Doplnené: Pereiro Sio očistený!

Dopingový škandál okolo vlaňajšieho ročníka cyklistických pretekov Tour de France nabral nový smer. Španiel Oscar Pereiro Sio, ktorý finišoval na Elyzejských poliach v Paríži v konečnom poradí na druhom mieste, bol podľa štvrtkového vydania francúzskeho denníka Le Monde dvakrát v priebehu podujatia pozitívne testovaný na látky nachádzajúce sa bežne v liekoch proti astme.

PARÍŽ 25. januára (SITA, AFP) - Potenciálny víťaz Tour de France 2006 Oscar Pereiro Sio patrí do skupiny 10 cyklistov, ktorých vo štvrtok očistili z dopingových obvinení. Oznámil to prezident Francúzskej antidopingovej federácie (AFLD) Pierre Bordry. Španielsky cyklista mal byť počas Tour de France 2006 pri prejazde Alpami dvakrát pozitívne testovaný na látky nachádzajúce sa bežne v liekoch proti astme. Jazdec tímu Caisse d"Epargne-Illes Balears mal na užívanie lieku povolenie. Podľa názoru AFLD však Pereirovi Siovi chýbalo potvrdenie od lekára, preto sa musela prípadom zaoberať. Pereiro Sio je astmatikom, podstúpil na dokázanie svojho zdravotného stavu všetky zdravotné testy už v minulosti. Španiel urýchlene všetku potrebnú dokumentáciu poslal a AFLD svoje konanie zastavilo.
Po vyrieknutí definitívneho ortieľu v prípade Floyda Landisa by sa mal Oscar Pereiro Sio stať definitívne víťazom Tour de France 2006.

Pereira Sia počas Tour de France 2006 dvakrát pozitívne testovali na látky obsiahnuté v lieku proti astme

MADRID 19. januára (SITA, AP) - Dopingový škandál okolo vlaňajšieho ročníka cyklistických pretekov Tour de France nabral nový smer. Španiel Oscar Pereiro Sio, ktorý finišoval na Elyzejských poliach v Paríži v konečnom poradí na druhom mieste, bol podľa štvrtkového vydania francúzskeho denníka Le Monde dvakrát v priebehu podujatia pozitívne testovaný na látky nachádzajúce sa bežne v liekoch proti astme. Medzinárodná cyklistická únia (UCI) však neiniciovala disciplinárne konanie, pretože jazdec tímu Caisse d"Epargne-Illes Balears mal na užívanie lieku povolenie. Podľa názoru Francúzskej antidopingovej agentúry ale Pereirovi chýbalo potvrdenie od lekára, preto sa bude prípadom zaoberať. "Nič som o tom nepočul," komentoval správu prezident UCI Pat McQuaid a dodal, že názory únie a francúzskej antidopingovej inštitúcie sa v otázke lekárskych potvrdení vždy rozchádzali. UCI údajne postupuje podľa stanov Svetovej antidopingovej agentúry (WADA), "francúzska agentúra má na to iný pohľad". Le Monde informuje, že Pereiro bol pozitívny 17. a 19. júla počas prejazdu Alpami. Obvinený cyklista odpovedal zvolaním tlačovej konferencie, na ktorej v sprievode svojho osobného poradcu Dr. Luisa Arenasa prisľúbil zaslať lekársku dokumentáciu príslušným francúzskym úradom. "V piatok ráno pošlem faxom papiere požadované Francúzskou antidopingovou agentúrou, ako aj overený list. Keď sa celá záležitosť vysvetlí, budem očakávať ospravedlnenie," povedal Pereiro novinárom v meste Vigo.
Víťazom Tour de France 2006 je síce ešte stále formálne Američan Floyd Landis, vzhľadom na jeho pozitívny dopingový nález testosterónu zo 17. etapy, potvrdený aj B-vzorkou, by si však mal dodatočne žltý dres obliecť španielsky cyklista. Ako je známe, Landis svoju vinu popiera a odvolal sa na Americkú antidopingovú agentúru. Tretie miesto na vlaňajšej Tour obsadil Nemec Andreas Klöden z tímu T-Mobile.

Šéf UCI kritizuje za Pereira Le Monde i AFLD
Podľa McQuaida je Pereiro Sio čistý

DUBLIN 20. januára (SITA) - Prezident Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI) Pat McQuaid ostro kritizoval Francúzsku antidopingovú agentúru (AFLD) a denník Le Mond, že zverejnili obvinenia Španiela Oscara Pereira Sia z dopingu. Po vynesení trestu pre Floyda Landisa pravdepodobný víťaz Tour de France 2006 mal byť podľa správ z Francúzska počas pretekov dvakrát pozitívne testovaný na látky nachádzajúce sa bežne v liekoch proti astme. UCI však neiniciovala disciplinárne konanie, pretože jazdec tímu Caisse d"Epargne-Illes Balears mal na užívanie lieku povolenie. Podľa názoru AFLD ale Pereirovi chýbalo potvrdenie od lekára, preto sa bude prípadom zaoberať. "Je to veľmi zvláštna situácia. Je to však typické pre AFLD. Každý v športe rešpektuje pravidlá Svetovej antidopingovej agentúry WADA, ale oni nie a idú si vlastnou cestou. Ich metódy nevytvárajú pozitívnu mienku. Pereiro Sio je astmatikom, podstúpil na dokázanie svojho zdravotného stavu všetky zdravotné testy a verím, že ich teraz ukáže aj AFLD. A potom sa môže táto kauza skončiť. Škandalózna je aj reportáž Le Monde, kde tvrdia, že Oscar bol pozitívny. On nebol pozitívny. Užil Ventolin na liečbu astmy tak, ako to robí väčšina ľudí. Nie je to však zakázaný produkt," uviedol McQuaid.
Le Monde informoval, že Pereiro bol pozitívny 17. a 19. júla počas prejazdu Alpami. "Je to len jedno veľké nedorozumenie. Dúfam, že sa čoskoro vysvetlí," reagoval Oscar Pereiro Sio.
Víťazom Tour de France 2006 je síce ešte stále formálne Američan Floyd Landis, vzhľadom na jeho pozitívny dopingový nález testosterónu zo 17. etapy, potvrdený aj B-vzorkou, by si však mal dodatočne žltý dres obliecť španielsky cyklista. Ako je známe, Landis svoju vinu popiera a odvolal sa na Americkú antidopingovú agentúru. Tretie miesto na vlaňajšej Tour obsadil Nemec Andreas Klöden z tímu T-Mobile.
report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

L´Etape du Tour de France – keď mať natrénované nestačí

L´Etape du Tour de France – keď mať natrénované nestačí

Najväčšie amatérske cyklistické preteky L´Etape du Tour napísali 30-tu edíciu. Svoje jubileum oslávili organizátori veľkolepo – na 16 000 štartujúcich čakala etapa z mesta Briançon na legendárny kopec Alpe d´Huez.
Tour Divide 2018 – Great Divide Mountain Bike Route, 5. časť

Tour Divide 2018 – Great Divide Mountain Bike Route, 5. časť

Sme trochu smutní, pretože do cieľa nám ostáva už len 1 915 km a napriek tomu práve v tento deň sú už prví borci v cieli!
Tour Divide 2018 – Great Divide Mountain Bike Route, 3. časť

Tour Divide 2018 – Great Divide Mountain Bike Route, 3. časť

Zabalený a v teple vstrebávam, čo sa vlastne stalo a uvedomujem si, že som si práve siahol na dno, že to bol už celkom strop.
keyboard_arrow_up