Canyon 2018 – ako vyzerá nová cestná kolekcia?

Nie je veľa výrobcov, ktorí majú tak širokú a obsiahlu ponuku, že nájsť vhodný model nemá problém top pretekár, nadšený amatér, výletník, triatlonista alebo cyklokrosár.

Canyon ako značku zrejme netreba detailne predstavovať, za pomerne krátku existenciu sa zaradila medzi najväčšie na trhu. Za to vďačí najmä vlastnému vývoju a snahe posúvať svoje možnosti stále ďalej aj vďaka spolupráci s profesionálnymi jazdcami a tímami. Dnes sa trochu bližšie pozrieme na jej bohatú cestnú kolekciu a základné rozdelenie.


AEROAD

Začať môžeme rovno tým najrýchlejším klasickým cestným modelom, ktorý brázdi oficiálne podujatia Pro-Tour pod jazdcami týmu KATUSHA ALPECIN alebo Movistar. Celkový koncept je jasný – minimálny odpor vzduchu, tuhosť, ale pritom jazdné vlastnosti, vďaka ktorým je bicykel použiteľný pre viacero traťových profilov. Geometria „Pro“ už z názvu napovedá jasné zameranie – je totiž veľmi agresívna, aby bolo možné dostiahnuť čo najväčšiu efektivitu vo vysokých rýchlostiach. Profil trubiek Trident 2.0 tube minimalizuje odpor vzduchu a poskytuje výhodu. K celku patrí aj Aerocockpit CF, čo je kombinácia predstavca a riadítok do jedného celku, ktorý zapadá do celkovej konštrukcie prednej časti. Samozrejme, bicykel je extrémne tuhý, aby zvládal náročné koncovky pretekov pod jazdcami ako je Alexander Kristoff, ktorý na ňom zaknihoval mnohé víťazstvá. Pritom si stále zachováva nízku hmotnosť - len 980 g. Navyše, ponuka obsahuje širokú škálu veľkostí od 2XS až po 2XL.


AEROAD CF SLX DISC 9.0 LTD

Modelový rad AEROAD je k dispozícii aj v prevedení na kotúčových brzdách, čo vo výsledku kombinuje výhody aerodynamiky a brzdného účinku pre užívateľov, ktorí chcú mať jeden bicykel doslova na „všetko“. CF SLX DISC 9.0 LTD je postavený na bezdrôtovej sade SRAM Red E-TAP a doplnený o kolesá Reynolds Aero s 65 mm vysokým profilom. Celok vo veľkosti M váži len 7.2 kg. DMOC je 6 899 € a viac informácií nájdete na tomto odkaze.


AEROAD CF SLX 8.0

Cenovo dostupnejší variant na klasických brzdách tvorí sada Shimana Ultegra 11 sp, ale stále nechýbajú plášťové karbónové kolesá Reynolds Strike SLG. DMOC je 3 499 €.



ULTIMATE

Ak by ste spýtali Alessandra Valverdeho, ktorý model je jeho najobľúbenejší, odpovedal by jednoznačne ULTIMATE. Tak ako Valverde, aj ULTIMATE je univerzál schopný vyhrávať všade, bez ohľadu na trať alebo náročnosť profilu. Rámy sú navrhnuté tak, aby kombinovali nízku hmotnosť, maximálnu tuhosť s vynikajúcou efektivitou jazdy, s čím súvisí aj potrebný komfort. Na vrchole nájdete model ULITMATE CF EVO, ktorého rám aj s vidlicou vážia spolu iba 935 g a je najľahším v portfóliu značky. V ponuke ďalej nájdete karbónové modely CF SLX, CF SL alebo cenovo veľmi dostupný hliníkový variant AL SLX. Všetky zdieľajú spoločnú geometriu Pro Sport, ktorá je výrazne športová, no nie tak extrémna ako v prípade AEROAD. Skúsení jazdci nebudú mať problém s komfortom ani na skutočne dlhých výjazdoch, no stále je dostatočne agresívna na preteky alebo poriadne rýchlu jazdu v skupine.


