Frosty

Ani veľmi chladné počasie nebude prekážka pre rukavice Kellys Frosty. Sú vyrobené z materiálu Windbreaker a doplnené o membránu Hipora, takže poskytnú aj ochranu pred vlhkom. Na rukaviciach nechýbajú reflexné prvky alebo silikón na dlani pre spoľahlivú kontrolu. Dlaň tvorí syntetická koža Amara a dlhá manžeta chráni citlivé zápästie pred chladom. Sú dostupné 4 farebné prevedenie s cenou okolo 18 €. Viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Castelli Spettacolo

Kombinácia vnútorného flísu Polartec s vonkajšou vetruodolnou membránou, tvorí základ rukavíc Spectacolo. Pred vetrom chráni membrána Gore Windstopper X-Fast, ktorá zabezpečí tiež spoľahlivý odvod vlhkosti v prípade vyššej intenzity. Vhod prídu aj počas chladnejších dní a niekomu budú sedieť aj pri teplotách okolo nuly, čomu napomáha aj dlhý úplet chrániaci zápästie. Na konci prstov sú vklady zabezpečujúce ľahšiu manipuláciu s dotykovými zariadeniami. Dlaň tvorí odolná syntetická koža so silikónovým vzorom, nechýbajú ani reflexné prvky. Dostupná je trojica farebných prevedení a cena sa pohybuje okolo 70 €. Viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Polaris Blitz

Ak hľadáte rukavice do chladného a veterného počasia, môže byť vhodná voľba model Blitz od Polaris. Na vrchnej časti sú vetruodolné a podšívka sa postará o dostatočný tepelný komfort. Zápästie pred chladom chráni dlhší návlek z neoprénu, ktorý má suchý zips pre pohodlné obliekanie a spoľahlivé usadenie. Dlaň tvorí materiál Amara s gélovými plochami pre vyšší komfort, nechýba silikónová úprava pre grip, príjemný materiál na palci pre utieranie potu alebo reflexné prvky. Cena sa pohybuje okolo 35 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


SMS Santini Acquazero Vega

Základným materiálom v prípade rukavíc od SMS Santini je materiál Blizzard thermofleece. Vďaka nemu sú teplé a extrémne pružné. Nechýba im ani odolná úprava proti vode s názvom Acquazero, takže sa hodia pre chladné a daždivé počasie. Dlaň tvorí silikón pre spoľahlivý úchop za každých podmienok a nechýbajú ani výrazné reflexné prvky. Na palci a prostredníku nájdete úpravu pre používanie dotykových zariadení. Dostupná je trojica farebných prevedení, cena sa pohybuje okolo 40 €. Viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Eleven Matty

Základnú ochranu pred chladom ponúka model čiapky Matty od Eleven. Celá je tvorená materiálom Dolomity, ktorý výborne udržiava teplo, no pritom dýcha. Čiapka nemá žiadnu membránu, a preto sa hodí aj na intenzívnu záťaž v chladnom počasí, a to vďaka vnútornej strane s dlhým vlasom. Na výber je skutočne široká paleta farieb a rôznych designových prevedení a tiež až trojica veľkostí. Cena sa pohybuje okolo 15 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Answer Won

Pri aktívnom MTB stačia aj v prechodných podmienkach častokrát rukavice bez extra zateplenia, tak ako pri modeli Won od Answer. Nechýba anatomicky predvarované zahnutie prstov a fleece na povrchu pre utieranie potu. Dlaň je tvorená odolným materiálom Amara na prstoch doplnená o silikón pre dokonalý grip. Navyše, materiál na prstoch si veľmi dobre rozumie aj s displejmi dotykových telefónov. Rukavice sú dostupné v 4 farebných prevedeniach. Cena sa pohybuje okolo 30 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Gore Equipe GTX

Do nepriaznivých podmienok je určená cyklistická „šiltovka“ Equipe od Gore. Zaujímavosťou je použitie membrány Gore-Tex, takže ani poriadny dážď nebude žiadny problém. Pri kombinácii napr s čelenkou môžete vytvoriť kombináciu aj do väčšieho chladu. Zadná časť je elastická pre dokonalé prispôsobenie a nechýba ani reflexné logo. Cena sa pohybuje okolo 36 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Craft Shield

Zateplený variant čiapky s membránou proti vetru poskytuje model Shield od výrobcu Craft. Ideálne sa hodí na chladné a veterné podmienky a tiež pre viac „zimomrivých“. Je anatomicky tvarovaná, aby prekryla citlivé uši, vetruodolná membrána VentAir Wind sa nachádza na prednej strane. Vnútornú stranu tvorí jemný fleece a v nechýbajú ani reflexné prvky v prednej a zadnej časti. Sú dostupné dve farebné prevedenia, cena sa pohybuje okolo 25 €. Viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Pre podrobnejšie informácie o predstavených doplnkoch, prosím navštívte stránky jednotlivých výrobcov / dovozcov.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Zimné rukavice na bicykel - aby sme neprimrzli k riadidlám PR článok

Zimné rukavice na bicykel - aby sme neprimrzli k riadidlám

Jazda na bicykli môže byť príjemná aj v zime, základom je samozrejme tepelný komfort. Prinášame vám niekoľko tipov na ochranu rúk pred chladom.
Svetlá - vidieť a byť videný je základ bezpečnosti PR článok

Svetlá - vidieť a byť videný je základ bezpečnosti

Ako prilba patrí na hlavu, na bicykel patria svetlá. Zvlášť vtedy, ak jazdíte po cestách s premávkou alebo v „mestskej džungli“. Potrebujete ich? Môžete vyberať u nás.
Oblečenie do horšieho počasia - vietor a dážď ťa nezastavia PR článok

Oblečenie do horšieho počasia - vietor a dážď ťa nezastavia

Jeseň, to nie sú len padajúce listy a romantika babieho leta. Neodmysliteľne k nej patrí aj horšie počasie a do toho je potrebné sa náležite obliecť.
keyboard_arrow_up