Marin Bikes – bicykle stvorené pre trail

Dnes si predstavíme značku patriacu do histórie MTB, ktorá sa nebojí ponúknuť vlastné riešenia a originálne nápady.

Okres Marin (Marin Country), Kalifornia, je rodiskom kultúry horských bicyklov a tiež domovom pre mnoho ľudí a miest, ktoré tento šport tvarovali od prvých krokov k teraz už legendárnym pretekom. Takým, ako je z najvyššej hory okresu, Mt. Tamalpais do mesta Fairfax. Územie okolo je hornaté a tvorí ho poloostrov medzi Tichým oceánom a zátokou v San Franciscu, ktorá je s mestom spojená slávnym mostom Golden Gate.

Značka Marin Bikes bola založená v roku 1986, teda stále v počiatkoch MTB. Zakladateľ firmy Robert Buckley tomuto športu prepadol v osemdesiatych rokoch a rozhodol sa, že spolu s miestnymi nadšencami dodajú na trh kvalitné a cenovo dostupné biky. Tie bude možné bez problémov používať na stále sa rozrastajúcom počte trailov v okolitých kopcoch. V meste Fairfax sa stretol s prvým vývojárom Marin Bikes a budúcim národným šampiónom, členom MTB siene slávy – Joe Murrayom.


V počiatkoch sa na vývoji podieľala aj ďalšia legenda, Joe Turner. Prelomom bol úspech modelu Madrone Trail, ktorý položil základy pre 3 desaťročia vývoja v oblasti MTB. Necelé 2 roky po založení bol na trh predstavený ako jeden z prvých, masovo vyrábaných titánových bikov. Pracovalo sa výrazne aj na celoodpružených modeloch a Marin bol jedným z pionierov v tejto oblasti. Marin Titanium FRS z roku 1993 použil komponenty od značky Manitou a na tomto bicykli získal v tom istom roku Jürgen Beneke titul svetového šampióna.

(zdroj: retrobike.co.uk)

Zaujímavosťou je, že Marin Bikes v súčastnosti ponúka široký sortiment bicyklov, ktoré nesú mená „ikonických“ miest, hôr, trailov, údolí a tiež barov/pohostinstiev. Veď, dobré pivo je s MTB rovnako pevne spojené. Takže nechýbajú názvy modelov ako San Rafael, San Anselmo, Fairfax, Pine Mountain, Hawk Hill, Attack Trail, Nail Trail, Wolf Ridge, Hidden Canyon, Gestalt, a tak ďalej. Čo je pre Marin charakteristické, je najmä zameranie na horskú cyklistiku a všetky možné variácie, kde sa dôraz kladie v prvom rade na pôžitok z jazdy – najmä tej na poriadnom traili a v dobrej partii.


Rovnako sa kladie dôraz na vývoj a vlastné riešenia – práve tie odlišujú „legendárne“ značky od tých, ktoré viac-menej kopírujú súčasné trendy. Posledným dôkazom v tomto smere je model Wolf Ridge s úplne odlišným systémom zavesenia zadnej stavby Naild R3ACT – 2Play.



Ten patrí do širokej skupiny celoodpružených modelov určených pre celodenné brázdenie hôr s dôrazom na zjazdové schopnosti. Rovnako v tomto segmente nájdete aj rôzne materiály rámov, kde nechýba ani karbón pri top modeloch, či pluskové kolesá pre expedične orientovaných jazdcov.


Klasické športové HT určené na „dupanie“ do kopca a naháňanie sekúnd, by ste v ponuke hľadali márne. Marin Bikes sa vydal cestou zábavy a tomu sú prispôsobené aj hardtaily. Tie nesú výrazne trailovú geometriu a zvládnu aj tvrdé zaobchádzanie. Menší segment klasických cestných bicyklov dopĺňa výrazná orientácia na bikerom bližší gravel a tešiť sa môžete tiež na klasické oceľové rámy v duchu hesla „steel is real“, a to všetko dopĺňa aj cyklokrosový špeciál.



Prach a blato vždy hrali v prípade tejto kalifornskej značky hlavnú úlohu a inak tomu nie je ani teraz. Presvedčiť o tom sa môžete aj v súčasnej kolekcii pre rok 2018 z dielne Marin Bikes na marinbikes.cz.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Unboxing: Marin Headlands 1 – karbónový dobrodruh

Unboxing: Marin Headlands 1 – karbónový dobrodruh

Headlands je kopcovitá pobrežná časť Kalifornie, plná štrkových ciest, výhľadov na oceán aj na známy most Golden Gate. Tento karbónový gravel je poctou tomuto miestu.
Hardtaily a gravely od Marin - kalifornský sen PR článok

Hardtaily a gravely od Marin - kalifornský sen

Predstav si kopce s výhľadom na oceán. Kopce, kde sa začali písať dejiny horskej cyklistiky. Tam, v tieni tisícročných sekvojí, sa zrodila aj značka bicyklov Marin.
Plášte pre štrkolety, žiletky aj enduro mašiny PR článok

Plášte pre štrkolety, žiletky aj enduro mašiny

Každá disciplína si vyžaduje rôzne obutie, o podmienkach ani nehovoriac a preto prinášame niekoľko tipov. Tak ktorý si dnes zvolíš ty?
keyboard_arrow_up