ULTIMATE CF SLX DISC 8.0 DI2

Model postavený na kotúčových brzdách, ktorý vďaka nim posúva svoju „univerzalitu“ ešte vyššie. Náročné zjazdy aj za mokra alebo náročných podmienok, tak budete zvládať v pocitom väčšieho bezpečia a kontroly. Základ tvorí elektronická sada Ultegra DI2, nechýba ani Aerocockpit CF pre maximálnu aerodynamiku. Kolesá dodal Mavic v prevedení COSMIC PRO CARBON C DISC. DMOC je 4 899 €.


ULTIMATE CF SL 8.0 DI2

O niečo nižšia verzia použitého karbónu znamená oproti modelom SLX v podstate len o trochu vyššiu hmotnosť, no jazdné vlastnosti tú takmer identické. O spoľahlivú zmenu prevodov v každej situácii sa postará elektrotechnická sada Shimano Ultegra DI2, univerzálnosť podtrhujú kvalitné kolesá DT Swiss PR 1600 Spline. DOMC je 2 899 €.



ENDURACE

Už zo samotného názvu je jasné zameranie modelového radu ENDURACE. Jednoducho, maximálne pohodlie bez ohľadu na to, aký hrboľatý asfalt alebo šotolina je pod kolesami. Okrem toho stále poskytujú dostatok tuhosti aj pre športovú jazdu, ak dostanete chuť sa poriadne oprieť do pedálov. Celok je koncipovaný pre maximálne pohlcovanie vibrácií a tiež sa nezabudlo na vysokú priechodnosť pre plášte šírky 28 mm a viac. Na vrchole nájdete verzie s prívlastkom SLX, a CF SL postavené výhradne na kotúčových brzdách. Rad CF nesie stále karbónový základ, ktorý posúva do cenovo veľmi prijateľnej hladiny. Nechýbajú ani hliníkové prevedenia s označením AL ideálne pre tých, ktorí túžia objaviť krásy cestnej cyklistiky, ale nechcú pritom zbytočne investovať. Všetky majú geometriu označenú ako Sport, teda takú, ktorá umožní o niečo vzpriamenejší posed a rovnako je veľmi vhodná aj pre začínajúcich cyklistov.


ENDURACE CF SL DISC 8.0

Karbónový rám poskytne potrebné pohodlie, kotúčové brzdy sa postarajú o kontrolu v každej situácii. Vďaka tomu sa stane ideálnych spoločníkom aj v zimných mesiacoch a umožní bezproblémové použitie širokých plášťov. Základom pohonu je sada Shimano Ultegra 11 sp, odolné kolesá DT Swiss E 1800 Spline DB vydržia poriadnu porciu tréningových kilometrov. DMOC je 2 599 €.


ENDURACE AL 7.0

Použitie kvalitného hliníkového rámu umožnilo sprístupniť kvalitné modely pre široké spektrum užívateľov. Pritom rám váži iba 1 390 g a nebude vás v podstate nijako limitovať. Geometria Sport sa postará o potrebné pohodlie, ktoré môžete podporiť širšími plášťami. Sada Shimano 105 patrí medzi tie najlepšie v pomere cena/výkon, rovnako ako odolné kolesá Mavic Aksium. DMOC je 1 099 €.


Bicykle z radu ULTIMATE a ENDURACE majú aj špecifické dámske verzie vrátane upravenej geometrie pre maximálne prispôsobenie a komfort. Tomu je samozrejme podriadený aj výber kľúčových komponentov.


ULTIMATE WMN CF SLX DISC 8.0 DI2

DMOC je 4 399 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


ENDURACE WMN CF SL DISC 8.0 (2 599 €)

DMOC je 2 599 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


SPEEDMAX

Ak je súčasťou tímu 4-násobný majster sveta v časovke jednotlivcov Tony Martin alebo držiteľ svetového rekordu na dlhom triatlone (Ironman) Jan Frodeno, je potrebné mať vybavenie spĺňajúce tie najvyššie nároky na aerodynamiku.

