Test: Krátke nohavice GORE  WINDSTOPPER® Insulated - špecialita do extra chladu

Test: Krátke nohavice GORE WINDSTOPPER® Insulated - špecialita do extra chladu

Zima snáď nepovedala ešte posledné slovo a pre tých, ktorí hľadajú niečo extra teplé, má GORE v zálohe špecifický kúsok. Viac už v samotnom teste.

Tieto krátke nohavice nepatria medzi úplne bežnú výbavu bikera, no dokážu ponúknuť skutočne výrazný tepelný komfort. Najmä v prípade, že máte radi aj výjazdy v zime, počas ktorých si neraz zastavíte, vychutnáte dlhý zjazd alebo chcete mať výbornú zálohu pre nečakané situácie. Predsa len, oblasť citlivých partií sa nenazýva „citlivou“ bezdôvodne a patrí medzi také, ktoré sa počas cyklistiky trochu horšie pred chladom chránia. Mám tým na mysli potrebu spoľahlivého usadenia a zároveň dostatočnej slobody pohybu. Výbornou alternatívou hlavne na MTB sú tzv. prevliekacie krátke nohavice, ktoré oblečiete na elastické a tie v dnešnom teste ponúknu okrem ochrany pred vetrom, aj extra dávku tepelného komfortu. Navyše sa jedná o doplnok, ktorý využijete okrem iného aj pri ďalších aktivitách v poriadnej zime ako lyžovanie, bežky, turistika, beh, atď.


Konštrukcia

Na začiatok treba povedať, že testovaný model patrí do kolekcie určenej primárne pre behanie, teda GORE RUNNING WEAR®. V podstate sa jedná o identickú verziu s modelom GORE POWER TRAIL, ktorý spadá do kolekcie GORE BIKE WEAR. Značka GORE je úzko spätá s vývojom materiálov, medzi ktoré patrí „megaúspešný“ GORE–TEX, či WINDSTOPPER®. Práve druhý menovaný tvorí v tomto prípade základ ochrany pred vetrom, čiastočne aj vodou, pričom poskytne vysoký odvod vlhkosti a stal sa tak základom pre zimné cyklistické oblečenie. To, čo robí tieto nohavice špeciálne, je najmä kombinácia s izolačným materiálom PRIMALOFT Silver.


Jeho devízou je schonosť držať teplo pri minimálnej hmotnosti a skladnosti, preto sa v rôznych podobách používa v outdoore do búnd, spacákov, rukavíc, atď. Je využitý v podstate na celej vnútornej ploche, s výnimkou najvrchnejšej časti na zadnej strane pre lepšiu elasticitu. Kľúčovým detailom pri tomto kúsku oblečenia sú 2 dlhé postranné zipsy YKK, vďaka ktorým sa dajú kraťasy rozopnúť až takmer k pásu. Vrchnú časť tvorí elastická guma doplnená o vnútornú šnúrku pre potrebné doladenie obvodu. Vrecká na nohaviciach žiadne nenájdete.


Veľkosť a usadenie

Myslím, že nas začiatok bude dobré uviesť, ako mi sedia. Pri mojej výške 196 cm a hmotnosti cca 86 kg, mi pasuje veľkosť XL, rovnako ako u väčšiny „spodných“ častí od GORE. V prípade „talianskych“ kolegov volím takmer vždy veľkosť XXL. Nohavice majú športový strih (slim fit), teda nie sú to žiadne plandáky a rovnako sú dlhšie. U mňa sú v podstate presne po koleno, ale väčšine ostatných prekryjú aj jeho vrchnú časť. Obliekajú sa ideálne na elastické nohavice alebo teda vnútornú časť iných, ktoré máte, ale v pohode ich natiahnete v prípade potreby aj na športové nohavice trochu voľnejšieho strihu (turistické, skialpové, bežecké, atď). V podstate všetky nápisy sú zároveň aj reflexné, čo príde vždy vhod. Hmotnosť pri tejto veľkosti je 230 g.


Špecifické a multišportové

Už na úvod treba uviesť, že sa jedná o pomerne špecifický kúsok, ktorý nie je určený na väčšinu bežných dní, dokonca ani počas celého výjazdu. Jednoducho, sú naozaj veľmi teplé a v prípade, že sa stále aktívne hýbete, je dostatočná aj verzia bez izolácie. Mám s tým pomerne bohatú skúsenosť, pretože „klasické“ WINDSTOPPER® kraťasy od GORE používam už naozaj dlhú dobu. Svojím zameraním poslúžia ideálne počas väčšej zimy a najmä v prípade „stop and go“ aktivít. PRIMALOFT totiž drží teplo skutočne výborne, pritom stále dokáže odvádzať prebytočnú vlhkosť. Samozrejme, ak je už teplota vysoko, prípadne stúpne intenzita, budete to cítiť. To je aj dôvod tých postranných zipsov, pretože podobné kúsky oblečenia sa veľmi často používajú ako pohotovostné.


