Najčastejšie chyby pri jazde v chladnom počasí

Jazda v chladnom počasí nemusí byť žiada veľká veda a môže byť dokonca veľmi komfortná, ak si dáte pozor na zopár vecí.

Už trochu dlhšie som mal v hlave túto tému a zrejme prišiel ten vhodný čas, keďže teploty klesajú každým dňom a možno sa aj naplní tá predpoveď o 100-ročnej zime, ktorú počúvame každý jeden rok. Jazdenie v chladnejších podmienkach je naozaj široká téma a na našich stránkach ste sa o vhodnej výbave a „stratégii“ mohli dočítať vo viacerých článkoch. Kto by mal záujem, v článku Bikovanie v zime-malé zhrnutie sa dozvie viac informácií. Každopádne, dnes by som sa rád zameral na veľmi časté chyby, s ktorými sa stále stretávam a ktoré vedia samotnú jazdu celkom dobre „otráviť“.

Príliš veľa vrstiev

Zrejme tou najväčšou chybou nie je ani tak podcenenie chladu, ale skôr opačný prípad – teda zbytočné vrstvenie. Je to tak trochu prežitok z „klasickej“ teórie o vrstvách na spôsob cibule, ale z vlastnej skúsenosti môžem odporučiť trochu iný prístup. V prípade, že mám dobre chránené telo pred vetrom napr. pomocou softshellovej bundy, stačí mi vždy (pokiaľ sa hýbem) len spodné tričko alebo inak povedané, prádlo. Práve jeho výberom (hrubšie, tenšie) sa viem prispôsobiť väčšine podmienok vrátane zimných a celý „systém“ spolu krásne funguje - pot sa skutočne veľmi rýchlo odvádza a zbytočne sa vnútri nedrží vlhkosť. Niečo viac o základných materiáloch v prípade búnd sa dozviete v tomto článku. Ak vyjdete von z domu, mali by ste chvíľu cítiť mierny chlad, ale dajte tomu šancu a uvidíte – keď roztočíte nohy, bude vám po chvíli komfortne. Nie je totiž nič horšie ako naobliekaný začať šliapať a hneď sa potiť – nepôjde sa vám vôbec dobre a ešte vám neskôr bude kosa.

Ak plánujete nejakú zastávku alebo jednoducho chcete mať poistku v skutočne väčšej zime (jazdenie v horách a neznámom teréne), prihoďte si do batohu niečo ďalšie. Vesta, prípadne ľahká izolačná bunda, ktorú hodíte rýchlo navrch v prípade, že zastavíte alebo je vám zima – ideálne sa hodí niečo z „izolácie“, akú ponúknu materiály Primaloft, Polartec Alpha a pod. Sú ľahké, udržia teplo lepšie ako flís a veľmi dobre ich zbalíte na minimálny rozmer - taká vesta sa vojde aj do zadného vrecka bundy, ak nemáte batoh. V podstate podobný princíp sa používa aj v horách, napr. pri lezení, kedy sa strieda aktívny pohyb a „prestoje“. Je to podľa mňa ideálny spôsob ako sa komfortne hýbať, a pritom byť pripravený na extra dlhý zjazd alebo nečakanú zastávku. Keď vám bude následne opäť teplo, neváhajte extra vrstvu zase odložiť.


Šetrenie na nesprávnom mieste

O čom som písal vyššie, výrazne súvisí s ďalším „bodom“. Ak sa niekde oplatí investovať v prípade zimného oblečenia, je to práve dobrá bunda. V prípade dresu na leto alebo „termotrička“ ten rozdiel medzi cenovými kategóriami nie je až tak výrazný, no pri bundách vie byť doslova priepastný. A to najmä v prípade, že kupujete bundu, ktorá by mala mať nejakú formu membrány. U tých lacnejších sa totiž veľmi často jedná o „igelit“, ktorý síce dnu nič nepustí, ale ani von . Aj keď netreba ísť hneď do top modelov, investícia na tomto mieste sa vyplatí viac než kde inde. Mal som na sebe už naozaj dosť vecí, aby som to mohol s čistým svedomím konštatovať a práve s dobrou bundou ma jazdenie začalo skutočne baviť. Presná hranica „za koľko“ sa samozrejme určiť nedá, ale stávka na vyššiu kvalitu a „značku“ vie byť istota. Prípadne si aspoň pozrite, či ten materiál, z ktorého má byť potencionálna bunda zhotovená, spozná aspoň google...

Rozopni sa!

