Modely na sade SRAM GX Eagle

Zrejme nemusíme zdôrazňovať, že SRAM s novou 12-rýchlostnou sadou GX Eagle trafil do čierneho, o čom svedčí jej široké zastúpenia na bicykloch pre sezónu 2018.

Aj keď je to už nejaký čas, čo SRAM predstavil 12-rýchlostnú sadu Eagle, až nové prevedenie GX spustilo lavínu. Dôvodom je samozrejme cena, ktorá posúva najnovšie technológie aj medzi bežných „bikerov“ a zrejme najväčším rozdielom oproti TOP prevedeniu XX1 alebo X01 bude o niečo vyššia hmotnosť. S rozsahom kazety 10-50 zubov, celkovým chodom a kvalitou prevedenia je to celkom silná rana pre konkurenciu, o čom svedčí aj popularita, akou sa sada rozšírila na nové modely bicyklov pre sezónu 2018. Niektoré z nich, vám trochu bližšie predstavíme. Nájdete medzi nimi čistokrvné XC rakety, a tiež spoločníkov na trail, all mountain alebo enduro.

Giant Anthem 1

Postavený na ľahkom hliníkovom ráme zo zliatiny Aluxx SL, ktorý je navrhnutý na základe systému Maestro so zdvihom 110 mm. Systém je citlivý na nerovnosti, no stále dostatočne stabilný na svižnú jazdu v horách. Trailový charakter dodáva vidlica RockShox Pike RC so zdvihom 130 mm a štandardu boost, ktorý nájdete aj pri zadnej stavbe. Tam pracuje tlmič RockShox Deluxe RT trunnion. Brzdy dodal SRAM v prevedení Guide R. Zaujmú široké karbónové ráfiky z vlastnej produkcie, odtiaľ sú aj ostatné doplnky. Cena sa pohybuje okolo 3 549 € a viac informácií sa dozviete tomto odkaze.


Bianchi Methanol SX 9.2

Základom športového modelu Methanol SX 9.2 je karbónový rám, ktorý sa vyznačuje najmä svojou vysokou tuhosťou. Nechýba nový štandard boost a vnútorné vedenie ako pre mechanickú sadu, tak aj elektrickú. Vidlica RockShox SID RL 29 má zdvih 100 mm a svojím prejavom ladí s celkovou charakteristikou bicykla. Sadu SRAM Eagle GX vrátane kľúk s 32t prevodníkom dopĺňajú brzdy od Shimana v prevedení BR-MT 500. Kolesá Fulcrum Red Zone 700 sú obuté do rýchlych plášťov Kenda Honey Badger XC Pro. Cena sa pohybuje okolo 3 599 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Kellys Slanger 50

Zaujímavú možnosť a s tým spojenú univerzálnosť, ponúka model Slanger od Kellys. Môžete si totiž zvoliť, či nasadíte 29-palcové kolesá alebo 27,5 v prevedení plus, vďaka čomu viete bicykel prispôsobiť rozličným podmienkam a situáciám. V kombinácii so 140 mm zdvihom, tak môžete mať svižný trailbike alebo nástroj do skutočne náročného terénu, a tiež pre potreby zimných radovánok. Navyše je Slanger postavený na odolnom karbónovom základe, takže je ľahký, čo je vždy výhoda, ak si na kopec potrebujete vyjsť "za vlastné". Tlmič Fox Float DPS Performance EVOL spolupracuje s vidlicou Fox 34 Performance, ktorá poskytne rovnako 140 mm zdvihu - pri obidvoch pružiacich jednotkách nechýbajú rôzne režimy pre jednoduché prispôsobenie chodu. Kolesá DT Swiss M1700 SplineTwo sú odolné, ale zároveň dostatočne ľahké a už samozrejmosťou je teleskopická sedlovka v prevedení KS Lev Integra. Cena sa pohybuje okolo 3 599 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Rock Machine Blizzard 90 – 27

Odolný bike do našich hôr s chuťou po náročnom a neznámom teréne – tak by sa dal stručne charakterizovať model Blizzard 90-27 od Rock Machine. Virtuálne zavesene zadnej stavby ponúka 140 mm zdvihu a terénne schopnosti ešte podtrhuje pluskové prevedenie 27,5-palcových kolies a samozrejme celková geometria. Tlmič RockShox Deluxe RT DebonAir pracuej spolu s vidlicou Revelation RC, ktoré ponúka rovnako 140 mm zdvihu. Sadu SRAM Eagle GX dopĺňajú brzdy Shimano BR – M6000. V tomto segmente nesmie chýbať teleskopická sedlovka, konkrétne model Aeffect od RaceFace. Cena sa pohybuje okolo 2 799 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Ghost Lector 7.9 LC

Model Lector zrejme netreba fanúšikom XC veľmi predstavovať a je už ostrieľaný na tratiach svetového pohára. Kombinuje v sebe nízku hmotnosť, tuhosť, a tiež schopnosť zvládnuť náročné technické úseky. Karbónový rám na 29-palcových kolesách nesie označenie LC, pozornosť ale púta upside-down vidlica RockShox RS1 so zdvihom 100 mm a diaľkovým ovládaním Oneloc. Schopnosť poradiť si aj technickým terénom podporujú 740 mm široké riadítka Ground Fiftyone. Zapletané kolesá nesú označenie Rodi Tryp. Cena sa pohybuje okolo 3 499 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Felt Doctrine 3