Teda môžu byť v batohu ako záloha pre prípad nečakanej situácie alebo, ak viete, že príde čas, kedy sa nebudete toľko hýbať, čaká vás dlhý zjazd, či presun po hrebeni s ľadovým vetrom. Vtedy sa dajú obliecť naozaj bleskovo a aj cez pomerne robustné zimné tretry. Ono, vlastne tretry ani nie sú problém, keďže sa dajú obliecť veľmi ľahko aj cez lyžiarky. Ako som spomínal, tento kúsok je veľmi univerzálny a ak máte radi aj zimné hory, nájdete pre ne široké využitie. V mojom prípade - napr., ak si chcem dať cestou nahor poriadne do tela, sa viem ľahko „vyzliecť“ a na vrchole zase rýchlo „obliecť“. Platí to najmä, ak vás čaká následne skutočne dlhý zjazd a je jedno, či mám na mysli bike alebo lyže. Výhodou je stále „voľnosť“ spodnej časti tela.


Navyše, stále môžete veľmi dobre využiť aj chrániče, čo určite ocenia jazdci, ktorých ťahá zimný technický terén a s tým spojené zjazdy. Treba ale rátať s faktom, že odolnosť je o niečo nižšia ako u freeridových špecialít. Bežné pády problémom nebudú, samotný WINDSTOPPER® je pomerne odolný, čo mám už vyskúšané aj na iných veciach. Kombinácia s PRIMALOFT-om prináša menšiu elasticitu, ktorá je v podstate minimálna, čo nebude ideálne v prípade rýchlych športových výpadov a dlhých výšľapov – no v tomto prípade by vám v nich aj tak bolo až príliš teplo.


Pomocou postranných zipsov si viete dobre regulovať, ako budú kraťasy vetrať, čo na biku ide len do určitej miery – potom už je lepšie ich radšej vyzliecť a hodiť do batohu. Každopádne, so zipsami sa skutočne ľahko manipuluje aj jednou rukou, celkovo sú totiž veľké a YKK je v tomto smere stávkou na istotu. Vďaka vlastnostiam materiálu zaberú v batohu naozaj minimum miesta na to, aké množstvo „tepla“ dokážu poskytnúť. V prípade nižšej intenzity a väčšej zimy sa dajú v pohode nechať na sebe po celý čas, pretože dokážu stále veľmi dobre odvádzať vlhkosť, ale forma využitia a teplotný rozsah záleží hlavne na tom, ako vnímate chlad, koľko sa potíte a pod.


Ideálne na prestoje

Veľmi dobre som ich ocenil aj pri natáčaní v zimnom teréne, napr. ako v tomto videu. Práve tam sa strieda pohyb s pomerne dlhými prestojmi a vďaka nim som zimu naozaj necítil. Akonáhle som ich dal dole, bol v tom výrazný rozdiel, a to som mal pod nimi ešte klasické zimné nohavice. Jednoducho, práve vtedy cítiť, ako dokáže PRIMALOFT teplo držať a izolovať vás od okolia. Boli výborné napr. počas nedávneho Cyklonárezu 2 pri dlhom zjazde z chaty a ani na chvíľu som nemal pocit, že ku mne preniká chlad. V kombinácii s vestou z podobného materiálu dokážem rýchlo a efektívne ochrániť to najdôležitejšie, a pritom v batohu ani necítim, že niečo mám. Výborne poslúžia všade, kde treba na niečo čakať a byť zase pripravený vyraziť a vďaka civilnejšiemu vzhľadu sa nestratia ani inde.


Plusy:
  • vysoký tepelný komfort v kombinácii s nízkou hmotnosťou
  • ideálne na „stop and go“ aktivity alebo ako záloha
  • multišportové použitie, rýchle a jednoduché obliekanie/vyzliekanie
  • spratnosť
  • športový strih

Mínusy:
  • nevhodné do vyšších teplôt a vyššej intenzity
  • menšia celková elasticita

Ešte raz zdôrazňujem, že sa jedná o pomerne špecifický kúsok, ktorý o to viac oceníte, ak ho správne využijete. Bude to vhodný doplnok pre ortodoxných zimných jazdcov, ktorí radi vyrazia do hôr a ešte viac, ak majú chúťky aj na ďalšie formy „outdooru“. Hlavným nedostatkom zostáva najmä vyššia cena, no v tomto prípade asi platí podobné, ako u väčšiny špecifickej a kvalitnej výbavy na zimu. Cena pre tento a v podstate identický model GORE POWER TRAIL WS je stanovená na cca 126 €. Dovozcom značky GORE na Slovensko je Progress Cycle.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Zimné doplnky Isadore - návleky, rukavice, čiapky a ponožky pod drobnohľadom

Test: Zimné doplnky Isadore - návleky, rukavice, čiapky a ponožky pod drobnohľadom

Budú zimné doplnky Isadore maličkosti, ktoré vedia byť veľkou pomocou cyklistu? Ako si vybrať správny model a veľkosť?
Test: Force Clime a Aspect - zimné rukavice do 30 €?

Test: Force Clime a Aspect - zimné rukavice do 30 €?

Jazda v chladných mesiacoch si vyžaduje kvalitné rukavice. Dá sa spojiť kvalita a dobré vyhotovenie s prívetivou cenou? Dozvieme sa v teste.
Oblečenie do vetra a chladu - nedaj chorobe šancu PR článok

Oblečenie do vetra a chladu - nedaj chorobe šancu

Zimné obdobie mnohí označia ako ideálne na to, aby človek po výjazde ochorel. No dobre zvolené oblečenie spraví obrovský rozdiel a prinášame opäť niekoľko tipov.
keyboard_arrow_up