Test: Roeckl Rossa a Verbier – mierne podmienky, ale aj skutočná zima

Dvojica rukavíc, ktoré majú odlišnú konštrukciu, no svojím účelom a zameraním sa vhodne dopĺňajú. Ak máte problém so zmrznutými prstami, potom tento test môže pomôcť.

Ak hľadáte rukavice, ktoré by komfortne pokryli v podstate komplet podmienky zimy v našich klimatických podmienkach, zrejme neskončíte s jediným modelom. Je to dané najmä skutočne širokým rozsahom teplôt, kedy mrazivé počasie striedajú veľmi často vyššie teploty. Rovnako to platí pre prechodné obdobie, akou je jeseň a jar. Dnes sa v teste pozrieme na 2 modely, od špecialistu na rukavice Roeckl, s ktorými sa tieto rozdiely dajú veľmi dobre pokryť. Jedny sú určené na mierne chladné podmienky s teplotami nad nulou, druhé poskytnú komfort aj v mrazivom počasí. Spolu tvoria vhodnú kombináciu pre niekoho, kto aktívne jazdí celoročne a môže efektívne pokryť široký okruh podmienok.


Roeckl Rossa – hlavne proti vetru

Základom rukavíc je 3-vrstvová softshellová konštrukcia, ktorej hlavnú časť tvorí membrána GORE WINDSTOPPER. Vo vnútri rukavíc nájdete jemný flís, ktorý je potrebný pre tepelný komfort. Syntetická koža DURADERO má na starosti odolnosť dlaňovej časti, kde nechýba ergonomické polstrovanie pre vyšší komfort. Na rukaviciach nájdete dôležité detaily ako príjemný flís na palci pre utieranie potu a dlhú manžetu zabraňujúcu vzniku nepríjemnej medzery. V bočnej časti rukavice sa nachádza reflexný prvok pre vyššiu mieru bezpečnosti v zhoršených svetelných podmienkach.


Ideálne do mierneho chladu

Už z prvotnej konštrukcie je patrné, že model Rossa sa hodí na väčšinu miernych podmienok. V mojom prípade našli ideálne použitie na výjazdy v teplotnom rozsahu cca 5 – 12 °C. Pri týchto hodnotách sa mi v nich ruka nepotila a rovnako som nepociťoval chlad. Samozrejme, že v prípade vyššej intenzity sa dá hodnota posunúť nižšie a hlavne, ak s rukami v zime nemáte problém. Vetruodolná membrána od GORE je zárukou vysokej priedušnosti, a pritom kompletne odoláva vetru a veľmi dobre aj vlhkosti, no vyslovene na dážď to nie je.


Takmer každé moje rukavice sú v štandardnom číslovaní XL, v tomto prípade mám veľkosť 9. Celkovo mi rukavice sedia výborne (mám rád mierne tesnejšie pre lepšie ovládanie) a rovnako dĺžka prstov je akurát aj v pozícii na riadítkach. Roeckl ako špecialista na rukavice, má oveľa širšie možnosti a tomu zodpovedá aj číslovanie, kedy sú na výber hodnoty 6,5 – 11 (po pol čísle). Vďaka menšej forme zateplenia sa hodia aj na viac aeróbne aktivity pri teplotách okolo nuly ako je napr. beh, turistika, ale na svoje si určite prídu aj bežkári. Dlaň je z odolnej umelej kože a celkovo konštrukcia rukavíc znesie aj tvrdšie zaobchádzanie.


Polstrovanie je príjemné a vhodne rozložené a čo niekomu môže chýbať, je absencia protišmykových prvkov. Rovnako aj ten reflexný na bočnej strane mohol byť ešte trochu väčší. Vzhľadom na konštrukciu a použité materiály poteší cena, ktorá sa pohybuje okolo 38 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.

Plusy

  • kombinácia ochrany pred vetrom a priedušnosti
  • odolná konštrukcia, vhodne polstrovaná dlaň
  • detaily ako dlhá manžeta a jemný flís na palci
  • cena

Mínusy

  • absencia protišmykových prvkov na dlani a palci
  • reflexný prvok je menší

Roeckl Verbier – do naozaj chladných podmienok

Model Verbier spadá do kategórie označenej výrobcom ako „extra warm“, o čom svedčí aj nápis, ktorý je na vrchnej strane rukavíc. Tú tvorí materiál GORE WINDSTOPPER Softshell Elastic, čím je zaručená ochrana pred vetrom a zároveň veľmi dobré usadenie.


Dlaň je v rukách tzv. Roeckl-Tex, teda vlastného materiálu, ktorý je odolný, priedušný a v tomto prípade doplnený o silikónové „bodky“, pre čo najlepší grip. Čo ich robí vhodné pre nižšie teploty, je použitie izolácie PrimaLoft Gold na celej vrchnej časti. Rukavice sú celkovo anatomicky tvarované, nechýba im zapínanie na zápästí, poriadna manžeta a príjemná flísová časť na palci. Reflexný prvok tvorí v tomto prípade nápis Roeckl na ukazováku.


