Mazivo do náročných podmienok – kedy ho použiť?

Vhodne zvolené mazivo tvorí jeden zo základov spokojnej jazdy. Predsa len, práve cez reťaz a pohon sa prenáša náš výkon na kolesá, a tak je dobré držať tento systém čo najviac efektívny.

Suchá a pískajúca reťaz vie túto efektivitu znížiť, nehovoriac o tom, že je to ide poriadne na nervy. Hlavne, ak ste ešte kus od domu a kilometre ubúdajú pomalšie, ako by ste chceli. Na druhej strane, ak to preženiete, zbytočne sa na reťazi bude chytať špina a prach, ktoré sú základom kvalitnej „brúsnej“ pasty – navyše, takýto pohon sa následne naozaj ťažko čistí a celkovo sa skracuje životnosť komponentov. S príchodom zimy sa podmienky menia, a tak opäť nájdu použitie hustejšie mazivá, veľmi často označené aj ako „wet“. V podstate ich sumárne môžeme označiť ako tie do náročných podmienok.


Kedy využijete mazivo na mokro?

Aj keď by každý domáci servis mal nejaké podobné mazivo obsahovať, nemusíte ho používať vždy, keď je trochu viac vlhko a hlavne, ak sa chystáte na kratší výjazd. Na takého menšie výjazdy (napr. do 2 hod.), dajte radšej niečo určené viac do sucha. Pokiaľ nie je úplne mokro, tak aj tieto mazivá udržia počas kratšej doby vašu reťaz tichú a čistenie bude hračka - väčšinou na to stačí trochu vody a handra. O to viac oceníte tento fakt, ak nakoniec prídete relatívne čistí, takže vtedy stačí handra na rýchle prebehnutie reťaze (niekedy netreba ani to) a ste opäť „ready“.

Trochu iná situácia nastáva, ak máte v pláte niečo dlhšie a viete, že vás čaká mokrý terén, sneh, prípadne voda na ceste – jednoducho, idete na väčší výjazd a zrejme vás po ňom neminie kompletná očista bicykla a je jedno, či na ceste alebo MTB.


Práve vtedy prišiel čas siahnuť po mazive, ktoré vydrží bez problémov po celú dobu a nevadí mu poriadna dávka vody, či blata. Reťaz bude tichá po celý čas a vyhnete sa drnčiacemu pohonu a nepríjemným zvukom. Prípadne, nemusíte sa hrabať na benzínke v koši za zvyškami motorového oleja, ktorý síce núdzi poslúži výborne, no dávať ho potom dole je za trest .


Dôraz na správnu aplikáciu

V prípade týchto mazív dajte trochu dôraz na správnu aplikáciu a určitý postup. Tým, že bývajú hustejšie, potrebujú viac času, aby prenikli medzi články. Na povrchu reťaze to nemá príliš veľký zmysel. Ak nedáte mazivu dostatok času, aby preniklo hlbšie, výrazne uberiete z jeho účinku a okrem toho bude reťaz oveľa viac lapať nečistoty - čo nie je zrovna ideálna kombinácia. Ak teda viete, že na druhý deň vás čaká nejaká „epická“ akcia, namažte už večer, prípadne aspoň 1-2 hodiny, kým vyrazíte. Pomerne dôležitý je aj spôsob, akým mazivo aplikujete – ideálne z vnútornej strany reťaze a nezabudnite, že čím čistejšia, tým lepšie. Fotku berte v tomto prípade ako ilustračnú .


Vďaka tomu mazivo veľmi dobre priľne ku kovu a úplne postačí jedna kvapka na článok. Vôbec to netreba preháňať a veľké množstvo maziva neznamená automaticky dlhšiu výdrž. Nezabudnite reťaz pred jazdou pretrieť handrou, a tak odstrániť zvyšky maziva – na povrchu reťaze je to zbytočné. Ak tomu venujete trochu času, vaša reťaz vydrží naozaj dlhú dobu aj v náročných podmienkach, a navyše bude oveľa menej chytať nečistoty. Ten rozdiel v porovnaní s tým, ak budete mazať na poslednú chvíľu, je výrazný. Možno to na prvý pohľad vyzerá ako zbytočná starosť navyše, no osvojenie si podobného kolobehu je základ, aby ste z toho získali maximum a v skutočnosti, tým ani extra veľa času nestratíte...


To bol len stručný pohľad, kedy nájdu využitie oleje väčšinou označené ako tie do mokrých, alebo náročných podmienok. Nemusíte ich používať zakaždým len preto, že máme iné ročné obdobie – skôr u toho zohľadnite charakter vášho výjazdu, teda najmä plánovanú dĺžku a podmienky.
report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Video: Výrobcovia olejov nechcú, aby ste toto vedeli - voskovanie reťaze

Video: Výrobcovia olejov nechcú, aby ste toto vedeli - voskovanie reťaze

Pre koho má voskovanie reťaze zmysel a aké sú jeho výhody a nevýhody? Hodiť sa budú aj dlhodobé skúsenosti s voskom od značky Rex.
Ako čistím bicykel, keď nemám kde?

Ako čistím bicykel, keď nemám kde?

Nebývam v rodinnom dome, ale v klasickom paneláku. Možno jedna z najčastejších otázok, aké od vás za tie roky dostávam, znie: ako a kde čistím bicykel? Tak sa na to pozrieme bližšie.
Umyť a namazať - základ starostlivosti o bicykel PR článok

Umyť a namazať - základ starostlivosti o bicykel

Správne prostriedky na čistenie bicykla a mazivo dokážu výrazne stíšiť jazdu, predĺžiť životnosť komponentov a vo výsledku ušetriť za servis. Prinášame niekoľko tipov.
keyboard_arrow_up