Test: Dámska bunda Karpos Lot – na celoročné použitie aj mimo bike

Pri výbere športového oblečenia je pre mňa dôležitá univerzálnosť, tzn., že ho môžem využiť nielen na biku, ale aj pri behu, na lyžiach, prípadne pri mnou milovanej turistike.

Keďže ako takmer každá žena si vyberám kúsky aj podľa dôležitého parametra – farby, v prípade „pohotovostnej“ bundy akou model Lot je, som mala aj ďalšie dôležité kritéria. Karpos je outdoorová divízia talianskej značky Sportful, ktorá vznikla v roku 2007. Zameriava sa najmä na skialpinistické, MTB a outdoorové oblečenie. Cyklistickému PRO tímu Trek Segafredo, poskytuje oblečenie na voľný čas. Bunda Lot sa mi dostala do rúk asi pred dvoma mesiacmi, tak sa vám pokúsim podrobnejšie opísať moje dojmy.


Materiál a vlastnosti

Karpos Lot je najľahšia dámska outdoorová bunda v produktovom rade. Je vyhotovená z pružného, vetruodolného a na dotyk príjemného materiálu s vodoodpudivým povrchom DWR (durable water repellent). Má kapucňu s tvarovaným štítom a tenkým lemovaním, ktorá nezavadzia ani pod prilbou. Bunda má dve bočné vrecká so zakrytým YKK® zipsom, pričom v jednom z nich sa nachádza obal na bundu. V dolnej časti má sťahujúcu šnúrku, ktorá zabezpečí, že sa bunda nevyťahuje pri pohybe smerom nahor. Všetky vnútorné stehy sú dvojmo prešité, pre vyššiu odolnosť voči roztrhnutiu. Bunda je vyrobená z materiálu K-Shell, čo je vlastne vetruodolná a pružná tkanina.


Lot v praxi

Meriam 176 cm, vážim 58 kg a sadla mi veľkosť S. Keďže mám dlhšie ruky, príjemne ma prekvapila dostatočná dĺžka rukávov, s čím mávam bežne problém. Strih pekne kopíruje postavu, takže nemám pocit, že som natiahnutá v širokom vreci a zároveň materiál poskytuje dostatočnú slobodu pohybu. Bez problémov pod ňu oblečiem dve vrstvy, dokonca som v extrémnejších teplotných podmienkach zvládla „natlačiť“ aj páperovú bundu. Je dostatočne dlhá, takže prekryje celý spodný chrbát.


Pri prvom kontakte ma zaujala ľahkosť bundy (váha mi ukázala 112 g), takže v naozaj veterných podmienkach si treba dať pozor, aby doslova neuletela . Tým pádom je veľmi spratná, má vlastný obal so zipsom, ktorý je možné prichytiť priamo vo vrecku bundy. Tento obal má pútko, ktorým sa dá zavesiť napríklad na horolezecký sedák alebo batoh, aby bola po ruke.


Dovtedy som vždy so sebou nosila klasickú membránovú bundu (GORE-TEX®), ktorá nebola až taká skladná a zaberala dosť miesta v batohu. Avšak ani v prípade kratších výletov do vyššej nadmorskej výšky, kde viac fúkalo, som nemala veľmi na výber - bez poistky proti vetru to jednoducho nejde. V bunde Lot som zvládla stúpanie na lyžiach do strmého kopca bez toho, aby som sa v nej cítila ako v skleníku. Samozrejme, treba počítať s nižšou odolnosťou materiálu, teda na vyslovené driapanie po skalách to nie je. Stále treba rátať s faktom, že sa jedná hlavne o pohotovostnú bundu, ale bežné situácie v teréne s prehľadom zvládne (napr. ťažší batoh).


Čo sa týka odolnosti voči vode, mala som ju možnosť otestovať pri slabšom mrholení aj výdatnejšom snežení, čo v pohode zvládla. Doma som ju odskúšala pod tečúcou vodou, ktorá z nej pekne stekala. Pozornosť by som ešte rada upriamila na kapucňu, ktorá vôbec neťahá, dobre drží a má výborný strih. Otestovala som ju pri intenzívnejšom behu, počas ktorého celý čas padal sneh a sedela presne tak, ako bolo potrebné a nič mi nezavadzalo.


Primárne sa skôr jedná o bundu na hory, ako na bike, o čom svedčí aj absencia zadných vreciek. Keďže viac behám a chodím po kopcoch, tak pre mňa osobne to je ideálna voľba. Zároveň po nej určite siahnem aj v prípade bikového výjazdu, pretože ju bez problémov zmestím do zadného vrecka dresu a vďaka svojej dĺžke, mi ochráni aj chrbát v jazdeckej pozícii. V neposlednom rade by bolo zbytočné držať doma dva druhy bundy tohto typu, aj keď by to znamenalo dve rôzne farebné varianty .


Plusy

  • celoročné využitie – v závislosti od spodných vrstiev
  • skladnosť
  • dobrá odolnosť voči vetru a vode
  • strih

Mínusy

  • minimum reflexných prvkov
  • chýba zadné vrecko


Kto hľadá univerzálnu bundu, ktorú môže mať vždy v batohu, pretože zaberie minimum miesta, môžem vrelo odporučiť. Iba na bike, samozrejme, existujú špecializovanejšie kúsky. Tí, ktorí trávia čas vonku, nielen na dvoch kolesách, podobne ako ja, konštrukciu a vlastnosti ocenia.

Bunda Lot je dostupná v dvoch farebných kombináciách v cene okolo 129 €. Dovozcom značky Karpos na Slovensko je Davorin a viac informácií nájdete na tomto odkaze.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: CRAFT Discovery Softshell - keď univerzálnosť rozhoduje

Test: CRAFT Discovery Softshell - keď univerzálnosť rozhoduje

Oblečenie od značky CRAFT je používané v armáde, ako aj vo svetovom pohári. Má teda overenú kvalitu, rovnako ako rozumnú cenovku. Ako funguje v praxi?
Test: Zateplené krátke nohavice s vreckami – moje splnené prianie

Test: Zateplené krátke nohavice s vreckami – moje splnené prianie

Značka Castelli mi v rámci kolekcie Unlimited opäť splnila jedno želanie. A myslím, že táto časť výbavy môže byť to najuniverzálnejšie riešenie pre rôzne podmienky aj vo vašom šatníku. Prečo?
Test: Craft CORE Glide - univerzálna bunda do chladnejšieho počasia

Test: Craft CORE Glide - univerzálna bunda do chladnejšieho počasia

Dámska softshellová bunda, ktorá ochráni pred chladom a pritom aj vetrá? Do rúk sa mi dostala bunda od Craftu, ktorá spĺňa tieto požiadavky a milo prekvapila.
keyboard_arrow_up