Canyon 2018 – príval noviniek pokračuje

Len pred pár dňami Canyon predstavil novinku v podobe komplet prepracovaného modelu Spectral a opäť pridáva ďalšie pre milovníkov „gravity“ disciplín, pretože prichádza Torque, Sender AL a ešte bonus navyše.

Záver roka v segmente DH, eduro a freeride patrí s najväčšou pravdepodobnosťou značke Canyon, pretože v poslednom čase predstavila doslova lavínu noviniek. Nejedná sa len o úpravy geometrie, či ladenie odpruženia súčasnej ponuky. Na scénu sa totiž vracia kompletne zmenený model Torque, prichádza hliníková verzia „zjazďáku“ Sender a rada s označením G5, pod čím sa skrýva vlastná línia zjazdových doplnkov ako sú riaditká, predstavce či gripy – všetko z vlastnej dielne značky a s bohatým prispením továrenského tímu. Mená ako Fabien Barel, Troy Brosnan či Thomas Genon netreba zrejme detailne predstavovať. Poďme sa na novinky pozrieť trochu detailnejšie...


Torque – univerzál pre ten najťažší terén

Svojím zaradením spadá v podstate do kategórie tesne pod zjazdovými modelmi Sender, ale škatuľkovanie v tomto prípade nebude to pravé. Vďaka 175 mm zdvihu, zvládne tie najťažšie lokálne traily, freeridové akcie, enduro preteky alebo skoky v bikeparku. Vďačí za to nielen zdvihu 175 mm, ale aj mnohým dôležitým detailom.


Základom je samozrejme kinematika zadnej stavby, ktorá má rovnaký 3-stupňový charakter ako zjazdový model Sender. Za začiatku je citlivá na malé nerovnosti, stredná časť je stabilná pre spoľahlivú kontrolu a oporu v zákrutách (prípadne pumpovanie) a záverečná časť má progresívny charakter pre tlmenie dopadov pri skokoch.


Najtvrdšie enduro alebo freeride vyžadujú geometriu, ktorá je stabilná vo vyšších rýchlostiach, no zároveň dostatočne obratná pre potreby technického terénu. Dlhšia predná časť, skrátená zadná stavba a kombinácia 780 mm širokých riadítok a 40 mm predstavca, tvorí pre tieto potreby ten ideálny mix bez ohľadu na terén a jeho charakter.


Integrovaný kanál pre kabeláž (integrated cable chanel) je prvok, ktorý tvorí nový pohľad na čistý dizajn, ochranu rámu a jednoduchosť údržby. Odolná plastová konštrukcia ponúka vedenie pre potrebnú kabeláž, ktorá vďaka tomu nebude klepotať a čo poteší užívateľov najviac - možnosť jednoduchého servisného zásahu v prípade potreby. Navyše, ak sa poškodí, dá sa jednoducho a lacno nahradiť.


Celkovo je rám ladený so zreteľom najmä na vysokú mechanickú odolnosť bez ohľadu na prevedenie. V ponuke totiž nájdete okrem hliníkových verzií s prívlastkom AL aj tie, ktorých hlavný rámový trojuholník tvorí karbón (CF). Jeho využitie smeruje nielen k nižšej váhe, ale primárne k celkovej tuhosti celku pre to najťažšie nasadenie. Tomu sa podriadilo ako vrstvenie, tak aj smerovanie vlákien. Dokopy bude k dispozícii 7 modelov Torque - 4 hliníkové a 3 karbónové, čo dáva skutočne možnosť širokého výberu podľa preferencií a možností jazdcov. Viac podrobností sa dozviete na tomto odkaze.


Sender AL – dostupný variant víťazného modelu Sender

Vytvorený v spolupráci s Fabianom Barelom a odvodený od rovnakého zjazdového modelu, ktorý vyhral svetový pohár v stredisku Vallnord pod Troyom Brosnanom. Sender AL prináša kľúčové prvky zjazdového karbónového špeciálu Sender v odolnom hliníkovom ráme.


Pruženie je opäť pod taktovkou 3-stupňovej kinematiky pre citlivosť a zároveň potrebnú progresivitu - pritom poskytuje vysokú odozvu na záber, malý „pedal-kick“ a zostáva funkčné aj pri brzdení. Rovnako ako model Torque, prináša integrovaný kanál pre kabeláž a rovnako vďaka náročnému testovaniu a kritériám na odolnosť, patrí celý koncept do „nezničitelnej“ kategórie s číslom 5 v rámci internej stupnice Canyon. V nej je potrebné splniť tie najvyššie štandardy a sily potrebné na poškodenie sú naozaj extrémne – ďaleko za bežným štandardom.


Sender AL prináša užitočné detaily za účelom ochrany rámu (2C Armour, Heel Protector), nenápadný blatník pre ochranu tlmiča a čapov (Sender Fender) alebo zahnuté vzpery pre elimináciu nárazov reťaze do zadnej stavby (Bent Stays).


Ponuku tvorí dvojica modelov s označením AL 6.0, resp. AL 7.0 a tie svojou cenou tvoria skutočne kvalitný zjazdový špeciál dostupný pre širší okruh jazdcov. Viac podrobností sa dozviete na tomto odkaze.


G5 – komponenty, ktoré vydržia

Ak sme vyššie spomínali internú kategóriu značky Canyon s najvyšším stupňom odolnosti na úrovni 5, tak za týmto účelom vznikla aj sada doplnkov rovnako spĺňajúca jej limity. Boli vytvorené opäť v rámci úzkej spolupráce s vlastným Factory tímom a ich cieľom je v prvom rade odolnosť, vysoká ergonómia a samozrejme dizajn – veď práve za dizajn dostali konštruktéri neraz to najvyššie ocenenie.


Nezáleží na veľkosti plánovaného dropu, náročnosti terénu, hmotnosti jazdca alebo jeho schopností. V doplnkoch Canyon G5 máte záruku, že jednoducho vydržia a boli za týmto účelom vytvorené a testované. Napríklad, každý jeden model karbónových riadítok prechádza CT skenorom, aby sa zistili všetky prípadné nedostatky v celkovej štruktúre. Tieto komponentry budú osadené nielen na modeloch kompletných bicyklov Torque, Sender či Stitched, ale tiež dostupné aj samostatne.

Noviniek v segmente „gravity“ disciplín je viac než dosť a ak vás zaujímajú všetky podrobnosti, nájdete ich na domovskej stránke výrobcu Canyon.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Trailové a all-mountain biky do 2 000 € PR článok

Trailové a all-mountain biky do 2 000 €

Užiť si trail či ťažký terén naplno a „nevysoliť“ za to majland? Tieto modely ti dokážu, že to ide.
E-novinky Canyon - evolúcia v plnom prúde PR článok

E-novinky Canyon - evolúcia v plnom prúde

Canyon na tento rok kompletne inovoval svoju ponuku horských elektrobicyklov. O ktoré modely ide? V čom sa líšia oproti predchodcom? Ako sú vybavené?
Tip na výlet: Krížom-krážom Južným Tirolskom

Tip na výlet: Krížom-krážom Južným Tirolskom

Poďte sa so mnou pozrieť na našu minuloročnú dovolenku, ktorá možno poslúži ako motivácia či inšpirácia do práve rozbiehajúcej sa sezóny.
keyboard_arrow_up