Novinkou na sezónu 2018 v podaní amerického výrobcu Felt je 29-palcový XC hardtail s názvom Doctrine. Rám z karbónu UHC Anvanced ponúka nízku hmotnosť a tuhosť, pričom sa pracovalo aj na geometrii – tá je výrazne progresívna, a vďaka tomu si s bikom užijete zábavu aj na rýchlych trailoch. Samozrejmosťou je už štandard boost. Vpredu pracuje vidlica RockShox Reba RL s diaľkovým ovládaním, na poste bŕzd narúša nadvládu koncernu Sram Shimano s modelom Deore MT-500. Kolesá DT Swiss X1900 majú šírku ráfika 25 mm a sú obuté do plášťov Schwalbe Rocket Ron a Racing Ralph s novou zmesou Addix. Cena sa pohybuje okolo 2 699 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Mondraker Foxy Carbon RR

Značka Mondraker sa medzi priaznivcami MTB preslávila najmä svojím prístupom ku geometrii, ktorá nesie dlhšiu rámovú trubku a extrémne krátky predstavec. Bicykel si tak veľmi dobre poradí aj s náročným a technickým terénom, čomu napomáha aj zdvih 150 mm, ktorý ho radí do kategórie AM/enduro. Zaujímavosťou karbónového rámu na 27,5-palcových kolesách je okrem iného zadná stavba, kde bol čap nahradený pružnosťou materiálu. Tlmič Fox Float DPX2 LV EVOL spolupracuje s vidlicou Fox 34 Float Performance EVOL so zdvihom 150 mm a možnosťou efektívneho prispôsobenia terénu. Na poste sedlovky nájdete „teleskop“ Onoff Pija, brzdy sú od japonského Shimana v prevedení XT M8000. Celok dopĺňajú špeciálne tvarované riadítka Mondraker. Cena sa pohybuje okolo 3 899 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Orbea OIZ M30-Eagle

Odpoveďou španielskej značky Orbea na náročné XC a maratónske trate je model OIZ. Zdvih zadnej stavby 95 mm a hlavne jej kinematika umožnia potrebný komfort bez vplyvu na výkon – nejedná sa teda o žiadnu „húpačku“, ale čistokrvné športové náčinie. Celokarbónový rám na 29-palcovej platforme je ľahký, tuhý a to aj vďaka zadnej stavbe, kde je čap nahradený pružnosťou materiálu. Tlmič FOX Float DPS Performance s diaľkovým ovládaním sa dá veľmi dobre prispôsobiť terénu a podmienkam, rovnako ako vidlica FOX 32 Float SC z rovnakého radu Performance. Nadvládu koncernu SRAM narúša Shimano s brzdami XT M8000. Kolesá dodal Mavic v prevedení Crossmax TL. Cena sa pohybuje okolo 3 400 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


KTM Scarp 292 12

Najmä milovníci rýchlej športovej jazdy ocenia vlastnosti celoodpruženého modelu Scarp od rakúskeho KTM. Zdvih 90 mm spolu s 29-palcovými kolesami je stále dostatočný pre potreby XC a maratónskeho jazdenia a zabezpečí dostatočný komfort bez vplyvu na výkon, čomu zodpovedá aj celkový charakter bicykla. Rovnako príde veľmi vhod aj možnosť do rámu zmestiť dve fľaše, čo nebýva pri celoodpružených modeloch veľmi časté. Tlmič FOX Float DPS Performance dopĺňa vidlica z rovnakého radu (Float Performance), ktorá vďaka patróne FIT4 umožňuje ľahké prispôsobenie terénu a podmienkam. Brzdy dodalo Shimano v prevedení XT M8000, kolesá a doplnky patria pod KTM. Cena sa pohybuje okolo 3 050 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Pre podrobnejšie informácie a presné špecifikácie predstavených modelov, prosím navštívte stránky jednotlivých výrobcov / dovozcov.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Trailovo ladené hardtaily – pre zábavu aj vycibrenú techniku PR článok

Trailovo ladené hardtaily – pre zábavu aj vycibrenú techniku

V dobe, kedy všetci brázdia traily na celoodpružených bikoch, vie stále dobre poslúžiť aj hardtail. Veď práve na ňom sa najlepšie buduje technika a nevyžaduje ani toľko údržby...
Celoodpružené bicykle do 3 000 € - k šťastiu stačí málo PR článok

Celoodpružené bicykle do 3 000 € - k šťastiu stačí málo

Pre začiatky v náročnejšom teréne netreba hneď čo najviac „nadupaný“ stroj. Osloviť dokážu aj lacnejšie modely do 3 000 €.
Enduro bicykle – skroť tie najťažšie traily PR článok

Enduro bicykle – skroť tie najťažšie traily

Skoky, technické pasáže a členitý terén sú pre teba rajom, ale vieš sa do toho aj oprieť, keď bojuješ o sekundy na rýchlostnej skúške? Tieto bicykle ťa budú zaujímať.
keyboard_arrow_up