Ak som v nejakom teste bundy na zimu alebo do prechodných podmienok zdôrazňoval kvalitu zipsu, má to svoj jasný dôvod. Práve manipulácia s ním je doslova kľúčová pre jazdenie v chlade. Je to skoro ako s prehadzovaním. Akonáhle príde kopec alebo nejaké spomalenie, podradím a hneď ako ďalšie siaham po zipse – a vôbec nevadí, ak sa jedná o krátke stúpanie. Nečakám až budem pociťovať teplo, jednoducho okamžite rozopínam už na začiatku. Práve zbytočné otáľanie a čakanie až sa začne hromadiť vlhkosť je jedna z najväčších chýb. Ak je kopec naozaj dlhý, neváham rozopnúť bundu celú, tzv. na supermana . Aj malé „podchýlenie“ vie výrazne pomôcť s odvodom prebytočného tepla, ktorého si v kopci aj pri miernej intenzite vytvoríme viac než dosť. Na vrchu zapnem a valím ďalej...


Nesprávna intenzita

Aj keď máte tú najlepšiu bundu na trhu, musíte byť realisti a zmieriť sa s tým, že vyššia intenzita vždy vyústi vo vyššiu mieru potenia a aj top materiál potrebuje nejaký čas túto vlhkosť odviesť. Takže, pri jazdení v chladnejších podmienkach viac ako kde inde rozmýšľajte, aký dlhý a intenzívny výjazd pôjdete. Nie je problém si dať aj jazdu na max., ale určite nie s tým, že vás potom ako vyjdete na kopec čaká poriadne dlhý zjazd a následne ešte dlhšia cesta späť domov. Práve z toho následne plynú situácie, ktoré vedia byť naozaj nepríjemné a aj zdraviu nebezpečné. Jednoducho povedané, čím ďalej od zázemia (domu, chaty, auta), tým rozumnejšie treba voliť intenzitu.


Nechránená hlava a krk

Určite ste už počuli, že cez hlavu človek stráca obrovské množstvo tepla. Preto ma vždy prekvapí, ak vidím v zime ľudí jazdiť bez čiapky pod prilbou - až ma strasie. Aj keď je to samozrejme individuálne, aspoň tenká čelenka chrániaca citlivú oblasť spánkov by mala byť povinná výbava. Navyše, ak sa naozaj poriadne oteplí, zaberie absolútne minimum miesta. Druhou naozaj „kritickou“ časťou je krk a hlavne pri jazde na bicykli, kedy je pod náporom vetra z každej strany a veľmi často v statickej pozícii. Práve dobre chránený krk je tak trochu „podmienka“ pri vyššie spomínanom rozopínaní a vtedy ani mínusové teploty nie sú problém. Naopak, nechať si viať ľadový vzduch na holý krk môže skončiť nepríjemne. Podľa mňa zatiaľ nikto nevynašiel lepší spôsob ako klasická tunelová šatka, teda buffka. Dostatočne chráni krk a pritom neprekáža (neškrtí). Ak sa skutočne poriadne ochladí, môžete do nej strčiť hlavu ako do kukly a zakryť ju komplet, ak sa naopak oteplí, tak si ju môžete dať dole a ľahko omotať okolo ruky aby neprekážala. Bez nej v zime von v podstate ani nechodím.


Príliš veľa - príliš skoro

Možno si teraz poviete, že idete na to a nič vás nezastaví. Tak, ako všetko, aj jazdenie v chlade/zime chce nejaký čas a pozvoľný prístup. Teda, netreba sa hneď vydať na X-hodinový švih v teplote pod nulou. Ľudské telo sa vie veľmi dobre prispôsobiť podmienkam, ak na to pôjdete postupne. Takže, začnite kratšími výjazdmi a postupne predlžujte. Skúšajte vhodné oblečenie a kombinácie pre rôzne teploty – po nejakom čase sa len doma pozriete na teplomer a budete hneď vedieť, čo na seba a koľko si môžete dovoliť. No a práve vtedy začína tá skutočná zábava .


Samozrejme je možné, že mám trochu iný pohľad na vec, takže kľudne píšte prípadné názory do komentárov. Jazdenie v zime a celkovo vnímanie chladu je vždy dosť subjektívna záležitosť a neexistuje zaručený recept. Jednoducho treba vyraziť a skúsiť na vlastnej koži...
report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Zimné doplnky Isadore - návleky, rukavice, čiapky a ponožky pod drobnohľadom

Test: Zimné doplnky Isadore - návleky, rukavice, čiapky a ponožky pod drobnohľadom

Budú zimné doplnky Isadore maličkosti, ktoré vedia byť veľkou pomocou cyklistu? Ako si vybrať správny model a veľkosť?
Oblečenie do vetra a chladu - nedaj chorobe šancu PR článok

Oblečenie do vetra a chladu - nedaj chorobe šancu

Zimné obdobie mnohí označia ako ideálne na to, aby človek po výjazde ochorel. No dobre zvolené oblečenie spraví obrovský rozdiel a prinášame opäť niekoľko tipov.
Test: Zimné oblečenie Sportful – aký materiál u mňa vyhráva?

Test: Zimné oblečenie Sportful – aký materiál u mňa vyhráva?

Prečo som si obľúbil bundu Sportful Total Comfort a nohavice Fiandre? Je rozdiel v materiáloch tak zásadný?
keyboard_arrow_up