Tour de France 2007

Štart blízko Trafalgarského námestia v Londýne, šesť horských etáp a 21 kopcov. To je časť itinerára budúcoročnej Tour de France, ktorej trať predstavili vo štvrtok v Paríži. Na prezentácii chýbal Američan Floyd Landis, ktorý vyhral posledný ročník, ale po pretekoch sa verejnosť dozvedela, že mal pozitívny dopingový test. Organizátori Tour už bývalého jazdca Phonaku za víťaza nepovažujú. Oficiálne mu však prvenstvo ešte odobraté nebolo.

Na prezentáciu do Paríža pozvali tradične viacerých bývalých víťazov, nechýbal ani druhý z tohtoročných pretekov a predpokladaný nový víťaz Oscar Pereiro Sio. Úvod predstavenia trate obstaral, ako sa stalo, zvykom osemminútový film, ktorý končil pohľadom na Landisa na stupni pre víťazov, po ktorom sa obrazovka zatiahla a objavilo sa rozbité zrkadlo. "Stali sme sa obeťami veľkého podvodu. Doping je v športe problémom číslo 1," povedal riaditeľ Tour de France Christian Prudhomme.
Na budúci rok sa preteky uskutočnia od 7. do 29. júla a ich celková dĺžka bude 3547 km. Tretíkrát za 12 rokov sa Tour de France pozrie do Anglicka. Už skôr bolo známe, že na úvod sa pôjde po iniciatíve primátora Londýna Kena Livingstona takmer 8 km dlhý prológ so štartom a cieľom na Trafalgarskom námestí v Londýne. "Keď vám primátor finančnej európskej metropoly povie, že chce mať Tour v Londýne, potom je to veľmi lákavé," povedal Prudhomme. Pelotón potom zamieri v prvej etape do Canterbury, "listnatej" krajiny v Kente. Následne čaká cyklistov presun cez kanál Le Manche a druhá etapa sa začne v Dunkerque. "Canterbury so svojou svetoznámou katedrálou a nádhernou krajinou je ideálnym miestom. Potrebovali sme situovať cieľ niekde na východ od Londýna a blízko kanálu," dodal Prudhomme. Prvá individuálna časovka Tour je už tradične naplánovaná na záver druhého týždňa a pôjde sa 21. júla na 54 km trati v okolí Albi. Druhá časovka na 55 km z Cognacu do Angouleme bude v predposledný deň 28. júla 2007. V záverečný deň čaká cyklistov už tradičná oslavná jazda do Paríža s osemkolovým záverom na známych Elyzejských poliach. Štart poslednej etapy bude v mestečku Marcoussis, centre francúzskej ragbyovej reprezentácie. "Pôjde o poctu a propagáciu majstrovstiev sveta v ragby, ktoré bude hostiť Francúzsko," uviedol Prudhomme.
V programe budúcoročnej Tour chýba podobne ako v roku 2006 tímová časovka. V budúcnosti sa možno vráti, ale šéf Tour de France Prudhomme cíti, že jazda proti chronometru družstiev znevýhodňuje kvalitných cyklistov, ktorí nemajú za sebou silný tím. Pelotón Tour de France bude brázdiť krajinu galského kohúta v smere hodinových ručičiek a najskôr sa mu do cesty postavia Alpy a až potom Pyreneje. V Alpách sa pôjdu tri etapy, najťažšia bude 17. júla s náročnými stúpaniami na Col de l"Iseran a Col du Galibier. Rozhodnutie by podľa organizátorov mala priniesť až pyrenejská 16. etapa 25. júla, počas ktorej čaká na cyklistov 218 km z Orthez na Col d´Aubisque. "V Pyrenejách padne rozhodnutie. Táto etapa bude najťažšou na Tour. Ak cyklista v žltom tričku nebude pripravený, v tejto etape bude mať veľké problémy," dodáva Prudhomme.

Program Tour de France 2007:
Sobota 7. júla: prológ v Londýne (8 km)
Nedeľa 8. júla - 1. etapa: Londýn - Canterbury (203 km)
Pondelok 9. júla - 2. etapa: Dunkirk - Gent (167 km)
Utorok 10. júla - 3. etapa: Waregem - Compiegne (236 km)
Streda 11. júla - 4. etapa: Villers - Cotterets to Joigny (190 km)
Štvrtok 12. júla - 5. etapa: Chablis - Autun (184 km)
Piatok 13. júla - 6. etapa: Semur-en-Auxois - Bourg-en-Bresse (200 km)
Sobota 14. júla - 7. etapa: Bourg-en-Bresse - Le Grand-Bornand (197 km)
Nedeľa 15. júla - 8. etapa: Le Grand-Bornand - Tignes (165 km)
Pondelok 16. júla: voľný deň
Utorok 17. júla - 9. etapa: Val d"Isere - Briancon (161 km)
Streda 18. júla - 10. etapa: Tallard - Marseille (229 km)
Štvrtok 19. júla - 11. etapa: Marseille - Montpellier (180 km)
Piatok 20. júla - 12. etapa: Montpellier - Castres (179 km)
Sobota 21. júla - 13. etapa: Albi - Albi (časovka na 54 km)
Nedeľa 22. júla - 14. etapa: Mazamet - Plateau de Beille (197 km)
Pondelok 23. júla - 15. etapa: Foix - Loudenvielle-Le Louron (196 km)
Utorok 24. júla: voľný deň
Streda 25. júla - 16. etapa: Orthez - Aubisque (218 km)
Štvrtok 26. júla - 17. etapa: Pau - Castelsarrasin (188 km)
Piatok 27. júla - 18. etapa: Cahors - Angouleme (210 km)
Sobota 28. júla - 19. etapa: Cognac - Angouleme (časovka na 55 km)
Nedeľa 29. júla - 20. etapa: Marcoussis - Pariž Champs-Elysees (130 km)
report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
Vytrvalostné preteky Race through Slovakia spúšťajú registráciu do druhého ročníka

Vytrvalostné preteky Race through Slovakia spúšťajú registráciu do druhého ročníka

Tisíc kilometrov, šesť povinných úsekov najkrajšími cestami Slovenska. To sú v skratke vytrvalostné preteky Race through Slovakia, ktoré si v máji 2023 skúsilo viac ako päťdesiat cyklistov a cyklistiek.
Video: Marco Pantani číha za každým stromom - cyklodovolenka Rimini a San Maríno

Video: Marco Pantani číha za každým stromom - cyklodovolenka Rimini a San Maríno

Taliansky región Emilia-Romagna našincovi veľa neprezradí, ale s pomocou doplňujúcich informácií sa každý hneď rýchlo zorientuje.
keyboard_arrow_up