Pozvánka: Cyklonárez 2 - postav sa horskému chladu

Akcia, ktorá má sebou len prvý ročník a už si získala medzi „zimnými bikermi“ svoje meno. Uvidíme, aký bude ten ďalší...

„Postav sa horskému chladu 13. januára v Partizánskej Ľupči na úpätí Nízkych Tatier.“ Jasné , stručné a výstižné alebo aj pozvánka na ďalší ročník jednou vetou. Ten prvý som si nenechal vlani ujsť ani ja a priznám sa, že som mal pôvodne rôzne očakávania. Výsledkom celého bol samozrejme aj tento článok na našich stránkach, kde sa dozviete všetky detaily. Musím povedať, že podobná akcia v zimných horách tu chýbala a najviac ma dostala kombinácia zdravého súťaženia a naozaj „pohodovej“ atmosféry. Je to dané najmä cieľom na horskej chate Magurka, kde sa všetci postupne zlezú a pekne vyštípaní sadnú ku kapustnici alebo iným tradičným špecialitám. Rovnako je dobré sa pripraviť na možné behanie a „mordovanie“ so snehom, a tiež na fakt, že tých 17 alebo 21 km (podľa zvolenej trasy) môže trvať oveľa dlhšie ako si myslíte .


No, samozrejme nesmie chýbať ani záverečná cesta spať na štart s ostatnými spolubojovníkmi. Jedinou nevýhodou je limit pretekárov stanovený na 70 osôb vzhľadom na kapacitu chaty a možnosti zabezpečenia trate – predsa len, ak sa vám v tej kose niečo stane treba konať rýchlo. Všetky podrobnosti o druhom ročníku sa dozviete v propozíciách nižšie, na stránkach podujatia, a tiež môžete sledovať novinky na facebooku.

Ako motivácia možno poslúži report z minulého ročníka, a taktiež video.


Propozície

Ako sa registrovať?

Pošli nám mail na: ahoj@bicyklomposlovensku.sk s tvojim dátumom narodenia, celým menom, vybratou trasou, kategóriou v ktorej máš záujem štartovať a telefónnym číslom do 14. decembra 2017.

Pozor!
Kapacita pretekárov je 70 ľudí spolu v oboch kategóriách. Účastníci prvého ročníka už pozvánky dostali (ak si nedostal, napíš nám) no, stále je tu priestor aj pre nových odvážlivcov. Pokiaľ chceš zažiť zimný pretek s jedinečnou atmosférou, máš čas na registráciu do 14. decembra. O deň neskôr budeme spomedzi registrovaných losovať o voľné fleky.

Čo bude nasledovať?

Účastníci prvého ročníka majú čas na rozmyslenie do konca novembra. Po tomto dátume zostane XY voľných miest o ktoré sa bude losovať 15. decembra 2017. Vyvolení majú následne čas do 25. decembra na úhradu štartovného. Ak to nestihnú, budú vyradení a na ich miesto postupuje do hry ďalší pretekár z vylosovaných náhradníkov.

Štartovné

Oproti minulému roku trošku stúplo - na 15 eur. Má to niekoľko dôvodov. Prvým je, že nám 20% z tejto sumy začal odžierať štát. Ďalší dôvod je zvýšenie zdravotníckeho zabezpečenia. Veľa sme o tom písali už vlani. Pretekári idú krajinou, kde na mnohých miestach chýba signál plus pravdepodobne to bude v mraze. „Obyčajná“ zlomenina nohy, ktorú si v lete nemusí nikto všimnúť hodiny, sa v chlade môže behom minút rozvinúť na stav ohrozujúci život. Preto potrebujeme mať túto stránku zabezpečenú aj vo vašom záujme čo najlepšie, aby sme dokázali pretekárov v prípade potreby vypratať z terénu, tak rýchlo, ako to len pôjde. V tomto kontexte rovnako ako vlani odporúčame pretekárom na deň preteku uzavrieť poistenie pre zásah Horskej záchrannej služby.

Trasy

Trasa základná – 17 km, 630 metrov stúpanie
vedie z Partizánskej Ľupče po asfaltovej ceste (dúfame, že bude zasnežená) Ľupčianskou dolinou v neustálom no veľmi miernom stúpaní. Po zhruba 14tich kilometroch nasleduje odbočka do osady Magurka a tri kilometre cesty, ktorá stúpa oveľa prudšie. „Bič plieska na konci“ platí doslova aj tu, posledné zvyšky síl z vás vysaje záverečné stúpanie.

Trasa ťažká - 21 km, 1000 metrov prevýšenie
vedie z Partizánskej Ľupče, odbočuje na poľnú cestu smerujúcu do Liptovských Kľačian a z nej sa hodíte na lesnú cestu. Dlhým traverzom vystúpite pod vrchol Prednej Magury. Ďalej čaká na pretekárov zjazd lesnou cestou (nič strmé) späť do Ľupčianskej doliny. Tam sa trasa napojí na základnú trasu a pokračuje miernym stúpaním hore dolinou až po odbočku do osady Magurka, kde rovnako ako na prvú skupinu číha trojkilometrové stúpanie s krutým záverom.

Profil základnej a ťažkej trasy


Cesta späť
Pretože cieľ je inde ako štart, čaká pretekárov návrat do miesta štartu (základnou trasou v klesaní). Preto odporúčame, aby si pretekári nachystali aj teplé a suché oblečenie, ktoré si pred štartom nabalia do označených vriec a tie im budú vyvezené do cieľa, kde sa v chate Magurka budú môcť preobliecť.

Kategórie

  • Fatbike muži/ženy
  • MTB muži/ženy
  • E-bike

Časový plán

  • 7:30 – 10:30 registrácia pretekárov
  • 11:00 - štart pretekov
  • 14:00 – vyhlásenie výsledkov na chate a ukončenie akcie
  • 14:20 – 15:00 návrat pretekárov

Povinná výbava a výstroj pretekára

Na trasu budú pustení len jazdci s cyklistickou prilbou riadne upevnenou na hlave. Pretekári, ktorí si prilbu snímu počas jazdy, budú diskvalifikovaní. Odporúčame teplé oblečenie, dlhé rukavice a teplé topánky prípadne zimné návleky.

Upozornenie

Organizátori si vyhradzujú právo na zmenu trasy, zmenu času štartu, doplnenie povinnej výbavy aj prehodnotenie kategórii. Pretekári sa počas preteku musia riadiť pokynmi organizátorov.
report_problem Našiel si v texte chybu?

2. Zimný Cyklonárez

calendar_today 13.01.2018
label XC preteky
place Partizánska Ľupča (Slovensko)

Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Pozvánka: Apríl – preteky už klopú na dvere

Pozvánka: Apríl – preteky už klopú na dvere

Zimná príprava je za nami a nastal čas pretaviť hodiny tréningu v pretekoch.
Pozvánka: Škoda HORAL MTB Maratón – dominanta je späť

Pozvánka: Škoda HORAL MTB Maratón – dominanta je späť

Radi by ste zažili Kráľovu hoľu počas maratónu Horal ako bývalo zvykom? Po dlhom čase je tento legendárny kopec a symbol trate Krejzi späť.
Reportáž: Stupava Winter maratón MTB&RUN – mrazivý úvod do sveta maratónov

Reportáž: Stupava Winter maratón MTB&RUN – mrazivý úvod do sveta maratónov

Poďte sa so mnou pozrieť na trať známeho zimného podujatia, ktoré napísalo už svoju štrnástu kapitolu.

Výber z produktov

Prejsť do shopu
keyboard_arrow_up