Výsledkom dlhého vývoja je rad SPEEDMAX. Ten sa pomocou voliteľných modulov dá upraviť z regulérneho UCI modelu na špecifický triatlonový, s extra úložiskom pre potrebné vybavenie ako náhradné diely alebo voda.


SPEEDMAX CF SLX 8.0 SL

Ak túžite mať čo najlepšie vybavenie, no nemáte neobmedzené prostriedky ako profesionáli, tak odpoveďou je CF SLX 8.0 SL. Miesta, ktoré nie sú rozhodujúce z hľadiska výkonu ako napr. sú osadené kvalitnými, no dostupnejšími komponentami – ako napr. sada Ultegra DI2 od Shimana. Nechýbajú ale karbónové kolesá DT Swiss ARC 1400 DICUT a tiež špeciálny aero systém ako integrované úložisko pre nápoje - CANYON AERO HYDRATION. DMOC je 6 499 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


INFLITE

Rovnako, ako sa mení moderné XCO, mení sa aj cyklokros. A to smerom viac k technike, ktorá hrá stále väčšiu úlohu - najmä vtedy, ak rozhoduje každá sekunda. Tento moderný trend zohľadnil Canyon pri výrobe svojho cyklokrosového špeciálu – INFLITE CX SLX. Jeho cieľom bolo zakomponovať do bicykla „riešenia“, ktoré umožnia získavať sekundy, kde sa len dá. Je to najmä geometria inšpirovaná MTB, upravený systém pre ľahšie nosenie a dôraz na maximálnu možnú priechodnosť plášťov. Okrem karbónovej verzie je k dispozícii aj dostupnejší hliníkový variant s označením AL.


INFLITE CF SLX 8.0 PRO RACE

Karbónový rám novej generácie s nízkou hmotnosťou a vysokou odolnosťou dopĺňajú kolesá DT Swiss CR 1600 SPLINE DB. Zmenu prevodov má na starosti sada SRAM RIVAL 1 s jednoprevodníkom a hydraulickými kotúčovými brzdami. DMOC je 2 799 €.


INFLITE AL 8.0

Pre začínajúcich pretekárov bude ideálny tento hliníkový model postavený na sade Shimano 105, ktorý poskytne všetko, čo na začiatok potrebujete. Nechýbajú ani hydraulické kotúčové brzdy pre tie najhoršie možné podmienky. DMOC je 1 599 €.


Samozrejme, v skutočnosti je toho ešte oveľa viac, pretože takmer každá spomínaná kategória obsahuje široké spektrum modelov. Pre kompletné informácie navštívte domovskú stránku canyon.com/sk.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Pinarello séria X a nová Dogma X - to najlepšie na dlhú jazdu PR článok

Pinarello séria X a nová Dogma X - to najlepšie na dlhú jazdu

Nové modely od Pinarella s označením X sú na svete a ich hlavná prednosť je pohodlnejší posed a komfort. A ešte aj dobre vyzerajú.
Rozhovor: Klub Žiletky.cc z Bratislavy – keď jazdenie nie je iba o pretekaní

Rozhovor: Klub Žiletky.cc z Bratislavy – keď jazdenie nie je iba o pretekaní

Klub Žiletky.cc, pôsobiaci v Brne a Bratislave, je kolektív milovníkov jazdenia, ktorí majú radosť z pohybu, skupinové jazdenie, ale posledný rok aj súťaženie.
Cestné bicykle do 3 000 € - prvé kilometre s radosťou PR článok

Cestné bicykle do 3 000 € - prvé kilometre s radosťou

Tritisíc eur je suma, za ktorú si už dokážeš zaobstarať naozaj slušný cestný bicykel. Aké modely stoja za zváženie?
keyboard_arrow_up