Ruky ako v bavlnke

Čo si hneď všimnete, ak rukavice chytíte do ruky, je ich „nadýchanosť“. Môže za to najmä PrimaLoft, ktorý nespľasne, a práve vďaka tomu výborne drží teplo. Celkovo sú rukavice ľahučké a príjemné na dotyk. Rovnako ako pri modeli Rossa, aj tu mi sedí veľkosť 9. Ak zapnem suchý zips, ruka sa v nich ani nepohne – pritom nemám žiadny pocit, že ich mám natesno. Už teraz môžem povedať, že vďaka kombinácii tepelného komfortu a celkového „fitu“, sa z nich stali moje obľúbené rukavice, ak teploty padli na nulu a nižšie, vrátane naozaj silných mrazov. Vďaka konštrukcii dlane, máte riadítka stále pod kontrolou, a taktiež množstvo protišmykových prvkov výrazne pomáha gripu aj v náročnom teréne – hlavne silikónové bodky priamo na dlani.


Rukavice dokážu výborne držať teplo a hlavne oveľa dlhšie ako klasický flís. Čo oceňujem, je schopnosť, akou dokážu zároveň odvádzať prebytočnú vlhkosť. Takže ani pri výstupe a najmä vtedy, ak intenzita stúpne, tak nemáte pocit vlhka – samozrejme, bavíme sa o chladných podmienkach. Rukavice sa stali obľúbeným modelom nielen na biku, ale tiež pri skitouringu (alebo ľudovo skialp). Poskytujú výborný tepelný komfort, pričom rýchlo odvádzajú vlhko a majú protišmykovú dlaň (dobre sa držia palice). Taktiež mám v nich stále výborný cit pre manipuláciu - či už s pásmi, oblečením, jedlom alebo selfie tyčkou .


Sneh a hrabanie sa v ňom im žiadny problém nerobí, samozrejme, ak sa nebavíme o mokrej kaši. Jednoducho ich nemusím dávať vôbec dole za celý čas, a tomu pomáha aj „zóna“ na malíčku pre dotykové obrazovky. Absolvoval som s nimi viacero akcií, kedy teploty aj vplyvom vetra klesli naozaj nízko a nikdy som nemal problém. Samozrejme, občas zima zájde, ale stačí pohýbať, potočiť a opäť mám na dlhý čas pokoj.


Navyše naozaj vidno, že sa jedná o kvalitný kúsok – nikde nič nepretŕča, šitie je presné a nevidno na nich v podstate žiadne známky použitia. Tomu zodpovedá aj vyššia cena cca 75 €, no vzhľadom na prevedenie mi príde rozumne stanovená a nijako nevybočujúca z normy. Pri normálnom použití vydržia, podľa mňa, naozaj dlhú dobu. Podrobný test predchodcu s názvom Vreden si môžete pozrieť na tomto odkaze.

Plusy

  • vysoký tepelný komfort, a pritom nízka hmotnosť
  • rýchly odvod vlhkosti, dokonca aj pri vyššej intenzite
  • cit pri ovládaní riadítok, ale aj pri bežnej manipulácii
  • kvalita spracovania

Mínusy

  • vzhľadom na určenie mi nič nenapadá


Dovozcom tejto značky k nám je Sloger a viac detailov o samotnej konštrukcii rukavíc Roeckl Verbier sa dozviete na tomto odkaze.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Bunda Flame a rukavice Cape od Kellysu - keď sa počasie zhorší

Test: Bunda Flame a rukavice Cape od Kellysu - keď sa počasie zhorší

Pri výbere oblečenia na bicykel som nikdy nepozrel ponuku od slovenského výrobcu Kellys. Viac sa mi vždy spájali s bicyklami a na oblečenie či doplnky som nemyslel. Až do momentu, keď sa ku mne dostali na test.
Test: Neoprén do zimy a špiny - rukavice a návleky Sportful

Test: Neoprén do zimy a špiny - rukavice a návleky Sportful

Mali by neoprén nosiť len potápači, alebo má čo ponúknuť aj cyklistom? Čím sú iné neoprénové návleky a rukavice?
Test: Zimné doplnky Isadore - návleky, rukavice, čiapky a ponožky pod drobnohľadom

Test: Zimné doplnky Isadore - návleky, rukavice, čiapky a ponožky pod drobnohľadom

Budú zimné doplnky Isadore maličkosti, ktoré vedia byť veľkou pomocou cyklistu? Ako si vybrať správny model a veľkosť?
keyboard_arrow_up